Svět se může zbavit závislosti na spalování uhlí a ropy

Studie vědců ze Stanfordovy univerzity zmapovala možnosti přechodu 139 zemí včetně České republiky na systém zásobovaný ze 100 % energií z obnovitelných zdrojů.

Mezi hlavní globální přínosy přechodu na obnovitelné zdroje patří 24 milionů nových pracovních příležitostí, úspora 28 bilionů dolarů ročně za škody, které by vznikly v důsledku změn klimatu a také zabránění 4-7 milionům předčasných úmrtí ročně, které by vyvolaly důsledky spalování fosilních paliv.
foto: Pexels, licence CC09

Všech 139 států, na které připadá celých 99 % produkce emisí oxidu uhličitého a sází dnes především na spalování fosilních zdrojů, může do roku 2050 přejít na obnovitelné zdroje energie.

Trend nastupujících zdrojů šetrných k životnímu prostředí ukazuje aktuální studie vědců ze Stanfordovy univerzity. Ve své práci kladou důraz především na využití větrné a solární energetiky.

Přínosem přechodu na obnovitelné zdroje bude:

• vytvoření více než 24 milionů pracovních míst,
• úspora 22,8 bilionů dolarů ročně v podobě uspořených výdajů v oblasti zdravotnictví a řešení dopadů na životním prostředí
• úsporu 28 bilionů dolarů ročně za škody, které by vznikly v důsledku změn klimatu
• zabránění 4-7 milionům předčasných úmrtí ročně a stovkám milionů nemocných lidí, které vyvolávají dopady spalování fosilních paliv

Benefity pro Českou republiku

Mezi státy zpracovanými ve studii je také Česká republika. Konkrétně pro ČR by přínosy přechodu na čistou energetiku znamenaly zabránění 4,3 tisíce úmrtí, roční úsporu 42 milionů dolarů ročně v důsledku snížení znečištění ovzduší a roční úsporu 68 miliard dolarů ve snížení škod v důsledku změn klimatu (více než 1,5 bilionu korun; čísla se vztahují ke střednímu scénáři k roku 2050).

Pro ČR také nechybí vyčíslení ekonomických přínosů v podobě vzniku 108 tisíc nových pracovních příležitostí, které v sobě skýtají finanční přínos necelých 9 miliard dolarů ročně (téměř 200 miliard korun).

„Státy, včetně České republiky, mohou díky přechodu na obnovitelné zdroje uspořit obrovské prostředky v podobě výdajů za řešení zdravotních následků a dopadů na životní prostředí vznikajících v důsledku spalování fosilních paliv. Vlády by proto měly ve svých energetických strategiích akcelerovat rozvoj využití šetrných zdrojů energie,“ shrnuje klíčová zjištění studie Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Práci týmu ze Stanfordovy univerzity není nutné chápat jako dogma. Řešení budoucího mixu energetických zdrojů se může v reálném světě lišit. Klíčové je, že ukázali, jak se svět může zbavit své závislosti na spalování uhlí nebo ropy, a navíc kolik může společnost vydělat, využije-li možnosti energetiky šetrné k životnímu prostředí,“ dodává Martin Sedlák.

Základní shrnutí studie:

Energetický mix se mění stát od státu. Například Súdán může spoléhat téměř čistě na solární energetiku, Švýcarsko na vodní zdroje a Spojené státy na větrné turbíny.

Česká republika má pak podle vědců potenciál rozložený mezi energií z větru a solárních elektráren. Sousední Polsko závislé na spalování uhlí by mohlo přejít na větrnou energetiku, která by pokryla až dvě třetiny spotřeby.

Vědci se ze Stanfordovy univerzity vidí budoucí energetický mix tak, že 57 % elektřiny dodají různé formy solární energetiky, 27 % větrné turbíny a zbytek mix vodních, geotermálních a přílivových elektráren. Důležitým impulsem pro přechod na zelenou energetiku jsou také energetické úspory.

Přechod na elektrifikovanou ekonomiku by měl podle vědců zlepšit účinnost využití energie o 23 %. Další úsporu 13 % nabízí zastavení těžby a zpracování fosilních zdrojů a uranu.

Mezi navrhovaná opatření patří také přechod na elektromobilitu poháněnou právě obnovitelnými zdroji energie a využití akumulace energie v bateriích nebo prostřednictvím ukládání tepla pod zem.

Přínosy pak podle autorů studie vyváží nutné investice do moderních, čistých technologií, které podle nich dosahují v globálním součtu až 125 bilionů dolarů. Ekonomickou výhodou přechodu na obnovitelné zdroje je pak také stabilizace cen energie především prostřednictvím de facto nulových palivových nákladů větrných a solárních elektráren.

Experti ze Stanfordovy univerzity vyřadili jadernou energetiku především z důvodu vysokých nákladů a příliš dlouhé doby realizace, která se podle nich pohybuje od začátku projektu v rozmezí 10-19 let.

Mimo praktické problémy s využitím jaderných elektráren považují vědci za limit také bezpečností otázky a možnost zneužití radioaktivních materiálů.

tisková zpráva

120 Comments on “Svět se může zbavit závislosti na spalování uhlí a ropy”

  1. Pohádky pro malé děti, ČR = v listopadu přijdou mlhy
    Pohádky pro malé děti, ČR = v listopadu přijdou mlhy slunce nesvítí vítr nefouká, miliony lidí potřebují topit, miliony aut jezdit vyspělý průmysl vyrábět. OZE u nás nám mohou maximálně zvýšit cenu el. energie a to je všechno, nejsme Brazílie nebo Norsko kde žije pár lidí na km2. Pro nás připadá v úvahu buďto fosilní zdroje nebo jádro.

    1. O kterém vyspělém průmyslu hovoříte? Byl jste někdy ve
      O kterém vyspělém průmyslu hovoříte? Byl jste někdy ve Vítkovicích, či na Donbase? (také zvané NHKG či Mital, dle osobních preferencí každého soudruha) polorozpadlé vybrakované haly, kde energie z konkrétně např. 1/6 zbylé technologie v hale fičí pánuBohu do oken. A to se nebavím o žádných LED páscích, jde o desítky MW příkonu technologie…. Co tedy máte na mysli tou vyspělou technologií?

    2. Co si pod vyspělým průmyslem přestavujete?
      Já třeba

      Co si pod vyspělým průmyslem přestavujete?

      Já třeba rozvinutou výrobu polovodičů, elektroniky, efektivní automatizovanou výrobu, moderní dopravní prostředky jako velká letadla, rychlovlaky, SW, Hi-End spotřební zboží, robty. U nás máme problém udělat mašinu na 200km/h pořádně, co se zvládá jsou retrofity nebo vlaky do 120km/h, SW jakš takš, ale není to ono, firmy nejsou sto přitáhnout špičkové odborníky, o zbytku nemá cenu mluvit. Ano máme možná dobrý průmysl, ale nemoderní.

  2. Pro Petra: ty FVE se u nás stavěly na polích, aby zloďeji
    Pro Petra: ty FVE se u nás stavěly na polích, aby zloďeji dotací rychle stihli otočit cyklus prolobuji zákon -shrábnu dotace -rychle to prodám (ČEZu) a zmizím ze scény. Já pak jako občan platím z každé kWh a ani tomu zloději nemohu ze vzteku rozbít pár FVE, protože je to z půlky státní, tedy nás všech… Jinak díky za svatou trpělivost panu Hořčíkovi, studie snad vždy ukazují, kam by se mohlo směřovat, kdyby byl všeobecný koncenzus, že chceme udělat něco pro svou sebeháchovu. A ne za podpory mediální masáže sponzorované uhlo a naftobarony závodit v nenažranosti jak stádo ovcí.

  3. Polovina zemekoule je vzdy osvetlena slunickem. Kdyz by se ty
    Polovina zemekoule je vzdy osvetlena slunickem. Kdyz by se ty FVE rozmistili pekne kolem zemekoule a spojily tak je jaksi globalne porad stejny vykon. Z vychodni Ciny az po Portugalsko je pres pulka zemekoule a tak by elektrina z FVE mela byt nonstop k dispozici. Jen by to chtelo sjednotit site a domluvit se.

          1. třeba si to vypomáhá převedenou energií z magnetu nebo
            třeba si to vypomáhá převedenou energií z magnetu nebo vody a rázem to perpetum nebude 😉 Myslíš že by se s tím zabývalo tolik lidí na světě kdyby to byl nesmysl?? 😉

            youtube.com/watch?v=jiAhiu6UqXQ

            youtube.com/watch?v=mHW6b1aFPfU

            youtube.com/watch?v=JtkPTRoDZnE

            youtube.com/watch?v=Vd7QL1-NnlU

            en.wikipedia.org/wiki/Stanley_Meyer%27s_water_fuel_cell

            1. Bingo.. samozrejme, ze to cerpa energii z magnetu. Ta se sice
              Bingo.. samozrejme, ze to cerpa energii z magnetu. Ta se sice zda byt nevycerpatelna, ale podle Muamera Yildize (jedno ze tvych videi), konstruktera mechanickeho magnetickeho motoru, vydrzi magnety dodavat energii pouze maximalne kolem 17ti let.

                1. John Searl je uz starsi pan, ale ma toho dost za sebou.
                  John Searl je uz starsi pan, ale ma toho dost za sebou. Podobne generatory stavi mnoho lidi po celem svete. Jestli vladnes anglictinou, doporucuju shlednout film The John Searl story, tam je cely jeho zivot a nejake info o jeho generatoru a strojich, ktere stavel. Kdyby alespon jeden dalsi clovek otevrel oci a videl, jak se veci maji, bylo by to fajn.

                  Ja si taky cely zivot myslim, ze ta energie z tech magnetu jde vycucnout.
                  Jestli te zajimaji magnety a podobne veci, podivej se na omforum.cz

                2. Je klidně možnéže ten pán generátory skutečně stavěl
                  Je klidně možnéže ten pán generátory skutečně stavěl a že je třeba staví i další lidi po světě. Ale zajímalo by mě, jestli je seriózně zdkoumentovaný alespoň jeden jediný případ, kdy ten generátor skutečně fungoval

                3. Jasně že z magnetu energie vycucnete, stav kdy jsou domény
                  Jasně že z magnetu energie vycucnete, stav kdy jsou domény zarovnány není přirozený, ale je otázkou co tím vycucnutím myslíte přesně. Jestli to že se magnet odmagnetuje a energie se uvolní, nebo to že máte perpetum mobile.

                  Aby něco z toho mohlo fungovat, tak byste potřeboval totálně exotický materiál, něco co by se chovalo podivně a na povel měnilo sílu pole. To ale prostě není známo a asi nebude. Bude to jako s rychlostí světla, ta je definována s pomocí permeability a permitivity vakua (mimo jiné definice), takže ano víme jak cestovat rychleji než světlo, ale prakticky potřebný materiál neexistuje. Ne v našem okolí a zřejmě ne ani podle naší fyziky. (Existenci exotických mimozemských fyzik tento znající nemohu vyloučit protože nemohu vyloučit existenci emzáků a tedy ani emzáckých fyzik)

                  Když jsme u toho, tak se na to co pán vymýšlí podívám, asi sou to blbosti, ale třeba něco zajímavého najdu, možná zcela jiného ale třeba se to hodí.

            2. Nabízím ti za funkční generátor energie „z ničeho“
              Nabízím ti za funkční generátor energie „z ničeho“ milión korun. Můžeme klidně uzavřít smlouvu třeba u notáře. Pokud jsi si jistý že to funguje, postav jeden a já ho od tebe po odzkoušení správné funkce hned koupím

                1. Hm tak zase nic. Odkazy na úžasné vynálezy dává na
                  Hm tak zase nic. Odkazy na úžasné vynálezy dává na internet kdekdo, ale jejich realizace je jak vidět dost problém

                2. no to každopádněs objevil ameriku, Stanley Meyer za to
                  no to každopádněs objevil ameriku, Stanley Meyer za to dokonce zaplatil životem jesi umíš pořádně číst

                3. Číst asi umím, ale ty kokotiny by se mi stejně ani číst
                  Číst asi umím, ale ty kokotiny by se mi stejně ani číst nechtělo

                4. Stanley Meyer sice nežije, ale nikde nevidím ty miliony
                  Stanley Meyer sice nežije, ale nikde nevidím ty miliony nadšenců, kteří by si podle jeho nápadu aspoň upravovali benzínový sekačky na trávu nebo auta. Proč tomu tak je? Že by to nefungovalo?
                  Takže honem vysvětlujte jsem jedno ucho.

                5. Proč tomu tak je? protože to je složitý na výrobní
                  Proč tomu tak je? protože to je složitý na výrobní znalosti, nehomologovatelný a de vo kejhák 😉 Stačí nezhomologovaný HHO, sice jezdí skvěle ale každý 2 roky to musíš před technickou odmontovat a za celou dobu nesmíš nikoho zabít, páč jinak by šlo auto na expertízu a našli by to tam a pojištovna by nezaplatila 😉 Ale funguje to skvěle :))

                6. Složitý, fakt? Von si upravil obyčejnou sekačku na trávu,
                  Složitý, fakt? Von si upravil obyčejnou sekačku na trávu, vysvětli mi co je na tom prosímtě složitýho???
                  Co potřebuješ homologovat na sekačce na trávu? Koho chceš zabíjet sekačkou na trávu??
                  Zatím to zní jen jako snůška výmluv.

                7. tyoe si nastuduj technologii Stanley Meyer’s water fuel cell,
                  tyoe si nastuduj technologii Stanley Meyer’s water fuel cell, já to třeba nedal, máš gůůgla ne ty sekačko na trávu a nepruď a sypej moudra at to lítá 😉

                  en.wikipedia.org/wiki/Stanley_Meyer%27s_water_fuel_cell

                8. Tak pardon Standa Mayerů mě vlastně vůbec nezajímá, já
                  Tak pardon Standa Mayerů mě vlastně vůbec nezajímá, já si ho pletu s Tomem Oglem, kterej upravil motor auta, že jezdil jen na benzínový výpary a prej ujel na galon až 1000 mil…
                  To je ten co nejdřív upravil sekačku, pak auto a pak taky zemřel. Tam směřovala moje otázka proč si takhle neupravujou motory nadšenci hromadně sami???

                  http://truedemocracyparty.net/new-energy-sources-and-inventions/vapor-fuel-system/

                  Vyvíječi vodíků by udělali líp kdyby si do nádrže rovnou sami napšoukali 😉

                9. a co bys taky jinýho čekal od svetmotoru.auto.cz ?? :))
                  a co bys taky jinýho čekal od svetmotoru.auto.cz ?? :))

          2. Úplně by nemuselo, stačí abychom něco přehlédli.
            Úplně by nemuselo, stačí abychom něco přehlédli. Napadá mne že jsem před několika týdny četl o malém pokusu s piezokrystaly a brownovým pohybem, prý to nějakou energii vyrábělo, ale toto je prostě poněkud mimo mou představivost jak by to mohlo pracovat. Na jednu stranu tam pohyb prostě je a nárazy na krystaly, pohyb tam je, na druhou stranu to odporuje tak nějak tomu co vím o tepelných motorech. Toto by se samo totiž muselo ochlazovat pokud je proud veden pryč. Ale moc jsem to nezkoumal. Mít takovou ledničku by bylo pěkné, ale bohužel to asi nebude fungovat.

      1. Je to vyvijec vodiku HHO. Ja jsem ho mel v predchozim aute,
        Je to vyvijec vodiku HHO. Ja jsem ho mel v predchozim aute, Octavii SDI. To dalsi je magneticky generator pro autonomni off grid instalaci, ktery napaji baterie a ty pak zbytek domu. A to posledni je vodikovy kotel na principu elektrolyzy.

        1. Je to tady! Dokumentace ke stažení zdarma: Generátor na
          Je to tady! Dokumentace ke stažení zdarma: Generátor na kvantovou energii podle Teslova patentu

          svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/939

          Před 130 lety Nikola Tesla vynalezl a patentoval generátor energie. Je to rezonanční stroj, který potřebuje pouhý 1 kW vstupu, aby vyprodukoval 10 kW výstupní energie. Jeho patenty jsou nyní veřejné.

          Hele prosimte nám to honem vysvětli než nám jako v číne a rusku vypnou diskuze 😉

              1. Zaujal mě ten vodíkový kotel. Nicméně teorie je proti
                Zaujal mě ten vodíkový kotel. Nicméně teorie je proti němu. Kdyby to šlo zkombinovat s FVE na střeše, asi by to bylo docela výhodné řešení, ale jinak je třeba k ohřevu vody lepší používat přímotopy, které jsou efektivnější. Nebo ještě lépe tepelná čerpadla.

                1. Vodíkový kotel, magnetic energy generator… ty odkazy jsou
                  Vodíkový kotel, magnetic energy generator… ty odkazy jsou fakt pecka. Fajn jsem se zasmál 🙂

                2. Jo, ty dvě předchozí věci jsou fakt nesmysl. Nicméně
                  Jo, ty dvě předchozí věci jsou fakt nesmysl. Nicméně vodíkový kotel by v případě schopnosti bezpečného ukládání plynů z elektrolýzy nemusel být až zas takový nesmysl pro využití přebytků z FVE 🙂

                3. Nic se neuklada, vyrobeny vodik z vody se rovnou spaluje v
                  Nic se neuklada, vyrobeny vodik z vody se rovnou spaluje v horaku, takze neni potreba nic ukladat.

                4. Což je škoda. Spalovat vyrobený vodík v hořáku bez
                  Což je škoda. Spalovat vyrobený vodík v hořáku bez možnosti ukládání je totiž pitomost, když tu elektřinu můžete použít rovnou k ohřevu vody.

                5. V tom případě to skutečně žádný smysl nemá
                  V tom případě to skutečně žádný smysl nemá

                6. jj, lepsi je prece do auta lit naftu, nez jezdit na elektrinu.
                  jj, lepsi je prece do auta lit naftu, nez jezdit na elektrinu. Elektricka auta jsou draha a maji maly dojezd, teorie je proti nim. ..nic ve zlem.. 😉

                7. Proti elektrickým autům teorie nic nemá. Moderní
                  Proti elektrickým autům teorie nic nemá. Moderní elektromobily mají výrazně vyšší účinnost od zásuvky po kola než moderní spalovací auta. Proti vodíkovému kotli toho má teorie proti hodně. Topná spirála má téměř 100% účinnost přeměny elektřiny na teplo. Proti tomu elektrolýza v nejlepší podobě 98 % účinnost a následné spálení tak maximálně 60 % účinnost, celkově tedy asi 58 %. A to nemluvíme o tepelných čerpadlech, kde je tepelná účinnost klidně i 400 %…

                8. Od zásuvky, jo? A v zásuvce energie prostě je. Získaná
                  Od zásuvky, jo? A v zásuvce energie prostě je. Získaná zadarmo a se stoprocentní účinností. A dráty k zásuvce jsou odjakživa, co ta zásuvka je.
                  Pojízdná tepelná čerpadla na pohon aut? To bude nějaká novinka.

  4. Článek naprosto naprd. V první půlce slibují kolik nám
    Článek naprosto naprd. V první půlce slibují kolik nám to přinese užitku a v druhé půlce se dozvíme naprosto obecné řešení pro ČR bez čísel shrnuté v jedný větě a pak se hned skočí na Polsko. Takže jsem se dozvěděli akorát, že studie existuje, ale konkrétní řešení pro ČR vůbec žádné.
    Takhle komunikují hlavně šmejdský prodavači hrnců. 🙂

    Mohl by někdo shrnout reálné šance ČR na kolik procent se tu můžeme zbavit spalování uhlí a ropy?

    1. Reálně? Těžko. 80 % populace, včetně mě, nebude ochotno
      Reálně? Těžko. 80 % populace, včetně mě, nebude ochotno kvůli OZE experimentům platit více za elektřinu. Stalo se z toho dokonce politicky natolik ožehavé téma, že si nikdo netroufne podobnou podporu OZE v masovém měřítku ani navrhnout, respektive maximálně v malém, pro rodinné domy, což je OK, protože tam se náklady rozkládají na více subjektů. OZE lobby si sama zavařila v letech 2007–2009 a lidé na to hned tak nezapomenou.

      1. Fňukání a důsledky svinského rozhodování politiků mě
        Fňukání a důsledky svinského rozhodování politiků mě zrovna teď nezajímá, to se tu rozebírá do bezvědomomí pod každým druhým článkem. Právé proto ptám na racionální rozvahu a čísla.

        To co posrala vláda a její lobbysti laskavě vomlacujte vo hlavu těm kteří to způsobili! Todle věčný pofňukávání vám nic nevyřeší.

                1. nojooo ale jak to ksakru dostane blbej čecháček domů do
                  nojooo ale jak to ksakru dostane blbej čecháček domů do garáže?? Lidi jsou pitomí a líný a bojí se 🙂 Na Sautu dvakrát klikne a má tam telefon český. Todle tady tesla.com/no_NO/used/5YJSA3S10EFP34479?redirect=no je snad inuitsky boco?? 🙂 Celkový náklady, doprava, daně, cla, poplatky, tlumočník, rïzikáá rozumíš 😉 Sauto je prostě Sauto za 1,3 už dovoz z germánije cáluňk 😉 hlavně žádný stresy 🙂

                2. jasný norsko, ale tam stejnak běžný člověk nepojede. To
                  jasný norsko, ale tam stejnak běžný člověk nepojede. To je šílený nákup. Je potřeba to lidem přiblížit. I Když koukám na tu vyblitou tesláckou německou stránku stejnak se mi zvedá kufr. To je graficky uživateli nedůvěryhodné. Tam je nějaký průvodce objednávkou jako třeba v éšopu kde si naklikám dobírku nebo platbu kartou a přivezou mi to nebo si pro to musím zajet?? Co to vůbec je??

                  tesla.com/fr_BE/used/5YJSA3H13EFP29283?redirect=no

                  Co se stane když kliknu na červený tlačítko ACHETER ?? 🙂

                3. dobrý tak je to francouzky koupit, ještě že mám
                  dobrý tak je to francouzky koupit, ještě že mám americkýho strejdu gůůgle 😉 Tak sem klik a je tam vyplnění objednávkovýho formuláře, platby, každopádně chce to umět minimálně anglicky asi jesi frantík dovolí 😉 i telefon tam je roumingu nás zprostili fajne, no dejme tomu, 30cátník a mladší to ještě rukama nohama dá, ale starší generace analfabetů nemá šanci 😉

                4. jak na to tak koukám tak to TESLA OJETÉ VOZY je pěkně
                  jak na to tak koukám tak to TESLA OJETÉ VOZY je pěkně nePOHODLNÝ klikání….
                  1) Neznalý nezasvěcený běžný člověk jen tak neobjeví položku „Ojeté vozy“ na stránkách TESLY, kam navíc zřídka kdy zavítá…
                  2) jen tak někoho nenapadne si přepínat mezi vlaječkami států aby si zobrazil rozdílný trhy…

                  PS: po nejmíň roce jsem si tímto vzpoměl (díky Pepane;) že existuje vlastně něco jako Tesla Autobazar :)) zapoměl no a to na komplu jsem denodenně ;)) A teď mi řekněte jak se má TESLA tlačit blbejm čecháčkům kerý sotva ovládají počítač a díler daleko 😉 Podle mě ty stránky jsou udělaný BLBĚ. Měli by je přiblížit ne-li integrovat MOBILE.DE ajemsory tesla 😉

                5. ksakru to je ale pěkný prográmek 🙂 kam na takový chodíš?
                  ksakru to je ale pěkný prográmek 🙂 kam na takový chodíš?

                6. a když to koupím od nora z 2hý ruky tak přeci přicházím
                  a když to koupím od nora z 2hý ruky tak přeci přicházím o možnost dobíjení Supercharger Free … Tzn, jak si to pak zařídit abych cestou domů mohl tu káru tankovat??

                7. U aut do přelomu roku 2016/2017 bylo doživotní dobíjení
                  U aut do přelomu roku 2016/2017 bylo doživotní dobíjení na SCH vázáno na auto, ne na majitele. Navíc to není z 2. ruky od Nora, tohle jde přes Teslu.

                8. nojo vlastně, máte pravdu! já tydle pravidla zapomínám,
                  nojo vlastně, máte pravdu! já tydle pravidla zapomínám, to by chtělo někde přehlednou tabulku … Nj tak dobrý SC je v ceně, je to přímo od tesly vlastně, asi nějaký výkup recyklace, no tak jako jooo, to by ještě šlo, kdo má dobrodružnější povahu může si pro TMS za 1,3mega dojet. Ale pak je tu nějaké to papírování že … Znáte někdo web stránku s popisem/návodem koupě TESLY v zahraničí ?? Jako kdysi existovaly návody jak si vypapírovat káru z německa.

                9. Nákup Tesly v zahraničí, pokud je to v EU, je úplně
                  Nákup Tesly v zahraničí, pokud je to v EU, je úplně stejný, jako tady u nás. Akorát potřebujete převozky, třeba ty německé.

                10. převozní značky, a s těma mi v Norským Tesla Autobazaru
                  převozní značky, a s těma mi v Norským Tesla Autobazaru vypomůžou?? to by mohli přeci když už provozují regulérní teslabazar, to není jako nákup z mobile.de od jednotlivce

                11. Ty ceny ojetin budou pocitam taky bez DPH?
                  Ty ceny ojetin budou pocitam taky bez DPH?

  5. Takže někdo kdo si říká vědec (asi nějakej ekonom nebo
    Takže někdo kdo si říká vědec (asi nějakej ekonom nebo spíše fakulta kde jsou „zelené“ obory) vzal jak tupan papírové čísla té které technologie. Toto dal to microsoft office, které dostali určitě ze slevou a jal se vkládat vzorečky.
    Výsledkem je „humanistický“ výpočet pomocí čísel co dodali technici, takže určutě musí být správnej, když ty čísla dodal technik a vyšlo něco co zítra můžeme začít realizovat 😀

    Chápu, že kdyby to dali recenzovat projektantům co se zabívají distribucí a přenosem elektřiny v závyslosti na povinnosti dodast elektřinu dle zákona, tak by z „reálné možnosti“ zbyla pouze věta, bohužel za současných technologií, kapacit průmyslu a objemu dostupných peněz nelze toto realizovat.

    Viz čína, která má kapacity a 3 roky před termínem dosáhla kapacity FVE, stejnak bude stavět další obří vodní elektrárnu, protože prostě je FVE zbytečná, když to není kam ukládat a stejnak se musí postavit klasická elektrárna (dle výběru vodní/uhelnmá/plynová/atomová/nebo ideál cesta islandu…)

    P.S. mě jenom nedochází, proč se tam nedá komentář, redakce neodpovídá zda je zpráva skutečně realizovatelná 😀

    1. Jo, když je někdo profesorem na prestižní univerzitě v
      Jo, když je někdo profesorem na prestižní univerzitě v USA a jeho práce dlouhodobě publikují nejprestižnější vědecké časopisy (tj. prochází velmi tvrdým recenzním řízením), tak si vědec říkat může. Zkuste názor nahradit fakty a najděte si něco o Marcu Jacobsonovi.
      Asi nejdrsnější „hatchet job“ proti jeho pracím publikoval před časem Christopher Clack. Jemu vyšlo, že strop pro vodu+vítr+Slunce je 80%. Jenže odmítl vůbec vzít v potaz existenci technologií P2G a P2L, se kterými máte k dispozici již dávno vybudované gigantické přenosové a skladovací kapacity (v ČR stovky TWh existující akumulace ve formě zásobníků na plyn a nádrží na ropu a ropná paliva).
      A samozřejmě pořád jde zbytek dotáhnout pomocí biopaliv, geotermální energie, apod. Nebo posledních 10% nechat v zemním plynu, co už?

      1. S tím, co je vybudované, nemůžete počítat… Vodík je
        S tím, co je vybudované, nemůžete počítat… Vodík je mrcha. Navíc účinnost řešení P2G a P2L je v nejlepších případech kolem 50 %, ale masově nasaditelné (cenově přijatelné) jsou s účinností tak kolem 25 %. Znásobte si to s účinností 20 % FVE (nadsazená, ale co už) a dohrabete se k tomu, že byste musel pokrýt FVE panely půlku republiky. A zas tak levné ty FVE panely nejsou.

        1. Proč ne? Co je špatného na syntetickém methanu a
          Proč ne? Co je špatného na syntetickém methanu a methanolu? Máme vybudovanou kompletní infrastrukturu na přenos, ukládání a distribuci plynných i kapalných paliv. Je škoda je zahazovat.
          A co se týká oné fotovoltaiky, dělal jsem si takový menší výpočet. Plocha 250Wp panelu je 1.6 m2 a vyrobí za rok cca 250kWh elektřiny. Pro výrobu absurdních 100TWh elektřiny z fotovoltaiky je potřebná plocha panelů 666km2, méně než 1% plochy ČR, méně než sedmina zastavěné plochy v ČR a patnáctina plochy zemědělské půdy, pro kterou dnes není rozumné využití a není to o tolik více než dnes zabírají uhelné doly, tepelné elektrárny a jejich ochranná pásma. A připomínám, že pod panely může pořád být třeba pastvina.
          A stejně se případná syntetická paliva budou do ČR dovážet z offshore větrných farem v Severním, Baltském, Keltském nebo Irském moře moři nebo ze Sluncem spalovaných krajů mezi obratníky.

          1. Uvidíme. Je to hezká utopie, ale i když ten panel vyrobí
            Uvidíme. Je to hezká utopie, ale i když ten panel vyrobí 250 kWh elektřiny, tak počítejte, že s 25 % účinností E2G nebo E2L (ta je ještě výrazně horší), budete potřebovat spíše 4x tolik, abyste vyrobil 100 TWh elektřiny. A upřímně, náklady na takové obrovské množství elektrolyzérů a chemických zpracovatelských závodů taky nebudou zrovna malé. Kdyby se to opravdu vyplatilo, už to dávno někdo staví, minimálně Německo. Fotovoltaika si sama pod sebou řeže větev svými pravidly výkupu a z toho plynoucích nízkých cen silovky. Nikdo totiž pak nezaplatí nic ani trochu dražšího.

            1. Četl jsem o 50% pro Haber-Boschův proces (syntetický
              Četl jsem o 50% pro Haber-Boschův proces (syntetický benzín) a >60% pro syntetický methanol. Pro ekonomickou konkurenceschopnost s ropou za 50 USD/barel potřebují cenu elektřiny okolo 20 EUR/MWh, tj. asi polovinu toho, za co se staví VtE dnes. Jenže nedávno byla ještě ropa za více než 100 USD/barel.

              1. Těch 50 % ovšem funguje experimentálně a v laboratoři.
                Těch 50 % ovšem funguje experimentálně a v laboratoři. Já jsem o tom také četl. Reálně masově nasaditelné jsou procesy s účinností kolem těch 25 %. Třeba to za pár let bude jinak. Uvidíme. Cena elektřiny 20 EUR za MWh by byla skvělá, ale nemyslím si, že se k tomu dohrabeme někdy brzy.

                1. Limit ceny proudu bude spíš tak 30€/MWh, spíše
                  Limit ceny proudu bude spíš tak 30€/MWh, spíše 38-40€/MWh, níž vás prostě moc nepustí parní elektrárny a OZE mají ještě co dělat aby to běžně dohnaly, to musím připustit i já. Ale je tu na to možná dobrá naděje.

              2. Ucinnost 50 nebo 60% pro synteticke palivo? No ale jen hodne
                Ucinnost 50 nebo 60% pro synteticke palivo? No ale jen hodne teoreticky a jde tepr o pulku premeny (tj elektrina na palivo), abyste to mohl pouzit na kryti vykyvu v siti, tak to potrebujete jeste premenit zpatky na elektrinu, coz ma opet mizernou ucinnost, kdybychom byli hodne optomisticti tak kolem 50%, tj celkove hodne optimisticka ucinnost elektrina – synteticke palivo – eletrina bude tech 25% (ale porad jsme na urvoni spise teorie nez praxe)…

                1. Ne, to už byla kombinovaná účinnost. Účinnost
                  Ne, to už byla kombinovaná účinnost. Účinnost elektrolýzy je i přes 90 % (to však nebere v úvahu nutnost následného oddělení plynů a jejich zpracování (přečerpání) ke skladování, což si samozřejmě něco ukousne.

              3. Co se začalo s břidlicemi tak ustřelila taková mentální
                Co se začalo s břidlicemi tak ustřelila taková mentální pojistka, všichni se snaží pumpovat co to dá. Ale musí se u těchto procesů přidat taková kouzelná konstanta asi 30€/MWh u P2G vodíku a něco podobného možná i u jiných. Hlavně Haber-Boschův proces dělá dost hnusnou věc – čpavek.

                1. Pardon, moje chyba. Myslel jsem Fisher-Tropschův. Strašně
                  Pardon, moje chyba. Myslel jsem Fisher-Tropschův. Strašně se mi ty dva pletou.

                2. Jen počkejte až se začnete zabývat dalšími co tam jsou,
                  Jen počkejte až se začnete zabývat dalšími co tam jsou, to už je v tom totální guláš. 🙂 Ony jsou totiž i takové co produkují v podstatě uhlík a vodu, a přes pomocnou výrobu vodíku ještě kyslík.

        2. To s těmi 50% republiky máte odkud? Vídám to často, ale
          To s těmi 50% republiky máte odkud? Vídám to často, ale matematicky to prostě nevychází, nanejvýš tak kolem 10 % a obrovsky záleží na tom jakou účinnost mají panely. Konvenčně se bere 1MWp = 1ha, ale to je malá účinnost, 10%, protože 1ha dostane za 1h asi 10MWh energie.

          1. 50 % je samozřejmě nadsázka. Ono i 10 % republiky je
            50 % je samozřejmě nadsázka. Ono i 10 % republiky je šílenství. Reálně dosažitelná účinnost panelů je teď asi 25 %, 40 % už se hodně blíží fyzikálnímu maximu možného. Nicméně 25 % je v optimálních podmínkách. Ve skutečnosti to bude výrazně méně. Pokud osázíte půlku republiky panely, asi je nikdo nebude neustále čistit, opravovat apod. Bude jich na to prostě moc. Takže skutečná efektivita půjde dolů. Realisticky si myslím, že jste přílišný optimista. Energetika není na přechod k moderním sítím připravená, lidé nejsou připravení přijmout náklady na změny, prostě to nepůjde. Pokud se nenajde něco, co bude schopno využít stávající infrastrukturu (s rekonstrukcemi se samozřejmě počítá, na to jsou peníze vyčleněné), tak to prostě zajde na úbytě nebo bude fungovat jako marginálie.

            1. Lidé nejsou připravení přijmout jednorázovou velkou sumu
              Lidé nejsou připravení přijmout jednorázovou velkou sumu a stejně tak nejsou připraveni přijmout žádnou z nutných transformací energetiky! Buď musíme uvalit velkou sumu za OZE, nebo za jádro. Tu investici musíme udělat a provést mezi lety 2025 a 2050 nejpozději

              Teď se bavme co nás vyjde lépe, jestli utratit 1.5 bilionu za JE, nebo 1.5 bilionu za OZE ve stavebních nákladech, obé optimisticky. I kdybych se díval na velmi optimistický odhad pana Závodského tak nás jádro bude stát stále dost, 55€/MWh po dobu 30-35 let vs. 40-45€ na 20 let u OZE. Ale je pravda že nám s tím velmi výrazně pohne cena akumulace.

              Já bych navrhoval aby se udělalo závazné referendum jehož cílem bude zaúkolovat vlády k urychlené realizaci transformace naší elektroenergetiky a ukončení zbytečného provozu spalovacích elektráren a eliminaci emisí.

              Toto, ač zní nemoderně a samotnému se mi to moc nelíbí, je třeba udělat přes stát. Nemáme jinou možnost jak se k tomu postavit. Stejně tak musí být vyvinut tlak a požadavek v dopravě.

              Vlády jsou laxní neakční, byť by tyto dva požadavky měly znamenat mírný růst daní, tak se nám velmi vyplatí, jen na importech ropy by to mohlo být ročně kolem 50mld korun, náhrada uhlí jiným zdrojem poskytne benefity pro občany a stát v podobě dalších asi 50mld korun. Oboje ročně.

              Opatření v dopravě pak blíže nespecifikované benefity (resp. jsem je neviděl nikdy pořádně vyčíslené), vůbec by nebylo špatné začít s přepínáním trakce bez ohledu na jiné akce, zavedení šrotovného na naftové lokomotivy, ať už by to byl retrofit, ale zejména nové výkonné stroje, by mělo přímé dopady na efektivitu a ekologii provozu. Dále je třeba urychleně vybudovat minimálně 560 jednostojanových nabíječek na EV, lépe však 1-2 tisíce, tak získáme stojan zhruba každých 100km, to by mělo moderním EV již pohodlně stačit. Toto potřebujeme provést co nejrychleji, je to myslím dokonce i v ekonomických možnostech ČR.

              I kdyby 1 stojan stál 250 tisíc, tak je to jen asi 50 milionů ročně při rozložení na dekádu.

              1. Já si myslím, že se podceňuje životnost jaderných
                Já si myslím, že se podceňuje životnost jaderných bloků. Respektive moderní reaktory, které jsou třeba v Temelíně, ale v podstatě už i v Dukovanech, které mají poměrně levnou údržbu, lze podle odhadů některých odborníků provozovat bez nějakých výrazných nákladů klidně 100 let. Samozřejmě nelze určit, co bude za sto let. Ale těch 50 let bych si klidně troufl. A tam pak už cena klesá výrazně. Na jádru jsou nejvýznamnější pořizovací náklady. Ten zbytek není nic významného. Ne v situaci, kdy i do Temelína by šlo v pohodě zavážet místo uranového paliva směs thoria a uranu, všechno je to vymyšlené a připravené, jenom protijaderná lobby z toho má osypky.

                1. Je to možné, ale je to pořád jen tlaková nádoba která
                  Je to možné, ale je to pořád jen tlaková nádoba která se změnami tlaku a zářením unavuje. I kdyby nám nakrásně vydržely nejdůležitější strojní části, bude se muset nejspíš vylepšit řídicí systém.

                  To co by mohlo být řešením je výrazné prodloužení kampaně. Souhlasím s vámi že thorium-uranová směs by v současných reaktorech byla asi dost dobrou volbou, jenž z tohoto mají spíš osypky lidé od jádra než protijaderná lobby. Pokud se pamatuji, pak když s tím palivem nedávno jedna firma přišla, tak z představy thoria ve VVER málem odnesli pana Wagnera (dobře přeháním trochu, ale nebyl tomu moc nakloněn). Nedávno se podařilo najít nový materiál na povlak palivových proutků, směs grafitu a syntetických diamantů, což prodlužuje životnost proutku na 5 let, tedy se dá v reaktorech už měnit jen 1/5 paliva. Myslím že pokud by tento materiál byl nanesen na thoriové tyče, tak nemusíme v podstatě už nic řešit.

                  Vím že máme precedent z JE Shippingport, která takto běžela 5 let bez odstávky, pak by se těch 100 let dalo dosáhnout. Jenom se bude muset vymyslet jak vyměnit takové věci jako cirkulační čerpadla a parogenerátory aniž by to vedlo k poškození JE, což už se jednou v USA stalo a jaderku musí zavřít.

                  I kdyby se podařilo prodloužit chod obou JE na 100 let, s kampaněmi trvajícími 5 roků, tak pořád máme co dělat s investicí do dalších asi 6GW JE a k tomu bude třeba mít nějaké nové PVE, Vltavská kaskáda se se změnami klimatu bude muset přeorientovat na vodohospodářské funkce.

                  Ovšem Dukovany by si zasloužily přestavět, Temelín, také, ale tam to nebude tak akutní, Morava trpí na nedostatek vody více, než Čechy, Jihlavka má v místě Dalešic průměrný průtok cca 6m^3/s, Vltava v Týně cca 20m^3s, takže by bylo třeba použít suché chlazení, dnes je tam rezerva vody pro ještě asi 700MWe, postavit tam moderní reaktory s výkonem 1300MWe by mohlo lokalitu využít lépe. Na druhou stranu pokud by úpravy Dukovan na životnost 100 let stály tak 1/3 či ještě méně než stavba nových bloků, pak by bylo samozřejmě lepší modernizovat dále a dále.

                  Celkem by bylo zajímavé prověřit jaké další změny by bylo třeba provést na reaktoru a dalších systémech aby mohl být dále zvyšován jeho výkon. 510MWe je pěkných, ale myslím by bylo zajímavé, pokud by se díky thoriu v reaktoru udržovalo stále stejné množství štěpného materiálu (thorium prodělává v reaktoru transmutaci na U233), bylo by zajímavé prověřit, jestli se nedá výkon dále zvýšit při dodržení životnosti 100 let. Dostat z původně 440MWe reaktoru třeba 600MWe či ještě lépe 880MW by bylo velmi zajímavé.

                2. Údajně by to zvýšení výkonu díky použití Thoria mělo
                  Údajně by to zvýšení výkonu díky použití Thoria mělo jít. Respektive se s tím počítá třeba u VVER reaktorů co jsou v Temelíně a to až na úrovni bezpečných 30 %. Navíc se uvádělo, že by se ty reaktory údajně vůbec nemusely odstavovat a že by šlo dělat vsádky paliva postupně za chodu…

                3. 30 %? Super. To máme 2x 2600MW, super, takže by stačila
                  30 %? Super. To máme 2x 2600MW, super, takže by stačila dostavba Temelína, která by dala asi s thoriem, hádám podle toho co říkáte, 3.3GW a asi malé Blahutovice o 3.3GW na thoriu.

                  U VVER asi bez velkého zásahu do konstrukce nepůjde měnit palivo za chodu nikdy. Dost mi přijde že je nutné odmontovat část reaktoru aby se dalo dostat ke kazetám paliva.

                4. Už si to přesně nepamatuji, je to z ruského patentu,
                  Už si to přesně nepamatuji, je to z ruského patentu, který jsem překládal z angličtiny do češtiny. A máte pravdu, že tam asi neuváděli možnost výměny paliva za chodu, ale dvojnásobné prodloužení životnosti vsádky paliva. Trochu se mi to míchá.

                5. Zajímavé, dost zajímavé, takže nám stačí vlastně
                  Zajímavé, dost zajímavé, takže nám stačí vlastně jenom nechat licencovat palivo pro použití u nás a pohrát si turbínou a řídicím systémem. Super.

                  Bohužel to nikdo dělat asi nebude. Mám teď rozečtený zajímavý článek o Německém divadýlku pro svět, není tedy ani ze silniční ani automobilové dopravy a i když je to strojový překlad ze švýcarské němčiny, tak je to dost zajímavé.

    1. až nebude jedina střecha rodinnýho domu voná pro instalaci
      až nebude jedina střecha rodinnýho domu voná pro instalaci solární tažky / panelu – co slouží zároveň jako krytina, potom teprv je možno diskutovat co dál. Zatím to je v ČR 99% ku 1dné ?? 😉

      Navrhuju vypakovat sociálně neschopnou vládu 10/2017 :))

      1. I když byla u nás pro solární panely zajištěna dotace na
        I když byla u nás pro solární panely zajištěna dotace na 12x násobek ceny běžné elektřiny, tak stejně to museli levněji stavět na polích.
        Česko má pro soláry jedny z nejhorších podmínek na celém světě, proto byl vyrcholný nesmysl je zde tak draze dotačně nasazovat jenom kvůli smutným očím zelených blbistů.

  6. Zajímavé. Vypočítávají tam přínosy, množství
    Zajímavé. Vypočítávají tam přínosy, množství pracovních míst (kde se na ně vezmou při dnešní zaměstnanosti lidi?), a hypotetické úspory z virtuálního poškození klimatu Země, ale nějak už jim tam vypadly náklady, které by to obnášelo. Aby ČR fungovala čistě na FVE a vítr, tak by musela být osázena panely a větrníky a bateriemi podobně jako řepkou.

      1. Jasně, když se podívám na větrnou mapu tak ČR je podle
        Jasně, když se podívám na větrnou mapu tak ČR je podle hooodně jiných studií dávána, jako příklad země, která není ideálem na větrnou energii a co se týče FVE, pak si každý sám může selsky zapřemýšlet co udělá v zimě když je zataženo a slunce zapadá před 17 hodinou a vychází v kolik, v sedum?
        Určitě chcete přijít do práce a slyšet „dneska je zataženo, nepracujem a nešbude výplata, přijdtě zítra“ 😀

        1. I tak je v ČR potenciál na výstavbu 21 GW větrných
          I tak je v ČR potenciál na výstavbu 21 GW větrných elektráren (mimo zástavbu a chráněná území). Tenhle údaj ovšem vychází z větrné mapy ve výšce 80m nad terénem. To je ovšem dnes už zastaralý údaj, větrné turbíny se dnes staví vyšší a obvykle se počítá s větrem ve výšce 140m. Tam jsou ovšem podstatně lepší podmínky.
          A ten zbytek je samozřejmě nesmysl. Takhle výroba elektřiny nefunguje a nikdy nefungovala.

            1. Já větrníky chci !! ale hodně daleko od baráku !! Ty
              Já větrníky chci !! ale hodně daleko od baráku !! Ty vrtule vyzařují divnou energii, voči se z nich koulí hlava točí a pískaj!! Hlavně stavět na mořský skládce zbraní 2. světový války = studeným Baltu německým a polským, kde se stejnak nikdo nekoupe a blázni co koupou se stejnak utopí bludným proudem 😉

              novinky.cz/zahranicni/evropa/411475-v-polskem-baltu-se-od-zacatku-leta-utopilo-temer-200-lidi-ignorovali-zakazy.html

              BALT = větrníky
              STŘECHY = solat
              STŘEDOZEMÍ = je ke koupání 😉

              1. Díky, pak se na to podívám
                To vypadá že budu muset tedy

                Díky, pak se na to podívám
                To vypadá že budu muset tedy konečně sjet celou ČR znovu a na nové verzi toho programu o jsem tu s ním kdysi simuloval tu jadernou a nejadernou cestu. Tahle už pracuje i po jednotlivých elektrárnách, ale není radno jich tam mít moc, třeba 30, pak je problém připravit vstup, přece jenom 30×9000 položek tsv už je problém otevřít skoro v čemkoliv.

              2. Trochu tu kecáte. I ona spočítala, že reálně je
                Trochu tu kecáte. I ona spočítala, že reálně je dosažitelná kapacita 12,5 GW. Tedy po vzetí v úvahu koeficientů terénu, urbanizace a zalesnění. A ty je třeba vzít v úvahu. Navíc dále u toho čísla 12,5 GW uvádí, že je třeba vzít v úvahu další omezení (přístup vlastníků pozemků, přístup obecních úřadů, krajských úřadů, omezení zjištěním dopadů na životní prostředí, kapacita sítě a názory veřejnosti). A také ke konci tam uvádí, že kapacita přenosových sítí dostupná pro VtE je jenom asi 1500 MW…

        2. My mame na strese fve 9kw a pocital jsem z mesicnich vykazu,
          My mame na strese fve 9kw a pocital jsem z mesicnich vykazu, ze abych mohl jet cely rok pouze na panely a pokryl slabsi zimni mesice, tak by me stacila 100 kw baterie a muzu se odstrihnout od site. Myslim ze s vyvojem baterii se to bude menit, ted je to zatim ekonomicky vedle

      2. Započítávají se hypotetické přínosy ve výši miliard
        Započítávají se hypotetické přínosy ve výši miliard dolarů, které ovšem nejsou přínosem pro ČR nebo její občany, ale jsou to virtuální přínosy pro „všechny obyvatele Země“. Přičemž za nejhorší se považuje neškodný plyn CO2…

    1. Kecy, jakmile se zjisti, ze to jenom na FVE a vítr nepůjde,
      Kecy, jakmile se zjisti, ze to jenom na FVE a vítr nepůjde, ale až nebude uhlí do elektráren co jsou ted v nemecku v pohotovosti, kdy by nefoukalo, tak pak se začně znovu stalinsky budovat, a to stejně nadšeně jako když komunistka merklová stalinsky odstavovala atomové 😀

      1. ale pujde. Fosílne palivá sú jedna obrovská overená
        ale pujde. Fosílne palivá sú jedna obrovská overená baterka s uloženou slnečnou energiou. Neveriť, že raz tú baterku nahradíme vlastnými technológiami je predsa už len mimo realitu. To už je ako neveriť v elektromobilitu. A jediný zmysluplný nabíjač tej batérie je fotovoltaika a vietor. (možno morské vlny)

Napsat komentář