Tesla Model 3 využívá šetrnější, levnější elektromotory

Z nejrůznějších malých střípků pomalu skládáme mozaiku revolučního elektromobilu Tesla Model 3. Pojďme k dalšímu: novému typu elektromotoru.

Elektromobil Tesla Model 3 využívá elektromotory s permanentními magnety. Ty mají proti v Teslách dosud využívaným asynchronním indukčním elektromotorům dvě hlavní výhody: jsou levnější a efektivnější.
foto: Tesla

Tesla až dosud ve svých elektromobilech Tesla Model S a Tesla Model X jako jediná využívala asynchronní (indukční) elektromotory pracující se střídavým proudem. Právě kus takového elektromotoru má Tesla i ve svém logu.

Tesla Model 3 je ale jiný. Poprvé jde o auto značky Tesla vybavené elektromotory s permanentními magnety. Zdánlivá maličkost má hlubší důsledky.

Předně, elektromotory s permanentními magnety jsou výrobně levnější. Jsou také efektivnější v nízkých a středně vysokých rychlostech – což opět dokonale pasuje na Model 3, který má být méně výkonným příbuzným Tesla Model S.

Jednou z často citovaných nevýhod elektromotorů s permanentními magnety je, že tyto magnety se vyrábějí ze vzácných kovů. Jejich dostupnost mohou země jako je Čína nebo jiné, kde se nejvíce těží, snadno omezit. Doufejme, že tohle má Tesla pojištěné.

Tušíme, že během následujících týdnů budeme postupně odhalovat další a další střípky skládačky jménem Tesla Model 3. Už se nemůžeme dočkat, tohle je totiž opravdová revoluce!

Edmunds

23 Comments on “Tesla Model 3 využívá šetrnější, levnější elektromotory”

  1. Ta informace o motorech s permanentními magnety pochází z
    Ta informace o motorech s permanentními magnety pochází z dokumentů z testování americkými úřady a pravděpodobně je chybná. Vše ostatní včetně přímých vyjádření lidí z Tesly ukazují na klasický asynchronní indukční motor jako je v Modelu S.

    Ještě je možnost, že Tesla vyvinula nějaký hybrid mezi oběma typy.

  2. výhodou střídavých motorů s permanentními magnety je
    výhodou střídavých motorů s permanentními magnety je to, že rotorem neteče proud, motor je lehčí a má vyšší účinnost. V běžných aplikacích jsou tyto stroje výhodné v případech slabších motorů s dlouhou dobou běhu – například oběhová čerpadla. U silných motorů provozovaných krátkou dobu je využití motorů s permanentními magnety výhodné jen tam, kde potřebujeme nízkou hmotnost malé rozměry a co nejvyšší účinnost což je právě u el. mobilu

  3. Indukčnímu motoru se musí chladit i klec rotoru (tesla má
    Indukčnímu motoru se musí chladit i klec rotoru (tesla má dutou hřídel), jde ale víc přetížit a vydrží vyšší teploty. Magnety se při přehřátí zničí. Rimac také používá PM BLDC motory (rotor uvnitř) s vysokými otáčkami a redukci. Cena magnetu je hodně nestabilní, pro masovou výrobu dost problém.

  4. Myslím že takový článek by měl obsahovat i trochu
    Myslím že takový článek by měl obsahovat i trochu konkrétnější údaje o účinnosti obou provedení motoru. Jinak je to celkem o ničem, jestli bylo cílem nám jen sdělit že Tesla předchází částečně na synchronní motory tak to už nějakou dobu víme taky.
    A vzhledem k faktu že synchronní techniku používají i prakticky všichni ostatní výrobci elektromobilů na tom nevidím ani nic revolučního

  5. „… asynchronní (indukční) elektromotory pracující se
    „… asynchronní (indukční) elektromotory pracující se střídavým proudem. Právě kus takového elektromotoru má Tesla i ve svém logu.“

    Jsem myslím někde čet že to co maj ve svým logu nemaj v autě nebo navopak nebo že je tam nějaká jiná nepřesnost. Tak jak to teda je a maj vůbec v logu ten „asynchronní (indukční) elektromotor pracující se střídavým proudem“ ?

    1. Je to tak. Stačí si rozkliknout ten odkaz „kus takového
      Je to tak. Stačí si rozkliknout ten odkaz „kus takového elektromotoru má Tesla i ve svém logu.“ přímo v článku 🙂 a na první pohled je vidět, že v logu Tesly je naznačeno právě to klasické uspořádání s magnety ve statoru a buzeným rotorem. Vůbec to nepřipomíná klec indukčního motoru :-).
      Klasické uspořádání s magnety ve statoru bylo dříve jediné vhodné, jelikož potřebná točivá změna buzení cívek se děla mechanicky komutátorem. Když dnes lze „točit“ buzením cívek elektronicky, používá se i uspořádání s permanentními magnety v rotoru, což má tu výhodu, že se napětí nemusí přivádět na hřídel rotoru…

  6. No pokud se nemýlím, tak u motoru s permanetními magnety je
    No pokud se nemýlím, tak u motoru s permanetními magnety je maximální hodnota magnetické indukce (magnetického pole) dána právě indukcí těchto magnetů. U indukčního motoru je ale dána velikostí proudu, který do cívky pustíte. Tudíž lze u indukčního motoru dosáhnout mnohem silnějšího magnetického pole a tedy i výsledného točivého momentu motoru a zrychlení automobilu. Daní je ale vyšší spotřeba energie.

    1. Teď uvádím jen domněnky, protože o TM3 se zatím skoro
      Teď uvádím jen domněnky, protože o TM3 se zatím skoro nic neví. Synchronní motor s magnety je určitě výrobně dražší než asynchronní indukční motor, ale má výhodu ve větším kroutícím momentu oproti stejně velkému indukčnímu motoru. Takže může pracovat při nižších otáčkách a tím pádem stačí menší převodový poměr. Ve výsledku může být sestava motor-redukční převodovka menší, lehčí, levnější a účinnější než s indukčním motorem.

      1. Toto ale platí pro aplikace, kde je motor dimenzován pro
        Toto ale platí pro aplikace, kde je motor dimenzován pro práci v blízkosti svého nominálního výkonu. U EV jsou motory konstruovány na velká, nicméně krátkodobá přeťěžování. No a brutálně přetížit lze oba principy strojů. To hlavní omezení je chlazení a v tomto má právě ACIM výhodu, že si může dovolit rotor rozpálit na vyšší teplotu než PM motor.

        Když si porovnáte motory současných EV, pak PMSM se přetěžuje obvykle do 1,5xPnom kdežto u Tesly ACIM se evidentně nebojí mu naložit i 3x tolik (veřejné tajemství že spousta Tesla pohonů byla již záručně vyměněna je věc druhá)

Napsat komentář