Nizozemsko do roku 2030 uzavře všechny uhelné elektrárny

Uhlí to má ve vyspělém světě spočítané. Nechce je už dokonce ani Čína. Nizozemská vláda potvrdila, že všechny uzavře do 13 let.

Uhelné elektrárny během následujícího desetiletí z vyspělé části Evropy víceméně zmizí.
foto: Benita5, licence public domain

Nizozemská vláda navíc oznámila, že všechny uhelné elektrárny budou muset od roku 2021 splnit velmi přísné emisní limity (zejména co se týká rtuti, oxidů dusíku a síry). Což bude bezpochyby mít za následek také četná odstavení.

Přitom tři nové uhelné elektrárny byly v Nizozemsku zprovozněny teprve v roce 2015. Velice rychle ale ztratily na hodnotě.

Maasvlakte 3 společnosti Uniper měla ještě začátkem roku 2016 hodnotu €1,5 mld. Na konci minulého roku to byla už jen necelá polovina. Stavba přitom stála €1,7 mld.

Další dvěma nejnovější elektrárny jsou ve městech Eemshaven (RWE) a Rotterdam (Engie). I jejich hodnota v účetních výkazech svých mateřských firem rychle spadla na méně než polovinu.

Podle některých odborníků jde o jedny z posledních nově postavených uhelných elektráren v západní Evropě. Přitom Uniper například ještě buduje kontroverzní uhelnou elektrárnu v Dattelnu v Německu.

Všechny tři nové nizozemské uhelné elektrárny splňují nejpřísnější emisní limity – ovšem je otázkou, zda splní i ty, které budou zavedeny v roce 2021. Také v Česku musí staré uhelné elektrárny projít do čtyř let modernizací, nebo skončí.

I přesto ale budou muset nejspíš být ty v Nizozemsku do roku 2030 uzavřeny. Namísto nich hodlá země masivně investovat do obnovitelných zdrojů energie.

51 Comments on “Nizozemsko do roku 2030 uzavře všechny uhelné elektrárny”

      1. V Norimberske Tesle nam rikala (mimochodem velmi sympaticka)
        V Norimberske Tesle nam rikala (mimochodem velmi sympaticka) slecna co byla dva dny v Tilburgu na skoleni, ze ji tam tvrdili, ze uz je jedna TM3 v Nemecku. Vsichni se ji pry ptali kde je, jestli ji videla a ona vysvetlovala, ze Nemecko je velke. 🙂

              1. Jestli ono to není tím, že by taky chtěli být součástí
                Jestli ono to není tím, že by taky chtěli být součástí elektromobilismu, páč je to podle nich asi módní věc. Dokud mají jen spalovací popelnici, tak se alespoň jezdí nechat vidět u nabíječek.
                My třeba taky nechápeme, proč se v Bratislavě místní chodí procházet po korze a berou to jako životně důležitou věc. Kdo tam není, jako by nebyl. Pražáci to v Pařížské ani Na Příkopech nedělají a v Ostravě na to taky nehrajeme. Lidi jsou různí.

                1. Pak ale hrozí to, co na Vystrkově, že spalováky zaberou
                  Pak ale hrozí to, co na Vystrkově, že spalováky zaberou všechny místa, testují tam motory a dělají srazy. EON to prý bude na Vystrkově řešit, nevím jak, Vestec má výhodu, je tam vyhrazené parkoviště značkou a nedaleká městská policie si tam z toho může udělat kasičku.

                2. tak tak, ve Vestci to vymákli o dost líp jak EON na
                  tak tak, ve Vestci to vymákli o dost líp jak EON na Vystrkově

                  google.cz/maps/uv?hl=cs&pb=!1s0x470b91b9938d34a1%3A0x8f89661ea82c93b!2m22!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e6!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Flh%2Fsredir%3Funame%3D114469474361450259093%26id%3D6470374899440699826%26target%3DPHOTO!5svestec%20tesla%20-%20Hledat%20Googlem&imagekey=!1e10!2sAF1QipMUwgiUUMYYfkL5AJb73N02D4UApLaa5rOm5Y9Z&sa=X&ved=0ahUKEwjH48esru3WAhXkK5oKHTwJD6IQoioIbTAK

                3. o dost
                  o dost veselejší

                  fdrive.cz/galerie/tesla-sraz-2017-13133/clanek-1436

                4. pecka 😉
                  youtube.com/watch?v=6LhoB7zxeOI

                  pecka 😉

                  youtube.com/watch?v=6LhoB7zxeOI

                5. strašný ostuda ČEZký země, okamžitě s tím na
                  strašný ostuda ČEZký země, okamžitě s tím na :

                  hana.paskova@eon.cz

                  eon.cz/o-nas/energie-plus/-a76081

                6. Chudák holka, ta už si těmi fotkami může tapetovat kancl
                  Chudák holka, ta už si těmi fotkami může tapetovat kancl i byt. Přitom stačí jen dálkový dohled trochu humánního infrazvuku, pouštěného na dálku v době návštěvy spalováku. Za chvilku bolí hlavička a jde se hajat domů do teplíčka. Přitom to je zcela čistě v duchu elektromobilismu, bez hluku, vibrací a dýmu 🙂

                7. Stačilo by tam vybírat parkovné za každou započatou
                  Stačilo by tam vybírat parkovné za každou započatou hodinu 50Kč pokud auto nenabíjí.

                8. Chtelo by to vzit petikorunou zleva i zprava.
                  Chtelo by to vzit petikorunou zleva i zprava.

                9. V Praze se vždy chodilo na korzo na Václavák, ale to bylo
                  V Praze se vždy chodilo na korzo na Václavák, ale to bylo za mýho dědy. Teď už jsou tam jen fetky, houmlesáci, taxíkáři, naháneči do bordelů, tůristi a vidláci. Václavák mám moc rád, ale už se to nedá. Možná až se zruší ta zkurvená magistrála tak se to aspoň trochu zlepší.

    1. tyjo to je fofr, vo milimetry!! málem mu tu Kukovu pazouru
      tyjo to je fofr, vo milimetry!! málem mu tu Kukovu pazouru lis rafnul!! :)) Ted když nad tím tak bloumám VyKuku, tak ste vlastě příbuzný že 🙂 s rodinou čínských investorů germánsky KUKA ROBOTICS ;))

      cdn.teslarati.com/wp-content/uploads/2017/04/tesla-model-3-kuka-robots-production-line.jpg

  1. Holansko uhlí skutečně nepotřebuje, protože je velkým
    Holansko uhlí skutečně nepotřebuje, protože je velkým vývozcem zemního plynu. Plyn zlevnil uhlí šlo nahoru proč tedy dovážet uhlí a vyvážet plyn ? Jinak Chálífat tam v roce 2022 ještě nebude, vyhlásí ho až později spolu s Francií….

      1. Jasně , že ty potřebuješ světlo večer pouze na to, aby
        Jasně , že ty potřebuješ světlo večer pouze na to, aby jsi na záchodě trefil mísu, neznamená, že podnikatelé v zimě ráno když nesvítí a nefouká budou platit dělníky za postávání při čekání na elektřinu…

        Se prober, elektřina není jenom na to aby jsi svítil jednou žárovkou na záchodě…
        Právě, protože lidi jako ty co nepřemýšlí a kecají bludy vede energetiku do… a lidi musej platit 5x ví na faktuře než by museli, protože koncepce děllají lidi co nic neumí, ale ví, že planeta země se uvaří…

        1. Víte, mně tak nějak uniká ta starost všech Anonymů o to,
          Víte, mně tak nějak uniká ta starost všech Anonymů o to, jak si kdo zajistí elektřinu. To snad je každého věc a jeho svoboda, nebo ne? Zda budu bezdomovec, mít nájemní byt, družstevní, spoluvlastník, domek, činžák, zda budu topit dřevem, plynem, elektřinou, tepelným čerpadlem, zda budu mít vodu a elektřinu svoji nebo ji budu nakupovat….
          To samé se týká firem. Je to zákazník jako každý jiný. Může se taky odstřihnout a mít svoje nebo se napojit a mít dodavatele nebo to kombinovat…..
          Už 27 let teoreticky nemáme kolektivní vlastnictví a směr země neurčuje strana a vláda.

            1. Vládu moc nějaké určování toho kde kdo bere proud
              Vládu moc nějaké určování toho kde kdo bere proud nezajímá, tam něco dělá tak na nátlak lobby a vězte že kdyby se plynaři nas…štvali tak zadupou celý slavný ČEZ do země že tu nezůstane jediná elektrická pouliční lampa.

              Jediné roč si může vláda tak nějak tady dělat to co dělá je to že jí to dovolíme.

        2. :)))))) ty seš magor :))) ČR má ohromný přebytky
          :)))))) ty seš magor :))) ČR má ohromný přebytky elektřiny který levně posílá Germánům aby si mohli koupený elektromobil levně nabíjet a za odměnu blbýmu zkorumpovanýmu Čechovi prodá jetou Dízlpopelnici 🙂 To je tak když čech pro kus žvance prodá čecha 😉
          AMERIKA FIRST
          GERMÁN ERSTE
          POLSKO Pierwszy
          ČECHY ČECHŮM :))))))))))))))

        3. Tak si tu energii zajistí jinak, nikoho naprosto nemusí
          Tak si tu energii zajistí jinak, nikoho naprosto nemusí zajímat jak si tu energii zajistí, jestli si do fabriky místo drátů natáhne plynovou přípojku, pořídí elektrárnu na plyn, uhlí, dřevo, nebo bude mít v žentouru zapřažené soumary. A každému to může být v zásadě ukradené.

          Bohužel zásahy tu je jakési vynucené připojování na elektrickou síť, ono se totiž na ostrovní závodní elektrárnu musí sehnat povolení a to zase není tak jednoduché jako povolení na přípojku. Podívejte se jak dnes třeba roste popularita kogeneračních jednotek. Proč? Protože i přes náklady na zařízení se to zřejmě vyplatí, z každé kWh plynu se dá získat 0.6kWh tepla a 0.4kWh elektřiny. Přičemž cena elektřiny bude při plném využití tepla dobře <1.5Kč/kWh. Dále má plynárenská soustava z podstaty setrvačnost, máte možnost mít plynojem, palivo přepravit...

          Dnes je situace zcela odlišná od doby kdy se se stavbou sítí začínalo. Máme jiné technologie a ceny. Zatímco ve 20. letech, třeba, byly řetězce přeměn takovéto:

          Plyn:
          Důl->Plynárna->Agregát->Elektřina->práce

          Elektřina:
          Důl->Elektrárna->Elektřina->práce

          Tak dnes jsou zhruba takovéto:

          Plyn:
          Vrt->Agregát->Elektřina->práce

          Elektřina:
          Důl->Elektrárna->Elektřina->Transformace+přenos->práce

          Což je nákladnější, co do ceny proudu to nezachrání ani JE. Nevíme jestli to bude 50€/MWh či 100€/MWh, navíc je třeba obnovovat asi 12000MW výkonu, tedy 10x 1200MW reaktor, to je při periodicitě 50 let stálá stavba 2 bloků, každý s garancí na 30 let, to konstantní platba garantované ceny na 6 bloků.

          5x více? Nějak si nepamatuji že by v roce 2008 byla cena pro koncového spotřebitele kolem koruny, to ani při tehdejší ceně silové elektřiny nešlo. To by cena v nízkém tarifu musela být tak 40 haléřů/kWh.

          1. Jasně, že vím. V Holandsku je aktuálně v provozu 5
            Jasně, že vím. V Holandsku je aktuálně v provozu 5 velkých uhelných elektráren:
            Eemshaven (1600 MWe, od 2015), Borssele (426 MWe, od 1988), Rotterdam (1070 MWe, od 2015), Geertruidenberg (600 MWe, od 1994), Maasvlaske (1100 MWe, od 2016).
            Ty tři nové mají účinnost okolo 45%, ty dvě starší nejvýše okolo 40%. Většina zbytku jde Pánubohu do oken jako směs spalin a vodní páry z chladící věže, protože (ano, je to tak), současná legislativa preferuje vypouštění spalin skrz chladící věže.

                1. Třebovice to ještě nemají, nebo neměli když jsem se
                  Třebovice to ještě nemají, nebo neměli když jsem se naposledy díval, zato filtry ano a vzhledem k malému výkonu toho dýmu moc nebude.

Napsat komentář