Solar Global postaví v Česku 10MWh bateriové úložiště

V roce 2018 chystá společnost Solar Global spuštění největšího bateriového systému ve střední a východní Evropě. Baterie s kapacitou 10 MWh vyroste u obce Ochoz v Olomouckém kraji.

Akumulace energie v úložišti sníží zatížení přenosových soustav, eliminuje kritické stavy sítě a umožní efektivnější využití energie z nekonvenčních zdrojů.
foto: Solar Global

Taková baterie např. dokáže během výpadku dodávek proudu zásobovat po dobu jedné hodiny 20 tisíc domácností. Baterie bude desetkrát větší (10 MWh), než systém, který firma slavnostně spustí 30. listopadu 2017 v Prakšicích na jižní Moravě (1 MWh).

Bateriové úložiště neboli BESS – „Battery Energy Storage System“ slouží pro akumulaci přebytků energie z distribučních soustav a jakýchkoli zdrojů elektrické energie jako například fotovoltaické elektrárny nebo turbíny.

Naakumulovaná elektrická energie je využitelná při výkyvech distribučních soustav nebo při zvýšené poptávce po energii. Úložiště v Prakšicích se bude skládat z jednoho kontejneru s lithiovými bateriemi od nizozemské společnosti Alfen, významného dodavatele v oblasti energetických řešení.

Systém bude ve větším množství akumulovat elektrickou energii, aby byla k dispozici ve chvíli, kdy je nedostatek energie v síti a je potřeba elektřinu uvolnit.

Nebo také v případě, kdy je síť nestabilní či odolává obrovským výkyvům. V takových případech je akumulátor schopen spustit dodávku energie v řádu sekund. Zařízení patří mezi první velkokapacitní skladovací bateriové systémy v Česku.

Asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ uvádí, že velkých bateriových úložišť energie se může v Česku do začátku roku 2019 začít stavět kolem dvaceti. Už v nejbližších měsících to bude čtyři až pět podobných projektů.

tisková zpráva

29 Comments on “Solar Global postaví v Česku 10MWh bateriové úložiště”

  1. Největší rozdíl je v rychlosti výstavby.
    Největší rozdíl je v rychlosti výstavby. Přečerpávačka je administrativní peklo s milionem povolení a kdekomu to vadí, následně se to x let staví. Tahle baterie se staví tak, že to přivezou tahače v cargo kontejnerech, složí se to na zpevněnou plochu na vhodném místě a zapojí, pak už je fajront.
    Nemusí to mít EIA a stavební povolení taky nebude nic světoborného.
    Dodatek: To byla reakce na hobita.

      1. Nebo pouštět důlní vodu čerpanou ze starého dolu přes
        Nebo pouštět důlní vodu čerpanou ze starého dolu přes turbínu opět dolů do dolu, jak se to zkouší v Ostravě, nebo nechat jezdit nahoru a dolů rekuperující elektrické lokomotivy s vagony plnými betonu, jak to dělají v USA atp.

  2. Za 20 let bude takovych ulozist miliony. Baterie z
    Za 20 let bude takovych ulozist miliony. Baterie z vyslouzilych EV se budou vyuzivat prave pro takove ucely. Oproti vyslouzilemu spalovaku je vyslouzily EV zdrojem pro dalsi uplatneni. Bilance CO2 se tim podstatne zlepsi. Presto je EV behem celeho kolobehu minimalne o 30% lepsi nez spalovaci auto. Kazdym rokem pribude obrovske mnozstvi kapacity. Vyroba elektriny bude asynchronni, vyroba a spotreba muze byt casove posunuta. Skvela predstava.

      1. Tak zadarmo určitě nebude ve špičkách a v našich
        Tak zadarmo určitě nebude ve špičkách a v našich podmínkách ani v zimě (hlavně stabilní dodávka v těchto obdobích pro průmysl bude dražší než dnes). Mimo toto období věřím, že prakticky skoro zadarmo i bude (+poplatky distribuce apod.). Baterky na překlenování OZE totiž zadarmo nikdy nebudou, takže ani energie v nich uložená zadarmo být nemůže….ale v létě přes den bude i dodávka pro průmysl fakt levná (domácnosti pojedou z vlastních FVE).

  3. Tak už to začíná i v této oblasti.
    Kam se hrabou

    Tak už to začíná i v této oblasti.
    Kam se hrabou přečerpávačky.

    Za chvíli („hodně“ let) už nebude potřeba uhelné elektrárny pro zálohy VE a FVE elektráren. Tedy hlavní kritický argument dnešních ropáků.

    Elektřina je prostě úžasná, jak to nazvat, věc pro přenos a uchovávání energie. Konečně se splní sny Julese Verna a bude opravdu všechno na elektřinu a konečně zmizí ty smradlavý výfuky a komíny.

    OZE a všechno na elektřinu má ještě i do budoucna obrovsky nevyužitý potenciál na zlepšování prostředí. Naproti tomu veškeré spalování čehokoli je doufám už za zenitem a brzy pujde do propadliště dějin.

    1. No tak počítejte se mnou. Vyrovnání dne a noci = cca
      No tak počítejte se mnou. Vyrovnání dne a noci = cca 8GWh v bateriích taková kapacita srovná výkonové špičky a elektrárny budou moct dodávat jmenovitý výkon 24 hodin denně – výhodné pro jádro.
      Pro FV panely, které v noci dávají 0 potřebujete asi 100GWh – tedy 1/2 denní akumulace. Při takovém systému bychom mohli fungovat na FV panely v létě. A do třetice všeho dobrého pro zajištění potřeb el. sice od října do února tedy alespoň 100 denní akumulace (FV panely něco dávají i v zimě) tedy logicky 200x více než půldenní to máme 20TWh baterie. Pokud se na to podíváme prakticky, pak země s celoročním dostatkem byť nestabilní energie patrně do roku 2030 budou moci mít el. síť na bázi OZE nebo alespoň částečně, bude to drahé, ale půjde to, ale země jako my,kde jediným masivně dostupným zdroje je letní slunce nemají šanci a musí jít fosilní nebo jadernou cestou.

      1. OK.
        Přidám ještě jeden můj soukromý odhad. Až se

        OK.
        Přidám ještě jeden můj soukromý odhad. Až se vymění spalovací auta za elektricky, čehož se už bohužel nedožiju, ale vše je to o budoucnosti plus x desítek let. Takže až tu bude 5 miliónů elektrických aut o kapacitě cca 100-200 kW. Z toho průmerně pronájem 10kW, tak to máte 0,5 TWh. Plus domícá úložiště, plus náklaďáci atd. Všude tam budou nevyužité baterie, které majitelé budou rádi pronajímat jako dočasné úložiště.

        Takže bych si soukromě odhadnul, že cca další minimálně 1 TWh bude v těchto systémech. Postavená zadarmo, bez potřeby údržby. Platba jen za pronájem, výhoda pro distribuční společnost, na druhou stranu výhoda i pro majitelé, kteří mají baterii koupenou a prakticky v mnoha časech velmi nevyužívanou.

        Jen škoda, že se tohoto nedožiju. Já bych fakt rád věděl, jestli se tahle moje vize někdy vyplní.

        1. nevyplni. a snad i nastesti. pres vsechna ekologicka omezeni,
          nevyplni. a snad i nastesti. pres vsechna ekologicka omezeni, ktere maji jediny hlavni dusledek – spomaleni vyvoje novych technologii – se nakonec prejde k diametralne odlisne technologii. a stejne jak jsme si pred par lety nedokazali predstavit ze muze byt neco jak smartphone, tak si dneska nedokazeme predstavit co bude az my uz nebudeme. kazdopadne tuny baterek, tisice km2 vrtulek a fve panelu to rozhodne nebudou.

          1. Jéžiš to sou zase tlachy. Smart zařízení jsou denním
            Jéžiš to sou zase tlachy. Smart zařízení jsou denním chlebem 50 let starejch sci-fi a ty si tady hraješ na rozumbradu. Jedinej kdo si to nedokázal představit si leda tak ty. Smart hodinky měl už Dick Tracy v komiksech ve 40 tejch letech a už tehdá se tomu říkalo gadget :)))
            Skutečnost je taková, že tyhle komiksy a scifi nebo i úspěchy kosmonautiky inspirovali v dětsví lidi k věcem, který pak v dospělosti zrealizovali. Ať už je to Elon se svým snem doletět na Mars či Tim Cook co snil o smárt hodinkách alá Dick Tracy už od 5ti let. Přesně tahle představivosti lidí vedla k realizaci dnešní fascinují technologie, která by tebe nenapadla ani ve snu. Ty člověk totálně bez imaginace nám tu budeš lajnovat jak bude a nebude vypadat budoucnoust. Ha ha ha. :)))
            Dneska máme i teleportaci.

            https://www.thedailybeast.com/how-dick-tracy-invented-the-apple-watch

          2. rs nějak ti ta předpověď ale nevychází:-))tuny baterek,
            rs nějak ti ta předpověď ale nevychází:-))tuny baterek, tisice km2 vrtulek a fve panelu se právě na Zemi zběsile instalují o 106 a z grafu nějak nevyplývá že by to šlo ke dnu spíše naopak, ale samozřejmě každá nová čistá OZE technologie je vítána a baterky,FVE ani VTE určitě nebudou protestovat, kdo bude protestovat čez,ropáci a spol

            1. instaluje. ale proc? protoze do toho vlady vrazeji hromadu
              instaluje. ale proc? protoze do toho vlady vrazeji hromadu penez. cela tak bezuhlikata predstava o energeticke nezavislosti je neufinancovatelna. mozna tak bohate nemecko si muze hodne dovolit. ale ani to neufinancuje vsechno. uz ted nemci breptaji, ze maji drahou energii.

                1. Elektřina se ovšem na platy nepřepočítává, nemá totiž
                  Elektřina se ovšem na platy nepřepočítává, nemá totiž s výší platů nic společného.

                2. SOUHLASIM, když to říká pepa tak to tak prostě
                  SOUHLASIM, když to říká pepa tak to tak prostě je!!!
                  Helmut si za hodinu práce koupí větší množství elektřiny než český pepík a proto jí má Helmut dražší!!!

                3. No jo, jenže Jean si koupí za tu samou hodinu práce té
                  No jo, jenže Jean si koupí za tu samou hodinu práce té elektřiny asi třikrát tolik co Helmut a vydělává přitom stejně. To je mi zvláštní… 😀

              1. s kolika Němci jsi rs mluvil že remcají? naopak oni si na
                s kolika Němci jsi rs mluvil že remcají? naopak oni si na domovní dveře lepí samolepky že nechtějí elektřinu z jádra, můžou instalovat pořád malé FVE a přebytky jim německé rozvodné závody vykoupí za normální cenu, a zaměstnanci německých rozvodných závodů se naopak pyšní tím kolik % elektřiny dodávají z OZE a když jsem těm zaměstnancům rozvodných závodů v přepočtu na EURA vyprávěl kolik bere šéf čezu tak absolutně nechápali!!!! ale je to vše o korupci a zlodějně, která je v čezku zcela běžná a kdo víc ukradne je větší king :-))
                normální obyčejní Němci hlavně remcají na imigranty a ne na elektřinu za 25centů/kWh
                a jak jsem psal už jinde, tobě vadí že vlády vrážejí do čistých technologií hromady natisknutých peněz? asi je lepší je vrážet do imigrantů? do zbraní? do předražených státních zakázek(hlavně v čezku)?

                1. prosim vas, migranty sem fakt nemichejte to sem nepatri. a co
                  prosim vas, migranty sem fakt nemichejte to sem nepatri. a co se tyka toho zbytku ano, vadi mi, ze vlady vrazeji do cistych technologii natisknute penize. jednak proto, ze tim, ze ty penize tisknou znehodnocuji moje uspory. co je asi taky debata, ktera sem uplne nepatri, ale hlavne pro to, ze ty technologie o kterych si mysli, ze jsou ciste zase jednak az tak ciste nejsou a jednak tim, ze do nich investuji neinvestuji do neceho jineho. a take ze nikde neni napsano, ze ty technologie jsou opravdouve reseni. fak si myslite, ze vetrne elektrarny a solarni panely a k tomu hromada baterek na vyrovnani vykyvu je dostatecne reseni na pokryti nasich energetickych pozadavku? neni, ta technologie je draha, slaba a nepokryje nase potreby ani po masivnich dotacich. jedine reseni v soucasnosti vidim ve ferovem vycisleni dopadu znecisteni a duslednem dodatecnem zdanovani. at se kazdy popere se zvysenou cenou enerii jak umi. nekdo ji zaplati, nekdo snizi spotrebu, zmensi barak, koupi uspornejsi vuz, nekdo si pomuze treba vetrnou elektrarnou nebo solarnim panelem. nekdo se rozhodne proste zamer zrusit. nekdo uvidi podnikatelsky zamer a bude investovat do vyskumu nejake nove technologie. jeho boj. kazdopadne investice natistenych penez do vrtulek, solarnich panelu a baterek je cesta do pekel. to ze jini kradou neni argument.

              2. Uvidíme, pokud se vyplní sliby některých vědců
                Uvidíme, pokud se vyplní sliby některých vědců zabývajících se bateriemi, třeba zrovna Goodenougha, tak to asi bude dávat i smysl. Pokud se podaří dostat někam k energetické hustotě 1 kWh na 1 kg za poloviční cenu než dnes, tedy třeba 50 dolarů za kWh, budou baterky dávat velmi dobrý smysl.

      2. A teď místo počítání skusme myslet a je hned jasné, že
        A teď místo počítání skusme myslet a je hned jasné, že takové baterie budou používány k dennímu vyrovnávání, a s tím, když v EU nebude 2 měsíce přez zimu moc foukat vítr to vůbec nic neudělá.
        Nemluvě o tom, že to odebírá lithium pro důležizější počítače, telefony a elektroauta, takže by se nemělo rozhodně nijak dotovat tohle předčasné nasazování, když do 10 let už mají být pro energetiku bezlithiové bazénové baterie.

      3. Viděl jsem nějaké opravdové analýzy zabývající se
        Viděl jsem nějaké opravdové analýzy zabývající se bateriemi a jejich zapojením do výroby a distribuce elektřiny. Víceméně se všechny shodly, že neexistuje ekonomické opodstatnění pro bateriovou akumulaci nad 12 hodin špičkové spotřeby, tj. v podmínkách ČR nad cca 120 GWh, to není zas tolik. V podmínkách střední Evropy je to dost na nějakých 80-90% pokrytí poptávky pomocí komba voda+vítr+Slunce+místní udržitelná biomasa a bioplyn. Zbytek je otevřený problém, možná to bude ekologická nika pro zemní plyn nebo uhlí nebo to pokryjí syntetická paliva nebo nová, lepší generace biopaliv. To se dozvíme až tam budeme.

      4. Tak s tymto nazorom velmi nesuhlasim. V lete svieti, v zime
        Tak s tymto nazorom velmi nesuhlasim. V lete svieti, v zime fuka, na jar maju rieky kopec prebytocnej vody, mame na tony urodnej pody na ktorej sa pestuje, moze sa spracovavat biomasa. OZE maju u nas skvely potencial, nieje vsetko len fotovoltarika. Mna by zaujimalo porovnanie cien precerpavacky a baterii, zrovnanie nakladov na vystavbu, udrzbu, objem skladovanej energie, atd…

Napsat komentář