Elektromobil Škoda Vision E se představí na autosalonu ve Frankfurtu

Na autosalonu IAA ve Frankfurtu (12. – 24. září 2017) představí Škoda svou první studii s čistě elektrickým pohonem a automatizovaným řízením úrovně 3 – vůz Škoda Vision E. Design prošel po světové premiéře v Šanghaji dalším vývojem.

Škoda Vision E: koncept elektromobilu se dvěma elektromotory a systémovém výkonu 225 kW (306 koní) má odhadovaný dojezd až 500 km a max. rychlost 180 km/h. Nabízí také autonomní (robotické) řízení úrovně 3.
foto: Škoda

Studie Škoda Vision E představuje další krok do digitální budoucnosti a přebírá roli průkopníka v oblasti konektivity. Nejnápadnějšími designovými detaily jsou chybějící sloupek B a proti sobě se otevírající dveře.

Typická pro vozy značky Škoda je velkorysá nabídka prostoru, moderní asistenční systémy a četná ‚Simply Clever‘ řešení. Design studie Vision E ukazuje svébytné znaky nového designového jazyka značky pro elektromobily. Nápadné jsou proti sobě se otevírající dveře a čtyři samostatná, otočná sedadla.

Vnější zpětná zrcátka už vůz nepotřebuje – obraz dění kolem vozu je na monitory přenášen díky integrovaným kamerám. Škoda Vision E nemá sloupky B, což se pozitivně projevilo na ještě velkorysejším pocitu prostornosti a snadném nastupování. V porovnání s vozem ze světové premiéry v Šanghaji prošla evolucí příď vozu, která má nyní ještě výraznější charakter.

Se studií Vision E udělala Škoda velký krok směrem k digitální budoucnosti. První studie s elektrickým pohonem a automatizovaným řízení v historii automobilky ukazuje novou úroveň konektivity.

Vedle obrazovky v kokpitu a centrálního dotykového displeje, na němž mohou řidič i spolujezdec odečítat a ovládat všechny důležité funkce a služby Škoda Connect, má každý pasažér k dispozici i vlastní monitor.

Interiér konceptu elektromobilu Škoda Vision E

Interiér konceptu elektromobilu Škoda Vision E
foto: Škoda

Dotykem tu lze ovládat řadu komfortních detailů, mj. řadu zábavních funkcí, zobrazovat lze i jízdní data vozu. V každé vnitřní výplni dveří je integrována jedna schránka s Phoneboxem, která chytré telefony indukčně nabíjí.

Současně slouží jako rozhraní, s jehož pomocí mohou pasažéři pohodlně na příslušném dotykovém displeji ovládat osobní nastavení, data a informace mobilního přístroje. Budoucnost se skrývá i v řadě dalších detailů.

Systémy infotainmentu lze ovládat gesty nebo hlasem. Palubní kamery neustále sledují řidiče a prostřednictvím sytému Eye Tracking monitorují jeho aktuální kondici a pozornost. Systém Driver Alert varuje osobu za volantem v případě únavy.

Heart Rate Monitor sleduje srdeční frekvenci a pří zdravotních problémech vůz samočinně zastaví. Stejně jako v mnoha sériových modelech značky Škoda jsou i pasažéři ve voze VISION E samozřejmě neustále online, díky Wi-Fi-hotspotu a LTE modulu.

S délkou 4668 milimetrů, šířkou 1924 milimetrů a výškou 1591 milimetrů je studie Škoda Vision E nepřehlédnutelná. Díky rozvoru dlouhému 2851 milimetrů a krátkým převisům vpředu a vzadu se konstruktérům podařilo vytvořit velkorysý a komfortní interiér.

Díky absenci středového tunelu, vyplývající z koncepce vozu, je studie vpředu i vzadu velice prostorná, což je ostatně pro vozy značky ŠKODA typické. Elektromotory se systémovým výkonem 225 kW (306 k) pohání všechna čtyři kola.

Dojezd až 500 kilometrů na jedno nabití akumulátorů a maximální rychlost 180 km/h jsou působivé hodnoty. ŠKODA VISION E umožňuje automatizované řízení úrovně 3. Díky systému Autopilot studie při jízdě po dálnici automaticky zrychluje, řídí, brzdí, a dokonce se i vyhýbá.

Car Park Autopilot najde volné místo na zaparkování a samočinně s vozem zaparkuje. Akumulátory studie Škoda Vision E se nabíjejí indukčně.

tisková zpráva

34 Comments on “Elektromobil Škoda Vision E se představí na autosalonu ve Frankfurtu”

    1. Škoda dělá nejméně futuristických studií na světě, ze
      Škoda dělá nejméně futuristických studií na světě, ze všech větších automobilek, tak tady tak nevřeštětééé.
      Taky se Škoda vždy snažila představovat studie jen aut, která by mohla s trochu střízlivějším desingem později vyrábět, akorát teda Němci jim to pak u skoro poloviny studií nakonec centrálně zakázali.

      A tohle je zrovna auto, u kterého je už výroba schválená, a jen se ještě hledá ten konečný už ne až do teď typicky konzervativní dizajn.
      Tak zveřejňují pro kontrolu nátzorů místních zákazníků i úpravy po půl roce.

  1. off
    Podrobný pohled do nitra M3

    off

    Podrobný pohled do nitra M3 baterie
    https://electrek.co/2017/08/24/tesla-model-3-exclusive-battery-pack-architecture/

    The standard 50 kWh Model 3 battery pack is made of 2,976 of those cells in groups of 31 cells per “brick”. The bricks go into 4 separate modules (2 modules of 23 bricks and 2 modules of 25 bricks).

    That pack is going into production later this year. Currently, Tesla is producing a 74 kWh ‘long range’ battery pack, which consists of 4416 cells in groups of 46 cells per brick and the same brick distribution in the 4 modules.

    Celká baterka je v jednom kusu i s nabíječkou, DC/DC převodníkama a kontaktorama a její odmontování není tak jednoduché jako u S či Xka. Musej se odkrýt šrouby v interieru.
    Taky zrušili externí topení pro baterku a baterka je vytápěná ze zbytkovýho tepla z pohonného ústrojí. Jsem zvědav jak to bude fungovat ve promrzlém Norsku.

    1. Oni dle popisu nezrušili funkci ohřevu baterie, pouze
      Oni dle popisu nezrušili funkci ohřevu baterie, pouze změnili princip tak, že místo využití zvláštního topného elementu jaku u modelu S/X zde při odstaveném vozidle pustí měnič motoru DC proud do fází motoru, což vede k vyvolání brzdného účinku za vzniku tepla, které si následně odvedou kapalinovým okruhem pro ohřev baterie. Mě se to s účinností moc nezdá ale věřím že to mají vyzkoušené.

      1. Mě se to naopak velice líbí. Proč by měla být špatná
        Mě se to naopak velice líbí. Proč by měla být špatná účinnost? všechna energie se změní v teplo a ztráty jsou jen v tom vodním okruhu. Ale ty budou minimální, vždyť je to všechno v podvozku těsně vedle sebe. Odpadá topná spirála a nějaké silové spínací prvky.

        1. On ten motor a baterie zas tak úplně „vedle sebe“ nejsou,
          On ten motor a baterie zas tak úplně „vedle sebe“ nejsou, minimálně ve srovnání s tím uložit tu spirálu přímo do krabice baterie. Chtělo by to mít všechny údaje pro a proti, nicméně nepochybuji že výhody tohoto řešení převažují.

          1. Pokud vím, tak rozvod tepla pro temperování baterky je
            Pokud vím, tak rozvod tepla pro temperování baterky je hydraulický. Záleží na tom, jestli je spirála někde přímo mezi baterkami, nebo topí motor o půl metru dál? Pokud budou hadice chladící kapaliny jen trochu izolované, tak rozdíl je 0.0nic.

    2. Vim, ze Vondrak me urcite zase nazve zpatecnikem, ale proc
      Vim, ze Vondrak me urcite zase nazve zpatecnikem, ale proc ku*va topit menicem/motorem za 5.000 dolacu (ne-li vic) misto spiralou za 5?

      EDIT: Nemluve o tom, ze diky tomu bude muset byt zbytecne system pod napetim i pri zaparkovani (riziko, ze se to diky chybe v softu muze neocekavane rozjet ani nezminuju)

      1. Já úplně přesně nevím jak to má Tesla udělané, ale
        Já úplně přesně nevím jak to má Tesla udělané, ale nedivil bych se že při nabíjení (minimálně na SuC) stejně musí být ty silové stykače v baterii sepnuté. A co se týče hrozby rozjetí tak zas bych řekl že se už dnes nabíjení u žádného vozu nespustí jindy než v poloze P?

        1. Podle planku na electreku je kabelaz (konektory) pro motory a
          Podle planku na electreku je kabelaz (konektory) pro motory a pro nabijecku u 3 oddelena.

          EDIT: cekal bych, ze to prave bude jedno z bezpecnostnich omezeni, ze pri nabijeni je pohon fyzicky odpojen nejakym stykacem.

          Navic, to vyhrivani nebude treba jen u nabijeni, ale hlavne kdyz auto nekde parkuje v mrazu (treba to oblibenene Norsko) a teplota baterii klesne pod neco.

          1. No bezpečností prvek je právě ta poloha P voliče režimu
            No bezpečností prvek je právě ta poloha P voliče režimu jízdy, neb v něm má každý elektromobil zaskočenou mechanickou západku v převodovce (To že by ji možná motor TM3 utrhl je věc jiná) a zároveň je v této poloze zaveden do měniče signál, který deaktivuje možnost jízdy. Z mého pohledu je možnost nechtěného spuštění motoru téměř vyloučena.

            Z toho co jsem se doslechl tak už ani zaparkovaná Tesla bez připojené nabíječky netemperuje baterii.

            1. Ovladac rezimu jizdy je temer urcite jen par tlacitek ctenych
              Ovladac rezimu jizdy je temer urcite jen par tlacitek ctenych programem, pochybuju, ze fyzicky prerusuje nejaky signal (to by pak nesel delat treba summon). Takze ta zapadka je nutne taky ovladana softwarove. A pokud nekde na druhem konci systemu zije „asistent rozjezdu do kopce“, ktery pri poslani signalu do motoru odbrzdi… Proste temne hlubiny chyb v softwaru jsou nevyzpytatelne a casto jsou to kombinace, ktere by cloveka v zivote nenapadly… :))

              Takze kdyz pojedu na lyze a nebude tam zasuvka, tak baterka zmrzne na kost? To se mi moc nezda.

              1. Třeba takový e-Golf má opravdu západku ovládanou
                Třeba takový e-Golf má opravdu západku ovládanou mechanicky, což je ale pozůstatek MQB platformy.

                Co se týče článků tak technologie NCA zvládá s přehledem -20°C skladování trvale po dobu jednoho měsíce a předpokládám že mají vyzkoušeno že krátkodobě můžou jít i mnohem níž. Stejně tak je povoleno i vybíjení. Při aktivaci vozidla se pak baterie poměrně rychle ohřeje vlastním provozem a ohřevem. Udržovat teplotu přihříváním je hodně energeticky náročné a bez nabíječky energie stejně brzy dojde a co pak?

              2. Vůbec nevím, jak to má Model 3, ale S i X má parking
                Vůbec nevím, jak to má Model 3, ale S i X má parking řešený pouze parkovací brzdou přímo na brzdových kotoučích. Proto má Tesla brzdiče na kotoučích dva, jeden na normální a druhý na parkovací brzdění. Pochybuji o existenci jakékoliv mechanické západky někde v převodech. Vůz při P elektricky zabrzdí parkovací brzdy a tím vůz s nepatrným zpožděním znehybní.
                Při zasunutém dobíjecím kabelu nelze vyřadit P. A naopak nelze zasunout dobíjecí kabel při nezařazeném P. Dvířka od zásuvky být otevřena mohou, pouze konektor nelze zastrčit, protože zásuvka je mechanicky uzamčena.
                Vůz má v silných mrazech vyšší úbytek dojezdu, zhruba 10 km denně, ale nevím, jestli ta energie z baterie mizí rychleji kvůli mrazu, nebo příhřevem baterie. Samotného by mě to zajímalo.
                Usuzuji, že zaparkovaná Tesla nejspíš baterii v mrazech neohřívá, protože Model S a X potřebuje v silných mrazech třeba i 40 km jízdy, než se baterie ohřeje na provozní teplotu. A to mě připadá poměrně hodně na to aby baterie byla předehřívána a nebo i ohřívána za jízdy jinak, než odpadním teplem z motoru.

                1. Díky za odkaz. Tak to už je na mě trochu sado-maso nechat
                  Díky za odkaz. Tak to už je na mě trochu sado-maso nechat Tesličku zmrznout s deseti procenty energie v baterii. To já si nedovolím udělat ani v létě.
                  Ale potvrzuje to, co si myslím, že zaparkovaná Tesla baterii v mrazech neohřívá.

                2. Pravda člověk by se neměl dopouštět generalizování. V
                  Pravda člověk by se neměl dopouštět generalizování. V případě použití elektromechanické parkovací brzdy lze určitě řešit zabezpečení vozidla proti pohybu tímto způsobem. (TM3 jej má mít dle specifikací také, no ještě aby ne když to dnes začíná být běžný prvek i u vozidel střední třídy se spalovacím motorem). Předpokládám že dnes už je tento systém i odolný proti zamrznutí. Mechanická parkovací západka je jinak běžná součást automatických převodovek, např DSG u koncernu a využívají ji i některé převodovky pro EV.

  2. Ještě dlouho nás budou masírovat s různejma studiema a
    Ještě dlouho nás budou masírovat s různejma studiema a konceptama než ukážou něco reálnýho. Pak bude následovat zase série „nechtěných úniků“ a specifikací, pak to s šílenou pompou vokážou a pak bude trvat 150 let než se pořádně rozeběhne výroba a začnou je hromadně prodávat :))))
    Mezi uplyne spousta vody a proběhne spousta předváděček, testů a článků :)))

    Ale všechno to bude záviset na jediný věci, totiž kdy a kde VW postaví svou gigatovárnu na baterky? ;-D
    Někdo tu říkal, že jednu z nich maj postavit i v Bolce.

    1. narážete na „reelní podnik“?
      mne to pripomína scénku v

      narážete na „reelní podnik“?
      mne to pripomína scénku v mäsne z čias budovania ľudovodemokratickej čsr – vošiel zákazník a pýtal si polkila toho mäsového výrobku, čo majú vo výklade. na odpoveď že je to ATRAPA si pýtal polkiloatrapy.
      na „salónoch“ nám budú predvádzať také atrapy – povrch kašírovaný, vnútro piliny.

        1. Nikdo jiny neprisel s vizi? Proboha to myslis vazne? Myslis
          Nikdo jiny neprisel s vizi? Proboha to myslis vazne? Myslis ten zoufaly vykrik do tmy od VW tesne pred odhalenim TM3 s tim jak brzy udelaji lepsi auto za pulku ceny? To je podle tebe vize? Jak by vubec VW mohlo v dohledne DEKÁDĚ vzdalene konkurovat Tesle? Jen 5 let jim potva vybudovat baterkarnu( resp. Jestli chteji auto jako TM3 za pulku ceny tak se bavime o aspon 5ti baterkarnach velikosti GF) kdyby s tim zacali dnes, naslende musi venovat roky R&D a otestovat si proof of concept na prvnich skutecnych elektromobilech. To trva roky a roky. VW je momentalne uplne mimo hru a vi to. Jedine co umi je delat powerponitove prezentace a vypoustet bombasticke prohlaseni, kterymi mate prostacky – viz. Ten pan nademnou co doufa v EV skodovku za pul mega, jo bude neboj ale tak za 15 let

          1. ZaGoogloval jsem „elektrické Citigo“ – POBAVILO.
            ZaGoogloval jsem „elektrické Citigo“ – POBAVILO.

            „Elektrická škodovka? Už příští rok! A nebude to citigo“
            Auto.cz – 1.11. 2016

            „Škoda už nepočítá se Citigo. Nepřijde ani elektrická verze“
            Auto.cz – 8.6. 2017

            STUD, STUD, STUDie 🙂

Napsat komentář