Ministerstvo průmyslu podpoří evropskými penězi energetickou soběstačnost firem

Firmy mohou na ministerstvu průmyslu od června žádat o finanční podporu určenou na pořízení technologií na výrobu a ukládání vlastní energie ve výši desítek miliónů korun.

Velké plochy výrobních podniků nebo skladů jsou ideální pro umístění velké solární fotovoltaické elektrárny
foto: Antranias, licence public domain

Fotovoltaika s akumulací firmám kromě výrazných úspor na energiích přináší i konkurenční výhody, baterie navíc fungují jako záložní zdroj v případě výpadku sítě.

Od poloviny června až do poloviny října mohou firmy žádat až o 100 miliónů korun na solární panely a baterie, ve kterých lze energii ukládat pro větší energetickou soběstačnost.

Výzva MPO Úspory energie – Fotovoltaické systémy s nebo bez akumulace pro vlastní spotřebu platí pro firmy všech velikostí, místo realizace ale musí být mimo Prahu.

Cílem této výzvy je zvýšení energetické účinnosti podnikatelského sektoru a podpora využívání obnovitelných zdrojů. Malé firmy mohou získat dotaci až do výše 80 % nákladů, střední firmy do 70 % a velké do 60 %.

Příklad realizace:

velikost firmy: malá firma (do 49 zaměstnanců)
cena za energii: 4,5 Kč za 1 kWh
plocha střechy pro solární panely: 1 040 m2 (např. 52 x 20 m)
energie vyrobená střešní elektrárnou: 174 MWh/rok
doporučená kapacita baterie: 154 kWh
odhad celkových nákladů na technologie: 9 752 157 Kč
–          z toho dotace 6 719 559 Kč
–          z toho vlastní investice 3 032 598 Kč
zisk po dobu min. životnosti 15 let: 11 745 000 Kč
návratnost navrhovaného opatření: 3,9 let

zdroj dat: kalkulačka na webu dotacenaakumulaci.cz

Minimální výše finanční podpory je 300 000 Kč, maximální 100 000 000 Kč. Na dotační výzvu jsou podle plánu alokovány dvě miliardy korun.

Výroba vlastní obnovitelné energie je ekonomická a ekologická, firmě přináší konkurenční výhody i v podobě dobré reputace. Pro efektivitu spotřeby energie se vyplatí solární panely doplnit baterií.

„Baterie umožňují skladování energie pro chvíle, kdy je nejvíce potřeba. Ve firmě tak snadno pokryjí špičky výroby, i když zrovna v tu chvíli slunce nesvítí. V případě výpadku sítě navíc fungují jako spolehlivý záložní zdroj,“ říká Tomáš Jelínek z plzeňské firmy NetPro systems, která letos rozjela sériovou výrobu baterií EnergyCloud.

Firmy se podáním žádostí o dotaci nyní k realizaci nezavazují. Výběrová řízení a realizace pak budou přicházet na řadu následně v polovině roku 2018.

tisková zpráva

8 Comments on “Ministerstvo průmyslu podpoří evropskými penězi energetickou soběstačnost firem”

    1. Hmm, a zase mám smůlu. FVE moje s.r.o. firma má.
      Hmm, a zase mám smůlu. FVE moje s.r.o. firma má. Elektromobil také. Bohužel je tak malá, že obé sídlí v bytovém domě. Takže zase nula dotací na akumulaci. A přitom potřebuji večer nabít ten elektovůz když se vrátí „domů“. Zase se ukazuje že politika je svinstvo. Podmínky jsou rovné. Jen pro někoho jsou jaksi rovnější. Prej je v kurzu houm ofis. Ale pokud nezaparkuješ vozidlo v sídle firmy máš smůlu. Hov.da!

    2. Kdyby nějaký pan továrník měl chaloupku a potřeboval
      Kdyby nějaký pan továrník měl chaloupku a potřeboval dukáty na ždímání státního oslíka tak by mohl naverbovat pár tichých společníků. Určitě bych se přihlásil.

      To mi připomíná, občas jezdím kolem takového pozemku… vzadu kravín pokrytý solárky a zbytek plochy (odhadem tak 5000m2) stojany se solárky. Na tom by nebylo nic divného ale – pár stojanů je prázdných a všechny jsou náhodně pozotáčené po 90.stupních (hádám většinou východ a jih) a mají na můj vkus moc velké rozestupy. Jako kdyby to nebylo vůbec zapojené…
      Docela by mě zajímalo jestli to je nějaké šméčko nebo jim jen došly chechtáky a něco by třeba neodprodali…
      Co jiného by to mohlo být ?

    1. Hlavní problém je v tom že už současný systém má
      Hlavní problém je v tom že už současný systém má příliš velkou míru zbytečného přerozdělování, tím že je soukromé podnikání přetíženo poplatky, stejně tak občané, jsou jako kompenzace vymýšleny dotace. Zřejmě se jede podle poučky:
      Když se to hýbe, zdaň to.
      Když se to hýbe dál, zdaň to víc.
      Když se to hýbat přestane, dotuj to.

      To je ale problém toho jak je nastavený systém, což je mimochodem souhra vlivů kapitalismu a socialismu, což dohromady nedává moc prostoru, vzalo si to asi to nejhorší z obou systémů.

Napsat komentář