Rekordně levnou elektřinu mají v Mexiku: je ze slunce a stojí 0,4 Kč/kWh

Mexiko má dnes k dispozici něco málo přes 300 MW solárních elektráren. Svítá ale na lepší časy. A levnější – elektřina ze slunce tam stojí v přepočtu 0,4 Kč/kWh.

Solární mapa Mexika ukazuje, že země je ideálním kandidátem na solární velmoc. Společně třeba se Saudskou Arábií a dalšími podobně obdařenými zeměmi.
foto: solargis.info

Solární energetika je v Mexiku zatím pořád v plenkách. Za první polovinu roku 2016 přibylo 100 MW. K 1. lednu 2017 bylo v Mexiku 270 MW solárních elektráren.

Slunce se zatím na výrobě elektřiny v Mexiku podíli asi půl procentem. Má se to ale brzy změnit. Do roku 2019 chce mexická vláda přidat 5,4 GW v solárních zdrojích.

Přitom obnovitelné zdroje zajistily v první polovině roku 2016 v Mexiku celkem téměř 16 % výroby elektřiny (20 % včetně jaderných elektráren).

S rekordně nízkou cenou 0,4 Kč/kWh vysoutěžila italská společnost ENEL Green Power aukci na výstavbu více než 0,5 GW solárních elektráren.

Mexické ministerstvo energetiky vypsalo aukci na 5,5 TWh elektřiny ze slunce. Projekty mají být dokončeny do roku 2020, půjde o solární elektrárny o výkonu přes 2,3 GW.

„Nejdražší“ elektřina ze slunce v nové aukci bude stát 0,52 Kč/kWh. Půjde o 77 MW solární elektrárnu od společnosti Canadian Solar.

Přitom ještě minulý rok se ceny pohybovaly na dvoj- až trojnásobku. Odhaduje se, že už za dva roky spadne cena solární elektřiny v Mexiku na 1¢/kWh, tedy v přepoču asi 0,22 Kč/kWh, a to díky růstu efektivity panelů a dalším pokrokům v oblasti solární energetiky.

40 Comments on “Rekordně levnou elektřinu mají v Mexiku: je ze slunce a stojí 0,4 Kč/kWh”

  1. Upřímně si vážím pana Jeffa, který mi pomohl s již
    Upřímně si vážím pana Jeffa, který mi pomohl s již hackovaným programem ATM CARD a byl jsem tak chudý bez finančních prostředků, které jsem frustrovaný. Jedno ráno, když jsem surfoval po internetu, jsem viděl různé komentáře od lidí, kteří svědčí o tom, jak mu pan Jeff pomohl být chudým bohatému člověku prostřednictvím této již přerušené karty ATM. Byl jsem skeptický, kdyby to bylo pravda, rozhodl jsem se kontaktovat jednoho z lidí, kteří dali toto svědectví, aby viděli důkazy předtím, než se obrátí na tohoto hackera, a ukázali mi, že nebudu mít podezření, že je skutečně skutečný a že jsem kontaktoval jeho e-mail: jefflouisworld @ gmail .com Chcete-li také tuto kartu WHITE ATM, chci, abyste kontaktovali e-mailovou adresu Hackers: jefflouisworld@gmail.com nebo kontaktujte jeho mobilní číslo +12142720837

  2. Aneb kdyby „zelení ekologové“ v Česku nás nedonutili
    Aneb kdyby „zelení ekologové“ v Česku nás nedonutili nasadit soláry o 10 let předčasně, tak by jsme si jich mohli za stejné šílené peníze postavit 10x víc.

    Ale mám pocit, že ten pokles cen už dál tak rychle pokračovat nebude, protože v Číně schválně dnes zavírají nejšpinavější výrobní závody, takže dochází základní surovina, plus za tyhle ceny se to Číňanům ani moc nechce exportovat, a raději si je budou přednostně stavět doma, než aby konkurentům poskytovali levné elektrárny pro možný útěk průmyslu z Číny.
    Takže jestli není v těch kontraktech i pořádná pokuta, tak Enel nejspíš tu elektrárnu Mexiku v roce 2020 reálně vůbec nepostaví, protože jeho obchodní oddělení plné přeplacených ekonomů počítalo s pokračováním poklesů cen podle „supersofistikovaně“ prodloužené čáry nakreslené na základě posledního desetiletí.

    1. Kdyby všichni hráli vyčkávací hru, tak ta cena bude
      Kdyby všichni hráli vyčkávací hru, tak ta cena bude dodnes někde na 13Kč/kWh, protože prostě by nebyly produkční kapacity na panely a tedy by jejich cena byla pořád vysoká. Spíš je problém že se to tak pitomě useklo a nadělaly se překážky, takže z té nízké ceny nikdo nemůže mít prospěch.

      Co se týče produkce, tak by špinavá a čistá výroba měla být +- shodně nákladná. Jenom v Číně na to prostě kašlali. Ostatně by se proti jejímu chování mělo začít něco dělat, protože velmi systematicky pracuje na likvidaci jakékoliv konkurence v čemkoliv.

    2. Problém vůbec nebyl v podpoře. Problém byl v (schválně?)
      Problém vůbec nebyl v podpoře. Problém byl v (schválně?) nezvládnutém řízení celého procesu dotování. Během kritické doby, kdy cena panelů slítla dolů jako kámen, byli Němci schopní 2x během jednoho roku novelizovat (tj. komplet parlamentní kolečko) zákon o podpoře OZE. U nás rok všichni lidi okolo energetiky volali, že ta podpora je přestřelená a že se kvůli tomu začnou dít šílené věci. Po roce se novelizoval zákon, s ročním odkladem působnosti.
      No, a pak nastoupila šikana podle tradičního českého „odezdikezdismu“. Fotovoltaická elektřina je už dnes z podmínkách střední Evropy levnější než elektřina z nové moderní hnědouhelné elektrárny v Ledvicích. Ale my, spotřebitelé z toho mít užitek nebudeme. Mezitím stejná partička šíbrů napojených na politiku teď tlačí na další zlodějinu – nové jaderné reaktory, resp. obří stavební zakázky okolo.

      1. 1*** vaše a Carlosovi komentáře prostě super!!!! radost to
        1*** vaše a Carlosovi komentáře prostě super!!!! radost to číst!! děkuji
        jinak ty FVE a ta přemrštěná cena jasně záměr našich českých kmotrů:-)) akorát nepočítali že do toho vlítnou i fondy z ciziny s volným kapitálem

      2. Jádro je nesrovnatelné, za soláry se vyhodí nuceně
        Jádro je nesrovnatelné, za soláry se vyhodí nuceně (protože jsme nátlakem zelených zkopírovali v EU „vzorně“ ten šílený německý zákon) během 20ti let skoro 1000 miliard za necelá 2% elektřiny, ale dva nové bloky Temelína by stáli 300-400 miliard za 20% elektřiny s životností 60 let.

        1. Tenhle odstavec si zaslouží celkem dost oprav.
          – žádný

          Tenhle odstavec si zaslouží celkem dost oprav.
          – žádný nátlak ze strany EU ohledně FV nebyl, každý stát si v případě OZE mohl vybrat svou cestu a ČR měla opravdu hodně měkké podmínky
          – Zákon opravdu prosadil Bursík a jeho partaj jako členové vlády, ale v době, kdy se z něj stal ten průser už nebyli Zelení ani ve vládě, ani v parlamentu. Vládla vláda koalice ODS+TOP09+VV v čele s M. Topolánkem, původní profesí projektantem energetických zařízení a později podnikatelem v energetice. Tahle vláda byla zločinně lhostejná, zatímco Bursík osobně „bubnoval na poplach“, že se musí rychle něco dělat nebo bude průser.
          – „1000 miliard“ je v reálu 800 miliard, nejsou to náklady, je to obrat a není to na FV, ale na všechny podpořené zdroje. Okolo poloviny schlamstne pálení biomasy v uhelných elektrárnách a kogenerace, která je podporovaná jako OZE bez ohledu na použité palivo.
          – těch 300-400 miliard nákladů na dva nové jaderné bloky platí jen za předpokladu, že nedojde v průběhu výstavby ke zvyšování nákladů, u výstavby jaderných bloků je ta zkušenost, že to je v průměru nakonec 3x dražší než říkal projekt (Rekord je JE Diablo Canyon v USA, kde to bylo 11x více než říkal původní projekt).
          – Do tady těch nákladů samozřejmě nejsou zahrnuty náklady financování neboli úroky. A ty mrchy hodně naskakují, když se 10 let staví, ale výroba je nulová. A taky v tom nejsou náklady provozní, ty mají JE taky významné.
          – Už nežijeme v roce 2010, dnes je rok 2017. Cena fotovoltaiky v roce 2010 je pro současnost irelevantní, stejně jako pro budoucnost.

        2. SOUHLASIM Němci jsou šílení když nechtějí mít ve své
          SOUHLASIM Němci jsou šílení když nechtějí mít ve své zemi funkční jaderné elektrárny :-))), ano jádro je nesrovnatelné, jen na rakovinu z radiace na Ukrajině umřelo cca 50000lidí, ale asi cena života jednoho Ukrajince je nízká a i po započtení do nákladů na nové jaderné bloky se to vyplatí!!!! zvláště v čezku kde jsou státní zakázky nepředražené a bez korupce :-)), a pořád je lepší postavit jednu JE než tisíce malých roztroušených OZE zdrojů

          1. Jo, po světě se rozjel naprosto blbuvzdorný systém jak
            Jo, po světě se rozjel naprosto blbuvzdorný systém jak stavět OZE – pomocí aukcí výkonu. Vláda/regulátor má kontrolu na objemem výstavby a dostane nejlepší možnou cenu. A ty blbé nadnárodní korporace se budou dřít do úmoru, aby dodaly elektřinu za hubičku. Elektrárny postaví na vlastní náklady.
            Tohle zvládají Němci a Francouzi, zvládají to Američani, zvládají to Mexičani, Brazilci,Arabové i černoši v JAR.
            Jen v ČEZku je nutné stavět jaderné reaktory, které není schopna ufinancovat ani jedna z největších firem v zemi bez rizika bankrotu, ani stát, který na to nemá prachy.

  3. Našel jsem celkem zajímavé fotky z toho, jak si vedly
    Našel jsem celkem zajímavé fotky z toho, jak si vedly větrné a FVE elektrárny na Portoriku při huríkánech. Respektive jak si vedou, i 90 dní od hurikánu stále ještě na portoriku funguje jenom jedno VN vedení z jihu na sever a elektřina některým lidem nejde už 90 dní, jiným sporadicky (jeden uživatel BMW i3 nám na fóru poslal fotky a popsal situaci, že se mu konečně podařilo dobít auto). Z FVE nezbylo skoro nic, všechny panely poházené jako kostičky z lega a velmi pravděpodobně křuplé, samotná elektrárna možná něco malinko dává, ale odhadem tak 5 % zbylého výkonu (původně 40 MW). U větrných je situace ještě horší, hurikán ulámal lopatky vrtule a jsou zcela nepoužitelné případně celou elektrárnu zlomil vejpůl. Něco takového jsem ještě neviděl.

    1. Nikdo asi nepředpokládal to, že se objeví takový
      Nikdo asi nepředpokládal to, že se objeví takový živel.
      Otázka teď je jestli se lze udělat elektrárny v těchto oblastech robustnější, eventuálně jestli třeba má cenu některé ostrovy (ne Portoriko, to je moc velké), obnovovat, nebo z hlediska většího osídlení raději opustit. Ono je jedno co je příčinou globálního oteplení, jestli člověk, nebo příroda, takovéto boře se budou opakovat, hladina oceánu je teplejší a při těch plochách se jedná o gigantický výkon který to všechno žene.

    2. U těch panelů strašně záleží na uchycení a ukotvení.
      U těch panelů strašně záleží na uchycení a ukotvení. Některé FVE to přežily úplně v klidu, některé jsou úplně rozflákané. Podobné je to u vrtulí VtE. Ty nové už nejsou z laminátu, ale dělají se z uhlíkových kompozitů, ty jsou skoro nezničitelné.
      Každopádně obojí je snadno a rychle opravitelné a zaplatí to pojišťovna. Problém Portorika je hlavně v tom, že nefunguje a ještě dlouho pořádně nebude fungovat přenosová a distribuční síť. To je argument proti veškerým centralizovaným zdrojům elektřiny v oblastech jako Portoriko. Jsem zvědavý jestli díky hurikánu Maria dojde na Portoriku k posunu směrem k decentralizované výrobě.

      1. Jo, záleží nejen na upevnění, ale na celkové konstrukci.
        Jo, záleží nejen na upevnění, ale na celkové konstrukci. Tady se třeba často panely neuvolnily od konstrukce, ale došlo k natržení hliníkových profilů a destrukci. To samé u těch větrných. Většinou je to opravitelné, protože jsou v háji jen lopatky (pokud nedošlo k nějakému vnitřnímu poškození či narušení statiky centrálního pylonu, ale pokud se zlomil centrální pylon, tak je to průser. A s tou snadnou opravitelností bych si nebyl tak jist, ono když ta země nemá funkční ani základní infrastrukturu, tak na zvedání nových lopatek vrtulí nebude volný jeřáb, respektive se bude používat na důležitější věci.

        Jinak máte pravdu, jak jsem psal, přenosová síť je tam v troskách. Zničeno bylo asi 200 velkých příhradových stožárů VVN a tisíce běžných sloupů distribučního vedení NN… To se na ostrově nahrazuje blbě.

      2. Tak ale stačí pár takových škod, a pojišťovny na to v
        Tak ale stačí pár takových škod, a pojišťovny na to v takových oblastech pojistky přestanou nabízet, nebo je tak zdraží, že to bude stát jako si platit každých 10 let výměnu té elektrárny za novou.
        A snadno a rychle opravitelné to není ani náhodou, když vdíte na tomto případě, že to dosut nedokázali dát do pořádku ani s celými USA pod které patří.

        1. Vy nevíte o tom extempore se tou firmou co to měla dělat? A
          Vy nevíte o tom extempore se tou firmou co to měla dělat? A USA nejsou co do krizových plánů zrovna příkladem efektivity Navíc tam budete muset dostat první lopatky, pokud se pro daný model už nedělají, pak je buď vyrobit, nebo dodat novou VtE, a potom příslušnou techniku a to v současné situaci nemusí být lehké, Jak tam složíte ten velký jeřáb co je třeba v situaci kdy jsou pravděpodobně silně poškozeny přístavy?

  4. Asi před třemi lety jsem měl takový AHA moment. Všimněte
    Asi před třemi lety jsem měl takový AHA moment. Všimněte si, že tyhle elektrárny mají být komplet hotové do 2020. Ta rychlost je fakt zajímavá, hlavně když se to srovná s dostavbou jaderných reaktorů v Česku, kde už teď příslušní lidé hysterčí, že se nestihne naplnit „Akční plán rozvoje jaderné energetiky“ a nestihne se do roku 2030 nic dostavět.

    1. W.Z.H.? 🙂
      Ale těmi bych se nezabýval, H. to dělá ani

      W.Z.H.? 🙂
      Ale těmi bych se nezabýval, H. to dělá ani nevím proč, ale změna se mu nelíbí, na druhou stranu v tom že kolem plynu to smrdí (a fakt to není merkaptan) je pravda, zejména ta orientace na RF. W je do toho nadšenec a nadělá tomu přes veškeré snahy o popularizaci jenom další a další problémy, snaha pokroky řešení problému prodat jako velké úspěchy, stejně jako stavbu reaktorů v polo- a ne- demokratických zemích (byť demokracie je už skoro sprosté slovo a v čisté podobě je děsivá a potřebuje omezení republikou či konstituční monarchií. Mmch. důvod proč se nevzdávat slova republika v názvu, bohužel lidi neví rozdíl mezi demokracií a republikou), tak to na lidi mimo Wfans Dfans bude od jádra odrazovat.

      Z. to má jako práci a podle toho s ním také diskuse vypadá, jde to, na něčem se shodneme, na něčem ne.

      Š., neboli zákaz krmení… je prostě nekrmit.

      Nicméně to že jsou na 40 hal/kWh, je super, vychází to na 400Kč/MWh a tedy úžasných 15€/MWh. A oba víme co to znamená, že? Kyž na to aplikujeme rozbor z: euanmearns.com/the-thermodynamic-and-economic-realities-of-audis-e-diesel/ Tak nám vyjde že poměr je 6x menší, tedy asi 0.31€/l E-dieselu! Tedy 24.96Kč/l s daní 0.66€!

      Navrhuji jej ale nechat dostupný jen pro těžké stroje, zejména lokomotivy, pro parní bez daně 🙂 To není už myslím moc šance překonat.

      Je to sice jenom pilotní projekt, ale pokud to je v Mexiku, zvládne se to kdekoliv kde je podobně.

      Jestli to opravdu není dumping, spekulace, tak je to super. Když to přeženu, co nám, komukoliv jinému, bude bránit postavit FVE s 2x, 4x, ba i 5x předimenzovaným výkonem a pak jen omezovat odběr?

      Já jen doufám že se toho chytnou elity, víme které, protože toto má potenciál opravdu změnit mnoho. Nevím jaká je cena logistiky, ale je to super jestli to vyjde. Když si vezmu že 1bbl obsahuje asi 1.7MWh tepla a stojí 50$, tak 1MWh sice pořád vychází na 29$, ty ceny jsou hodně blízko už.

      Nebál bych se říct, že do pár let se energetika a civilizace totálně postaví na hlavu. Vstoupíme o doby kdy můžeme zahodit všechny krkolomné akumulace a řešit to E-palivy. Vstoupíme do doby čisté a všem dostupné energie. Také to ale může odstartovat válečné konflikty za zničení výroben, může to vést k nutnosti drakonických opatření proti spalovákům a lidem protože s tímto snadno může jít ruku v ruce nekončící období plýtvání energií.

      Pokud ale správně využijeme tyto technologie a další, které se nabízejí, pak máme dost dobré naděje na vyřešení mnoha problémů a konečně realizaci sci-fi vizí. To ale může odpálit demografickou bombu a zhroucení.

      Jsme v době ze které mám osobně smíšení pocity, na jednu stranu pokrok v prospěšných technologiích, na druhou společenské šílenství, studená válka 2, a přímo děsivě se šířící polarizace společnosti. Do toho demografická bomba.

      Vím jak na ni, technologie již v podstatě jsou, ale etika a selský rozum říká NE!!!!!

      Jsme schopní se poprat s většinou globálních problémů, díky e-dieselu a FVE pak velmi jednoduše.

      Kéž by levná obnovitelná energie vedla i k uvolnění a návratu optimismu.

      1. Myslím, že ropu čeká v příštích 10 letech tvrdý
        Myslím, že ropu čeká v příštích 10 letech tvrdý náraz „na držku“ díky elektromobilitě a syntetickým palivům. Jen se obávám, že celý ten konec ropy odstartuje ještě jedna epizoda prudkého vylítnutí ceny ropy nahoru a následná globální ekonomická recese (prostě poslední opakování globálních recesí posledních 50 let).
        A jinak jste nakousl jednu věc, která mi už dlouho vrtá hlavou. Přemýšlím, jestli existuje funkční a politicky průchozí způsob jak zvýšit porodnost na rozumnou úroveň (třeba na 2.1-2.2 děti na pár), hlavně u pracující, vzdělané části populace. Přiznám se, že nevím. Chtělo by to sehnat nějakého chytrého sociologa/demografa.

          1. Jsme hodně off-topic, ale dovolím si hodně nesouhlasit.
            Jsme hodně off-topic, ale dovolím si hodně nesouhlasit. Nejvíc dětí mají lidé, pro které je rodina priorita (proto jich taky mají hodně cikáni, kde je to kulturně dané). U ostatních je hlavně problém v tom, že dítě nabourá člověku celý život, zejména u žen – přerušit kariéru na několik let, s nejistotou jestli se vůbec vrátím.

            Navíc je česká společnost k dětem dost netolerantní. Na internetu je spousta diskusí, kdy jednotlivé skupiny lidí vyhánějí rodiny s dětmi z restaurací, kulturních zařízení, letadel, sportovišť (třeba na lezec.cz teď proběhla ukázková debata, jak lidi s dětma nemají chodit na stěnu).

            Takže pořízením dítěte se omezím v práci i zábavě. A to v dnešní sobecké době spousta lidí nechce. Navíc rodiny už nežijou spolu, dost lidí má babičky a dědečky daleko nebo nechtějí hlídat (kolega třeba asi 4 roky neměl se ženou jediný večer bez dětí).

            Někomu by peníze pomohly, ale u střední a více příjmové skupiny dost těžko.

            1. Hlavní problém je v tom že ani nejsou podmínky k tomu aby
              Hlavní problém je v tom že ani nejsou podmínky k tomu aby člověk byl schopen děti vychovávat aniž by mu do toho neustále někdo kecal. Nedivme se pak lidem že při tom co na ně stát nakládá se jim do toho nechce. Člověk je pak X let pořád jednou nohou v kriminále. Navíc když si vezmeme jak je to s rozvody atd. tak máme zase další důvod proč se do toho lidem nechce. A po této stránce jsou na tom muži ještě mnohem hůř protože současná situace je pro ně značně nevýhodná. Člověk se skrz to dá zničit jednoduše, takže se nedivme že čím dál tím víc lidí se tomu vyhýbá.

              Co se týče netolerance, mě se nezdá že by společnost byla nějak extra proti, všemožných hřišť, akcí, míst pro kočáry v MHD… toho je hrozně moc a vyvstává otázka efektivity těch investic. Proč se zřizují hřiště za miliony když jsou prázdná? Raději za to kupme nové veřejné osvětlení, opravme chodníky, natřeme mosty… vyplatí se to více než neustálá údržba nepoužívaných hřišť. A nejsou to jen hřiště, dělají se začleňovací programy pro ty co o to nestojí (jinak by se už začlenili), dělají se všemožné pochody hrdosti, dělají se ústupky pro X všemožných skupin, dotace, daně, zákazy a nejvíc je na tom bit ten kdo nic takového nechce.

              Co se týká názorů lidí že nemají rodiny chodit tam či onam, tak každá mince má dvě strany. Rodiny by nikdo nevyháněl pokud by nezanedbatelné procento nenechávalo děcka působit problémy a umělo se chovat, což mnohdy neumí. Právě proto je mnoho lidí nerado vidí v dopravních prostředcích restauracích a sportovištích. Nehledě na to že rodiče si děcka nehlídají a pokud se něco stane tak ještě vyhrožují provozovatelům daného podniku, takže zákaz rodin s dětmi je pak jen logickou odpovědí.

              A naopak, doba není sobecká, je až příliš kolektivistická, pokud by byla sobecká tak lidi nebudou chodit do práce, budou si dělat co chtějí, třeba se stáhnou někde na statek a budou si tam hospodařit. Ale to není možné, naopak je tu k prostému přežití nutnost se obětovat pro celek (firmu) mnohem více než v minulosti, to že někdo dostává půl mega měsíčně a všechno kolem vypadá sice sobecky, ale jenom do momentu než se podíváte na odvrácenou stranu. Například jenom to že nemáte televizi vás může snadno dostat do prověřování sociálky jestli děti nezanedbáváte. To že vám dítě odmítá chodit při nule v péřové bundě a dvou svetrech a dojde o školy v tričku také… Vše dle logiky že všichni musí být stejní… „Kdo nenadává není Čech…“ „Uniformita náš vzor…“

              Do toho nás neskutečným způsobem dusí administrativa ve všech možných oblastech života, Na všechno výkazy, lejstra, tabulky, potvrzení, doprošování se úřadů pracujících jen tehdy kdy se to zrovna pracujícím nehodí… Úřady, pošty… by měly být otevřené od cca 8 ráno do 8 večer aby to pokrylo pohodlně volno všech lidí.

              Jo možné když se toho zbavíme tak to půjde. Možná když se nechají lidi žít bez vměšování zvenčí tak se to napraví. Polovina problémů vzniká tím že se někdo někomu jinému snaž řídit život. Až toto půjde pryč tak pak se spraví demografický problém, pak se spraví to že někdo někde nechce rodiny s dětmi… Protože zmizí zbytečný tlak.

          2. Pletete se a je to jenom cesta do pekel, protože pokud to
            Pletete se a je to jenom cesta do pekel, protože pokud to nenavážete tak aby bohatší dostali mnohem více, tak akorát prohloubíte současnou situaci kdy si z dětí někteří dělají pohodlný zdroj příjmů. Současný sociální systém (a nejen ten) je navíc přebujelý a tato jeho přebujelost zpětně, spolu s mnoha dalšími věcmi, generuje mnoho sociálních problémů protože lidi do něčeho nutí a mnohé jim znemožňuje.

            A v současnosti se to má se zdaněním tak, že se na stát pracuje +- stejně jako za nejtužší roboty, ovšem je nutné poznamenat že takto vysoký počet dnů roboty nebyl běžnou záležitostí (zatímco počet dní co se pracuje na stát je)a vůbec ne plošnou. Ve vrcholném středověku pak robota byla v podstatě zanedbatelnou položkou.

            Potřebujete najít jinou podporu, nejlépe ve formě dalekosáhlých změn a odstranění mnoha a mnoha regulací.

              1. To sice nebylo, ale tak nějak to z toho může vyplynout,
                To sice nebylo, ale tak nějak to z toho může vyplynout, pokud dát jenom takovouto jednoduchou podmínku, pak se umí dít právě takové věci.

                Já bych, jak říkám, spíš šel do „pasivní“ podpory, tedy vytvořil takové podmínky aby to nepřidělávalo problémy. Ale to by bylo spojené třeba i s větší přestavbou systému, redukcí některých nadbytečných funkcí, organizací atd. Samozřejmě zalepit dluh a snížit výrazně daně. Stát nemá co hospodařit s rozpočtem odpovídajícím 1/5-1/4 HDP, to si z ekonomiky bere až moc.

                Jenže to by znamenalo že se více budou muset o sebe více starat lidi a třeba si zřídit na mnoho věcí i skutečné „Pojíštěnic“ a neřešilo by se to přes státní „Ukradnuvic“

                Nakonec by to mohlo vyjít i efektivnější a ekologičtější. Ostatně silniční kamionová doprava třeba existuje protože se valí neskutečné peníze o dálnic a silnic. Žádná soukromá společnost by to toho nešla. A už to byly dlážděné, nebo makadamové cesty, nikdy to soukromník nestavěl a neprovozoval, ani v době čistého kapitalismu, zřejmě nedobrý poměr mezi náklady a ziskem.

    1. Jedna se o vyrobni cenu a to ukazuje, ze elektrina z FVE je na
      Jedna se o vyrobni cenu a to ukazuje, ze elektrina z FVE je na dobre ceste cenove zlikvidovat ostatni zdroje. jeste je nutne nejak zajistit nocni zasobovani a klasika ma utrum. Muze to byt treba z VE, nebo v kombinaci s precerpavaci elektrarnou. Mexiko je na te slunne strance zemekoule. Mexiko by napriklad mohlo nalakat energeticky narocny prumysl na levnou denni elektrinu.

Napsat komentář