Eko dny Avion Shopping Parku v Ostravě doplní elektromobily

Měsíc červen věnuje obchodní centrum AVION Shopping Park Ostrava-Zábřeh přírodě a její ochraně. Během bohatého zábavně-naučného programu Eko dnů se návštěvníci dozvídají nejen spoustu zajímavého o přírodě, ale také aktivně přispěli k čistějšímu životnímu prostředí na Ostravsku.

Eko dny probíhají v ostravském obchodním centru AVION Shopping Park Ostrava-Zábřeh ve dnech 5-25. června
foto: AVION Shopping Park

autor: Ing. Radovan Burkovič

V sobotu 24. června v Bělském lese, oblíbeném rekreačním lesoparku na jihu Ostravy sbírali odpadky. Obchodní centrum zajistilo dopravu autobusem do Bělského lesa a zpět. Pro pomocníky dalo k dispozici pracovní pomůcky včetně rukavic, plastových pytlů a bodců na odpadky. Na přítomné děti čekala malá pozornost, na všechny účastníky občerstvení.

Po celý měsíc probíhá v prostorách obchodního centra řada zábavních a vzdělávacích akcí věnovaných přírodě. K dispozici je například dílna, kde se návštěvníci dozví, jak kreativně zpracovat odpadový materiál. Dále mnoho panelů a míst s informacemi o vodě či ekologické výrobě energie.

Speciální program absolvují v dopoledních hodinách ostravské školy. Součástí Eko dnů je interaktivní výstava Příběh papíru s velkými exponáty papírových modelů, kterým u hlavního vstupu vévodí terénní Land Rover v měřítku cca 1:2.

Skutečným (nejen) modelem je u vstupu do jídelní části centra dvoumístný městský elektromobil Smart ED ve verzi kabrio se stahovací střechou. Elektromobilitu dále reprezentuje možnost každou sobotu, až do 24.6. včetně, shlédnout od 14 do 19 hodin venkovní expozice elektromobilů.

Návštěvníci mají možnost si je prohlédnou, svézt se v nich a zdarma získat informace i rady o elektrovozidlech. Od elektrokol přes elektrické motorky až po automobily. Dosavadní počasí venkovní prezentaci příliš nepřálo. Předminulá sobota propršela hustě s krátkou přestávkou a ani minulá nebyla vlídná.

Déšť se střídal se zamračenou oblohou, vítr fučel a pocitová teplota byla kolem plus deseti. Nic příjemného pro prohlídky vystavených elektrovozidel nebo debaty u stánku. Ten nakonec pořadatelé z řad moravskoslezských elektromobilistů radši ani nepostavili.

Přesto svezli mnohé zájemce a provizorně debatovali nejen u vystaveného Smartu uvnitř, ale i venku pod střechou u vstupu. Paradoxně špatné počasí zvýšilo návštěvnost do té míry, že displej podzemního parkovišti hlásil z několika stovek jen 17 volných míst. Venkovní parkoviště byla také prakticky plná.

Podle předpovědi by však poslední sobota 24.6. měla být pomyslným zlatým hřebem. Kromě městských elektromobilů jako Peugeot iOn, Stromos (tovární přestavba Opel Agila), Peugeot 106e, Smart ED či dodávky Citroen Berlingo electric, by měly být k vidění a svezení i další značky.

Elektromobily u AVION Shopping Parku v Ostravě během deštivé soboty

Elektromobily u AVION Shopping Parku v Ostravě během deštivé soboty
foto: Ing. Petr Doležel

Nejprodávanější elektromobil světa Nissan Leaf, německé Volkswagen e-Golf a e-Up!, SUV Kia Soul EV, luxusní limuzíny Tesla Model S a další. Expozici doplní elektrokola z TOP kolo Ostrava a elektrické motocykly ostravského výrobce Kuberg. Bude to před prázdninami poslední možnost, prohlédnout si na improvizovaném srazu elektromobilistů, vše do detailů.

Na jednom místě průřez současnou nabídkou tichých vozidel, které neprodukujících jedy, kamkoliv dojedou. Můžeme si zvykat na dopravu bez hluku, zápachu, vibrací a tepelných ztrát. Žárovky, kde většinu elektřiny spotřebovalo teplo a jen minimum světlo, jsme už dokázali nahradit.

Automobily, které místu přesunu lidí a nákladu z místa A do místa B, vyplýtvají většinu paliva na hluk, vibrace a tvorbu výfukových plynů, jsou na řadě. Elektromobilita už desítky let funguje na železnici, v metru, na elektřinu jezdí pod trolejemi tramvaje i trolejbusy. Doba elektrických vozidel na baterie je tady. Přijďte si je prohlédnout. Držme si palce, ať se počasí vydaří.

vlastní

5 Comments on “Eko dny Avion Shopping Parku v Ostravě doplní elektromobily”

  1. Paradoxně když lilo jako z konve, tak měla akce největší
    Paradoxně když lilo jako z konve, tak měla akce největší úspěch. Sice bez stánku a prezentace, ale auta vozila lidi od vchodu. Parkoviště plná, podzemní z +-400 míst volných jen 15. Obě soboty. Dnešní teplá, tedy tropická, pravý opak. Stánek sice byl, ale sem tam malá vichřice, tak tak se držel. Díky ostrému slunci prezentace nebyla vidět a vše skončilo zpátky v autě. Parkoviště prázdná a v podzemním 364 volných míst. Obchodní centrum uvnitř spíše město duchů. Všichni vyrazili k vodě, včetně majitelů elektromobilů. Jejich čest zachraňoval jen Peugeot Ion a 2 Smarty ED, z toho jeden uvnitř. A velká prezentace elmotorek Kuberg, kam sem tam dorazil otec s dítětem. Tak tam bylo prázdno. Zklamali jsme bohužel několik lidí, kteří chtěli vidět eGolf a Leaf, o Tesle nemluvě. Takže ještě jedna dodatečná omluva a příště snad bude líp.

      1. A o jednu vlakovou zastávku dále (Hlavní nádraží) i
        A o jednu vlakovou zastávku dále (Hlavní nádraží) i České Dráhy a Leo Expres. Ale asi jste si spletl OC Nová Karolina v Ostravě centru (je skutečně v docházkové vzdálenosti od vlakové zastávky Stodolní), kde byly loni Elektrokrásky, s Avion Shopping Park Ostrava-Zábřeh, který je na jihu Ostravy. Nicméně se projdete Stodolní ulicí na tramvaj (nebo podél trati ke zmíněné Karolině) č.2, která Vás do Avionu doveze za +-16 minut na zastávku Obchodní centrum. Jízdenku MHD kupovat nepotřebujete, jen mít svoji bezkontaktní bankovní platební kartu, kterou si pípnete na vstupu a výstupu z tramvaje. Nebo můžete dojet na bližší Ostravu-Svinov a z ní tramvají č.7. Ve Svinově taky budete mít (protože je vedle Poruby a nedaleko Klimkovic) naději chytit si přes Liftago místní elektrický taxík Nissan Leaf.

Napsat komentář