Londýnský chodník vyrábí elektřinu díky chodcům

Víc než jen módní změnu nabízí nové provedení uličky Bird Street v londýnském West Endu. Chlubí se chodníkem, který generuje elektrickou energii jen tím, že po něm chodí lidé.

Londýn zkouší chodník, který díky procházejícím lidem vyrábí elektřinu
foto: Pavegen

Základem jsou speciální sběrnice kinetické energie, které pro deset metrů čtverečních celého chodníčku dodala společnost Pavegen. Pro tuto konkrétní instalaci pak vybrala panely řady V3 (o rozměrech 500×500 milimetrů).

Celá instalace přitom dokáže generovat 5 W čisté energie, která vzniká pokaždé, když se po vymezené ploše začnou procházet lidé.

Využití? Bird Street má být oproti rušným a komerčně hojně uzpůsobeným ulicím v okolí spíše oázou klidu, a tak si lidé z Pavegen zvolili nenáročné provedení.

Chodník bude jen vyrobenou energii ukládat, a využívat ji k nočnímu osvětlení. A pak také, když už jde o „ptačí ulici“ – bude návštěvníkům spouštět zvukovou smyčku ptačího zpěvu.

I když se jedná o doslova krátkometrážní ukázku toho, co tato technologie dovede, své obdivovatele si jistě najde. Je totiž velmi názorná.

A pokud si stáhnete patřičnou aplikaci na chytrém telefonu, můžete si přímo na místě změřit, kolik elektřiny dokáží vaše kroky vyrobit. To ale není všechno.

Elektrický chodník Pavegen

Elektrický chodník Pavegen
foto: Pavegen

Po několika měsících úspěšného testovacího provozu bylo do Bird Street zakomponováno ještě několik inovativních prvků. Například designová lavička ClearAir od společnosti Airlabs, která slouží jako venkovní čistička vzduchu. A s další vychytávkou pak záhy přispěchali vývojáři z týmu Airlite.

Fasády v BirdStreet opatřili nátěrem Airlite, který má schopnost aktivně fixovat dusík z ovzduší (a lapat prachové částice). Sto metrů čtverečních barevného nátěru má odvést tutéž práci, jako sto metrů čtverečních vzrostlého stromového porostu.

„Jsou to všechno takové sympatické malé nápady, jak může vypadat „chytrá ulice“,“ říká designér Alex Williams, který se snaží tato užitečná schémata zapracovávat do prostředí měst. „Myslím, že po úspěchu v Bird Street je brzy uvidíme i v jiných částech Londýna.“

12 Comments on “Londýnský chodník vyrábí elektřinu díky chodcům”

  1. Hnusné sídliště s baráky stavěnými tak, aby jste si
    Hnusné sídliště s baráky stavěnými tak, aby jste si mohli pokecat z okna do okna se sousedem odnaproti. Dole kromě té strašné zprohýbané věci s výklady v odporných barvách á la naše devadesátky je podle fotky umělá tráva a uprostřed ní mezi chudáky stromečky bez světla a prostoru kus šlapací elektrárny.
    No, já nevím, nebylo by lepší co druhý barák v tom sídlišti zbourat a vysázet mezi zbylé stromy a keře? Pak by třeba nebylo nutno nic natírat a nájmy ve zbylých domech by díky lepšímu bydlení bohatě zaplatily ztrátu z těch zbořených. Ale možná se pletu.

  2. Chodník odnikud nikam? A celých 5W? Tak to se vyplatí!
    A

    Chodník odnikud nikam? A celých 5W? Tak to se vyplatí!

    A kolik špinavé energie se spotřebovalo aby mohli mít 5W čisté energie?

    „Fasády v BirdStreet opatřili nátěrem Airlite, který má schopnost aktivně fixovat dusík z ovzduší (a lapat prachové částice).“

    A co dělají s tím nachytaným prachem?

    1. Ono, tento clanok nerobi Pavegen zrovna zadosťučinenie.
      Ono, tento clanok nerobi Pavegen zrovna zadosťučinenie. Tych 5W by som povedal je co je mozne zachytit z 1kroku (5-10Joule na 1 sec. teda 5-10Ws), tj spravite 60 krokov a vytvorite energiu na nabitie mobilu na 1 min, alebo svietenie LEDky 5minut. Ked to spravi 120 ludi okolo vas na ulici za minutu a vznikne energia na cele nabitie 1 mobilu (2h), alebo svietenie lampy pouličného osvetlenia na nejaku dobu. Take letiska, rusne ulice a podobne su velmi zaujimavy priestor na zisk energie (v mestach nie je zrovna moc sposobov ako generovat energiu), samozrejme to nespasí svet, ale myslim ze tymto chalanom sa to celkom podarilo, jeden z mala napadov ktorý vyzera byt aj prakticky a masovo realizovatelny. Paci sa mi ako prevadzaju maly pohyb vertikalne na krutenie zotrvacnika, co uz je využiteľné na vyrobu energie, maju to aj patentované.
      Viac info odporucam https://youtu.be/dSMxyadbpto

    1. Nasazení musí být co nejmenší, taky proto to dali do té
      Nasazení musí být co nejmenší, taky proto to dali do té reklamní čisté oblasti, místo logičtějšího nasazení v centru nejrušnějších chodníků, kdyby to řešení bylo skutečně aspoň technicky, když zatím ne ekonomicky, udržitelné 🙂

Napsat komentář