ČEZ postaví v Česku velké bateriové úložiště

Po E.ONu se přidává i ČEZ. V Tušimicích na Chomutovsku, kde má firma uhelnou elektrárnu, vybuduje bateriové úložiště. Kapacita nebyla upřesněna.

Domácí bateriové úložiště Sonnenbatterie, která ČEZ v Česku taktéž prodává. Ceny jsou od 115 763 Kč za 2kWh systém až po 485 636 Kč za 16kWh.
foto: Sonnenbatterie

Instalace velkých bateriových úložišť se konečně začíná rozbíhat také v Česku. V chodu jsou už nejméně tři projekty včetně nejnovějšího .

Jan Fousek, ředitel asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ, nedávno řekl, že do začátku roku 2019 se v Česku může začít stavět kolem 20 takových systémů.

Samotný ČEZ vidí v bateriových úložištích velkou budoucnost. Nejen podle prohlášení svého šéfa Daniela Beneše, ale i podle dva roky starého nákupu podílu v německé společnosti Sonnenbatterie.

Ta ve velkém vyrábí bateriová úložiště pro domácnosti, patří mezi přední zástupce tohoto odvětví v Německu a celé Evropě.

18 Comments on “ČEZ postaví v Česku velké bateriové úložiště”

  1. A to, že tato výrobna bude sloužit jako kompenzátor
    A to, že tato výrobna bude sloužit jako kompenzátor jalové energie a je schopen jet nepřetržitě to zde diskutující opomíjejí? Prostě bude spotřebovávat jalovou energii a současně dodávat do sítě činnou, aniž by se cyklovaly akumulátory, za což dostane zaplaceno. A to je gró finančních příjmů. Tak co páni ekonomové, kdo z vás má doma 4Q elektroměr? Pro toho co ví o čem je řeč jde o zajímavý zdroj informací.

    1. Tenkrát to také stálo podstatně méně než by to stálo
      Tenkrát to také stálo podstatně méně než by to stálo dnes, a to měli Dlouhé stráně i tak finanční problémy, a stavěli se zhruba 35 let. Plány na přípravu druhého takového projektu ale stále jsou a na ministerstvu stále nad nim uvažuji, a to kousek od Dlouhých strání na Spáleném vrchu.

      Při troše štěstí by se tam mohl vybudovat i větrný park lemující nádrž. Prozatímní plán pouze na přečerpávací elektrárnu s 880 MW počítá s cifrou 30 až 35 miliard, reálně tedy okolo 60 až 70 miliard. Větrný park o přibližně 30 MW by měl přijít na další 3 až 4 miliardy. Ovšem prozatím to blokují ochránci přírody a fakt, že do takové investice CEZ nechce jít.

  2. Kdyby byl Danie Beneš co k čemu, tak postaví alespoň 10MW,
    Kdyby byl Danie Beneš co k čemu, tak postaví alespoň 10MW, nebo spíše 100MW. Ale ne za tu cenu, za kterou se staví to prdítko. To je děs dát za 1 KWh 20000,- Kč. Když to rozpočítám na cykly (cca 5000), tak to vychází cca na 4 Kč/KWh * 1 Cy. Kdo s takovou uhozenou nabídkou přišel?

    1. Podle mě by bylo dnes výhodnější to stavět v rozvodnách
      Podle mě by bylo dnes výhodnější to stavět v rozvodnách menší kapacity plošně k dodržování napětí v celé síti, ale ČEZ zatím asi ještě nemá dost žalob za zničené spotřebiče.

      Takže se zatím přednostně připravuje na přechod německého systému záporné ceny elektřiny i k nám.

      Konečné řešení problému v ČR vidím na rozdíl od USA v postavení levné větší bazénové baterie v každé samostatné vesnici.

Napsat komentář