Stuttgart zakazuje vjezd dieselových aut, přidají se i další?

Stuttgart, metropole desetimilionového jihozápadního spolkového státu Bádensko-Württembersko, chystá zákaz vjezdu dieselových aut. Tamní Zemský správní soud se přiklonil na stranu ochránců přírody.

Diesely nemají na růžích ustláno a i mnozí zástupci automobilek už říkají, že diesel je dnes v osobních autech de-facto mrtvý
foto: licence public domain

Dieselové motory, především v osobních autech, to mají nahnuté. Dokonce i v samotném Německu, kde se kdysi zrodily. Stuttgartský soud aktuálně řekl, že ochrana veřejného zdraví je přednější, než svoboda pohybu majitelů dieselových aut.

Mnoha studiemi je dokázáno, že emise dusíku a jemných prachových částic, jejichž původci jsou zejména dieselové motory, výrazně zhoršují kvalitu ovzduší ve městech. To má za následek mnoho předčasných úmrtí a jiných zdravotních komplikací.

Poslední měření navíc ukazují, že i auta splňující zatím nejpřísnější emisní normu Euro 6 vypouštějí v reálném provozu mnohonásobně větší množství emisí. Není proto divu, že na verdikt Stuttgartského soudu čekají s otevřenou náručí i další města jako Mnichov, Kolín nad Rýnem nebo Berlín.

I tam totiž o zákazu vjezdu dieselových aut uvažují. Stuttgart se dočká v lednu 2018, kdy do města nebudou smět žádná auta s výjimkou těch, která splňují normu Euro 6. To je dnes zhruba čtvrtina aut na německých silnicích.

Celá situace se pochopitelně nelíbí v poslední době těžce zkoušeným německým automobilkám. Ty chtějí najít řešení, které by snížilo emise, ale neznamenalo být vyloženě zákaz vjezdu dieselových aut. Protože pak si je lidé pochopitelně nebudou kupovat.

Echo24, Aktuálně.cz

186 Comments on “Stuttgart zakazuje vjezd dieselových aut, přidají se i další?”

  1. DÍZLPRASE EURO 4 bez DPF NEMÁ VE ŠTUTGARTU 2019 CO
    DÍZLPRASE EURO 4 bez DPF NEMÁ VE ŠTUTGARTU 2019 CO POHLEDÁVAT !!
    a čéší nekrást :)))))))))))))))

    umwelt-plakette.de/cz/informace-o-nemecka-ekologicka-plaketa/ekologicke-zony-v-nemecku/nemecke-ekologicke-zony/stuttgart.html

    kcc-hho.webnode.cz/business/germany/

  2. No určitě o ekologii těm kdo ten zákon navrhli a
    No určitě o ekologii těm kdo ten zákon navrhli a schválili jde až na poslední místo.Zase je to demagogie samozřejmě naftové motory zdravi neprospivaji ale na druhou stránku by to šlo řešit třeba a zásadně tim že se do nafty nebudou přidávat biosložky na kterých se napakovala hrstka vyvolených. Motory na to nejsou koncipované a potom z toho vznikaji různé problémy at už omezeni motorů ve výkonu nebo spalováni což souvisi . Takže přestanme ničit motory a ovzduši biosložkami a hned budeme mit lepši emise

  3. Nové diesely se emisní normě ani nepřibližují. Audi A8
    Nové diesely se emisní normě ani nepřibližují. Audi A8 ji překračuje 18krát, ukázal test :)))))))))))))

    novinky.cz/ekonomika/445191-nove-diesely-se-emisni-norme-ani-nepriblizuji-audi-a8-ji-prekracuje-18krat-ukazal-test.html

    Řidič cisterny jel nepřetržitě 33 hodin a usnul. V protisměru zavadil o kamión

    novinky.cz/krimi/445192-ridic-cisterny-jel-nepretrzite-33-hodin-a-usnul-v-protismeru-zavadil-o-kamion.html

Napsat komentář