Svět čeká mohutný nástup obnovitelných zdrojů energie

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) očekává ve světové energetice do roku 2040 mohutný nástup obnovitelných zdrojů. Světovým lídrem v jejich rozvoji bude Čína.

Stavba nové větrné turbíny
foto: HansLinde, licence CC0

V Evropě by díky snižujícím se nákladům na výstavbu větrníků měla růst především větrná energetika. Tvrdí to dlouhodobá předpověď World Energy Outlook 2017, kterou IEA vydala v Paříži.

Obnovitelné zdroje podle ní zabezpečí stoupající světovou poptávku po energii přibližně ze dvou pětin. Největší váhu v globálním energetickém „mixu“ si ale stále zachovají ropa a zemní plyn. Na uvedená dvě fosilní paliva připadá podle statistiky IEA 53 % světové spotřeby energie, na další fosilní palivo – uhlí 29 %.

Mezinárodní agentura předpovídá obrat v energetické politice Číny, jejíž komunistické vedení na nedávném stranickém sjezdu oficiálně vyhlásilo „boj špatnému ovzduší“. Čína už nyní staví nejvíce větrných parků na světě. Ale současně bude spalovat stále více ropy. Jejím největším spotřebitelem by se měla stát (namísto USA) kolem roku 2030.

Z prognózy IEA vyplývá, že Čína bude vedoucí zemí i v rozvoji jaderné energetiky a už kolem roku 2030 by měla z jádra vyrábět více elektřiny než Spojené státy americké. Ty se v příštích desetiletích stanou největším hybatelem světového trhu s ropou a také se zemním plynem.

Americké firmy úspěšně zvládly technologicky náročnou těžbu z břidlic a budou ji nadále rychle zvyšovat. Z břidlicových nalezišť v USA lze vytěžit až 105 miliard barelů ropy (a pokud se zdokonalí technologie, pak ještě více).

Americká produkce břidlicové ropy, jež se nyní pohybuje kolem šesti milionů barelů denně, by se mohla v roce 2025 zvýšit až na devět milionů barelů. Spojené státy, které jsou nyní čistým dovozcem ropy (to znamená, že jí více dovážejí, než vyvážejí) se koncem dvacátých let stanou jejím čistým vývozcem.

Podle IEA ale žízeň světa po ropě už nebude taková jako v minulosti. Poptávka stoupne ze současných 97 milionů barelů denně na 105 milionů barelů v roce 2040. Organizace zemí vyvážejících ropu (kartel OPEC) v nedávné prognóze uvádí pro zmíněný rok spotřebu 111 milionů barelů denně.

Z fosilních paliv nejrychlejším tempem poroste poptávka po zemním plynu. Jeho světová spotřeba loni dosáhla 3,54 bilionu krychlových metrů a podle dlouhodobé předpovědi IEA do roku 2040 stoupne o 45 procent, hlavně zásluhou zvyšující se poptávky průmyslu.

Přitom palivu přepravovanému plynovody bude stále více konkurovat zkapalněný plyn () převážený speciálními obřími tankery.

Svět loni podle poslední statistické ročenky britského koncernu BP spotřeboval energii odpovídající skoro 13,3 miliardy tun ropy. V roce 2040 by to tedy mělo být skoro 17,3 miliardy tun ropného ekvivalentu.

tisková zpráva

20 Comments on “Svět čeká mohutný nástup obnovitelných zdrojů energie”

  1. Když si vzpomenu, že je to tak 3 roky, co davy rozumbradů
    Když si vzpomenu, že je to tak 3 roky, co davy rozumbradů zde v Evropě s vážnou tváří tvrdily, že břidlicová ropa v USA je směšná záležitost, s minimální kapacitou, která nezmění nic a dnes to lomcuje s globálním trhem, říkám si, každý z nás by měl vážně přemýšlet nad tím, komu tu nasloucháme.

    1. Oni ale měli z pohledu reality v socialistické EU pravdu.
      Oni ale měli z pohledu reality v socialistické EU pravdu. Jen si nevšimli, že v USA je ještě trochu toho kapitalismu. Když to porovnáte s elektromobilitou, je to jako přes kopírák. Jen to trvalo od Tesly Roadster trochu déle. A tak to dělají v EU bolševici myšlením napříč zeměmi a stranami se vším.

    2. Stejně tak davy jiných rozumbradů věštily, jak celý
      Stejně tak davy jiných rozumbradů věštily, jak celý svět začne frakovat. Zatím je to ovšem pořád výhradně fenomén USA, kde je to umožněno několika velice specifickými faktory. V USA nepotřebuje těžba ropy stavební povolení, frakování nemusí dodržovat zákony o ochraně vod a o ochraně ovzduší, do frakování nalili investoři stovky miliard USD, ze kterých většinu asi nikdy neuvidí zpět, ropa a plyn mají v USA mimořádně silné politické krytí, někteří Američani otevřeně hovoří o tom, že současná vláda a Kongres jsou pod přímou kontrolou průmyslu ropy a zemního plynu.
      Ten průmysl je pořád značně citlivý. Může ho zlikvidovat nebo značně omezit celá škála možných politických nebo ekonomických průšvihů nebo taky mohou udělat nějaký velký průser a udělat trvalou velkou škodu na životním prostředí.

      1. No to je provázaný tak nejpozději od Vietnamu, ne? (Ale
        No to je provázaný tak nejpozději od Vietnamu, ne? (Ale spíš od dřívějška)

        Myslím že současná administrativa U.S.A. by mohla nedopatřením těžařský průmysl taktéž ohrozit, pokud by se některé velké infrastrukturní projekty OZE zabalily jako Make America Great Again, pak si to mohou nedopatřením sestřelit.

        Už kdysi jsem uvažoval nad tím že by se dala udělat slušně výkonná přečerpávačka mezi jezery, vzdálenostně je to v nejvhodnějších místech pořád méně než kolik je vzdálenost z Lipna do Dunaje. Toto by mohlo ohrozit parní elektrárny v oblasti rusty beltu. Rozhodně by byl make america great again, na druhou stranu je to to dost dobré pro OZE, ty ale zase nejsou podle současné exekutivy make america great again.
        (youtube. com/watch?v=Z9Io780oFlI pro odlehčení)

        Taky by to mohla ohrozit EU, pokud se dostane z vlivu USA a trochu se vzpamatuje. Pokud bude dále klesat cena energie z OZE a u Audi nebudou úplně pitomí, tak se brzy začne vyplácet jejich e-deiesel a vzhledem k tomu že je to energetická nezávislost a cenově stabilní, tak si to pořídí i rozvojové země. To by ropáky ohrozilo přímo.

        Jenže aby se to mohlo rozhýbat tak je třeba aby se EU zbavila vlivu USA a a našla cestu jak se postavit jak USA, tak Rusku a Číně. Přičemž musí být nalezena cesta jak si to moc nerozhodit s Ruskem, které je v podstatě sousedem. Ovšem funkční a relativně silná EU není zájmem ani jedné z velmocí.

        1. Čína jede politiku pomalé infiltrace do ekonomik jiných
          Čína jede politiku pomalé infiltrace do ekonomik jiných států a přes svoje investice bude tlačit na politiky cílových zemí a bude se tím snažit ovlivňovat politické dění ve státě a potažmo pak i v celé EU. U nás zdánlivě nelogicky vstupují do sponzorování fotbalovýho klubu, pak do cestovního ruchu, bank a teď už natahujou svoje pařáty i po médiích čili tv Nova. Na Ukrajině skoupili snad 1/3 veškerý zemědělský půdy a to kešte před Majdanem, v Africe jsou mavezený kvůli surovinám, v Rusku už je prej na Sibiři úředním jazykem čínština :))) Tam kde Rusové Sibiř houfně opouštejí tam Číňané vidí příležitost, takže je dobudou nevojensky a ještě na tom vydělaj.

  2. Tesla řeší výpadky elektřiny v Austrálii. Vyvinula
    Tesla řeší výpadky elektřiny v Austrálii. Vyvinula největší lithium-iontovou baterie na světě

    zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/tesla-resi-vypadky-elektriny-v-australii-vyvinula-nejvetsi-lithium-iontovou-baterie-na-svete-1340138

  3. svět nemá na vybranou, ale stejnak se to nezachrání, tak
    svět nemá na vybranou, ale stejnak se to nezachrání, tak masívní tvorbu obnovitelné energie díky zkorumpovatelnosti lidí prostě v současným složení světa nedá

    novinky.cz/zahranicni/454971-civilizace-musi-zasadne-zmenit-sve-chovani-niceni-planety-zesiluje-burcuji-vedci.html

Napsat komentář