Grafen: revoluční 2D materiál, který obrátí svět naruby

Přichází doba grafenová. Vlastnosti grafenu předčí vlastnosti všech známých materiálů i lidskou fantazii. Přijďte se přesvědčit na festival Future Port Prague.

Vlastnosti grafenu předčí vlastnosti všech známých materiálů i lidskou fantazii. Je ultratenký a přitom tvrdší než ocel, průhledný, ohebný a dokonale vede elektrický proud.
foto: OpenClipart

Uhlík je jeden ze základních chemických prvků. Píšeme jím v podobě grafitu, je ozdobou šperků jako diamant a je základním stavebním kamenem všech živých organismů. Na scénu teď ale nastupuje jeho vylepšená verze – grafen.

Brzy bude dominovat v elektronice, strojírenství, letectví, medicíně a mnoha dalších oborech. V současnosti se začíná vydávat z laboratoří vědců do průmyslových aplikací a česká veřejnost si na něj bude moci poprvé doslova sáhnout 7. září na Pražské tržnici na festivalu Future Port Prague.

Nevídané vlastnosti za nízkou cenu

O grafenu se v teoretické fyzice ví už půl století, ale nikdo ho nedokázal vyrobit. Až v roce 2004 se to povedlo dvěma vědcům na univerzitě v Manchesteru a světlo světa spatřil první dvojrozměrný materiál s dříve nevídanými vlastnostmi.

Šířku má pouhý jeden atom, proto se mu říká 2D materiál, a elektrony jím prochází téměř rychlostí světla. Andre Geim a Kostya Novoselov dostali za výzkum grafenu v roce 2010 Nobelovu cenu za fyziku.

Výroba byla zpočátku velmi nákladná a komplikovaná. To řadu let bránilo širšímu rozšíření používání grafenu v průmyslu. Problematické také bylo ve větším množství udržení jeho homogenity.

V nedávné době se ale objevilo už několik technologií, které jsou levné a relativně jednoduché. Máme se na co těšit, doba grafenová je za dveřmi.

Čistá voda i miniaturní senzory

Experimenty, které dokazují ohromnou využitelnost grafenu, se vědecké prostředí jen hemží. Grafen dokáže například jednoduše přefiltrovat mořskou vodu na pitnou, výrazně zvýší kapacitu a rychlost nabíjení baterií, grafenovým inkoustem se dá vytisknout elektronika podobně jako dokumenty na tiskárně.


Grafen změní naše smartphony na průhledné tenké svitky do kapsy, otevře brány kvantovým počítačům a v biomedicíně přinese ohromné možnosti diagnostiky pomocí nanosenzorů. Jako součást nanokompozitů ale dokáže třeba zpevnit pálky tenistům.

A to jsme stále jen na počátku. “Zdá se, že tento revoluční materiál obrátí svět průmyslové výroby naruby,” říká Jiří Kůs, předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, a dodává:

“Často dostávám otázku, jestli jsem grafen vůbec už viděl, jestli skutečně existuje, nebo je to jen výmysl vědců. Ano, viděl jsem ho a teď ho může česká veřejnost poprvé spatřit na vlastní oči 7. září na Pražské tržnici na festivalu Future Port Prague.“
 
„Technologický pokrok jde nezadržitelně dopředu, exponenciálně se zrychluje. Žádný obor lidské činnosti nezůstane beze změny. Proto jsme se rozhodli uspořádat mezinárodní setkání, kde nejnovější technologie nejen všem ukážeme, ale spolu se světovými odborníky budeme diskutovat, kde jsou příležitosti se do tvorby budoucnosti aktivně zapojit. Chceme dostat Česko znovu mezi evropské technologické lídry,“ uvedl ke smyslu festivalu jeho zakladatel a vizionář Martin Holečko z Etnetera Group.

Festival Future Port Prague je unikátním futuristickým projektem, který ve střední Evropě nemá obdoby. Podívejte se z očí do očí budoucnosti, kterou představí její samotní tvůrci z oblastí mobility, virtuální reality, IoT, dronů, zdravotnictví a nových materiálů na www.futureportprague.com.

tisková zpráva

69 Comments on “Grafen: revoluční 2D materiál, který obrátí svět naruby”

  1. Zajímaly by mě vlastnosti sendviče zlata a grafenu. 1
    Zajímaly by mě vlastnosti sendviče zlata a grafenu. 1 vrstva zlata o tlouštce 1 atomu (zlato je tak kujné že se tak dá i vyklepat), vrstva 1 atomu grafenu, a opět zlata, atd. Grafen by zajišťoval pevnost a zlato netečnost a stálost. Musel by to být supermateriál, kdyby to někdo dokázal vyrobit.

      1. Spíš než výbuch jedné fabriky za to může to že není
        Spíš než výbuch jedné fabriky za to může to že není jak vozit paliva z/do rafinerií a ty snížily výkon, než se to obnoví tak holt musí koupit v zahraničí.

        Asi nemají zásoby paliv na 90 dní 🙂

        Je tu ale názorně vidět, jak jsou v podstatě zranitelní, jedna bouře a mají problémy s dodávkami paliv, neumím si představit co by se dělo kdyby je někdo takto z jihu napadl.

        kdo koho pak potřebuje?

          1. Ten se tam neotočí. 🙂
            Jde spíš o to že jsou z tohoto

            Ten se tam neotočí. 🙂

            Jde spíš o to že jsou z tohoto pohledu dost zranitelní. jak dlouho by byli sto fungovat pokud by došlo k větší katastrofě v Texasu, nebo jeho napadení a zničení rafinerií? Přece jenom USA jsou poměrně náchylné na rabování při krizích, kolik dní by to trvalo než se jim začne pro nedostatek benzínu hroutit společnost?

                1. Podle mě nijak. Respektive bude asi snazší dostat benzín z
                  Podle mě nijak. Respektive bude asi snazší dostat benzín z pobřeží do postižených míst než přes zasaženou pevninu.

                2. Vždyť jsou přece pořád zasažené přístavy, jak se po
                  Vždyť jsou přece pořád zasažené přístavy, jak se po tom tak nějak dívám, tak to spíš vypadá na to že by to měla být náhrada dokud nebudou schopní znovu rozjet rafinerie a dopravit z nich dostatek benzínu. Je taky pravda že se má posouvat dále do vnitrozemí, nebo možná budou kotvit v méně zasažených přístavech, pak by to zřejmě šlo.

            1. Zranitelní bezpochyby jsou, ale rozhodně o dost méně, než
              Zranitelní bezpochyby jsou, ale rozhodně o dost méně, než kbyby např. 1/3 aut a lodí byla na elektriku. Přeci jen při záplavách je o dost lepší kapalné (tuhé) palivo v nádrži (kanistru), než nabíjecí stojan …
              Takže elektrika je fajn, ale řekl bych, že celá elektrodoprava je výrazně zranitelnější, než fosilní. Minimálně do doby, než budeme mít přenosné minielektrárničky.
              Nehledě na to, že při hurikánu toho asi moc nevyrobí ani sluneční ani větrné elektrárny, takže ještě že existují ty „hrozné rakovinotvorké technologie“ 😉 – to jen abych pou6il slovník některých zdejších diskutujících.
              A prosím žádný flamewar – jen jsem si to nemohl odpustit na tomto serveru.

              1. Minielektrarnicky jsou. Rika se jim agregaty nebo
                Minielektrarnicky jsou. Rika se jim agregaty nebo elektrocentraly. Z benzinu nebo nafty si doma elektrinu vyrobite, ale z elektriny benzin tezko. Efektivita nebude samozrejme nejlepsi, ale v takoveto nouzove situaci to stacit bude, tim spise, ze na ponicenych zatarasenych silnicich budete mit pri pomale jizde s elektromobilem polovicni spotrebu nez normalne.
                Navic dokud nepujde ekektrina tak vam stejne na zadne verejne pumpe nic neprodaji a az pujde tak tam uz s elektromobilem do fronty na predrazeny benzin nemusite…

                1. Až přijde fakt velký průser tak nám stejně nic a nikdo
                  Až přijde fakt velký průser tak nám stejně nic a nikdo nepomůže.

                2. Nemalujte certa na zed. Resime situaci jaka nastala za velkou
                  Nemalujte certa na zed. Resime situaci jaka nastala za velkou louzi po hurikanu.

                3. Peklo už je nakreslené celé. Teď jen to vypustit. Myslím
                  Peklo už je nakreslené celé. Teď jen to vypustit. Myslím spíše celou planetu než jeden dva národy.

                4. Ode davna se lide strasi peklem a konci sveta. Kolik jich uz
                  Ode davna se lide strasi peklem a konci sveta. Kolik jich uz jenom bylo predpovezeno…

                5. No to peklo jsem myslel symbolicky – jsem ateista, díky bohu.
                  No to peklo jsem myslel symbolicky – jsem ateista, díky bohu. Ale optimista teda nejsem. To jste si asi všiml.

                6. Hlavne neztracet ten humor. „ateista, diky bohu“ 🙂
                  Hlavne neztracet ten humor. „ateista, diky bohu“ 🙂

                7. Tuším, že to byl Arnošt Goldflam kdo to řekl v nějakém
                  Tuším, že to byl Arnošt Goldflam kdo to řekl v nějakém filmu.

                8. Spíš agnostik než ateista, ne?
                  Spíš agnostik než ateista, ne?

                9. Musel jsem zagooglit. Ano pro věřící jsem určitě
                  Musel jsem zagooglit. Ano pro věřící jsem určitě agnostik. Ale ta paní z Dědictví ji určitě má i když jsem jí taky neviděl.

                10. No pokud nevěříte třeba ve vesmír nebo matku přírodu,
                  No pokud nevěříte třeba ve vesmír nebo matku přírodu, respektive nevěříte v jakoukoliv vyšší bytost či osud, tak jste asi ateista.

                11. No teď jste mne z >0% rozhodil.
                  No teď jste mne z >0% rozhodil.

                12. Viděl jste „Life of Brian“? Připomněl mi to ten sandál.
                  Viděl jste „Life of Brian“? Připomněl mi to ten sandál.

                  Není „rozhodit sandál“ fyzický akt?

                13. Neviděl, respektive mi moje paměť neslouží. Rozhodit
                  Neviděl, respektive mi moje paměť neslouží. Rozhodit sandál asi fakt bude prvotně myšleno jako fyzický akt, ale jelikož jsme na netu, tak to půjde těžko 😀

                14. Moc doporučuji, v češtině je to „Život Briana“, je to
                  Moc doporučuji, v češtině je to „Život Briana“, je to starý, ale moc dobrý.

                15. Proč pižláte ten Goldflamův citát?
                  Je to z filmu, nic za

                  Proč pižláte ten Goldflamův citát?

                  Je to z filmu, nic za tím nehledejte. Celé to zní asi takto. „Jak říká klasik: Jsem Atheista, díky Bohu.“ V té situaci jak je to ve filmu je to celkem zábavné.

                16. Z hlediska astronomického je jeden konec světa dán na 100%
                  Z hlediska astronomického je jeden konec světa dán na 100% a to je přeměna Slunce na červeného obra za pár miliard let. Ovšem konec světa bude rozhodně mnohem blíže a ten může nastat buď výbuchem některé z aktivních sopek v USA či poblíž Itále klidně i v řádu stovek let, nebo dopadem velkých meteoritů (několik set metrů v průměru) z rozpadlé komety v meteorickém roji Taurid, který nás potká v listopadu nejpozději do 5 let. Jak by dopadla Země po dopadu několika stometrových těles, je všem asi jasné. Tedy konec světa je naprosto nevyhnutelný, je to pouze otázka času.

                17. A proto si musime uzit kazdou chvili kdy jsme jeste tady.
                  A proto si musime uzit kazdou chvili kdy jsme jeste tady.

                18. Přesně tak, proto nehodlám čekat na auto několik let od
                  Přesně tak, proto nehodlám čekat na auto několik let od objednání 🙂

                19. To je pravda. Nakonec prodat muzete tohle vzdycky.
                  A

                  To je pravda. Nakonec prodat muzete tohle vzdycky.
                  A spokojenost?

                20. Přesně tak, prodat se to dá vždycky a než bude rozumné
                  Přesně tak, prodat se to dá vždycky a než bude rozumné auto na trhu bude rok 2019 a to už bud mít najeto desítky tisíc km v EV 🙂

                21. Drive se lidi znici stejne jako planetu, znecisteni atd..
                  Drive se lidi znici stejne jako planetu, znecisteni atd..

              2. No to že dnešní společnost nedokáže bez energie
                No to že dnešní společnost nedokáže bez energie fungovat, páč jeden den bez FB vydrží málokdo je jen dopad evoluce. A bez nákupu v Kauflandu kde bez elektriky ani nevyjede Babišův lísteček (nic proti EET nemám!) vám bude plná nádrž k prdu.

  2. Mám z toho článku takovej divnej pocit. Připadám si po
    Mám z toho článku takovej divnej pocit. Připadám si po něm jakoby Evropa, potažmo ČR žili v pravěku. Zatímco tady se pořádají výstavy aby se s tímhle materiálem seznámila veřejnost, tak v číně se už používá a můžete si koupit výrobky s touhle technologií. Třeba baterie pro RC hračky https://hobbyking.com/en_us/batteries/turnigy-graphene.html

                1. Mě přišel použitej toner z ebaye 🙂 Ale nestěžoval jsem
                  Mě přišel použitej toner z ebaye 🙂 Ale nestěžoval jsem si, do týdne jsem měl prachy i s poštovným zpátky a nedávno jsem byl vypovídat u soudu jako svědek a toho týpka v Německu zabásli.

                2. Ebay není eshop i když tam eshopy prodávaj.
                  Ebay není eshop i když tam eshopy prodávaj.

    1. To je sice pravda, ale na druhou stranu, co bezpečnost
      To je sice pravda, ale na druhou stranu, co bezpečnost takových baterek? Nejeden modelář je skladuje v keramických nádobách a to ještě nejlépe po článku – uznávám modely jsou extrémní použití (nárazy, proudy), ale auta jiná zařízení zase vozí lidi…

      1. Neznám jediného modeláře který by takhle skladoval
        Neznám jediného modeláře který by takhle skladoval baterie. Dokonce jsem sám zkoušel jeden článek mechanicky prorazit s očekáváním nějaké extremější reakce. Jen trocha kouře, vyšší teplota a nic víc. Omylem jsem také zažil nechtěný zkrat, kdy se mi odpařilo kus nože a baterii umřel jeden článek. Bezpečnosti se tedy nebojím pokud se baterie používají tak jak mají.

        1. Ano, to můžu potvrdit. Občas dělám repase polomrtvých
          Ano, to můžu potvrdit. Občas dělám repase polomrtvých nebo nafouknutých pouch článků v různé elektronice a ty staré jsem několikrát zkoušel na zahradě přeseknout rýčem nebo propíchnout vidlema a nedošlo ani ke kouři, natož nějakému zahoření. A to byly pořád z části nabité. Už to nějak není co to bývalo.

          1. Zrovna teď jsem na česky FB skupině viděl další připad
            Zrovna teď jsem na česky FB skupině viděl další připad vyhořelý dílny z modelářskej článků při nabíjení a další se přidávali se svejma historkama z letiště i z domova.
            Takže né že né!
            Lidé nabíjej v papiňáku apod.
            Nejlepší je nabíjet v bunkru z tvárnic a navrch dát igelitovej pytek s pískem. Když prohoří tak zasype požár.

            1. Na FB a YT jsem viděl spousty videí požárů a výbuchů
              Na FB a YT jsem viděl spousty videí požárů a výbuchů mobilů kvůli bateriím. Takže také nosíte telefon v pancéřové schránce? To asi ne, že?
              Vše to jsou ojedinělé případy lidské blbosti, případně chybné konstrukce baterie (Samsung). Sám jsem viděl pár jedinců nabíjet nafouklé baterie, nebo naražené baterie a jen jsem jim oznámil že si vyloženě koledují o průser. Přesto zatím nevyhořeli a dělají dál to co výrobce zakázal. Dle mého je to znakem kvality článku při kontaktu s lidskou demencí.

      1. Věřit nemusíte. Já ale tyhle baterky používám a osobně
        Věřit nemusíte. Já ale tyhle baterky používám a osobně tak můžu říct že tady v evropě neseženu kvalitnější baterie. Při nejlepším jsou na stejné úrovni, ale za úplně jinou cenu. Pak ještě zjistím že původ baterie je opět z číny a tady ji jen zabalili a dali evropskou nálepku.

        1. Značkové články stejné kapacity skutečně nakupuju za
          Značkové články stejné kapacity skutečně nakupuju za úplně jinou cenu, konkrétně skoro za 3x nižší 😉 Ale jako jo, do modelů se tyhle články hodí víc než kulaté 18650 a je to víceméně spotřebák, co se po pár sezónách zahodí a koupí se jiné. Ale pokud chcete věřit tomu, že „značky“ typu Turnigy, Hobbyking nebo nedejbože Ultrafire jsou něco víc než hezky zabalený lowend OEM (byť parametrově naprosto dostačující), tak jste naivní.

          1. Srovnáváte nesrovnatelný. Články 18650 jsou tak levné
            Srovnáváte nesrovnatelný. Články 18650 jsou tak levné protože nemají takovou proudovou zatížitelnost. Nebo snad víte o nějakém článku 18650 který zvládne trvalé zatížení 65C? To je u článku 3500mAh trvalých 237A.

Napsat komentář