Nový Nissan Leaf: další podrobnosti a videa

Nissan představil druhou generaci elektromobilu Leaf. Přinášíme další podrobnosti a fotky.

Nová generace Nissanu Leaf: mainstreamovější a sportovnější design, ale spíše konzervativní elektrický pohon
foto: Nissan

Dle evropského standardu NEDC bude mít nová verze elektromobilu Nissan Leaf dojezd 378 km. Dle realističtější americké EPA to ale bude asi 241 km.

Ceny nového elektromobilu budou srovnatelné s dnešními cenami Nissanu Leaf, tedy kolem 800 000 Kč (v USA začnou na $29 990). Pro zajímavost, v Kanadě je nový Leaf levnější a má ve standardu lepší výbavu.

Nissan Leaf se opět bude prodávat ve verzích S, SV a SL. Zlepšilo se také zrychlení 0-100 km/h, a to zhruba o jednu až dvě sekundy proti současné verzi k devíti sekundám.

Technologie Nissan Intelligent Integration: připojení energie z baterie k sociální infrastruktuře

Vize společnosti Nissan o potenciálu elektromobilů však nekončí pohonem nového modelu LEAF. Baterie vozu lze rovněž použít jako mobilní zařízení k ukládání energie.

Systém funguje tak, že umožňuje majitelům elektromobilů Nissan připojit se k elektrické síti a hrát aktivní roli ve službách energetické sítě a poskytuje jim příležitost alternativního zdroje příjmu.

Technologie vozidel v síti (Vehicle2Grid – V2G) dovoluje obousměrné dodávky energie a umožňuje elektromobily plně integrovat do národní elektrické sítě. Přispívá ke zlepšení schopnosti sítě zvládat obtížně předvídatelný přísun energie z obnovitelných zdrojů.

Zajistí tak ještě širší integraci obnovitelných zdrojů energie a přispěje k jejich vyšší dostupnosti. Až se technologie V2G rozšíří, může úplně změnit pravidla hry pro majitele elektromobilů Nissan. Ti se totiž stanou aktivní skupinou ovlivňující dění na trhu s elektrickou energií.

Nissan xStorage

Systém pro ukládání energie xStorage využívá kolektivní zkušeností těch nejlepších v oboru, aby byla spotřeba energie domácností efektivnější a udržitelnější.

Systém xStorage Home ukládá energii v ekonomicky nejvýhodnějších obdobích dne a zároveň kontroluje, jak a kdy se tato energie využívá, čímž šetří zákazníkům peníze a zlepšuje fungování celého energetického systému.

auto elektromobil Nissan Leaf

Nový Nissan Leaf
foto: Nissan

V jediném zařízení dokonale integruje veškerý hardware a software potřebný pro řízení a ukládání energie potřebné pro domácnost. Funguje jako energetická síť: jednotka xStorage Home se může nabíjet z elektrické sítě, anebo energii do sítě dodávat, čímž přináší flexibilitu potřebnou k dalšímu navyšování podílu obnovitelných zdrojů energie.

Zákazníci mohou rovněž využívat nově navržené rozhraní aplikace nového Nissanu Leaf pro chytré telefony, která jim umožní monitorovat stav nabití jejich vozidla, najít nejbližší nabíjecí stanici a předem vyhřát nebo vychladit vozidlo na ideální teplotu před vyjetím.

Design exteriéru: elegantní silueta s atraktivními technologickými rysy

Design nového modelu Nissan Leaf vyjadřuje progresivní přístup společnosti Nissan. Design byl inspirován konceptem IDS, který byl poprvé předveden na tokijském autosalonu 2015.

V přední části najdeme pro Nissan charakteristickou mřížku chladiče V-motion. Ta odkazuje na geny, které sdílí s dalšími globální bestselery Nissanu, jako je Nissan X-Trail a nejprodávanější crossover v Evropě Nissan Qashqai.

Odlišuje se však modrou barvou mřížky, která je novým charakteristickým prvkem elektromobilů Nissan. Tzv. plovoucí střecha dodává vozu styl a pocit dynamiky. Štíhlé LED světlomety mají pro Nissan typický tvaru bumerangu.

Design interiéru: luxusnější dojem, pocit čistoty a ticha

Zcela přepracovaná kabina nového modelu Leaf působí vkusně a neokázale. Bylo toho dosaženo použitím vysoce kvalitních materiálů a celkovým řemeslným provedením, které propojuje „život na palubě“ s vytříbenými jízdními vlastnostmi.

Řidiči a cestující okamžitě ocení charakteristické výrazně modré prošívání sedadel, palubní desky a volantu a nový vzhled 7“ barevné ploché obrazovky. Také rozložení obrazovky bylo přepracováno, aby klíčové prvky, jako je technologie Safety Shield, stav nabití, ukazatel výkonu a informace audiosystému a navigačního systému, byly přehlednější.

Do informačního a zábavního systému byly v některých zemích doplněny i systémy Apple CarPlay a Android Auto.

tisková zpráva

40 Comments on “Nový Nissan Leaf: další podrobnosti a videa”

    1. Tak zas to ma na druhou stranu slusny kufr vzadu… za me je
      Tak zas to ma na druhou stranu slusny kufr vzadu… za me je teda prakticktejsi kdyz predek zaperou „pohonem“ a vzadu mas normalni kufr, nez kdyz ti vpredu vyjde maly polopouzitelny frunk a zadni kufr maly protoze pod podlahou jsou soucasti pohonu …
      On ten leaf (ktery je celkove vyrazne mensi ne model 3) ma pak zadni kufr vetsi, nez soucet prendiho a zadniho kufru modelu 3 (podle me solidni fail u tesly :-(…

    1. Takto vždy uvádějí cenu základní verze s minimální
      Takto vždy uvádějí cenu základní verze s minimální výbavou, u současného verze 24kWh je cena 23.400 Eur. No tak to je ještě o něco vyšší než jsem čekal, takže vybavené auto s autopilotem bude +/- 1 mil. Němci dostanou 5 tis. EUR od státu, takže to pro ně bude podstatně lepší.

  1. Vehicle2Grid je v CR jaksi ilegalni. Na provozovani vyrobny
    Vehicle2Grid je v CR jaksi ilegalni. Na provozovani vyrobny paralelne k siti je potreba licence od ERU a tu jen tak nikdo nedostane. U FVE to jde, ale tady je vyrobna AUTO. Ceska legislativa tu moznost ani nezna 🙂 Pokud by se to pouzivalo jako ostrovni system, tak by to slo. Japonci to maji planovane asi on-grid i off-grid, protoze chteji byt pripraveni na katastrofy typu tsunami, zemetreseni, kdy nefunguje sit. A pokud nekdo chce poskytovat sluzby ke stabilizaci site, tak musi byt pripojen k siti.

    1. Dnes už neplatí komunistické právo, byť to tak mnohdy v
      Dnes už neplatí komunistické právo, byť to tak mnohdy v praxi nevypadá. Občan může vše, co zákon výslovně nezakazuje. Úředník a stát může jen to, co mu zákon výslovně dovoluje. Auto není výrobna elektřiny, auto je baterka na kolech. Chová se stejně, jako stacionární baterie v domě. A jestli je baterie součástí auta nebo naložená v kufru auta je úplně jedno. Proto to česká legislativa nezná. Služba stabilizace sítě je s Leafy možná v GB už nyní, ovšem tam se bavíme o desítkách až stovkách najednou připojených aut a smlouvě s distributorem. 24-40 kWh nic neřeší, to je stabilizace domu.

  2. Ta funkcionalita xStorage určitě dává smysl ve spojení s
    Ta funkcionalita xStorage určitě dává smysl ve spojení s konceptem domu s FVE a tedy přidává k tomu další využitelnou kapacitu. Škoda, že neudělali rovnou 3fázové nabíjení auta, to by stačilo firmám použít standardní 3f zásuvku bez dalších Wallboxů apod.

    1. Taky si říkám. Na mě auto čeká 9 hodin před firmou, pak
      Taky si říkám. Na mě auto čeká 9 hodin před firmou, pak mě 25 minut veze, pak čeká nějakých 14 hodin před barákem a za 25 minut mě odveze do práce. V sobotu nevytáhne gumy z garáže co je rok dlouhý a v neděli 14 km na cvičák a zpět.

      Takže udělat z auta stacionární baterku není opravdu špatný nápad.

      1. Ja bych teda svoje auto k necemu takovemu nepropujcil.
        V zajmu

        Ja bych teda svoje auto k necemu takovemu nepropujcil.
        V zajmu zachovani kapacity baterky si hlidam nabijeni presne podle systemu, ktery shodou okolnosti popsali v tomto clanku:
        http://www.teslafan.cz/clanky/vyzkumnik-tesly-radi-jak-nabijet-li-ion-akumulatory
        A nabijim tedy bezne jen na 60%.
        To bych si radeji koupil externi uloziste, kde budou navic jine k tomu ucelu vhodnejsi clanky. To kdyz mi za par let CEZ distribuce (nebo kdo to bude ridit) neustalym prebijenim zhuntuje tak, ze bude kapacita polovicni tak jsem prisel jen o kapacitu zalozniho zdroje, ale kdyz mi tohle spachaji na baterce v aute, se kterym uz pak nikam dal nedojedu a vyrobce auta rekne „pro tohle auto uz baterky nevyrabime“, tak jsem razem odepsal vetsinu (neli vsechny) vydelky za poskytnuti uloziste.

        1. To pak trochu degraduje časté používání SC nebo CHAdeMO,
          To pak trochu degraduje časté používání SC nebo CHAdeMO, někdo se těší, že bude ve Vestci nabíjet pořád a zdarma. Tady je odkaz, jak dopadl jeden uživatel, který často používal pro Teslu Chademo.

          https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/if-you-fast-charge-tesla-will-permanently-throttle-charging.90230/

          nebo

          https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/degraded-superchargers-are-a-continuing-problem.95665/

          1. Taky jsou případy kdy nabíjel majtel s vysokým nájezdem
            Taky jsou případy kdy nabíjel majtel s vysokým nájezdem jenom na SC a baterka je po 320tis.km v pohodě.
            Už se to tu jednou rozebíralo, že pořádně vlastně nikdo neví jaké chemické procesy se při nabíjení v baterce odehrávají a jsou i názory, že více škodí článkům naopak velmi pomalé nabíjení.
            Jisté je skutečně jen to, že vysoká teplota a časté přebíjení škodí nejvíce. Teplotu má Tesla ošéfovanou dobře a to přebíjení si musí každý ošéfovat sám.

            1. My vlastně ani nevíme, jaká je skutečná kapacita baterie,
              My vlastně ani nevíme, jaká je skutečná kapacita baterie, čteme jenom údaje z počítače, kde 0% kapacity je ve skutečnosti třeba 10% a 100% je ve skutečnosti jenom 90%. Stejně jako když notebook vybiju do nuly, na baterii naměřím ještě celkem slušné napětí, rozhodně neodpovídající nulové kapacitě.

              1. Uzamčení cca 10% kapacity baterie je ochrana před úplným
                Uzamčení cca 10% kapacity baterie je ochrana před úplným vybitím, které by lithiový článek poslalo rovnou do věčných lovišť.
                Každopádně tato nevyčerpatelná kapacita je na pevno daná a tedy aktuální využitelnou kapacitu si snadno kdykoli spočítáte. Porovnáváním vypočítaných hodnot v čase pak vidíte jak se kondice vaší baterie vyvíjí.
                Mě například hned na začátku vycházela u 100kWh baterie využitelná kapacita na nějakých 91kWh. Momentálně po 28tis. km jsem na 91,8kWh. Tedy se články spíše oživili a kapacita tedy zatím neklesla vůbec.
                S přihlédnutím k tomu, že podle statistik už po 80tis. by měla být kapacita o 5% nižší, po dalších 80tis. pak už klesne většinou jen o jedno další procento, tedy klesá to dost nelineárně, takže po těch 28tis. už bych měl mít odespáno několik procent, je to velmi slušné. I proto jsem přesvědčen, že zvolení 60%, na které nabíjím pro denní ježdění bylo správné a nepřebíjení je pro kondici baterie klíčové.

                1. Ono to s tím zničením článku úplným vybitím už také
                  Ono to s tím zničením článku úplným vybitím už také není co bývalo. Dnes i spousta článků formátu 18650 (a to i těch s nejvyšší energetickou hustotou) toto přestojí bez ztráty kytičky. No a články s nižší energetickou hustotou jsou pak už běžným provozem dnes téměř nezničitelné.

                  Jinak s tím nabíjením na 60% samozřejmě děláte dobře pokud vás to neomezuje. Dnes se dá říct, že na cyklické opotřebení 18650 článku má nejvyšší vliv (při rozumném zatěžování kolem 1C v průměru) hloubka vybití DoD a je téměř jedno v jakém rozsahu napětí se nachází. Tudíž i nabíjení do plna 4,2V není z pohledu cyklické životnosti takový problém. V podstatě všechny moderní 18650 při cyklování proudy 0,5C-1C (nab-vyb) v rozsahu 4,2V-3,5V = cca 50% DoD vykazují po 1000 cyklech stále více než 90% původní kapacity. Přitom ve vozech jsou články v průměru zatěžovány mnohem méně tak 0,2C. Problém to ale stále je z pohledu kalendářní životnosti. Pokud by vozidlo mělo déle stát s plně nabitou baterií tak to už po roce bude znát.

                  Takže nakonec jde jen o potvrzení starých babských rad že nejlepší je baterie nechat v klidu nabité tak do 60-80% a před jízdou se pak není třeba obávat si baterii došťouchnout do plna. Hlavně se co nejvíce vyvarovat hlubokým vybíjecím i nabíjecím cyklům. Pokud s autem většinu času jezdíte kolem komína tak dnes už ani u 18650 v podstatě nemá smysl řešit životnost.

                2. Diky za pekny rozbor.
                  Kdysi mi nas elektrotechnik vysvetloval,

                  Diky za pekny rozbor.
                  Kdysi mi nas elektrotechnik vysvetloval, ze clanky degeneruji nejvice pri samovybijeni, protoze se pri tom vytvari na elektrodach jakasi vrstva (neco jako treba pri korozi hliniku nebo medi, ktere se potahnou patinou), ktera prave snizuje defakto jejich plochu a tim i kapacitu. Cim vice je pak clanek nabity, tim rychleji se samovybiji…
                  Do toho zapada to co pisete, ze nevadi nabit do plna, kdyz hned sednete, jedete a tim odcerpate, ale je problem takto nabitou baterii nechat dlouho stat.

              2. Je potřeba rozlišovat tři věci:
                1. kapacita článku – je

                Je potřeba rozlišovat tři věci:

                1. kapacita článku – je jednoznačně daná výrobcem včetně toho, jaké může být maximální a minimální napětí (pro nejběžnější li-ion typicky 3V = 0%, 4.2V = 100%).

                2. Kapacita akumulátoru z mnoha pospojovaných článků – může být maximálně součtem kapacit jednotlivých článků, ale spíš menší, protože konstruktéři si z důvodu prodloužení životnosti nechávají nějakou rezervu. Krom toho využitelná kapacita záleží i na teplotě a odběru.

                3. Měřič nabití akumulátoru – je určen výhradně uživateli, který o technologii nic většinou nic neví a zajímá ho jen to, kolik km dojede a kdy musí dobíjet. A tady se obvykle přičítají největší rezervy, protože je samozřejmě žádoucí, že když bude ukazatel ukazovat nulu, tak auto ještě nějaký ten km ujede, než když se naráz zastaví při 10km dojezdu.

          1. 🙂 To by bylo pěkné taková výdrž. A proč ne. Až jednou
            🙂 To by bylo pěkné taková výdrž. A proč ne. Až jednou budu auto prodávat, budu mít čisté svědomí. Ono samo sice 35let asi nedá, ale jako domácí uložiště pak ještě baterka dosloužit může.

            Mě těch 60% fakt stačí. Při běžném denním nájezdu spotřebuju cca 20%, když jezdím více, tak si sáhnu ještě třeba pro dalších 10%. Zbytek si nechávám pro případ nutnosti vyjet neplánovaně někam dál.

              1. Toho bych se až tak nebál. Osobně bych se bál to auto
                Toho bych se až tak nebál. Osobně bych se bál to auto nabourat, ceny dílů a oprav jsou astronomické (co prokryje pojišťovna a co ne, a termíny oprav budou taky měsíc žádná míra). Za poslední týden mi vjely dvě ženský z vedlejší před před auto. Taky jsem zvědav, jak si poradí podvozek Tesly s našemi silnicemi, přece jenom Musk netuší, že tady máme autodrom na každém kroku. Ceny tlumičů jsou taky paleta a ty vzducháče u nás odcházejí docela často.

                http://gas2.org/2015/01/06/this-is-what-30000-of-damage-looks-like-on-a-tesla-model-s/

    2. A už se Nissan někde laskavě ráčil zmínil jak to má
      A už se Nissan někde laskavě ráčil zmínil jak to má vlastně technicky fungovat? Konkrétně jakým způsobem je řešen tok energie z vozu. Jestli to jde přes CHAdeMO, které má pro toto od verze 1.01 podporu, ale v praxi domácnosti je to v podstatě nepoužitelné kvůli stále enormní ceně konektorů a nutnosti použít 400V střídač.

      Nebo jestli jako první použili palubní nabíječku s řízeným usměrňovačem, která se dokáže automaticky přifázovat k síti. V tom případě bych snad i Nissanu přičetl malé bezvýznamné plus.

Napsat komentář