Nová zelená úsporám ještě víc podpoří střešní solární elektrárny

Od 4. září 2017 nabízí program Nová zelená úsporám výhodnější dotační podmínky pro instalaci solární fotovoltaické elektrárny. Obsahuje ale i další změny.

Filip Procházka provozující server MyPower.cz už řadu let využívá výhod fotovoltaické elektrárny
foto: Filip Procházka

Vyměnit starý kotel za nový díky kotlíkovým dotacím a současně zateplit dům s programem Nová zelená úsporám bude od pondělí 4. září ještě výhodnější.

K dotacím z programu Nová zelená úsporám přibude zcela mimořádný dotační bonus až 40 000 Kč pro ty, kteří oba programy zkombinují.

„Snažíme se domácnosti motivovat, aby energetické úspory svých domovů řešily komplexně, to znamená, aby využily pro zateplení domů dotaci Nová zelená úsporám a současně vyměnily starý kotel díky kotlíkovým dotacím. Nejen že se jim to vrátí v nižších platbách za energie, ale navíc od nás dostanou na investice ještě bonus až 40 tisíc korun,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na co konkrétně se bonus vztahuje, upřesňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad dotace administruje:

„Bonus získají ty domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný ekologický a úsporný zdroj tepla. Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. Žadatel si tedy může požádat letos na podzim o kotlíkovou dotaci a třeba na jaře příštího roku o dotaci na zateplení. Po dokončení projektu mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak i bonus za výměnu kotle.“

Zároveň Petr Valdman ale upozorňuje, že zpětně k již podané žádosti z programu Nová zelená úsporám se bonus nevyplácí.

Dotace až 150 tisíc na výkonnější domácí fotovoltaické elektrárny

„Zcela nově dotací až 150 tisíc korun podpoříme i pořízení větší solární fotovoltaické elektrárny (s výkonem více než 4 000 kWh/rok), která je vhodná zejména pro domy s vyšší spotřebou elektřiny, tzn. například vícegenerační domy nebo rodiny s malými dětmi,“ říká ministr Brabec a dále představuje hlavní výhody těchto domácích elektráren:

„Vyrobenou energií je možné vytápět dům, ohřívat vodu i dodávat elektřinu do vnitřních rozvodů. Přebytky energie se akumulují a mohou posloužit například na dobití elektromobilu.“

Šanci dostanou ale i ti, kteří již peníze na solární systém z Nové zelené úsporám získali v minulosti a nyní by jej rádi rozšířili a zefektivnili například přidáním dalších baterií. O všechny novinky mohou domácnosti začít žádat od pondělí 4. září letošního roku.

Od roku 2014 proplatil Státní fond životního prostředí ČR přes 14 tisíc žádostí. V domácnostech je tak už přes více než 2,3 mld. korun.

Webové Poradenské centrum NZÚ v novém kabátu

„Abychom zájemcům o dotace Nová zelená úsporám co nejvíce usnadnili podávání žádostí, připravili jsme pro ně zcela nové webové poradenské centrum, kde najdou mnoho zajímavých a užitečných informací a návodů na jednom místě,“ informuje Petr Valdman.

Webový rozcestník Poradenského centra nabízí kromě seznamu specialistů a dodavatelů i vzorové projekty konkrétních domů, jejichž stavba či přestavba proběhla za podpory programu Nová zelená úsporám, mapu realizovaných projektů či kalkulačku pro výpočet výše dotace.

A nechybí ani žadateli vyhledávané seznamy výrobků. Vše potřebné pro vyřízení dotace z NZÚ je nyní dostupné on-line z jednoho místa.

Novinkou na webu je zejména databáze specialistů. Obsahuje stovky kontaktů na odborníky, dodavatelské a realizační firmy, kteří pomohou s přípravou a provedením rekonstrukce či stavby domu z programu Nová zelená úsporám.

Vyhledávat se v ní dá podle oboru i místa působnosti, žadatelé zde najdou kontakty na dodavatele ve svém nejbližším okolí. Naleznou zde také zpracovatele energetického posudku, projektanty, architekty, poradenské firmy, technický dozor či dodavatele stavebních prací.

„Specialisty na seznamu bychom mohli s trochou nadsázky nazvat jako ‚NZÚ friendly‘,“ popisuje hlavní smysl novinky Petr Valdman.

„Vytvořili jsme jej na četná přání lidí, kteří se setkávají s odmítavou reakcí u dodavatelů, jež nemají dostatek informací a zkušeností s projekty z NZÚ. Chceme tím pomoci žadatelům najít toho správného odborníka, který buď má přímou zkušenost s dotacemi, nebo má zájem na takovém dotovaném projektu spolupracovat,“ upřesňuje a jedním dechem dodává, že nejde o žádný závazný seznam prověřených specialistů, které jsou žadatelé o dotace povinni využít.

„Seznam má pouze doporučující charakter. Vždy je dobré poptat více dodavatelů, zjistit si reference, srovnat ceny a dodávku pojistit smlouvou o dílo,“ dodává ředitel Valdman.

Nový seznam specialistů není zdaleka konečný. Jeho aktualizace probíhá průběžně. Zaregistrovat se může každý dodavatel, který poskytuje služby související s projekty z NZÚ, Fond nevyžaduje žádné speciální dokumenty či osvědčení.

tisková zpráva

24 Comments on “Nová zelená úsporám ještě víc podpoří střešní solární elektrárny”

  1. Nevim no, porad mi to I dotaci prijde ze se to moc nevyplati.
    Nevim no, porad mi to I dotaci prijde ze se to moc nevyplati. Co jsem nasel nejlevnejsi nabidky, tak po dotaci to bylo cca 30 000/kWp, tzn pokud se zadari, tak elektrarna za 30 000 vyrobi cca 1000 kWh rocne, I kdyby se vse doma efektivne spotrebovalo (utopie), tak z toho vyplyne uspora cca 2 500 za rok… na to ze dotace tvori cca puku ceny mi to prijde dost „mimo misu“, nebo jsem nekde neco prehledl?

      1. No rekl bych ze u rodinnych domku je docela „normalni“ mit
        No rekl bych ze u rodinnych domku je docela „normalni“ mit dvoutarif, elektrinu za 4,7 to je tak na D01d, to jsem nemel ani v bytu takovy mikrotarif….
        Jinak i pri 4kc, nejakych pretocitich do site apod to neni az takova hitparada (k kdyz uz to vypada aspon pouzitelne, to je fakt)

  2. Nad fotovoltaikou uvazuji z jedineho duvodu. Chci menit
    Nad fotovoltaikou uvazuji z jedineho duvodu. Chci menit krytinu na sedlove strese a koketuji s myslenkou, ze bych vynechal tasky a dal rovnou panely. Jenze i po nekolikadennim brouzdani jsem nenasel zadne rozumne reseni. Solarni tasky se mi zdaji zbytecne slozite – poklada se kridlice, do ktere se da maly panylek, montaz obsahuje spoustu kabelu a konektoru. Obycejne panely nikdo nemontuje vodotesne, nebo me ukazky nepresvedcily, ze to dlouho vodotesne bude. O bateriich bych uvazoval repasovane z elektroauta. Nevite nekdo o nejake rozumne refernci? Diky.
    Bez dotace bych do toho urcite nesel, mam totiz tepelne cerpadlo, takze relativne lacinou elektrinu a termostaticke panely, se kteryma ale nejsem moc spokojeny.

    1. Také jsem kdysi hledal. Různě po světě se dají výrobci
      Také jsem kdysi hledal. Různě po světě se dají výrobci sehnat, ale v ČR jsem nic extra důvěryhodného nenašel. Důvěryhodného na to, abych do toho vrazil 200k. Navíc při std. panelu bude výměna za 10let asi bez problémů, ale konkrétní řešení daného výrobce už třeba nebude k dispozici. Pokud s tím má někdo v ČR zkušenosti, tak by mě to také zajímalo.

      1. Také jsem kdysi marně hledal a nakonec realizoval
        Také jsem kdysi marně hledal a nakonec realizoval svépomocí již dvě sedlové střechy s FV panely jako krytina. Jde to líp pokud je prostor pod střechou přístupný (panely se dají šroubovat zevnitř), ale jde to i zvenčí. Mezi řadami panelů nad sebou je plech ohnutý jako taška (překrývá spodní panel a na něm sedí horní panel). Největším oříškem bylo těsnění svislé spáry mezi panely, v jednom případě jsem našel Al profil co tvarově zapadá do rámu panelu (ukotvený zevnitř), v druhém jsem dal panely ‚na sraz‘ a zbylou malou spáru přelepil Al páskou (ne tou plastovou pohliníkovanou co používají vzduchaři, ale čistě hliníkovou s UV atestem). Pohledově to nevypadá zle (nejsou vidět žádné šrouby), jen doporučuju použít pod panely fasádní folii (běžné střešní mají krátkodobou odolnost proti UV co přes panely může prosvítat) a pamatovat na dobré odvětrání prostoru pod panely.
        A také počítat s tím, že z hladkých panelů může v zimě snadněji spadnout sněhová lavina.

        1. Dobry den, dekuji za reakci a kratky popis. V mem pripade chci
          Dobry den, dekuji za reakci a kratky popis. V mem pripade chci mit pod strechou podkrovi, takze vnitrni montaz neprichazi v uvahu. Zajima me, zda se ta paska na svislou sparu casem neodlepi. Ten profil by nesel namontovat z venku? Nejde si jej nechat udelat u klempire? Odvetrani nestaci stejne jak je mezi kridlici a folii? Musi byt vyssi?
          Slo by se na realizaci prijet podivat? Kontakt na me je pavcak@atlas.cz
          Dekuji. Pavel

  3. střešní solarní elektrárny lze jedině podpořit podobně
    střešní solarní elektrárny lze jedině podpořit podobně jako např. v Německu, tj. garantovaný výkup za normální cenu přebytečné elektřiny do sítě do výkonu cca 30kW, a samozřejmě bez zbytečné byrokracie jako licence na výrobu elektřiny, registrace na webu OTE s placeným digitálním certifikátem a další čezké vymoženosti, všechny ostatní rádoby formy podpory jsou skutečně jen zdrojem výdělku pro kopírovače projektů, pro normalního člověka nulový přínos, ovšem vzhledem k tomu že v čezku nikdy volby nevyhrají zelení tak je toto pouhá utopie

    1. Zelení mají trefnou přezdívku – melouni – navrch zelení a
      Zelení mají trefnou přezdívku – melouni – navrch zelení a uvnitř rudí.
      Zelení by nejraději nestavěli silnice. Například mladej Stropnickej prohlásil, že okruh Prahy není potřeba a raději by se měla vybudovat VRT z Prahy do Brna. Zelení v zahraničí řeší spíše multikultůru a aby do země dotáhli co nejvíce nepřizpůsobivých ilegálních imigrantů. O ekologii se už příliš nezajímají.

    2. Říká se tomu netmetering a je to to nejjednodušší, co
      Říká se tomu netmetering a je to to nejjednodušší, co existuje. Jako by se Vám elektroměr chvíli točil dopředu a chvíli dozadu. Kolega v SRN to už roky má, FVE nerozumí ani trochu a jen mu chodí faktura + nebo -. Jednou zaplatí on EONu, jindy EON jemu.
      To jen v korupčnické ČR máme vždy třetí cesty. Zelené bonusy, mikropodnikatele z donucení s výrobnou 3,6 kWp (např. já), zelené úsporám, nové zelené úsporám a další nesmysly, na které je možno nabalit co nejvíce úředníků, politiků a přihrát kšefty těm správným lidem.
      Ona je taky u moci pořád ta stejná parta – zkuste si najít na webu 30 let české držkové. Obličeje se nemění, jen stárnou a občas změní partajní tričko.

    1. A proc? 🙂
      Mimochodem, i toto je priklad zlych dotaci, zvlast

      A proc? 🙂

      Mimochodem, i toto je priklad zlych dotaci, zvlast pokud penize plynou (nevim, zda je tomu tak i dnes) z prodeje emisnich povolenek a vedou k tomu, ze lide se budou chovat vice ekologicky. Bez tech dotaci by tomu tak treba nebylo.

      1. To je jednoduché – protože pochopení, proč jsou dotace zlo
        To je jednoduché – protože pochopení, proč jsou dotace zlo by vám trvalo minimálně několik hodin a pochopení celé situace několik týdnů až měsíců. Mně to trvalo 2 měsíce(ve volném čase). Ovšem, já se o celou problematiku dlouhodobě zajímám, takže mně to hodně baví.

        1. Dotace jsou zlo, protože v přirozeně fungující tržní
          Dotace jsou zlo, protože v přirozeně fungující tržní ekonomice naruší rovnováhu.
          Lidé a instituce nakupují věci, které nepotřebují, utrácí se peníze, které chybí jinde. Klesá hodnota komodit, jejichž nedotovaní výrobci nemohou konkurovat.
          Je to jako v přírodě když do ni zasáhne člověk.

        2. Co je na tom tak sloziteho na pochopeni? Dotace jsou zlo uz
          Co je na tom tak sloziteho na pochopeni? Dotace jsou zlo uz jen z toho duvodu, ze zvyhodni firmu, ktera dostane dotaci, narozdil od konkurence, ktera si na podnikani treba pujcila od banky, nebo podnika za svoje. Timto se samozrejme pokrivi trh a firma, ktera si na podnikani pujcila je v nevyhode, protoze do nakladu musi promitnout splatku uveru. Tim nevyhrava lepsi firma, ale firma, ktera si zaplatila poradce na ziskani dotace a mela stesti.

          1. Příklad, který uvádíte, podle mně nevystihuje podstatu
            Příklad, který uvádíte, podle mně nevystihuje podstatu problému, ale je spíše zavádějící. Máte sice pravdu v tom, že firma, která čerpá dotace je ve výhodě proti firmě, která dotace nečerpá. Ovšem podstatné jsou jiné dvě věci a sice: 1. nemožnost ekonomické kalkulace při centrálním plánování, 2. nemorálnost výběru daní.
            Čímž odpovídám i otázku: „Co je na tom tak sloziteho na pochopeni?“
            Pokud se o téma zajímáte hlouběji, na požádání dodám zdroje.

            1. Mam stale zajem 🙂
              Jsem zvykly nehazet veci do stejneho

              Mam stale zajem 🙂
              Jsem zvykly nehazet veci do stejneho pytle, proto i na toto se divam individualne. Jak jsem psal, nevim, jak je to nyni, ale u prvni teto akce nam Japonci zaplatili vyssi sumu nez byla trzni s tou podminkou, ze se rozjede tento program, predpokladam, ze je to i v tomto pripade. Jak nekdo argumentoval firmama, zde se nejedna o dotace do podnikatelske sfery. Stejne jako kotlikove dotace, i toto povazuji jako dotace do ekologie. Ziji na vsi, vim, jake to tu je, kdyz se vsude topi uhlim v desitkach let starych kotlech.
              Ti, co meli na vymenu oken, kotle, zatepleni, to jiz udelali, ted je na rade pomoci tem socialne slabsim, je to svym zpusobem jako socialni davka, narozdil od tech ma tato pozitivni ekologicky dopad.
              Nejsem ekonom, ale nevrati se toto ekonomice tim, ze na tuto dotacni dobu bude vic prace (dan z prijmu, socialni, zdravotni), tim padem bude vice penez v ekonomice, coz vyvola druhotnou zvysenou spotrebu (DPH, prip. spotrebni dan)?
              Podobne se divam na dotace do zemedelstvi. Pokud by nebyly, potraviny by byly (pro priklad) za dvojnasobnou cenu. To by zahnalo spoustu lidi do existencnich problemu a musel by se rozsirit okruh prijemcu socialnich davek. Takze bud budeme prerozdelovat penize mezi neco malo pres procento zemedelcu, nebo mnohem vic procent socialne slabsich.
              Stale se rad dozvim, v cem jsou dotace zlo krom naprosto logickych pripadu, kdy zvyhodnim jednu firmu pred konkurenci. Co si matne ze skoly pamatuji, neni i monopol ci silne oligopilni struktura vlastne spatne a spravne je pouze dokonala konkurence, kterou vsak najdete kde? Nikde? 🙂

              1. Super. Rád rozšiřuji vědomosti mezi lidi. Máte více
                Super. Rád rozšiřuji vědomosti mezi lidi. Máte více možností jak získat vhled do problematiky. Např. google zadejte „nemožnost ekonomické kalkulace“ – mně to asi nabídne něco jiného než vám, takže vás neodkážu na konkrétní link. Nebo ještě lépe tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=71EeTJDkQOQ&index=1&list=PLmwDL0lIJTxCc0yL4i9M2aNQ4a5wRzjb7&t=12s

                Ovšem video vyžaduje potlačení počátečních předsudků, ale odmění se vhledem do základních ekonomických a společenských poznatků.

      1. A stovky úřednických posuzovačů uklizených v teple
        A stovky úřednických posuzovačů uklizených v teple kanceláří…….
        Chceš homemade, tak pěkně za homemoney, co zbudou po krvavém zdanění, aby se zaplatil aparát vymýšlející dotace a posuzující splnění jejich kritérií. Počínaje projektovými přes instalační firmy až po občana žadatele. To by tak hrálo, dělat něco doma a levněji.

Napsat komentář