Audi chce do svých elektromobilů montovat solární střechy

Solární střechy pro plug-in hybridy a elektromobily zatím nabízí jen málokdo, např. Toyota Prius Plug-in Hybrid. Teď chce do hry vstoupit také Audi.

Tenkovrstvé solární články společnosti Alta Devices
foto: Alta Devices

Německá značka Audi patřící do koncernu Volkswagen ohlásila, že ve spolupráci s americkou společností Alta Devices (patřící pod čínské Hanergy) bude do panoramatických skleněných střech integrovat solární články. Cílem je tak vyrábět elektřinu pro zvýšení dojezdu elektrických aut značky Audi.

První prototyp očekává Audi hotový na konci letošního roku. Společnost Alta Devices se dlouhodobě zabývá vývojem tenkovrstvých ohebných solárních článků. U článků z arsenidu galitého (GaAs) dosáhla firma rekordní účinnosti 31,6 %.

Audi plánuje v první fázi solární elektřinu využít pro pohon elektronických systémů auta, např. klimatizace či vyhřívání sedaček. Neplánuje jí tedy pohánět elektromotor nebo ukládat do hlavní trakční baterie. Nový Prius do zásuvky to ale umí.

Také Audi tímhle směrem chce jít, ale až později, kdy bude možné pokrýt solárními články téměř celou plochu střechy, nikoliv jen panoramatickou skleněnou část.

tisková zpráva

12 Comments on “Audi chce do svých elektromobilů montovat solární střechy”

  1. Když pominu fakt že Audi stejně žádné elektromobily
    Když pominu fakt že Audi stejně žádné elektromobily nevyrábí a tyhle jejich vynálezy jsou jen v říši teorií tak mi přijde nesmysl dávat do elektromobilu pro ukládání toho nepatrného množství solární energie samostatné akumulátory a nevyužít hlavní baterii s určitě lepšími parametry

Napsat komentář