Paříž plánuje zákaz dieselovových auta už za sedm let, všech spalovacích v roce 2030

Pařížská radnice se rozhodla učinit přítrž znečištění ovzduší. Od roku 2024 zakáže vjezd všem dieselům, všem spalovákům pak v roce 2030.

Paříž chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální město. Chce toho dosáhnout mimo jiné i tím, že od roku 2024 zamezí vjezd dieselovým autům a od roku 2030 všem čistě spalovacím vozům.
foto: paris.fr

Francouzská vláda Emmanuela Macrona už dříve ohlásila, že v celé zemi zakáže prodej nových čistě spalovacích aut od roku 2040 (podobně Británie).

Přitom Francie byla ještě donedávna mekkou dieselových aut. Francouzští výrobci je montují i do malých městských vozů. Dnes je už ale asi jen 40 % nových aut poháněno dieselovým motorem.

Už od příštího roku bude ale v celé Francii zrušeno daňové zvýhodnění nafty. Pařížská radnice navíc v souvislosti s plánovaným zákazem vjezdu dieselů/spalovacích aut ohlásila, že bude investovat do rozvoje alternativ a podpoří nákup takových aut jednotlivci i profesionály.

Podpoří také budování nových cyklostezek a dalších alternativních módů dopravy. Paříž si tyto ambiciózní cíle klade bezesporu i proto, že tam nedávno byla podepsána přelomová Pařížská klimatická dohoda.

10 Comments on “Paříž plánuje zákaz dieselovových auta už za sedm let, všech spalovacích v roce 2030”

    1. Na to bych nespoléhal.
      Paříž totiž potřebuje nejen

      Na to bych nespoléhal.
      Paříž totiž potřebuje nejen snížit znečištění, ale v době chudnutí úpadkového předluženého Západu EU, taky nutně potřebuje snížit náklady a čas na dojíždění do práce pro většinu svého obyvatelstva, takže i kdyby veškerá auta v Paříži se změnila zdarma z naftových na elektrická, Paříž by stejně musela vymýšlet regulace prostě na snížení počtu denně užívaných soukromých automobilů, jen by si hledali jiná zdůvodnění.

  1. až 2024 za 7 let ?? tak to je málo, čuchat dízlraka je
    až 2024 za 7 let ?? tak to je málo, čuchat dízlraka je přeci populačně-redukčně prospěšné 😉

    kcc-hho.webnode.cz/diesel-jed/

    njn víš kerou frázi používají frantíci nejčastěji? vzdávám se :)))

    csfd.cz/film/248830-muzi-co-ziraji-na-kozy/prehled/

Napsat komentář