Obnovitelné zdroje zaměstnávají 10 milionů lidí

Výroba, výstavba a provozování obnovitelných zdrojů vytvořilo loni 9,8 milionu pracovních míst. Zaměstnanost se v zelené energetice zvýšila meziročně o 1,1 procenta a nejvíce lidí pracovalo v solární energetice.

Aktuální data pro rok 2016 vyplývají z nové studie Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA).
foto: skeeze, licence public domain

Do roku 2030 může v sektoru obnovitelných zdrojů pracovat až 24 milionů lidí. Postupný růst obnovitelných zdrojů pomohl najít práci lidem i v Česku. Výroba kotlů na biomasu zaměstnává okolo 1500 lidí, stovky lidí jsou zaměstnáni ve výrobě komponent pro větrné turbíny.

„Rostoucí význam obnovitelných zdrojů energie je také obrovskou příležitostí pro české firmy. Chytré české hlavy a ruce se mohou uplatnit například ve výrobě větrných turbín, solárních panelů nebo kotlů na biomasu. Nedávno publikovaná čísla české výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů za loňský rok potvrdila stagnaci moderní energetiky. Politici se spoléhají na vzdušné zámky v podobě plánů výstavby dalších reaktorů – na místo toho, aby nasměrovali český průmysl do oboru nízkouhlíkové energetiky a pomohli mu prosadit se doma i na světových trzích. Pokud nám v zelené energetice ujede vlak, už do něj nemusíme stihnout naskočit,“ srovnává světové a domácí trendy Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Továrna na výrobu fotovoltaických modulů Kyocera dává v severočeském regionu potýkajícím se s nezaměstnaností práci více než čtyřem stovkám lidí.

„Ještě před několika lety pracovalo v instalačních a servisních firmách v solární energetice několik tisíc lidí. Po letech stagnace začíná solární sektor pozvolna nabírat síly díky podpoře malých střešních instalací na rodinných domech nebo firmách. Výhledově se můžeme vrátit k využití více než dvou tisíc pracovníků,“ dodává k domácí solární energetice Tomáš Buzrla, předseda představenstva Solární asociace.

Podle loňské studie vypracované pro Alianci pro energetickou soběstačnost může jen v Jihomoravském kraji zaměstnat instalace solárních panelů na střechách domů až 370 lidí.

Zajímavá čísla ze studie IRENA

• Obnovitelné zdroje bez velkých vodních elektráren vytváří 8,3 milionu pracovních míst
• Solární energetika nabídla 3,1 milionu pracovních míst. Zaměstnanost ve fotovoltaice se zvýšila meziročně o 12 procent. Největší růst solárního sektoru byl ve třech státech: Číně, USA a Indii.
• Konkrétně v USA rostl počet pracovních míst v oblasti v solárním průmyslu 17krát rychleji než růst zaměstnanosti v celé ekonomice. Celkový počet pracovníků ve fotovoltaice v USA je 260 tisíc.
• Větrná energetika zaměstnává 1,2 milionu lidí a největšími trhy jsou USA, Německo, Indie a Brazílie. Zaměstnanost ve „větru“ rostla o 7 %.
• V Evropě se díky výstavbě větrných turbín o celkovém výkonu 13,9 gigawattů podařilo zajistit mírný nárůst pracovních míst. Lídrem je Německo s téměř 143 tisíci pracovníky ve větrném průmyslu. Deseti procentní nárůst pracovních míst zaznamenal větrný sektor také ve Francii.
• Největším evropským zaměstnavatelem v obnovitelných zdrojích je Německo (330 tisíc), dále Francie (162 tisíc), Velká Británie (110 tisíc) a Španělsko (76 tisíc). V evropských státech včetně České republiky je však patrná stagnace a možné propouštění v důsledku nestabilní politické podpory pro nové projekty obnovitelných zdrojů nebo změnu v podpůrných mechanismech.
• Na Čínu připadá 3,64 milionu pracovních míst, z toho 1,3 milionu tvoří pracovníci závodů na výrobu solárních panelů.

tisková zpráva

10 Comments on “Obnovitelné zdroje zaměstnávají 10 milionů lidí”

  1. Spotřebu EV bohatě pokryje výroba kterou dnes prodáváme
    Spotřebu EV bohatě pokryje výroba kterou dnes prodáváme do zahraničí. Problém je, že spolehlivé a bezpečné jaderky dnes stojí tolik, že se nevyplatí. A dále se ukazuje, že uložení jaderného odpadu bude takésložitější a dražší než se počítalo. V současnosti je výstavba JE ekonomický nesmysl a politický hazard. Energetika prochází revolucí a ta bude završena, až přestane stát házet klacky samovýrobě, přestane dávat dotace vyvoleným a cena elektřiny se bude řídit aktuálně spotřebou. Zbytek už vyřeší trh.

      1. Což je samozřejmě nesmysl. JETE má v současnosti (tj. 2
        Což je samozřejmě nesmysl. JETE má v současnosti (tj. 2 bloky) výkon 2110MW, vezmeme-li příkon palubních nabíječek Tesla (22kW) a např. takového IoNu (3,2kW) tak celá JETE je schopna současně napájet cca 96000ks Tesel a cca 660000ks IoNu.

        Podotýkam, celá JETE, ne jen její 1/4. Takže kde je do miliónu 😉

        1. Vtip je v tom současně. Průměrný nájezd automobilu v ČR
          Vtip je v tom současně. Průměrný nájezd automobilu v ČR je asi 35 km denně. Na to i ta rozežraná Tesla potřebuje jen zhruba 8 kWh. Tedy při nabíjení 22 kW to tam má za zhruba 25 minut. Noční proud má zpravidla 8 hodin, takže i kdyby se nabíjelo půl hodiny, můžete tam nabít 96000 x 16 = 1,5 milionu Tesel. A to je jen noční proud, i když plné vytížení, celkem třetina denní výroby JETE. Kdyby se vzala v úvahu polovina, je to asi 2,3 milionu Tesel. Reálně bude podobné číslo stejně dosažitelné někdy tak za 20 let a to v ideálním případě.

        2. hehe, a kolik casu nabijite a kolik casu jezdite?
          pan

          hehe, a kolik casu nabijite a kolik casu jezdite?

          pan Marusinec mluvil o energii, zatimco vy mluvite o vykonu. Jablka a pomerance…
          JETE za rok vyrobi 14TWh. 1 milion Tesel pri najezdu 20.000km a spotrebe 210Wh/km spotrebuje 4,2TWh. Tedy 30% produkce JETE.

    1. Jaderné elektrárny jsou drahé, protože se nestaví. Kdyby
      Jaderné elektrárny jsou drahé, protože se nestaví. Kdyby se stavěly, jejich cena poklesne. Jednoduše hromadná výroba je levnější než jednotková výstavba. Co se týče uložení jaderného odpadu, tam není třeba moc řešit to opravdu dlouhodobé uložení, respektive bude stačit jedno na Evropu, protože technologie přepracování vyhořelého odpadu už jsou a třeba Rusové je mají velmi dobře zvládnuté.

      1. Ale to jsou takové keci v kleci. JE se nestaví, protože se
        Ale to jsou takové keci v kleci. JE se nestaví, protože se nevyplatí. Závislost na Rusku je cesta do pekel. Jaderná energetika nikdy nebyla a ani nebude v současné formě sériová výroba. Možná nějaké mikroreaktory, ale to je dobrý spíš pro dálný východ kde až tak nevadí když se to posere. A jaderného odpadu je hodně druhů. V Německu teď mají velký problém s tím co nastrkali do solných dolů a budou muset vysekat všechny sudy a přeskladnit je, což bude stát desítky miliard €. Žádný podnikatel nepůjde v současnosti do jaderné energetiky, pokud nebude mít zaručeno od státu, že se postará o to, co po jeho podnikání zůstane.

  2. „Nízkouhlíkové energetiky“ – vždyť tam přece chce Česko
    „Nízkouhlíkové energetiky“ – vždyť tam přece chce Česko investovat maximum, tak ať pisatel té tiskovky nelže, akorát to má být do toho vámi zaslepenými aktivisty nenáviděného jádra, které bude nejlepší pro už vybudovaný český průmysl a české autotovárny při jejich přechodu na elektroauta nabíjená převážně v noci.

    Jinak ten zelený mamlas, který připravil tenhle článek, nějak záhadně z té studie IRENA vynechl nejzajímavější věc, že v celé EU supertrapně poklesla zaměstnanost v solárech, což ukazaje jejich nesprávně přehnaný růst v minulém období šíleně vysokých dotací.

Napsat komentář