Čína letos vybuduje 50 GW nových solárních elektráren

Podle zprávy organizace ASECEA dokázala Čína jen od ledna do září vybudovat 42 GW nových solárních elektráren. Očekává se, že za letošek postaví přes 50 GW.

Čína provozuje i solární elektrárnu ve tvaru ikonické pandy. Solární elektrárny se však na celkové výrobě elektřiny v zemi podílí stále jen zhruba 1 %.
foto: Electrek.co

Už v roce 2016 se celkový výkon solárních elektráren v Číně téměř zdvojnásobil na 77,5 GW. Letos už překonal 100 GW a je možné, že do konce roku dosáhne 130 GW. Do roku 2020 chce Čína v obnovitelných zdrojích vyrábět 20 % elektřiny.

Čína je jednoznačně světovým vládcem solární energetiky. Nejen, že vyrábí 60 % solárních panelů na celém světě (80 GW ze 130 GW), ale navíc má také největší instalovaný výkon ze všech zemí na světě.

Čínský prezident Si Ťin-pching nedávno v obdobě amerického „stavu unie“ prohlásil, že „Jakákoliv škoda na přírodě se nakonec vrátí s následky… to je realita, které musíme čelit.“

Podle čínského prezidenta musí Čína najít rozvinout nový model modernizace, kdy se „lidé budou rozvíjet v harmonii s přírodou“. Podle komentátorů by nedávný projev čínského prezidenta mohl předznamenávat novou, přelomovou éru čínského rozvoje.

30 Comments on “Čína letos vybuduje 50 GW nových solárních elektráren”

  1. A mezitím v EU, jdou dotace místo výroby přednostně
    A mezitím v EU, jdou dotace místo výroby přednostně sluníčkářům a podobným, aby raději za ty prachy maximálně žvanili a šířili ideologi do třetího světa.
    Jenže ti tam stejně nakonec dnes i do budoucna v ekonomicky opodstatněných případech nasazení nakoupí panely z Číny, protože budou prostě vždy levnější, jelikož tam přednostně dotují výrobu a reálné investice před teoretickým žvaněním a konzumní spotřebou.

      1. Z těch vymletých postmoderních náboženských fanatiků
        Z těch vymletých postmoderních náboženských fanatiků tak kašlajících na místní realitu, až naráží do zdí a teď třeba ve volbách ČR se totálně rozsekali?
        Ani ne, mají delší dobu šanci jen v pár postkřesťanských zemích s přežraným obyvatelstvem, které už nemají ekonomiku založenou na poctivé práci, ale dluhové krize postupně smetou i je.

    1. ona Čína skutečně chce vyrábět z OZE, jenže hlavním
      ona Čína skutečně chce vyrábět z OZE, jenže hlavním tahounem jsou vodní el. typu 3 soutezky. Možná se Vám 130 GW zdá mnoho. Jenže to je informace zavádějící my máme 2GW a je nás 130x méně než Číňanů takže na obyvatele máme 2x více FV panelů než oni a jaký je podíl našich FV panelů na výrobě energie – mizivý. Jinými slovy nevěřte propagandě. Čína bude rozvíjet OZE, ale spotřeba uhlí tam nepoklesne, protože má slabý rozvoj jaderné energetiky / na obyvatele !/

      1. Ano to je sice pravda, ale nějak začít musí. Nebo myslíte
        Ano to je sice pravda, ale nějak začít musí. Nebo myslíte že jde rovnou udělat najednou 50% celé spotřeby Číny?
        Tak na to snad nemá ani ta Čína, aby zvládla kouzla.

        Na druhou stranu ten rozvoj tam je, protože strana nařídí a staví se.
        Holt někdy je demokracie na škodu…

  2. „Jakákoliv škoda na přírodě se nakonec vrátí s
    „Jakákoliv škoda na přírodě se nakonec vrátí s následky… to je realita, které musíme čelit.“

    Nevím jak moc se dokážou udržet na uzdě. Od tý doby, kdy většina Číňanů si může místo jednoho jídla denně dovolit dvě, spásají planetu jak kobylky a devastace živočichů na spoustě míst planety dostává krutě zabrat. Ať už jsou to žraločí ploutve, chráněné želvy na polívku, kontejnery sušených mořských koníků, tygří penisy atd., atd.

    Čína pustoší světové oceány a to 12x více než oficiálně přiznává.
    China is plundering the planet’s seas—and it’s doing it 12 times more than it’s telling anybody
    https://qz.com/78803/china-fishing-more-than-its-telling-anybody/
    žraločí ploutve
    https://goo.gl/vE4UY1

    Sousední Indonésie a Filipíny si stěžují, že jim lodě z Číny ilegáně odtěžej celý písečný ostrovy, jednoduše proto že maj v Číně stavební boom…

    O zvýšené potřebě „afrodiziak“ a slonoviny nemluvě :(((
    Čínské vládní delegace pašují z Tanzanie ve velkém slonovinu
    https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/afrika/cinske-vladni-delegace-pasuji-z-tanzanie-ve-velkem-slonovinu_323400.html

    Čína má pod palcem i obchod s kobaltema jinými surovinami v Africe. Výkup od dětškých a ilegálních kopáčů mají pod palcem také Číňané.

    China plays long game on cobalt and electric batteries
    Chinese company’s acquisition of Congo cobalt mine has repercussions for car industry
    https://www.ft.com/content/054bbb3a-1e8b-11e6-a7bc-ee846770ec15

    1. tak je lepsi konat, nez remcat…
      Ukazujete jeden stat, a co

      tak je lepsi konat, nez remcat…
      Ukazujete jeden stat, a co ty ostatni?
      Jakakoli skoda vykriku od KuKu tady na webu…

      Uplne chapu evropske staty a americke, ktere misto aby tezili suroviny u sebe a pak hledali jak nasledky tezby opravit, budou vyckavat a nakupovat od asiatu , a pak si najmou jednoHO vyKUKA, kterej bude hoaxovat na forech o hybridech a SPAMOVAT odkazama o nesmyslech…

      1. tyoe ty už sklapni, jediný kdo tady poslední dobou remcá
        tyoe ty už sklapni, jediný kdo tady poslední dobou remcá jsi právě ty. Nic jsi zatím pozitivně informačního pro čtenáře narozdíl od vyKuka nepřinesl. Ten nás zásobuje kvalitníma informacema i výcucama. Ty jsi tady leda otrapa a rozjebávač a takový nemá nikdo moc rád ;))

          1. Co mě s tim otravujes. Přečti si všechny vykukovy
            Co mě s tim otravujes. Přečti si všechny vykukovy příspěvky za poslední roky ať nejsi tak na tvrdly. Já je četl a ze zkušeností říkal že jsou informacne hodnotný. Za to ty tvoje kecy posledních týdnů stoji za prd. Jsou otravný nudný k ničemu definují tě jako nulu. Více se snaz

      1. To je vymakaná politika. My Vám čínský šunt, který je
        To je vymakaná politika. My Vám čínský šunt, který je pro Vás stále ještě scifi věc, Vy nám suroviny všech druhů, které potřebujeme a nemáme. Takový ten obchod korálky a bižuterie za zlato a drahokamy, jak to dělala kdysi Evropa.

    2. 1* yéáá, ta druhá strana mince ;( Musíme si uvědomit že
      1* yéáá, ta druhá strana mince ;( Musíme si uvědomit že rejžáku je tak 2 milijardy, další 2jka se chystá u indoušů a to nemluvím o tý další půlmilijardě v záloze na ostrovech 😉

      Planeta Země není nevyčerpatelná a má svý lility. Uvědomme si že:
      0,5 milijardy má jen €U
      0,150 Rusko
      0,350 USA
      a to je defakto celý civilizovaný svět. Vidíte tu přesilu??

        1. Na Sibiři už je úředním jazykem čínština. :))))
          Putin

          Na Sibiři už je úředním jazykem čínština. :))))
          Putin sice ukazuje světu svaly s tankama a bombama na Ukrajině a Sýrii zatímco ho zezadu obsadila Čína i bez tanků :)))))
          Vyhrožuje že kdo ubliží rusákům v zahraničí bude za to pykat. Sem zvědav co udělá Čína až někdo začne ubližovat Číňanům na Sibiři? :))))
          Když si obsadil Krym, tak by si Čína taky mohla zpátky obsadit to co jim SSSR v 50. letech vzalo :))))))

Napsat komentář