Jak se žije v domě, který si vyrábí a skladuje vlastní energii? Levně a s dobrým pocitem

Na okraji Plzně stojí rodinný dům, který každého zaujme už na první pohled. Téměř celou jeho střechu totiž pokrývají solární panely.

Inspirativní příklad bydlení v rodinném domě s minimálními náklady na energie
foto: EnergyCloud

Co ale není na první pohled vidět, je baterie EnergyCloud, do které se veškerá energie získaná ze slunce ukládá pro pozdější využití. Díky tomu je dům do velké míry energeticky soběstačný a jeho obyvatelé ušetří asi 80 % výdajů na energie.

Pan Vydra je už od studií nadšenec do získávání energie z obnovitelných zdrojů. V oblasti instalace fotovoltaických panelů i dlouhá léta pracoval a je jeden z prvních průkopníků využití solární energie v republice. Podle toho vypadá i jeho dům, kde žije s tříčlennou rodinou. Téměř každý centimetr plochy vystavené slunečnímu záření je pokrytý solárními panely.

„První část mojí malé elektrárny jsem si pořídil už před pěti lety, tehdy ještě šlo o docela drahou záležitost, celá instalace stála více než milion. Další část už byla výrazně levnější, dnes stojí běžný panel okolo 4 000 Kč,“ vypráví pan Vydra.

Ve slunečných dnech ale panely vyráběly tolik energie, že ji rodina nestačila spotřebovat, jindy bylo kvůli počasí potřeba spolehnout se na energii ze sítě.

EnergyCloud - baterie na skladování elektřiny

EnergyCloud – baterie na skladování elektřiny
foto: EnergyCloud

Proto se pan Vydra rozhodl, že bude s energií hospodařit efektivněji. Jako jeden z prvních nadšenců v republice si domů pořídil takzvanou domácí baterii, do které lze vyrobenou energie uložit pro pozdější využití.

„Díky skladování energie může dům fungovat téměř soběstačně, a to bez ohledu na počasí. Na elektřinu běží topení, chlazení, veškeré spotřebiče i bazénové hospodářství. Navíc působím v oblasti IT a doma mám nonstop spuštěno několik serverů,“ popisuje využití sluneční energie Tomáš Vydra.

Baterie ho vyšla na necelých 300 000 Kč, polovinu lze ale uhradit z dotací na zelené bydlení. Díky výrobě a skladování energie ze slunce se rodině daří snížit náklady na energie asi o 80 % (roční spotřeba domu je přitom 15 000 kWh).

Dílna a bazén

Dílna a bazén
foto: EnergyCloud

Domácí baterie neslouží jen na ukládání energie z obnovitelných zdrojů, může se v ní skladovat energie ze sítě odebraná v době nižšího tarifu. Baterie plná energie navíc slouží jako záložní zdroj pro případ výpadku sítě.

„Když vypadne elektřina, například při nějaké bouři nebo kvůli údržbě sítě, jsem jediný v okolí, kdo svítí. Sousedům, kteří se mě ptali, jak je to možné, jsem rád princip skladování energie vysvětlil,“ říká pan Vydra.

Rodina pana Vydry je odhodlána dále pokračovat v cestě za úplnou nezávislostí na fosilních palivech, a to jak v bydlení, tak v dopravě. V plánu je navýšení kapacity baterie a vzhledem k poloze domu i pořízení malého větrníku, který bude energii získávat z větru.

Pan Vydra se také těší, až si pořídí elektromobil. Ten může nabíjet také z baterie, takže bude jezdit na obnovitelné zdroje

„Úspory na energiích jsou skvělé, nejvíc se mi ale na našem stylu bydlení líbí, že žijeme v souladu s udržitelným rozvojem naší planety, a neničíme jí pro budoucí generace. Pak člověk nemá ani výčitky, když zapomene zhasnout v koupelně, svítí nám tam totiž vlastně slunce, a to se jen tak neunaví,“ uzavírá Tomáš Vydra.

tisková zpráva

53 Comments on “Jak se žije v domě, který si vyrábí a skladuje vlastní energii? Levně a s dobrým pocitem”

  1. Díky, hezky vysvětleno 🙂 Taky bychom chtěli přejít na
    Díky, hezky vysvětleno 🙂 Taky bychom chtěli přejít na nějaké schůdnější řešení. Už jsme vyměnili kotel ve sklepě za elektrický, koupili nové oběhové čerpadlo (konkrétně vybrané tady: https://www.cerpadlabezstarosti.cz/149-obehova-cerpadla ) a během jara bychom rádi na střechu nainstalovali solární panely. Máte zkušenost s nějakou spolehlivou firmou?

  2. Já začal obráceně, nejdříve jsem si pořídil
    Já začal obráceně, nejdříve jsem si pořídil elektromobil. Pokud dům, tak jedině co nejvíce soběstačný. Takže něco velmi podobného.
    Přesto ale musím zmínit, že bydlení v takovém domě je pro planetu horší, než v „moderním paneláku“. Kdyby byl zájem, zkusil bych dohledat články.

  3. Osobně platím za vytápění domu tepelným čerpadlem +
    Osobně platím za vytápění domu tepelným čerpadlem + všechnu ostatní spotřebu asi 15,2 tis za rok. Tepelné čerpadlo země/voda jsem stavěl z velké části sám a levně. Jako otopná soustavu tvoří staré litinové radiátory koupené za cenu šrotu přes anonci. Takto topím od roku 2004. Životnost systému je díky použitým materiálům fakticky neomezená kromě kompresoru tepelného čerpadla s životností více než 25 let a oběhových čerpadel. Baterie k FV el. nevydrží ani polovinu této doby a samotné panely mají životnost jako kompresor tepelného čerpadla. Moje provozní náklady jsou proto jen cca 17 tisíc korun ročně včetně spoření na kompresor a oběhová čerpadla. Proti výše uvedenému příkladu jsem uspořil do začátku více než milion a provozní náklady + udržení systému v chodu mám reálně 1/4 než výše uvedený majitel domu, který má vysoké odpisy na baterii, střídač, nakonec i FV panely bude muset obnovit.

  4. Vláda chystá sérii opatření na podporu elektromobilů a
    Vláda chystá sérii opatření na podporu elektromobilů a podpoří vývoj vozů s autonomním řízením. Navrhuje, aby elektromobily nemusely platit registrační poplatky a měly bezplatný vjezd do center měst.

    tyden.cz/rubriky/auta/aktuality/elektromobily-vpred-stat-podpori-nakup-aut-budoucnosti_447038.html

    1. Přeloženo ovčanům do češtiny – vláda zavede 2 nové
      Přeloženo ovčanům do češtiny – vláda zavede 2 nové daně. První bude razantní zvýšení registračního poplatku na desetitisíce Kč. Druhé tvrdě placený mýtný systém pro vjezd do centra města. Následně budou od obého elektromobily osvobozeny. A to se vyplatí! Jak prosté, milý Watsone.

      Ještě že už jdou ti prožírači daní za měsíc do kytek. Ovšem jak trefně pravila tetička Bubílkovej z Košíc: Tie nažraté svině odídu a prídu nové, hladné. 🙁

          1. Přesně. Dokáží převzít i pozitivní zprávu a
            Přesně. Dokáží převzít i pozitivní zprávu a prezentovat ji pouze jako výjimku, potvrzující jejich celkový negativní pohled. Ti by mohli z fleku nastoupit do tiskových oddělení Třetí říše nebo Rudého práva.
            I kdyby to všechno byla pravda a neměli dostatek nabíjecích míst, pak stačí omezit dotace jednoduše důkazem, že dotyčný pořizovatel elektromobilu ho má kde přes noc doma nabíjet. Nemáš, kup si ho za plnou cenu (a zaplať tím další nabíječky) nebo jezdi MHD/spalovákem/choď pěšky.

  5. Mám to samé, a nemohu si to vynachválit.
    Panely mono celkem

    Mám to samé, a nemohu si to vynachválit.
    Panely mono celkem 12,3kW, baterie 16kW, servery, topení, chlazení, auto, tepelné čerp15MW.

    Systém je hybridní.

    když je zataženo a prší ( nejhorší možné podmínky ) dává systém, 1kW v zimě a 1,5 v létě.

    reálně by to chtělo ještě jednu sadu baterií ( dalších 16 kW ) skrz auto.

    Ale jinak jakákoliv energetická nezávislost je drahý koníček, ale funkční.

  6. 43 panelu obdelniku sem napocital, ty mohou mit 300-400
    43 panelu obdelniku sem napocital, ty mohou mit 300-400 Watt.12kW-16kW +- odhad. To je myslim dost i se ztratami, tak topit muze jak je libo.
    Jediny co je kec je ten investovanej milion… budis, nechceme lidem lhat ale lzeme.
    Pokud dnes panel stoji 4000kc, tak to sme na nejakych 160000 kc za 40 ks, tedy + nejaka ta montaz, za ridici jednotku, bojler,radiatory a tedy to ulozizte na preblitky.
    Pul Mega a minus za dotace od statu by mohla byt dnes investice.
    Unavujou mi chytraci s kroupama, ty panely se delaly hlavne do vesmiru, tak kolize meteorit… nechapu jak furt nekdo omila ze se to rozsype…
    To ze nezatezuje prostredi je fakt, ktery zas nejakej chytrak vyvraci az z toho zvraci…
    Tak priste davejte clanky beze jmen, bude to lepsi… to opirani se v komentarich do pana X mne tak zblblo, ze narazite na herce Vydru a jeho chytrosti ala prostreno 🙂

    1. Ty panely jste pocital jen na dilne u bazenu. Na hlavni budove
      Ty panely jste pocital jen na dilne u bazenu. Na hlavni budove je jich asi jeste vic. Kouknete na 1. fotku, tam vidite oba objekty.
      Ja bych pocital obracene. Pan dal 1 milion za panely. V te dobe to mohlo byt 30000 EUR. Pokud budu kalkulovat 1 €/W, tak me vyjde instalovany vykon 30kW. Kdyz by mel 3 fazovou sit, tak na kazde fazi 10kW je pekna instalace. I v zime muze pohanet tepelne cerpadlo ciste z FVE.

            1. Mám taky docela velký dům a za elektřinu jsem předloni
              Mám taky docela velký dům a za elektřinu jsem předloni platil cca 30 tisíc – je v tom i topení tepelným čerpadlem, vaření atd.

              Loni to bylo o trochu víc protože byla fakt dlouhá a mrazivá zima

              i tak bych měl návratnost mezi 30-50 lety, to ty panely už nebudou ani existovat

    1. Máte pravdu. Někdo doma v zimě pálí oježděný
      Máte pravdu. Někdo doma v zimě pálí oježděný pneumatiky a pak má návratnost 300 let a někdo jiný má elektrokotel, který si prostě něco vezme.
      Pokud propálíte s pětičlennou rodinnou v rodinném domě 15 tis. ročně, tipuji to tak na 5 let natvrdo, takže bych se tím moc nechlubil.

      1. Já znám nejmíň deset lidí co bydlí ve vlastních RD a
        Já znám nejmíň deset lidí co bydlí ve vlastních RD a centrály mají. A pár z nich včetně mě máme i přípravu instalace – v případě výpadku proudu stačí vypnout hlavní jistič, zapojit upraveným kabelem do zásuvky centrálu, nastartovat a celý dům během pár minut funguje dál. Samozřejmě nezapínám spotřebiče s velkým příkonem

          1. Nevím, ti další lidi nebydlí ve stejné oblasti jako
            Nevím, ti další lidi nebydlí ve stejné oblasti jako já.
            Ale u nás byly výpadky poměrně časté, ovšem od doby kdy jsem si vyrobil ten kabel na rychlé připojení výpadky ustaly, myslím že jsem ho použil jen jednou. Ale to je taky dobře

            Samotnou centrálu mám už mnoho let pro jiné účely

                1. S cenou kolem 100kkč, aby to mělo nějaký smysl.
                  S cenou kolem 100kkč, aby to mělo nějaký smysl.

    1. Milý Anonyme, v prdeli jsi hlavně Ty. V roce 2010 jsem
      Milý Anonyme, v prdeli jsi hlavně Ty. V roce 2010 jsem instaloval na střechu fotovoltaiku a v srpnu přišly kroupy, že jsem jich víc jak tři v dlani neudržel. Praha 4, možná to pamatujete. Rozbitá fasáda, komplet zahrada, tři auta na výměnu skel, světel a karoserií. Jediný, co bez úhony přečkalo byly
      Panely české provenience. Takže pane Vydro, buďte v klidu, jen tak něco Vám to nerozbije. A baterka je super, sám o ní uvažuju, EV si kupte, je to neskutečná bomba – potvrdí všichni majitelé.
      Čau Špeťák

    1. – starší fotovoltaická elektrárna má výkon 16,2 kW (dle
      – starší fotovoltaická elektrárna má výkon 16,2 kW (dle smlouvy dodává i do sítě) a novější 5,5 kWp
      – baterie EnergyCloud má kapacitu 7,6 kWh (v plánu je navýšení kapacity na 38 kWh)
      – dům je 5 + 1, s s plochou 160 m2, dílna má 32 m2 a bazén 45 m3

Napsat komentář