V Ostravě proběhne Mezinárodní letní škola VŠB-TUO k nízkouhlíkovým technologiím

Mezinárodní letní škola VŠB-TUO k nízkouhlíkovým technologiím se koná v termínu 17.-21.7.2017. Pořádá ji za podpory EU Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky.

Experimentální vodíkové auto Hydrogenix Vysoké škol báňská-Technická univerzita Ostrava
foto: Shell/VŠB-TUO

V rámci přeshraniční spolupráce se studenti univerzit z Polska a České republiky seznámí postupně s mnoha druhy alternativních pohonů i čisté výroby energie.

Na programu mají fotovoltaické systémy, včetně návštěvy jejich výroby v Rožnově pod Radhoštěm. Chybět nebude ani velká fotovoltaická elektrárna.

V Českém Těšíne uvidí v praxi již několik let fungující středisko Trianon, kde probíhá dlouhodobý výzkum zaměřený na Separaci pro recyklaci a soběstačné rodinné domy, nezávislé na energiích a vodě.

Kromě teoretických přednášek uvidí jak fungování, tak výrobu tepelných čerpadel v Bolaticích na Opavsku. Za zlomek nákladů na energie jsou schopny vytápět či chladit objekty i zajišťovat teplou vodu.

Ve speciálních objektech VŠB-TUO pak uvidí dlouhodobé testování tepelných čerpadel na tzv. Malém a Velkém měřicím polygonu VŠB-TUO. Stavbě, v níž se porovnávají různé druhy vytápění za stejných podmínek a získávají cenná data pro jejich další vývoj.

Protože třetí den je v rámci všech pobytových akcí kritický, jak potvrdí sportovci, bude program věnován i návštěvě přírodních a technických zajímavostí. Nikoli však bez současné edukace.

Konkrétně Pusteven v Beskydech, kde určitě zaujmou nové a staré technické přístupy ke stavbě domů ve vrcholových, počasím těžce zkoušených horských partiích.

Od tradičního komínu vyhořelá chata se zde rekonstruuje starým způsobem a hned vedle roste novými postupy budovaná horní stanice lanovky s moderním vytápěním. Průmyslový region a jeho historii pak bohatě ilustruje muzeum Tatra v Kopřivnici, další zastávka v regionu.

Chemická a průmyslová výroba, při níž vznikají plyny obsahující odpadní vodík, bude další částí letní školy. Počínaje teoretický seznámením s vodíkovými technologiemi, přes palivové články až po akumulaci energie meziprodukcí vodíku.

Pořadatelská univerzita v tomto disponuje mnohými úspěchy, včetně využití palivových článků ve vlastních experimentálních vozidlech Hydrogenix. Centrum ENET ukáže v Ostravě-Vítkovicích své technologie a probírány budou i překážky, tedy problémy využití vodíku k vyřešení pro nastupující vědeckou generaci.

V pátek 21.7.2017 vyvrcholí Mezinárodní letní škola programem čisté mobility. Dopoledne přednáškami a , universitní nabíjecí stanice. Odpoledne od 14 do 17 h. pak setkáním elektromobilistů u nabíjecí stanice laboratoře CPIT v areálu VŠB-TU Ostrava-Poruba.

Studenti se mohou těšit na praktické ukázky elektromobilů, diskusi s jejich provozovateli a majiteli, svezení a možná i řízení. Zatím ohlášení účastníci slibují pestrou paletu vozidel.

Jejich prázdninové společenské setkání bude věnováno i výměně zkušeností české a polské strany na poli elektromobility. V Polsku je v tomto aktivnější sever země, jižní hranice s ČR, přestože z hlediska (ne)čistoty ovzduší se jedná o velmi zatížený region, pokulhává.

Možná to budou právě polští účastníci Mezinárodní letní školy, kteří po studiu budou nápomocni v přechodu od uhelných kamen v centrech většiny polských měst a na venkově k technologiím, které doslova pročistí vzduch mezi oběma sousedními zeměmi.

tisková zpráva

3 Comments on “V Ostravě proběhne Mezinárodní letní škola VŠB-TUO k nízkouhlíkovým technologiím”

  1. Dopolední přednášku o elektromobilitě mám za sebou,
    Dopolední přednášku o elektromobilitě mám za sebou, právě přednáší o nabíjecích stanicích doc.Horák. Protože od půlnoci lije jako z konve, odpolední setkání v rámci mokré varianty přesměrujeme od nabíjecí stanice VŠB u budovy PIT k hlavnímu vchodu do budovy PIT na její opačnou stranu. Vozidla (pokud nepotřebují nabíjet) budou stát na prostranství před hlavním vchodem, diskuse a občerstvení budou probíhat uvnitř v aule. Vítr je ovšem silný a možná kolem 14 hodin vysvitne sluníčko.

    1. Nakonec se na nás opravdu sluníčko usmálo. Naši i
      Nakonec se na nás opravdu sluníčko usmálo. Naši i zahraniční studenti tak mohli obdivovat celou plejádu elektromobilů, ve většině se svézt a Peugeot Ion mohli zájemci v uzavřeném areálu školy i řídit. Polští, elektromobilitou většinou nepolíbení účastníci, byli nadšeni. Jedna z přítomných dam chtěla auto ihned koupit. Exoticky působil za volantem indický student z univerzity nedaleko Vídně, který si odbyl svou premiéru jak v elektromobilu, tak v autě s levostranným řízením. Přestože automobilky jeho vlastní země, Tata a Mahindra, je produkují ve velkém.
      Stejně si mohli osobně všichni přítomní i veřejnost, která zavítala do areálu, vyzkoušet elektrické motocykly různých velikosti od místního výrobce firmy Kuberg.
      Z elektroaut byla na výběr krásná červená Tesla Model X, kterou prezentoval zástupce Electric parku. Na Facebook putovalo mnoho selfíček, která si nadšení obdivovatelé s Teslou pořizovali. Několikrát si natáčeli i mód Tesla dancing, který byl pro velký úspěch opakován.
      Dále byly k vidění a prohlídce Nissan Leaf, VW eGolf, 2 Peugeoty Iony, G-E Stromos, Citroen Berlingo electric a 2 Peugeoty 106e.
      Pro pobavení dovezl Petr Doležel i vlastnoručně vyrobenou jednoduchou elektrickou motokáru. Mohla by se stát náplní práce pro některou další prázdninovou školu VŠB-TUO, zaměřenou na děti školou povinné a středoškoláky. Výroba některých dílů, montáž a samozřejmě pak i závěrečné závody na ní.

  2. Možná to z článku až tak nevyznělo, ale veřejnost je v
    Možná to z článku až tak nevyznělo, ale veřejnost je v pátek odpoledne v areálu vítána.

    Další jisté akce na Ostravsku jsou:

    – So 26.8.2017 13-17 hodin Technotrasa Důl Michal Ostrava-Michálkovice, odpoledne s elektromobily, prezentace, svezení elektromobily.

    – Pá 22.9.2017 Den alternativní dopravy magistrát města Ostrava (v návaznosti na sobotní Den železnice), forma doposud nedohodnuta, pravděpodobně jako Den země, jen bez uzavřeného okruhu pro elektromotorky a elektrokola.

    – So 23.9.2017 Den čisté mobility Opava Komenského sady a památník 2.sv.války v Hrabyni 9-18 hodin, pořádá město Opava, obec Hrabyně a region MAS Opavsko pro širokou veřejnost – stánek asociace, výstava elektromobilů, vožení veřejnosti, prezentace, spanilá orientační jízda elektromobilů po obcích Opavska a focení se s nimi před pamětihodnostmi.

    – Pá 6.10.2017 Noc vědců VŠB-TU Ostrava – areál školy Ostrava-Poruba 17-22 hodin, sraz elektromobilistů na Fakultě elektro u školní nabíječky, stánek asociace, výstava elektromobilů, vožení veřejnosti, prezentace

    Část již byla avizována dříve.

Napsat komentář