Elon Musk přestane radit Trumpovi, pokud odstoupí od Pařížské klimatické dohody

Dnes v 21.00 by měl americký prezident Trump ohlásit, zda Spojené státy pod jeho vedením odstoupí od Pařížské klimatické dohody.

Donald Trump otáčí kormidlo Spojených států o 180 ° ve všech ohledech, včetně ochrany klimatu
foto: quinntheislander, licence public domain

Pokud se tak skutečně stane, Elon Musk odstoupí ze všech poradních pozic pro amerického prezidenta. Řekl to aktuálně na svém Twitteru.

Vzhledem k názorům a akcím Donalda Trumpa v roli amerického prezidenta musel Elon Musk svou účast v jeho poradních orgánech několikrát veřejně obhajovat. Mimo jiné řekl, že kdyby tam nebyl, nebylo by nikoho, kdo by tam obhajoval ochranu klimatu a otevřenost imigrantům.

Pokud ale Trump odstoupí od Klimatické úmluvy z Paříže, nebude mít Elon Musk nadále důvod setrvávat v poradních orgánech. Spojené státy se tak spolu se Sýrií a Nikaraguou stanou jedinými třemi státy na světě, které dohodu nepodepsaly.

Namísto toho Evropská unie a Čína v reakci na očekávané odmítnutí Pařížské dohody Trumpem posilují své partnerství v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Oznámení se očekává na summitu EU-Čína v Bruselu během čtvrtka či pátku.

Evropská unie například v rámci dohody poskytne Číně prostředky na rozjezd vlastního systému obchodování s emisními povolenkami. Dohoda bude obsahovat i další velmi konkrétní závazky pro obě strany.

Electrek.co

74 Comments on “Elon Musk přestane radit Trumpovi, pokud odstoupí od Pařížské klimatické dohody”

  1. Tak už odstoupil a je to dobře. Trump se chová
    Tak už odstoupil a je to dobře. Trump se chová zodpovědně. Proč by se také zavazoval dobrovolně platit nějaké pokuty. Přechod na ekologické zdroje se bude dít v USA i tak. Ceny solárních panelů, větrníků a baterií stále klesají a nebude trvat dlouho a budou levnější než uhlí, alespoň v jižních státech. Není ale důvod nyní dotovat předražené projekty, které se budou moci za několik let realizovat bez dotací nebo platit jiným zemím pokuty.

    1. Ty ceny baterií a solárních článků a raketový rozvoj v
      Ty ceny baterií a solárních článků a raketový rozvoj v oblasti obnovitelných zdrojů se zcela náhodně rozjel až v posledních letech. Zřejmě shodou okolností kolem podpisu Pařížské úmluvy. Ale rozhodně to nebylo samo od sebe. A rozhodně ne díky zodpovědnosti Trumpa, ale spíše díky takovým nezodpovědným lidem jako je právě Musk. V každém případě Trump to udělal jen proto aby byl vidět. Nic jiného v tom není.

    2. Kdyby to Trump udělal opravdu kvůli penězům, tak budiž,
      Kdyby to Trump udělal opravdu kvůli penězům, tak budiž, ale on to udělal, protože na jeho návštěvě v EU se mu smáli jakej to je idiot (oprávněně). takže jim teď ukázal prostě natruc – odmítnul první věc která se mu naskyla, jak nějaký malý dítě. Ale on není dítě, on je to největší trouba co jen může bejt.

      1. Jenže on to udělal kvůli penězům. Protože šéf EU
        Jenže on to udělal kvůli penězům. Protože šéf EU Juncker se hned nechal slyšet, že teď těžko něco z Pařížské dohody splní, když největší plátce od ní ustupuje.
        Čili je to podobně jako v NATO – my si něco dohodneme a ty to Ameriko zaplať. Ostatně můžete si to vztáhnout i na občana ČR – vláda platí kde co, co se občanovi nelíbí, ale má držet pusu a makat, aby bylo z čeho platit.
        Aneb řečeno se Švejkem, to se nám to žije, když nám všichni půjčujou. Každý bál končí, hlavně když se hoduje za cizí. Tak proč ne ten s názvem Pařížská klimatická dohoda, když je podle stejných not?

    1. Oteplovači i popírači mi jsou ukradení. Příroda je
      Oteplovači i popírači mi jsou ukradení. Příroda je mocná a člověk s ní příliš nezmůže. Může se ale změnám vhodně přizpůsobit. Což neznamená přírodu znásilňovat. Tak jak třeba sovětští komanči obraceli toky řek (Amudarja a Syrdarja) a jak vypadá dnes Kaspické moře, že? Tedy ta zbylá kaluž. Mně zajímá místní znečištění, to mně ohrožuje a ničí nejvíce. Takže náš vzduch, naše řeky, lesy, hory, města. Ledovce tály vždy, ještě geologicky nedávno jsme je měli v Ostravě v pěkné vrstvě. A taky se to může zase obrátit a budou přibývat. Nelze věřit politikům, přemýšlejícím ve čtyřleté periodě. Tedy pokud vůbec přemýšlejí.

      1. Měly se obracet toky Obu, Syrdarja a Amudarja se použily na
        Měly se obracet toky Obu, Syrdarja a Amudarja se použily na závlahy a odnesl to Aral. Kaspické moře trochu také, ale ne tak markantně. Pak byl ještě jeden mnohem realističtější plán na dvě přehrady a převádění vody do Volhy, na severu prostě není a nebude poptávka po elektřině, na jihu ano, stejně tak po vodě.

      2. no tak to vás budu muset poslat na sibiř kde díky
        no tak to vás budu muset poslat na sibiř kde díky skleníkovýmu efektu (čím víc se oteplí tím víc se ještě oteplí) kerý způsobil člověk 20.století pálením ropy a uhlí se jen co roztajou tisíce mamutů permafrostu

        seznam.cz/zpravy/clanek/sibirska-puda-skryva-tisice-tel-mamutu-rozhovor-s-muzem-ktery-je-take-hledal-31852

        a začnou hnít a vytvářet další metan kerý už tak v neuvěřitelným množství tam příroda do země zamrzla a teď bouchá, viděls někdy takovou šlupku explozi na ploše 4 stadionů do hloubky 100 metrů??

        tak to způsobil člověk a je to jen začátek soudruzi 😉

        1. No já tam před 50 lety nebyl, Vy předpokládám taky ne.
          No já tam před 50 lety nebyl, Vy předpokládám taky ne. Takže dnešní návštěvou bychom stejně neměli s čím srovnávat. A alarmistické články z daleka mne taky neberou. To je příroda. Když nám u Islandu před pár lety trošku pšoukla menší sopka, v Evropě postupně přestávaly fungovat civilizační vymoženosti počínaje leteckou dopravou. Takže přiznejme si to, člověk je malý pán. A když se každý bude starat aby dýchal čistý vzduch před svým nosem a pil čistou vodu z potoka vedle, něco se změní. Ale to stojí spoustu malé dennodenní práce a to se nenosilo a nenosí. Klimatickými mega dohodami a mega konferencemi se nezmění nic.

  2. Američtí zaměstnavatelé oznámili úmysl propustit v
    Američtí zaměstnavatelé oznámili úmysl propustit v květnu 51 692 zaměstnanců. Je to o 41,2 procent více než v dubnu a nejvíce za posledních 13 měsíců. Téměř 40 procent z nich, 20 000 lidí, mělo přijít o práci u Ford Motor Company 😉

    investicniweb.cz/news-usa-zamestnavatele-ohlasili-nejrazantnejsi-propousteni-od-dubna-2016/

        1. No jo, skrytě nejvíc rasističtí židovští bankéři a
          No jo, skrytě nejvíc rasističtí židovští bankéři a majitelé médií už se nemůžou dívat na to, jak se jim celé loutkové divadlo liberálních demokracií rozpadá, a chtějí už konečně vládnou podřízeným státům napřímo.

  3. typickej cech: nee to nebude fungovat,, nee to sou hovada,, na
    typickej cech: nee to nebude fungovat,, nee to sou hovada,, na polech je vic ledu nez kdy pred tim,.. protoze my jsme nejchytrejsi, my jsme elektrikari a mame svoje pivo a vy ste ekoteroristi,, my nemusime nikam cestovat, my svet uz zname, nam staci tady hospoda a kdyz mi stara uvari..

    po par letech zivota v zahranici si rikam, ze kdyby vsichni na planete byli tak skepticky (rozumej chytry!) jako ty cesky hobiti tak tu jeste jezdime na trakarich

    1. No vidíte a zrovna ty trakaře – místní dřevo a místní
      No vidíte a zrovna ty trakaře – místní dřevo a místní železo z místních pecí napájených místním dřevěným, později kamenným uhlím, od místního koláře a kováře – poháněné místní lidskou silou s pidi dojezdem byly super ekoteroristicky zelené 🙂

  4. Konecne nekdo, kdo nakopal ty zelene krysy. Vsichni ti eko
    Konecne nekdo, kdo nakopal ty zelene krysy. Vsichni ti eko lumpove, co umi jen brat dotace a krast. A pokud Musk haji takove nazory, tak je asi dobre, aby uz neradil. I velmi inteligentni lide mohou vlivem ideologie hlasat hlouposti. Musk inteligentni rozhodne je, ale nektere jeho nazory jsou proste dle meho spatne.

  5. To je dobře, že se Musk ozval a popravdě čekal jsem to i
    To je dobře, že se Musk ozval a popravdě čekal jsem to i dříve. Po té, co Donald převedl to odstrčení černohorského premiéra minulý týden v centrále NATO v Bruselu už o něm jako kvalitním člověku nemám nejmenší iluze.

    1. Neviděl jsem odstrčení premiéra Černé hory prezidentem
      Neviděl jsem odstrčení premiéra Černé hory prezidentem USA a ani si ho nehodlám hledat. Stačil několikadenní mi kvikot „novinářů“ kolem nějaké naprosto hloupé události á la bulvární média. Zpravodajci, kteří informují stylem teď Vám řekneme, co si máte myslet, jsou víme k čemu.
      Nevím, jaký je Trump, vím jen, jak ho vykreslují nepřátelsky média. Vím trochu z obou stran, co je za kvítko premiér Černé Hory, taková malá despocie. Ti dva si asi nemají co vyčítat. Kvalita obou je určena už jen tím, že jsou to vrcholní politici. To už je dostatečná diskvalifikace od počátku…..

    1. Astronom, tak to by jste měl mít jasno. Jediný historicky
      Astronom, tak to by jste měl mít jasno. Jediný historicky funkční model je ten, který uplatňuje racionální rozhodnutí. Financování cizích zemí, které vede jen k rozmnožení jejich populace racionální není. Proč by měli lidé z US přispívat na rozvojové země?

    1. Já vám nějak nevím, nedávno jsem se díval do alba po
      Já vám nějak nevím, nedávno jsem se díval do alba po pradědovi a je tam tolik sněhu kolik si nikdy nepamatuji. Jasně může to být třeba vlivem tepelného ostrova a podobně, ne jenom CO2, ale říkat že se nic neděje je trochu hloupost, něco se děje minimálně na lokální úrovni.

      Samozřejmě prodávat elektrizaci dopravy jako boj proti CO2 je hloupost, se spalovacími motory jsou spojeny mnohem závažnější zdravotní a bezpečností problémy než je CO2. Na druhou stranu elektrizace 100% dopravy není možná bez dalších změn přístupu k ní.

      1. Carlosi a co si přečíst historiu? Třeba to jaké počasí
        Carlosi a co si přečíst historiu? Třeba to jaké počasí bylo ve starém římě a pak ve středověku a teď kam se vrací „tepelně“ počasí…
        Myslíš, že malá doba ledová je to „normální“ anebo to tepleší počasí v římě (teplejší jak je teď, když se otepluje)???

        Co kdyby Musk a zelení mozečci přestali předkládat bludy a začali dávat důkazy proč se skutečně otepluje (např. CO2 a jeho růst, kdy reálně to je naopak, ale to nikdo ze zelených pošuků nechce vysvětlit, atd….)

        P.S. Elektrozace, můžeš mě vysvetlit jak ju chceš provést? Jak pro to vyrobíš elektřinu? Když atom ne, vítr nefouká furt, taky furt nesvítí a přitom uhlí+plyn spalovat nikdo nechce 😀 Fakt mám někdy pocit, že někdo vystuduje sociologiu, stane se ekologem a pak vysvětluje technikům, že je v pohodě zavést na vše fotovoltaiku a komentáře, že to není kde skladovat či distribuční soustava na to není postavena se smetou se slovy, „jste proti, jste blbci co tomu nerozumí nebo lžou“…, tomu se říká konstruktivní bolševická debata 😀

        1. Historii znám, na klima jsem se dívala, ale dovolím si
          Historii znám, na klima jsem se dívala, ale dovolím si Vás, Anonyme, upozornit na to že za Říma, Velké Moravy, dříve a až asi do 16-17. století byly světové rozlohy lesů daleko větší. V dnešní průmyslové krajině bude mít oteplení zcela jiný dopad než tehdy. To musíme brát do úvahy. Les má jiný teplotní profil než pole nebo krajina ztrácející vodu, což se díky melioracím děje.

          To co bylo bez problému tehdy může v umělé krajině představovat zásadní problém.

          Jádro a OZE komentuji jen v souvislosti s jejich ekonomickou výhodností, eventuálně z pohledu kroků potřebných k realizaci daného scénáře.

            1. Loni nebo předloni jsem jednu viděl, pohyb vody nic moc na
              Loni nebo předloni jsem jednu viděl, pohyb vody nic moc na jejím začátku, dál jsem ji nezkoumal ale jo, podle všeho fungovala, alespoň nějak. Líp to bylo vidět po povodních když byla nahoře spodní voda. A ještě takových možná deset let zpátky to bylo bez větších problémů líhniště komárů a podobné havěti.

              Dokud ty objekty existují a jednou byla hladina vody takto moc snížena, tak se situace moc nezlepší. Jinak je na to dostupná celá databáze: meliorace.vumop.cz/?core=account

              1. Přetvořili jsme krajinu k obrazu svému komunistickému a
                Přetvořili jsme krajinu k obrazu svému komunistickému a plivali na znalosti předků. Kdo měl rudou knížku byl odborník. Výsledky sklízíme dodnes.
                Ale abychom nekřivdili komančům, smrkové monokultury jsou výsledek nenažranosti šlechty, kdy děti zjistily, že táta prodal buky a duby a nejrychleji roste smrk, současně hlad po dřevě je super výdělek. a bylo vymalováno. Jen to má periodu 80 let.

                1. u nás ten privandrovalý gróf kúpil od cisára kláštor po
                  u nás ten privandrovalý gróf kúpil od cisára kláštor po zrušenom ráde – smrekov tam bolo iba pár v anglickom parku, zato dal vysadiť skutočne veľkú gaštanicu a zvernica mala svetové nparametre. ešte dnes, po 75 rokoch sú vidieť kapitálne jelene (ktoré šľachtil), muflony, daniele, …

                2. To je samozřejmě pravda jen někde, jindy šlechta
                  To je samozřejmě pravda jen někde, jindy šlechta vytvořila dodnes fungující a nenahraditelná lesní společenství. Popravdě Liechtensteinové ani moc sázet smrky nemohli, písek ani bažina pro ně moc není.

                  Co se týká plánování ohledně přírody za minulého režimu, s tím a i mnoho dalšími věcmi se dá souhlasit. Jejich revize původních plánů třeba v regulaci a hydroenergetice přinesly dost problémů. Stejně tak jejich zacházení s pozemky atd. V jednom zvěrstvu – zatopení Podyjí, jim zabránil Hardeg.

                  Otázka jestli to někdo dá ještě kdy dohromady. Tady jestli to někdo z lidí dá dohromady, protože ano příroda to dohromady dříve či později dá.

                3. Ano, důležité je označit viníka a ještě několik
                  Ano, důležité je označit viníka a ještě několik desetiletí se jim ohánět a vymlouvat nad, kolikrát, svoji neschopností.

    2. Byl jsem v záchranné stanici pro poraněná zvířata. Byla
      Byl jsem v záchranné stanici pro poraněná zvířata. Byla tam skřín s šuplíky, kde byly otázky a odpovědi.
      V šuplíku kdo nejvíc škodí planetě bylo zrcádko.
      Lidstvo vytvaří víc škodlivých emisí než okolní příroda dokáže zneutralizovat absorbovat .
      -Nikdy v historii nažilo na zemi tolik lidí jako dnes
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btov%C3%A1_populace
      -Nikdy v historii nebyla spotřeba fosilnich paliv tak vysoká jako v současnosti
      Denně lidstvo spotřbuje miliony tun/m3 Ropy,Uhlí,Plynu
      https://www.youtube.com/watch?v=LbsX4xiTNEU
      Největší zlo je popírat to, že lidská činnost ovlivnuje život a počasí na Zemi.

      1. Záleží na tom, jak tu energii využíváte, kolik jí
        Záleží na tom, jak tu energii využíváte, kolik jí využíváte, to stejné technologie. Nelze uvažovat jen tak jako to dělají v Římském klubu.

        Je třeba spočítané a relativně ověřené že pro uživení člověka stačí kolem 400-500m^2, které jsou tedy využity poměrně intenzivně, na druhou stranu se nepoužívá moc chemie – permakultura. V konvenčním zemědělství a potravinářství toho prostě nedosáhnete, protože ty obory jsou nastaveny na produkci relativně nezdravých, ale zejména na vstupy náročných produktů. A ještě je tedy uměle podporována a propagována nadspotřeba. Z toho je maso nejviditelnější.

        Stejně tak je to s elektřinou, ke skutečnému ulehčení práce a osvětlení, když je třeba, je jí třeba relativně málo, ale vezměte si kolik jí je spotřebováno zcela zbytečně ve špatně navržených budovách, k kolik se jí spotřebuje na zábavu (čti televizi, rádio, sociální sítě), jen přenos spamu bere tolik proudu co některé státy.

        Doprava to stejné, auta jsou super vynález, ale ne pokud s nimi vykonáváte zcela zbytečné cesty jenom z lenosti. Bohužel deformovala celou společnost a myšlení o dopravě, stejně jako to že se výrazně snížilo jízdné v MHD aby ji mohli používat i „sociální znevýhodnění“ lidé. Ten systém byl původně navržený proto aby měšťanstvo nemuselo mít v centrech povozy a mohlo se pohodlně dopravovat i třeba do okolních obcí, v Brně třeba tramvaj jezdila 4x za hodinu a v mezičase se vozil náklad z dráhy. Když ji ale udělali „sociálně přístupnou“ tak v momentě objevení se dostupných aut se střední vrstva rozhodla MHD opustit.

        Není problém v počtu lidí, ani ve spotřebě energie, ale v tom k čemu a jak tuto spotřebováváme. S momentálním přístupem to ovšem problém být může a nejspíš i je.

      2. jsi jen oběť vypláchnuté propagandy, teplota planety a
        jsi jen oběť vypláchnuté propagandy, teplota planety a „climate change“ závisí z 99 % jen na aktivitě slunce, tím aktivitě sopek atd.

        navíc největší znečišťovatel planety je dobytek, všichni to přiznávají, i oficiální agentury

        toliko k faktům, ty se prober, snadno ovladatelná oběti propagandy 😉

        1. Je otázkou, kdo je obětí propagandy. On se zrovna ten
          Je otázkou, kdo je obětí propagandy. On se zrovna ten dobytek nenachází na vrholu potravinového řetězce, takže si myslím, že je tady v tak hojném množství udržován především díky lidem (nebo papkáte pouze kořínky?). Tudíž, bez lidí by nebylo toliko dobytka potřeba a znečištění by bylo výrazně nižší. Vše, co se děje, je výsledkem činnosti člověka.

          1. smaozřejmě že za znečištěním planety stojí člověk,
            smaozřejmě že za znečištěním planety stojí člověk, to je jasné, ale climate change člověk netvoří, to dělá slunce
            příště trochu více mysli, když čteš komentáře

            předpokládám, že ani nevíš, že většinu kyslíku (asi 2/3) se tvoří v oceánech, že? 🙂

            1. O climate change jsem vůbec nemluvil, vyjadřoval jsem se ke
              O climate change jsem vůbec nemluvil, vyjadřoval jsem se ke znečištění, takže vy čtete pořádně, pane. A jestli se nemýlím, dobytek produkuje zejména čpavek. Stjeně jako cyklisti, běžci, apod. A nemotejte tady laskavě další věci, o kterých nikdo nehovořil.

              „apropo, dobytek jsme spolu nepásli“

              1. Jak to bylo v Matrixu? Vy lidi jste jako virus…..
                Potíž je

                Jak to bylo v Matrixu? Vy lidi jste jako virus…..
                Potíž je v tom, že podporujeme drancování planety v místech, kde lidi nic jiného neumí. Jen kvantitu. Viz Afrika. Díky naší „pomoci“ si mohou dovolit více dětí a statků, než odpovídá jejich stupni vývoje. A výsledek se dostavil. Ani státy s obrovským přírodním bohatstvím tam nejsou schopny samy fungovat. Pokud rostou zástupy těch, co dokáží jen spotřebovávat a ne tvořit, je to cesta do pekla.

                1. Rád bych se s tebou rozdělil o prozření ke kterému sem o

                  Rád bych se s tebou rozdělil o prozření ke kterému sem o čase zde došel. Přišlo ke mě když jsem se pokoušel nějak zařadit váš druh a uvědomil jsem si že vlastně nejste savci. Každý savec na této planetě instinktivně dojde rovnováhy se svým okolím, ale vy lidé ne.

                  Stěhujete se, množíte se dokud nespotřebujete každý přírodní zdroj, a jediná možnost jak přežít je se přesunout do nové oblasti Je tu další organismus, který sleduje stejný vzorec. Víš který?

                  Virus. Lidé jsou nemoc, rakovina této planety, jste mor a my jsme lékem.
                  Agent Smith

                  A tento náš přístup bezpodmínečné pomoci může přivést celý svět do záhuby. kam se bude dát pak jít? Do vesmíru? Je to důvod proč Musk tak tlačí na kolonizaci Marsu?

                2. On je sice Elon Jihoafričan, ale v Americe pokračuje v
                  On je sice Elon Jihoafričan, ale v Americe pokračuje v nejlepších tradicích bílého muže. Ten přišel na – podle něj – indický kontinent a tzv. Indiány, tedy rudochy, o něj připravil. Dnes přežívají v rezervacích. No a Elon vyrazí do vesmíru na rudou planetu a kolonizuje ji 🙂

                3. Překlad se líbil? 🙂
                  Nevím, nejsem si tím jistým, jestli

                  Překlad se líbil? 🙂

                  Nevím, nejsem si tím jistým, jestli to tak myslí, neznám jeho názory na tzv. sjw a další desítky těchto organizací, ale mám dost pocit že je to, tento jeho tlak a spěch na kolonizaci vesmíru, hnáno oprávněnou obavou z lidstva. Sice se může zdát zvláštní že se kolem toho motají i jacísi šejkové, ale je to logické, oni sami mají nejspíš strach z toho co se děje a chtějí se tak zachránit. Bez toho aby se něco stalo se to to tu může dost šeredně zvrtnout. Jenže tu není vůle, není tu nikdo kdo by alespoň viděl jak z toho ven, nekonvenčně. Politici se vyčerpali. Prodloužení lidského života, aniž by se výrazněji změnili lidé nás dovedlo do stavu když vládnou mnohdy příliš staří lidé žijící v minulosti. (O jejich fyzickém stavu raději nemluvme, ale stav lidí se rapidně zhoršuje s nadbytkem)

                4. Překlad super 🙂
                  S tou gerontokracií je to na jednu stranu

                  Překlad super 🙂

                  S tou gerontokracií je to na jednu stranu potíž, na druhou stranu mladíci nás obvykle jako lidstvo ze svých funkcí nepostrčili zrovna příjemným směrem. Ale člověk si nevybere, mladej nebo starej blb, pořád blb.

                5. Podle mne není moc dobré aby vládly, tedy samozřejmě
                  Podle mne není moc dobré aby vládly, tedy samozřejmě blbi, ale zejména lidi, kterým mohou být jejich kroky jedno, protože se dlouhodobých dopadů příliš nedožijí. Pokud máme dolní věkové omezení, pak by mělo existovat i horní věkové omezení pro jednotlivé funkce. Jinak tak nějak nevím, Když nastupoval na trůn Franz Josef tak ho k tomu museli prvně zplnoletnit a průšvih udělal až na stará kolena s tím Srbskem.(A to jej ještě podvedli ministři, Srbsko s některými body souhlasilo a jinými ne, kdyby se jednalo dál… Jenže ministr nebo vyslanec po překročení hranice zatelegrafoval že odmítli jednat a bude válka)

                  Chování politiků je ale jen odrazem nemocné společnosti, stejně jako hromada problémových lidí, řešit to zákazy do nekonečna nejde. Je to jenom projev nezvládnutého přechodu do dospělosti. Otázka kdy jej naposledy měla západní společnost zvládnutý. Chybí to a následky toho vidíme kolem. Snaha chránit a zakazovat tu nepomůže již ničemu.

                6. „blb“
                  ja to zmením, vravieval mi to kolega – starý čert

                  „blb“
                  ja to zmením, vravieval mi to kolega – starý čert není chytrý proto, že je čert, ale proto, že je STARÝ“.
                  asi tak.

              2. takže ty jen tak náhodně píšeš slova 😀 vždyť se
                takže ty jen tak náhodně píšeš slova 😀 vždyť se celou dobu bavíme jen o podvodu „climate change“, takže ty jsi tady vlastně úplně zbytečný, tak příště doporučuji načíst nějaké knížky, ať chápeš psaný text 🙂

                1. Tak si to zkuste přečíst znova, třeba pochopíte, na
                  Tak si to zkuste přečíst znova, třeba pochopíte, na kterou část vašeho příspěvku jsem reagoval. Tedy, pokud to pro Vás není příliš složité 😉

                  Reagoval jsem na vliv činnosti člověka na znečištění a na Vaši připomínku k dobytku. Nijak jsem nekomentoval, jak velký vliv má tato skutečnost na klimatické změny. Není nutné nikoho urážet, sdělil jsme pouze svůj názor. A nemusíte se s ním ztotožnit.

Napsat komentář