Čína je světový gigant v solární energetice, překonala svůj plán na rok 2020

Čínská vláda si předsevzala, že v roce 2020 dosáhnou její solární elektrárny instalované výrobní kapacity 105 GW. Jenže už minulý měsíc přesáhla 112,34 GW.

Největší plovoucí solární elektrárna světa je v čínském Huinanu. Má výkon 40 MW a byla vybudována v zatopeném uhelném dolu.
foto: Sungrow Power Supply

Čína je jednoznačně světovou velmocí v oblasti solární energetiky. Jen za červenec 2017 přidala 10,52 GW instalovaného výkonu solárních elektráren! Za prvních šest měsíců letošního roku to bylo 24,4 GW.

Celkem se tedy může pochlubit 112,34 GW. Pro srovnání, Austrálie má dnes v solárních elektrárnách výkon asi 6 GW, Spojené státy americké asi 44,7 GW. Samozřejmě, obě země jsou s Čínou nesrovatelné v počtu obyvatel.

Navíc, není všechno zlato, co se třpytí, obzvláště ne v Číně. Země má dlouhodobě problémy s připojováním obnovitelných zdrojů k rozvodné síti. Jenže ty mají i Německo nebo Spojené státy.

Současné odhady hovoří o tom, za letošní rok v Číně celkově přibude mezi 40 GW a 45 GW nových solárních elektráren. Pro srovnání, za rok 2016 přidala 34,54 GW.

Čína plánuje investovat do obnovitelných zdrojů energie v následující dekádě obrovské prostředky v řádu stovek miliard dolarů. Cílem je do roku 2030 dosáhnout 30% podílu OZE na celkové výrobě. Dnes je to už výrazně přes 20 %.

Pro srovnání, za prvních sedm měsíců přibylo v Číně také 1,09 GW jaderných elektráren, 6,69 GW nových vodních elektráren a 7,3 GW nových větrných elektráren. V Číně se podle odhadů vyrábí kolem 63 % všech fotovoltaických panelů na světě.

55 Comments on “Čína je světový gigant v solární energetice, překonala svůj plán na rok 2020”

  1. Čísla krásná, jenže v Číně žije 130x více lidí
    Čísla krásná, jenže v Číně žije 130x více lidí něž u nás, takže Čína by musela mít 260GW aby měly FV panely u nich tak nicotný podíl jako u nás a mají 112GW. Jediné OZE ,které v Číně mají význam jsou velké vodní elektrárny. Všechno ostatní je vzhledem k počtu obyvatel a každoročnímu růstu spotřeby el. energie doplňkové. Velmi omezený je i jaderný program. Jen loni stoupla spotřeba el. energie v Číně o 328 TWh. FV panely instalované v roce 2016 pokryly 28 TWh, vítr 56TWh a jádro 43TWh , voda 48TWh.
    Znamená to tedy ,že uhlí se na růstu podílí ze 43 % , pro srovnání jen za poslední rok vyrobily uhlené elektrárny v Číně navíc dvojnásobek celkové spotřeby el. energie České republiky. Čína nepřechází na OZE nebo jaderné zdroje, ale pouze omezuje prudký růst výroby el. energie z uhlí. Navíc pokud se Čína má stát vyspělým státem, pak během 15 let bude nutno zvýšit výrobu el. energie nejméně o polovinu až 70% proti současnému stavu. Podle mého názoru bude proto i v příštích letech výroba el. energie z uhlí dál stoupat.

      1. Jednoduché, počítá to v nárůstu osobní spotřeby na
        Jednoduché, počítá to v nárůstu osobní spotřeby na Západní úroveň, hlavní růst by nastal při masivním používání klimatizace a sušiček ve městech, ale podle mě to Čína bude maximálně potlačovat, a elektřinu použije víc strategicky pro roboty v továrnách a elektroauta pro dojíždění na venkově, kde se nevyplatí MHD.
        Takže nárůst spotřeby elektřiny bude v každém případě, ale asi menčí než ten jeho přepočet na Západního konzumenta v počtu čínských občanů.

        1. A co je ona mýtická „Západní úroveň“? Je to norských 18
          A co je ona mýtická „Západní úroveň“? Je to norských 18 kWh na osobu a rok nebo italských 4 kWh na osobu a rok? Mě zajímá odkaz na publikované údaje, abych si mohl ověřit platnost onoho nárůstu, který neodpovídá trendu z předchozích let.

  2. AUTA na náplavce !! ČT31.08-NE03.09.2017
    POZOR SOUDRUZI bude

    AUTA na náplavce !! ČT31.08-NE03.09.2017
    POZOR SOUDRUZI bude tam TESLA S a X !!
    AEMO (ASOCIACE ELEKTROMOBILITY A INOVATIVNÍCH TECHNOLOGIÍ) ve spolupráci s TESLA City Store Vídeň, který je spádovou pobočkou pro české a slovenské zákazníky, představuje návštěvníkům Auta na Náplavce aktuální modely elektromobilů TESLA a to Model S a Model X. Vozy Vám představí a předvedou česky hovořící reprezentanti společnosti TESLA City Store Vídeň.

    auto.cz/autananaplavce
    givt.cz/asociace-elektromobility-a-inovativnich-technologii-z-s
    tesla.com/en_EU/findus/location/store/vienna?redirect=no

  3. Někdy mám dojem, že instalace FVE v Číně předbíhá o
    Někdy mám dojem, že instalace FVE v Číně předbíhá o jednu fázi před vývojem a instalaci velkokapacitních uložišť (viz jižní Austrálie, kde už Elon buduje bateriová pole). Vono naflákat čtvereční kilometry elektráren jde levně a rychle, ale budovat páteřní sítě a kapacity na vyrovnávání výkyvů je už investčně a časově někde jinde…
    Snad by okamžité přebytky mohli víc využívat na přečerpávacích vodních elektrárnách…. kdo ví ….

    Jo a jsem docela hrdej na diskusi k tomuhle článku …. To snad ani není možný, že se nenašel trouba, kterej by urážel ostatní a plácal
    jenom nesmysly…..

    1. Toto je jeden nedostatok OZE. Málo sa rieši
      Toto je jeden nedostatok OZE. Málo sa rieši akumulácia.
      Celkom dobre to majú poriešené slnečné koncentrické elektrárne v Španielsku. Časť výkonu sa ukladá do roztavených solí a v noci funguje elektráreň ďalej… Niečo podobné by sa malo riešiť aj na fotovoltiku a veterné turbíny.

            1. Zhaslo to, protože nejsou bez akumulace schopny konkurovat
              Zhaslo to, protože nejsou bez akumulace schopny konkurovat fotovoltaice. S akumulací ve formě roztavených solí byly donedávna dost drahé. Ten masakr přežily jen dvě firmy, Bright Source a Abengoa. Tihle invovovali a prudce srazili ceny. Takže dnes nabízejí solárně-termální elektrárny jako skvělou pružnou výrobu. Ve slunečných zemích už teď umí být levnější než plyn a zažívají tak poslední dva roky návrat na scénu.

                1. Administrativní šikana jako reakce na zmršený systém
                  Administrativní šikana jako reakce na zmršený systém podpory, jako v ČR. Už vychladli. Aktuálně proběhly ve Španělsku dva tendry na nové OZE. Vítr a FV si cca napůl rozdělí 4 GW výkonu, za cenu 40 EUR/MWh a míň.

                2. No, oni vyčkali, až klesne cena. To zase není tak
                  No, oni vyčkali, až klesne cena. To zase není tak nerozumné. Nicméně s tou šikanou máte pravdu. Ve Španělsku musí lidé platit daň z elektřiny, kterou jim vyrobil panel na střeše, i když není připojen k síti.

                3. Hlavně přešli na lepší systém výstavby. Aukce jim
                  Hlavně přešli na lepší systém výstavby. Aukce jim dávají větší kontrolu nad výstavbou, lepší ceny a je nižší riziko, že někdo udělá hodně drahou chybu.

                4. Mohou si tak také kontrolovat zatížení energetických
                  Mohou si tak také kontrolovat zatížení energetických sítí. Což je asi dost důležité.

    2. Přečerpávačky by byly super, jenom pro ně není vhodná
      Přečerpávačky by byly super, jenom pro ně není vhodná doba, na trhu je moc elektráren, kterým se nechce regulovat a to snižuje cenu. Pak nám také chybí síť na to aby se dal proud rovnoměrně rozvést a srovnat tak ceny, v Evropě se tomu budou bránit i národní energetiky a podobně, jen aby… no jen posuďte sám chování Polska, ČR a dalších. Už kdysi dávno Baťa psal že je hloupost cly dělat zahraniční výrobky dražší než domácí protože to škodí více lidem, než kolika prospívá. Toto je podobné. Místo toho aby bylo možné odkoupit levnou Německou elektřinu, tak se staví různé PSTčka a podobně, kdyby se zajistila dostatečná kapacita pro import, udělalo by se lépe.

      A co že si Němci s Rakouskem obchodují? Možná jsme měli spíš lobovat za to aby nás do té zóny přizvali než aby se rozpadla, třeba by to bylo i z našeho pohledu mnohem výhodnější. Kolik by nás to stálo? 100-200km vedení? Možná se mělo rovnou současné předělat na HVDC s vyšší kapacitou.Jenže takto to spíš vypadá že se tu všechno dělá aby byla další jaderka, celkem za draho.

      Už to vypadalo že by se konečně z ČR mohl stát normální stát, bohužel ne, někomu se na ten východ hodně chce.

      1. Carlosi – máš pravdu není co řešit …. Ale tohle je
        Carlosi – máš pravdu není co řešit …. Ale tohle je přesně oblast, kde zcela popletená EU má zavést systém, který by byl závazný pro všechny národní reguátory. (A ne řešit výkon vysavačů a přerozdělování chirurgů a atomovejch inženýrů z rovníkové Afriky) Bohužel …:-(((

        1. Ten systém existuje. Všechny členské země mají povinnost
          Ten systém existuje. Všechny členské země mají povinnost dále propojovat přenosové soustavy. Jsou tam určené kapacity a termíny. Týká se to plynovodů, ropovodů, silnic a možná ještě něčeho dalšího. Není s tím nějaký zásadnější problém a třeba státy mezi Ruskem a Německem udělaly a dělají za poslední roky obrovské množství práce s propojováním plynárenských soustav. ČR stačí dostavět už jen pár desítek km propojek (Břeclav-Baumgarten, Třanovivice-PL) a ČR bude moct proti sobě štvát dodavatele plynu ze 4 různých směrů.
          S propojením elektrických sítí jdou některé země mnohem dále než musí (třeba NL), ČR své závazky plní.

      2. Německo-Rakouská obchodní zona je především pěkná
        Německo-Rakouská obchodní zona je především pěkná prasárna, která vyhovuje především Rakousku a vlastníkům OZE v Německu, kterou dotujeme my, Poláci a německý danový poplatník. Ono kdyby se Němci chovali trochu zodpovědně tak není důvod ty PST stavět. Navíc ty PST neomezují přenos el. energie jen umožnují ji udržovat na bezpečné urovni. Až po jejich postavení začali němci konečně pořádně regulovat na svojí straně, do té doby se s tím moc nemazali a drze využívali naše vedení. Postavit HVDC by bylo mnohem dražší a na delší dobu než postavení těch PST a nevím, proč my by jsme měli platit Německý problém, kdy oni si vesele staví OZE ve velkém, ale jejich plánované přenosové trasy ze severu na jih jsou výrazně pozadu.

      3. Máš promazanou hlavu od Němci placených zelených
        Máš promazanou hlavu od Němci placených zelených organizací.
        Omezovače v Polsku a Česku za miliardy se nestavěly proto, aby jsme nemohli nakupovat elektřinu z Německam, to můžeme po podepsání dohod stále, ale aby se zabránilo po 4 letech nemožné domluvy posílat Němcům úplně zdarma (díky virtuální Německo-Rakouské neomezené obchodní zóně) elektřinu přez Polsko a Česko do Rakouska.
        N2mci prostě a jednoduše zdarma znásilňovali polskou i českou přenosovou soustavu, přičemž svou soustavu nejsou schopni stavět, protože je to příliš drahé a náročné proti místnímu odporu tamních Zelených, kteří protestují i proti novým přenosovým linkám nad svou hlavou, i když mají být primárně určeny pro jimi adorovanou větrnou elektřinu.

        1. Neschopnost vyjednávat s Německem si zkuste vyřídit s
          Neschopnost vyjednávat s Německem si zkuste vyřídit s příslušnými ministry, nějak jsem si nevšiml že by se s tím pokusila něco dělat vláda, že by se to řešilo na půdě EU dřív než by se stavěla ta trafa. Snažila se vláda něco řešit? Nějak si na to nevzpomínám, takže to opravdu zůstalo jen na ČEPS.

          Faktem ale je že se síť řídí nějakými fyzikálními zákony, a ano bohužel je ČR tam kde je, na nejideálnější křižovatce, kde najedete nejvhodnější spojení ať už se jedná o elektřinu nebo cesty. Takže pokud od roku 2000 byla podpora OZE v Německu, mělo být jasné že k takové situaci dojde, dříve, nebo později, ale dojde. O to více to mělo být jasné když se objevily nástřely o desertecu. Někoho muselo napadnout že projekt jako takový se nerealizuje, ale částečně ano a že koncentrace VtE na severu Německa povede ke vzniku poptávky v tomto směru.

          Bohužel se toho neumí příslušně využít, místo toho aby se tu postavil průmysl, postaví se jen logistika a dálnice. Místo toho aby se tu postavily PVE na které máme dost zajímavé podmínky tak se sni neposílí vedení, ale rovnou se zabetonují kapacity. Myslím že ani kdyby teď někdo přišel s tím že bude chtít importovat mnohem více, tak se nic neudělá s poukázáním na nedávnou úpravu rozvoden.

          Je to nejvýše deset let kdy v této oblasti chtěla soukromá společnost postavit PVE, v té době to nikoho nezajímalo, vláda tu řeší speciální zákony pro jaderky, které staví akciovka, jedno jestli státní polostátní, nebo plně soukromá, stále společnost jejímž hlavním úkolem je tvořit zisk, nikoliv poskytovat službu. Vláda nebyla sto poskytnout ani čárku pomoci tomuto projektu, takže skončil dřív než začal.

          Podobných máme na 12GW a s kapacitou nejméně 10GWh a nejsou tam mnohé PVE které je možné získat pouhými úpravami současných vodních děl. Několik let existuje návrh na PVE mezi Vltavou a Dunajem, technicky je proveditelný, výkon asi 2GW a kapacita snad i přes 100GWh. Není zájem naší vlády a tedy ani zájem Rakouska.

          Takto by u nás bylo možné mít současných asi 1.1GW, 12GW původních plánů a 2GW na vltavsko-dunajské přečerpávačce, to je dohromady 15.1GW, to je o trochu více než má ve vodních elektrárnách Rakousko, což by výrazně narušilo jeho monopol a pro nás by to znamenalo jak jistou stabilizaci sítě, tak možnost efektivně využívat levného německého, nebo ostatně, proč ně, i domácího proudu z OZE.

          Ano povinností naší vlády není řešit výletní vlaky Berlínských „intelektuálů“ do Vídeňských kaváren se selfie na Karlově mostě a nákupem Švejkovské čepice tak, aby byli na jejich oblíbenou večerní show doma, natož jim řešit propojení sítí, to je pravda. Na druhou stranu by měla zajišťovat co nejvýhodnější podmínky pro nás, to se podle mne neděje. Se vším se tu otálí a čeká na to až se nějaká státní společnost uráčí k danému kroku. Pokud máme vytipované lokality, ať už pro PVE, nebo JE, má učinit takové kroky aby tyto byly efektivně rozvíjeny, ne aby zůstávaly roky ladem.

          Z rozvoje OZE se dá totiž zajímavým způsobem těžit, ať už tím že se bude nakupovat levný proud a drahý prodávat, ostatně proč se omezit na OZE, máme ve V4 jaderný konsenzus, v Polsku chtějí dost uhelné energie, toto všechno by mohlo z těch PVE u nás dost slušně těžit a my z toho. Nehledě na to jako střecha Evropy musíme udělat vše pro zadržení vody. PVE nabízejí výstavbu nejméně 10 nových přehrad, které mohou zároveň sloužit k zachycení vody na období sucha. Byť v tomto případě jsem spíše příznivcem revitalizace krajiny tak aby si vodu zadržela sama.

          Toto jsou stejně nešťastné nekroky jako třeba v dopravě, oficiálně chceme přesunout náklad na železnici, jenomže my nemáme nákladiště, ta se rušila a snad už se s tím skončilo a nechá se alespoň jedna kolej na stanici, kdyby náhodou se zadařilo, nestaví se RoLa terminály, ale hlavně se redukovaly stanice, vytrhaly se koleje, není kde vlak v případě potřeby předjet nebo odstavit, teď začínají chybět.

      4. Já s vámi nesouhlasím. Náklady na stavbu FVE a VtE jsou
        Já s vámi nesouhlasím. Náklady na stavbu FVE a VtE jsou již ve srovnání s náklady na stavbu sítí a dalších prvků, které dokáží tyto elektrárny bezproblémově zakomponovat do rozvodné sítě, marginální. Já vážně nechci platit za elektřinu víc, než musím. Pevná složka neustále roste a zatím to kompenzoval pokles ceny silové elektřiny, jenže to nepůjde do nekonečna. Pokles ceny silové elektřiny likviduje stávající provozovatele, nevyplatí se tedy stavět jaderky a plynovky. Tedy nám zbývá uhlí a FVE a VtE. A jelikož sítě nejsou na FVE a VtE připraveny a dalších asi 50 let připraveny nebudou a bude to vyžadovat masivní investice převyšující investice do stavby jaderných elektráren, tak se prostě bude používat uhlí. Skvělá volba pro zelené…

        1. Takž protože se kdosi v době kdy nebyla jiná možnost se
          Takž protože se kdosi v době kdy nebyla jiná možnost se rozhodl postavit velké parní elektrárny, budeme se toho držet? Zajímavé…

          Samozřejmě by se neměla opakovat nešťastná situace z Německa, to by vlastně ani u nás nastat nemělo, ovšem je hloupost se k nim chovat tak jak se chováme u nás, tedy velmi nepřátelsky. U nás by bylo spíše třeba investovat do sítě distribuční, než do sítě přenosové. Sám asi uznáte že pokud nemáme dominantní oblast pro větrné elektrárny oblasti vhodné pro FVE se nám kryjí s nejzalidněnějšími oblastmi, tedy oblastmi vysoké spotřeby, jen stěží budeme muset převést enormní výkony na velké vzdálenosti, zároveň ale síť 110kV a níže neustále opravujeme a zahušťujeme protože se mění rozložení spotřeby a její hodnota, provádět zároveň přizpůsobení pro OZE už nemusí být takové náklady navíc.

          My se dostáváme pomalu na technologickou a i morální životnost infrastruktury, investice budou nutné, pokud již dnes budeme počítat s OZE, ušetříme si náklady do budoucna kdy si je možná vynutí trh. Životnost infrastruktury je něco kolem 50-70 let, teď se například začíná s obnovou plynofikace na jižní Moravě, první dálkový plynovod do Brna slouží už asi od roku 1947, letos se začal obnovovat během nějakých deseti let by se mělo postupně vyměnit veškerá hlavní potrubí, vedení to také čeká, třeba za deset let. Podle mne je tak ideální doba na připravení se na nástup OZE, můžeme to totiž zvládnout v rámci nutné modernizace. Ano pokud to neuděláme, tak 50 let nebudou sítě připraveny, to máte pravdu.

          S trhem je teď ten problém, že máme stále v činnosti opatření potřebná pro rozjezd OZE a tržní mechanismy. Zároveň se nám nedaří najít postupy jak dostat z trhu nejšpinavější uhelné elektrárny, prvně se doufalo že to bude emisenkami, těch je příliš moc, některé země jako Rakousko ukončují uhelnou energetiku, nové bloky mají třeba o 10-15 % vyšší účinnost, roli tu hraje plyn. To neklaplo, tak se doufalo že se to uhraje na pružnost, to také úplně neklaplo, daří se jim fungoval možná lépe než plynovým v pološpičkovém režimu. Plyn moc proti tomu šanci nemá.

          Teď se ale podle mne naskýtá právě otázka jestli musíme s touto novou skutečností opravdu tak moc tlačit na kombinaci OZE a plynu, nebo JE a plynu, uhelné elektrárny mají dnes účinnost přes 40 % (staré měly snad kolem 30 %) a slušný regulační rozsah. Pokud by měly v obou scénářích dodávat pod 25 %, třeba i v případě masivní elektrizace dopravy, možná bychom mohli přehodnotit mírně postoj k tomu jak je to „správně“. Nějaké podíly pod 10 % bych vážně neřešil.

          Máte pravdu, musíme začít totiž akcentovat i cenu daného řešení a jak se zdá tak bohužel nám nic nepřebije řešení založené na uhlí a OZE, což je tedy z hlediska ekologie na totálně opačných stranách pomyslné škály.

          Říkávám že teď hrají hru a někdo musí z kola ven, zlikvidovali jsme prakticky exotické OZE, vlny, příliv se možná chytí v Británii, zlikvidovali jsme HDR, jsou moc drahé, stejně tak JE nemají na komerční bázi bez státu moc šanci, OZE jsou chráněné, byť se spolu přetahuje Slunce a Vítr, to tlačí jejich ceny dolů, pár let a běžná cena bude 40€/MWh, a uhlí s plynem se snaží jeden druhého potopit.

          Podle mne ze současného zápolení vyjdou ty zdroje, které budou sto dlouhodobě profitovat v pásmu do 45€/MWh a zároveň poskytovat požadované služby síti. Přičemž budou relativně čisté, tam nám spadají i některé moderní konstrukce uhelných elektráren.

          Může se ještě snadno ukázat že plyn není pro Evropu cesta, ale může být výborný pro země v Asii, nebo kohokoliv kdo má přístup k technologii a ložiskům hydrátů methanu.

          Pokud země nebudou chtít z nějakého důvodu jádro, nezbude jim možná než maximalizovat podíl OZE a pak najít něco k tomu. Samozřejmě nám záleží i na tom jak se pohne cena akumulace a OZE, jestli se vyplatí více OZE + Aku + TE, nebo to bude OZE + TE s tím že se více vyplatí mít více OZE než je třeba a tyto se odstavují a pod. to ani jeden nevíme. Pokud poskočí účinnost panelů na 35-40 % při stejné ceně, nebude problém stavět FVE tak aby pokryla maximem větší časový úsek.

          Toto jsou věci o kterých vážně nevíme kam půjdou, jak se pohnou.

  4. Dovolím si
    Dovolím si offtopic:
    ecowatch.com/jacobson-stanford-solar-wind-2476930081.html

    Zajímavé je si pak rozkliknout odkaz na studie a jednotlivá PDF, bohužel nejsou příliš sdílná, tady je třeba jedno pro ČR
    thesolutionsproject.org/wp-content/uploads/2015/11/100_Czech_Republic.pdf

    Pokud udělám zpětný přepočet pro výrobu 70TWh, pak:
    >43.47TWh by mělo být z velkých utility scale FVE, tedy by bylo třeba 43.47GW FVE
    >17.5TWh VtE, tedy asi 7-8GW VtE
    >4.69tWh z FVE na střechách průmyslových, obchodních a vládních budov.
    >2.87tWh z domácích FVE.

    Jakože na papíře jim to vychází, v reálu by s tím byly problém. Objektivně není kam a jak uložit a spotřebovat takové masivní objemy sluneční energie. Ne ekonomicky, to by musely ceny výroby vodíku z elektřiny výrazně poklesnout, zvýšit se účinnost atd.

    Jinak mám i jednu horší novinu.
    equaltimes.org/japan-stubbornly-sticks-to-coal?lang=en

          1. Japonsko je pořádně obyvatelné jen v úzké čáře podél
            Japonsko je pořádně obyvatelné jen v úzké čáře podél pobřeží a dvou mimořádně hustě osídlených rovinách Jamato (Kjóto, Ósaka) a Musaši (Tokio, Jokohama). Zbytek území jsou různě blbě obyvatelné hory a údolí. Místa na FV je málo, i když podmínky jsou dobré. A plovoucí VtE by se jim fakt hodily.

            1. Ovšem na tyto svahy by toho naskládat asi zajímavé
              Ovšem na tyto svahy by toho naskládat asi zajímavé množství šlo. V Japonsku má podle mne smysl rozvoj geotermální energetiky, přece jenom je to aktivní oblast. A další zajímavou variantou by mohly být na horách větrné elektrárny. Ovšem tady hraje roli více faktorů, dohromady, nebo i proti sobě. Kde by se ale možná dalo něco dělat už se současnými je oblast kolem Kjúšú a nahoře kolem ostrova Hokkaidó, ale nějak extra dobou mapu hloubky nemám. Na druhou stranu z našich zkušeností s Baltem víme že i relativně malá oblast může být pro energetiku důležitá.

              Bylo by dost zajímavé zjistit jak se k VtE postaví obyvatelstvo řídčeji osídlených zemědělských oblastí při pobřeží. Kolik kilometru je tam mělká voda atd. to bohužel nevím a jen tak snadno nezjistím, protože by to chtělo nejspíš nějaký GIS na tu vodu a průzkum na to zjistit postoj místních. (Na to bohužel neumím dost japonsky) Jestli je tam alespoň kilometr mělkého moře od pobřeží, možná by to šlo.

              1. Japonci jsou dost konzervativní a své přírody si velmi
                Japonci jsou dost konzervativní a své přírody si velmi cení. Větrníky chtít určitě nebudou. A geotermální elektrárny prokazatelně způsobují drobná zemětřesení kvůli vznikajícímu tepelnému pnutí v hornině. Viz Itálie.

                1. Což ale v ohřívané hornině a v oblasti kde jsou na
                  Což ale v ohřívané hornině a v oblasti kde jsou na zemětřesní zvyklí problém být nemusí. U nás máme hlavní novinu ještě týden ze 2 richterů, tam by se to asi ztratilo.

                2. Možná. Problém je, že v silně nestabilním podloží to
                  Možná. Problém je, že v silně nestabilním podloží to může způsobovat podstatně větší zemětřesení, než u nás ve stabilním. Osobně nemám proti geotermálním elektrárnám prakticky nic. Ty drobné otřesy bych asi zkousl.

              2. Japonské hory a vůbec jakékoliv kopce jsou strašně
                Japonské hory a vůbec jakékoliv kopce jsou strašně prudké. Proto tam typicky je velmi ostrá hranice mezi městem či polem a lesem. Ty svahy jsou tak prudké, že tam musí být extrémně drahé cokoliv stavět. To že Japonsko do průmyslové revoluce nemělo síť skutečných cest, ale jen stezek pro pěší mělo svůj důvod. Není problem tan najít trať postavenou jako tunel/most/tunel a znovu (např. trať Koyto – Kameoka, nebo shinkanzen v Kobe). Takže větrníky na horách nejsou pro Japonsko reálné řešení.

  5. rudým soudruhům v maoistánu samozřejmě fandíme, ne že
    rudým soudruhům v maoistánu samozřejmě fandíme, ne že byste chtěli být v kůži jejich votroků to ne, ale jako z pohledu cizáků jim tu výkonnost disciplinované armády makačenků samozřejmě závidíme. Jen tak dál, dokud dělají věci správně fandíme jim ikdyž to vedou komársky. Sice se za to stydíme ale v rámci světovýho zhovadile kapitalistickýho vysávačskýho systému jim fandíme, páč jsou na světě jediní kdo něco skutečně správnýho akčně buduje a jen nekecá, Amerika Sekndvole 😉

    1. tak většina asiatů nebere práci jako otročinu ale jako
      tak většina asiatů nebere práci jako otročinu ale jako poslání a čest, oni mají jinak postavené hodnoty než kapitalisti ze západu kde je na prvním místě hromadění majetku..prostě asiati mají mnohem blíže k pracovitým mravencům

      1. Tam roli hraje hlavně úplně jiný filosofický základ,
        Tam roli hraje hlavně úplně jiný filosofický základ, než na západě.

        Je obrovský rozdíl mezi přístupem založeným na Budhismu, Taoismu či Šintoismu, mnohdy navzájem ovlivněných a obecně smíchaných, a filosofiemi v sobě nesoucí boží vyvolenost.

        Tak se židé, křesťané i muslimové vidí jako bohem vyvolení přivést mu celý svět do víry po dobrém, nebo po zlém. V některých protestantských církvích je třeba úspěch v podnikání brán jako náznak toho že bůh je při nich a přijdou do nebe. A toto stojí také za dravým kapitalismem.

        To v orientální filosofii moc není, klade si jiné otázky než filosofie na západě. Zatímco tady se řešily jen povinnosti lidu ke králi, který z boží vůle mohl dělat co chtěl, tam se řeší jak má člověk sloužit císaři a ostatním, a jak má císař sloužit lidu. Případně jak uchránit lid před destrukcí. To vede k tomu že orientální národy tvoří kompaktnější masu, lépe si uchovávají tradice a čerpají z nich. Japonci si udržují stará umění, Číňané také, Korea také, v Evropě jsme toho většinu zlikvidovali jako nemoderní, zbytečný balast. Spolu s filosofií je to zjevně dobrý základ pro průmyslovou společnost.

        Ale nemalujme si to, nese to s sebou další problémy, například když jim nastaly problémy ve Fukušimě, tak nikdo nebyl schopen pořádně improvizovat protože čekal na schválení od šéfa nebo předpisu. Kvůli sebeobětování se v práci jsou populace ve většině orientálních zemí v nebezpečném stavu, Japonsko se začíná pomalu hroutit, bude následovat Čína a Jižní Korea, prodlužování života již nestíhá držet krok s tím aby kompenzovalo pokles porodnosti. Objevuje se fenomén kdy významná procenta lidí ve 30 letech nikdy nemělo pohlavní styk atd. Ani původní populace západních zemí nikdy nedosáhla dlouhodobě hodnot porodnosti, jaké jsou v Japonsku, tedy méně než 1.5 dítěte na ženu.

          1. To nejsou encyklopedické znalosti 🙂
            Ono je to tak půl

            To nejsou encyklopedické znalosti 🙂

            Ono je to tak půl napůl 🙂 a k tomu ještě tedy dost velké množství dedukce, spojování a vyvozování. Samozřejmě že přesná čísla musím dohledávat, ale kostru většinou napíši bez pomoci internetu. Zbytek pak doladím dohledáním.

            Zrovna tady tento komentář jsem musel seskládat ze střípků, nějaké pojednání na toto téma prostě jen tak nenajdete, ale najdete právě nějaké útržky, znaky a pak to můžete použít. Tady jsem musel dát dohromady znalosti o náboženství, filosofii, demografii a pár dalších věcech.

            Když se podíváte na mou diskusi s Cipískem, kde srovnávám cargo hyperloop se železnicí, pak tam jsem třeba půlku počítal přímo, odvozoval a druhou část jsem dohledával, protože si vážně z hlavy nepamatuji kolik tun se vleze na vagon, rozměry kontejneru a kolik se kontejnerů na vagon vleze. Ale když třeba jinde popisuji problémy s trasami atd. tak to už tahám z „mentálního obrazu“ mapy, který si už za roky pamatuji.

        1. A mě bylo divné, že ta „telata“ nechala jet to chlazení
          A mě bylo divné, že ta „telata“ nechala jet to chlazení 6hodin na baterky, když jim všechny agregáty před tím selhaly…a za těch 6 hodin nebyli schopni „sehnat“ mobilní záložní zdroje. To jako že japonské vojsko nemá ve skladech centrály ? Nebo že v Tokiu není firma s mobilními „elektrárnami“ ?
          Četl jsem si jen „otevřené“ zdroje, ale tuto okolnost Fukušimi nikdo neřešil ….

            1. Na druhou stranu jejich neschopnost akce, a celková
              Na druhou stranu jejich neschopnost akce, a celková zkostnatělost byla po havárii přiznána a vyústila mimo jiné v nutnou reformu jaderného dozoru a postupů kdy nikdo nechtěl nic pořádně rozhodnout.

              Že došli o generátory jim muselo být jasné během desítek minut, místo toho aby se opravdu armáda zalarmovala a něco se dělo, tak se jediné k čemu došli bylo o že záložní přípojka má špatné napětí, pak bylo samozřejmě pozdě.

Napsat komentář