Tesla postaví v Jižní Austrálii největší baterii na světě

Americká Tesla a francouzská společnost Neoen postaví v Jižní Austrálii, nejsušší oblasti kontinentu, obří baterii.

Největší baterie na světě má vyrůst během 100 dní v Jižní Austrálii. Postarají se o ni společnosti Tesla a Neoen. Bude se skládat ze stovek a možná tisíců jednotek Powerpack.
foto: Tesla

Hlavní důvod, proč Tesla a Neoen v Jižní Austrálii postaví 129MWh/100MW baterii, je zlepšení stability dodávek elektřiny. Výpadky totiž tento region trpí dlouhodobě – v minulém roce postihl celý stát Jižní Austrálie masivní blackout.

Obří baterie bude stát u větrné farmy poblíž města Jamestown. Elon Musk, šéf společnosti Tesla, přiznal, že půjde o nemalou technickou výzvu.

Tesla svou zatím největší 80MWh baterii postavila v jižní Kalifornii. Náklady byly $100 mil. a stavba trvala pouhých 90 dní. Baterii v Jižní Austrálii musí Tesla a Neoen postavit za 100 dní, jinak bude čelit možné pokutě.

37 Comments on “Tesla postaví v Jižní Austrálii největší baterii na světě”

      1. To není jen tam a jen v ČR, najdete to různě po světě,
        To není jen tam a jen v ČR, najdete to různě po světě, pokud se podíváme na běžné diskuse. A není to jenom toto kolem OZE a EV. Nevím jestli je to nepochopením technologie nebo čím, ignorancí, nebo jestli jsou placení.

        Je to ale poněkud děsivé pokud ti co se rádi pasují na racionální vzdělané atheisty se chovají v podstatě stejně jako členové nějaké sekty a nejraději by nesouhlasící někam pozavírali, přinejmenším. Následně to vede jenom k vytvoření komor ozvěn což je přímo cesta do pekel, v angličtině to pak má taková diskuse úžasný název circle jerk. Zajímavé je že osazenstvo těchto komor mnohdy v konečném důsledku vykazuje totalitářské sklony.

        Zajímavé tam ale také je že „většina“ vždy napadá nějak zásadně se neprojevující menšinu. Zaregistroval jsem jen málo návrhů ze strany zastánců železnice aby se silniční síť zbourala a nahradila kolejemi, volání druhého tábora po vytrhání kolejnic a dálnici do každé vesnice je však soustavné. Malá skupina které extrémně vadí kouření si prosazuje do zákonů pomocí argumentačních klamů všemožné zákazy místo toho aby to zkoušeli řešit po dobrém, také křičí že jsou většina…

        Tohle je cesta do pekel, na přeregulovanost a spory jako společnost dojedeme. Už to tu bylo mnohokrát. Nejedna z velkých říší byla vyvrácena pro takovéto vnitřní rozpory.

        1. Fascinující byla diskuze včera na iDnes u článku o
          Fascinující byla diskuze včera na iDnes u článku o Filipínách, kde chtějí zavádět speciální občanské průkazy výhradně pro muslimskou komunitu. Ta podobnost a nálady ve společnosti s těmi, které byly slyšet před 2. světovou válkou vůči Židům jsou neskutečné. A nejhorší je, že ti lidé nejsou ochotni si to za žádnou cenu připustit, byť ani o tom uvažovat! Dnešní doba je doba extrémů, ode zdi ke zdi.

          1. Tu jsem naštěstí neviděl, snad ani raději nechci,
            Tu jsem naštěstí neviděl, snad ani raději nechci, samotný krok se dá asi při současné situaci tam pochopit, není správný ale v kontextu asi pochopitelný. Nicméně údaje o náboženství by neměly být součástí takovýchto dokladů, což v mnoha zemích je, byť to není třeba speciální OP, ale položka náboženství se vyskytuje. Asi si raději nečtěte diskuse na redditu, to bývá někdy totální šílenství, zejména když je to něco o očkování nebo zdravotnictví obecně.

            Máte pravdu současná doba je naprosto zvrácená po této stránce. Na internetu se vždy vyskytovaly ostrůvky kde se dělaly blbosti, a sranda ze společenských tabu, nebo třeba z Hitlera, SSSR…

            Jenže dnes je to neskrývaná propagace Nacismu, Komunismu/Stalinismu a to prosím na obyčejných stránkách, ne na nějakých extremistických. Obě ideologie těží z krizí a toho nejhoršího co v lidech je. Horší je že to má poměrně širokou „čtenářskou“ základnu mezi dospívajícími.

            Z tohoto bude dost velký problém v dohledné době, vlastně už je stačí se podívat na Hamburk. Na toto se dojede, společnost v tomto stupni rozkladu není sto efektivní správy ani obrany.

              1. to mě nezajímá jak moc je to pro tebe stará novinka, ale
                to mě nezajímá jak moc je to pro tebe stará novinka, ale na hybridu o tom ještě nezaznělo ani obrázek a na stránkách obchodáku právěže taky ani zmínka a na to narážím, když by tam měly být dva Tesla konektory 😉 Má někde fotóó??

                1. jé no to je pěkné koukám na to dík, sice to není v
                  jé no to je pěkné koukám na to dík, sice to není v článku na hybridu ale v diskuzi z 04/2017 😉 ale to „foto je tam“ nevidim… kde tam?

                2. nikde foto nevidim, ani zmínka tady
                  auparkhradec.cz/

                  nikde foto nevidim, ani zmínka tady

                  auparkhradec.cz/

                3. ajó paráda, supr dík, tak přece foto existuje,
                  ajó paráda, supr dík, tak přece foto existuje, každopádně jako obyč civilista bych se k němu těžko dobýval a to že sem na něj na netu narazil byla doslova náhoda když jsem znudy brouzdal až probrouzdal a už vůbec nemluve o tom že sem nedávno v tom obchodáku byl a vůbec sem vo ničem nevěděl :)) to je spiš smutny ftýdle zemi

    1. Těch 100 dnů je mediální realita založená na Muskově
      Těch 100 dnů je mediální realita založená na Muskově tweetu, který nastal dávno před uzavřením současné smlouvy. V reálu je ovšem pravda, že tu kapacitu budou potřebovat do australského léta, tj. tak do prosince.

    2. Protoze chteji ukazat, ze bateriova ulozite jsou extremne
      Protoze chteji ukazat, ze bateriova ulozite jsou extremne flexibilni a rychle pouzitelna. Australie ma nekolik projektu stabilizace site, ale ty projekty uz jsou v behu nekolik let a jeste nekolik let budou, a ted kontrast s tim, ze tady bude mensi „elektrarna“ za 3 mesice.

      1. ále jo člověče, když tak nad tím přemejšlím tak
        ále jo člověče, když tak nad tím přemejšlím tak možná máš recht, bylo by to snadnější. Já myslím že v tom bude nejen strojní korupce, ale i různý zájmový tlačenky, účelná zaměstnanost a podobný úchylný socík. Ještě že máme Muska.

  1. ee možné pokutě! Elon nedávno slíbil a dneska slib
    ee možné pokutě! Elon nedávno slíbil a dneska slib guvernéroj potvrdil že platí, že jesi to nestihnou do 100 dní tak že to zacáluj(e)ou ze svýho a minimální náklady odhaduje na $50.000.000 americkejch ěprdlíků 😉 TAKŽE odpočítáváme :))

      1. Těch 100 dnů je pěkně hnusná a nebezpečná
        Těch 100 dnů je pěkně hnusná a nebezpečná reklama.

        Zjevně to má vést k tomu, aby ideologové OZE za každou cenu jeli až za hranu, a když to síť nevydrží a nastane velký poškozující blackout, tak krizově musí nakoupit do pár měsíců za miliardy baterkové obelisky, které masově vyrábí teď skoro monopolně jen Tesla v USA.

        Jinak je to jen taková sázka na dobré slovo, a žádná oficiální pokuta hned po těch 100 dnech nehrozí.

        1. Ale no tak. Je to převážně reklama. Když se to Tesle
          Ale no tak. Je to převážně reklama. Když se to Tesle podaří, bude to pro ni ve světě skvělá reklama. A Tesla rozhodně není sama, kdo něco takového vyrábí. Podobné záležitosti v Evropě vyrábí docela dost firem, včetně dceřinek ČEZu, BMW a dalších.

Napsat komentář