Elon Musk chce pod městy budovat elektrické tunelové dálnice

Elon Musk aktuálně na akci TED v kanadském Vancouveru představil svou vizi budoucnosti dopravy ve městech. A zároveň i svou novou tunelovací společnost The Boring Company.

Musk si představuje, že v podzemí měst vybuduje obří propletence betonových dálnic/drah, kde se budou rychlostí kolem 200 km/h pohybovat speciální elektrické vozíky.
foto: Elon Musk

Jestli Elon Musk o něco nemá nouzi, tak jsou to odvážné vize. Tesla, Hyperloop i jsou plody těchto jedinečných vizí a nyní Musk přichází s další.

Neustálé zácpy v Los Angeles ho deptají natolik, že se rozhodl uskutečnit revoluci v dalším odvětví. A tím je tunelování. Tedy hloubení tunelů. Založil si společnost The Boring Company (anglicky může „boring“ znamenat „nudný“ a také „ražební“) a chce díky ní výrazně zlevnit a zefektivnit ražbu tunelů.

Proč? Představuje si, že pod městy vzniknou obří propletence betonových dálnic. Ty by měly ulehčit dopravě na povrchu, zrychlit ji a zlevnit. Princip spočívá v tom, že na povrchu najede auto do speciálního vozíku/boxu, který s ním zajede do tunelu a připojí se na podzemní „dálniční síť/dráhu“.

Elon Musk The Boring Company razící stroj

Že v případě Elona Muska nikdy nejde jen o plané řeči dokazuje tento razící stroj, který nedávno dorazil do areálu společnosti SpaceX.
foto: SpaceX

Auto celou dobu cestuje v tomto speciálním elektrickém vozíku, který může v tunelech upalovat rychlostí až 200 km/h. Vize zobrazená na prvním videu je opravdu úchvatná a hodná vizionáře jako je Elon Musk.

Většině lidí to však nejspíš opět bude připadat jen jako fantasmagorická vize amerického miliardáře. Dokud se něco takového nestane ve vybraných lokalitách skutečností.

Takže kdo nakonec zvítězí – létající přepravní drony, nebo elektromobily prohánějící se na elektrické autodráze v tunelech hluboko pod městy?

37 Comments on “Elon Musk chce pod městy budovat elektrické tunelové dálnice”

  1. ELEKTRICKÝ TUNEL 200kmh z periférie do centra bezemisně tak
    ELEKTRICKÝ TUNEL 200kmh z periférie do centra bezemisně tak to by šlo to je parádní věc. Je to jejiná záchrana milionových měst jak v nich jakštakš nadále žít spolu s kompletní elektrifikací center ovšem. Protože čuchat dízlraka v NESCHOPNÝ PRAHA a ještě k tomu za to platit může jenom blázen 🙂

    ceskapozice.lidovky.cz/po-ceskych-silnicich-jezdi-az-milion-vozidel-bez-filtru-pj0-/tema.aspx?c=A170420_171345_pozice-tema_lube

    A HLAVNĚ NEJEZDĚTE PRAŽSKÝMA RAKOVINOU NASÁTÝMA TUNELAMA – tam je situace nejhorší :))))))

    halonoviny.cz/articles/view/45268581

  2. Jak moc je rozumný je provrtat tektonicky nestálou
    Jak moc je rozumný je provrtat tektonicky nestálou Kalifornii a poslat tam hromadnou dopravu?
    Kalifornie se otřasá skoro každej den a občas to má apokalyptický následky. Jen se to tam trochu zatřese a už mosty na dálnicích skládaj jak domečky z karet. Navíc příšti zemětřesení má být podle předpovědí opravdu masivní
    http://www.zmescience.com/ecology/environmental-issues/3d-supercomputer-simulation-predicts-los-angeles-earthquake-5053256/
    Ok v LA je pár linek podzemky takže asi to úplná blbost nebude. Koneckonců i v neklidném Tokiu je taky hustá síť metra, ale stejně by mě to zajímalo.

  3. ad „fantasmagorické vize amerického miliardáře“ Já
    ad „fantasmagorické vize amerického miliardáře“ Já osobně teda, když se dívám na 1. stupeň rakety jak sám přistává kolmo jak tužka na rozkymácenou plošinu na moři, tak si pokaždé připadám jak ve reálné fantasmagórii. Když jsem něco takový vídával ve starejch scifi filmech tak mi to vždycky připadalo jak totální kravina… a dneska je to skutečnost a ješte si to lítá zpátky do kosmu.
    Vlastně mi přišlo fantasmagorický i ohlášení vysokýho dojezdu u prvního modelu S a nevěřil jsem tomu dokavad se to opravdu nestalo skutečností. Dneska už to lidi berou jako chleba, ale na současnejch elektroautech od dinosaurů je vidět že to stále není normální.

      1. Když si to pustíš znovu, tak uvidíš, že ta tva svoje
        Když si to pustíš znovu, tak uvidíš, že ta tva svoje slavná přepážka sjede i s tím autem dolů a na povrchu bude zeje ohromná nechráněná díra! A představ si že do děr na silnici světe div se padaj lidi i auta. Speciálně v noci. Takže z toho je jasný, že si nejspíš trapák co je slepej jak patrona. Nech si namontovat voči a pak házej rozumy.

    1. Ta animace je jenom zjednodušená představa. Samozřejmě,
      Ta animace je jenom zjednodušená představa. Samozřejmě, že by tam musely být ochranné prvky, nějaká automatická ohrada plus zavírací poklop ap. To se dá všechno vymyslet a udělat. Problém je to,co píše kolega níže. Zemětřesení a cena. Také to není nic pro klaustrofobiky.
      Ještě bych doplnil, že elektrický automatický provoz na druhou stranu řeší jednu velkou slabinu silničních tunelů a tou je smog ze zplodin. Tunely metra jsou mnohem jednodušeji odvětratelné a nehrozí nebezpečí otravy a udušení. V tomto případě tyto problémy odpadají. Stejně tak nebezpečí srážky a požáru.

    1. Veď presne to…Až jeden komentár sa pozastavil nad tým,
      Veď presne to…Až jeden komentár sa pozastavil nad tým, že Elon nieje žiaden vizionár, ale zlodej nápadov.. Asi tak ako Tomas Alva Edison vs. Nikola Tesla. Elon sa chváli cudzím perím ale je to len ďalší idiot ktorý sa priživuje na práci niekoho iného.. Chàpem že mnoho ľudí ho tu žerie, ale Tesla a jej zakladateľ je presne ten typ Fanparty ako Apple a Jobs.. Ovečky sú proste ovečky… To je dôvod prečo sú na svete furt náboženstvá a konflikty.. Jednoduchší ľudia chcú byť (k)lamaní a vedení.

      1. Tady se nejedná o krádež nápadů.
        Jedná se o jejich

        Tady se nejedná o krádež nápadů.
        Jedná se o jejich realizaci.

        Ono jedna věc je mít nápad – nápadů je mnoho. Druhá věc je daný nápad realizovat a v tom je právě Elon dobrý.

        Přistání rakety po letu do kosmu – nikdo nevěřil, ale už to umí dvě firmy.

        Elektromobil co pojede 500km – nesmysl, ale najednou už je několik firem.

        Solární panely na každou střechu – a ejhle máme fotovoltaické střešní tašky, které vypadají jako standardní.

        Levné tunely a přesun dopravy do podzemí? Málokdo si uvědomuje, že Elonův tým je silně zaměřený na synergické efekty.

        Takže otázka zní: co vznike spojením tunelů, fotovoltaiky, elektromobilu a autonomního řízení?

      2. A komu ty tvoje“apple ovecky“ ublizujou? Co si tak vsimam, tak
        A komu ty tvoje“apple ovecky“ ublizujou? Co si tak vsimam, tak naopak fanaticky se chovaji prave lidi jako ty, socky co na tyto zarizeni nemaji a zavidi jejim majitelum. Stejne to same se rysuje v posledni dobe u Tesly. Tesla zacina vyrabet kvalitni aua co nemajo konkurenci. Jsou draha a jejich alternativa neexistuje. Stejne jako u Applu vam tedy zbyva but si poridit Teslu nebo vlastnit nejakou sracku ktera ji nesaha ani po kotniky. A jak uz vime z minulosti, tohle provokuje socky co si tyto produkty nemohou dovolit, udelaji to nejjednodussi co mohou, vezmou vsecchny majitele techto vyrobku, daji ji nalepku „Apple ovce,“Tesla fanatici“, a vylevaji si na nich svou neschopnost si tyto vyrobky dovolit. Lidi jako ty je mi uprime lito, musi mit smutny zivot.

        1. Zamindrákovanej ukřivděnců je čím dál víc. Když
          Zamindrákovanej ukřivděnců je čím dál víc. Když vyleze nový japko foun tak na to v diskuzi na zive.cz okamžite zareaguje 100 zamindrákovanejch pitomců jak to stojí za houwno a jak je android lepší a hlavně levnější, ale když vyleze Google se svejma konečně povedenejma Pixel android telefonama tak po nich neštěkne ani pes a v diskuzi je jen usouženejch 30 přispěvků!!! Lol čím to asi bude? :)))))))
          Kdyby ty zamindrákovaný pitomci neměli pravidelnou porci článků vo japkách kde si můžou zafňukat, tak ze zoufalství budou v zástupech páchat hromadný sebevraždy jak lumíci.
          Když voni to vylejvaní mindráčků tak strašně milujou a strašně moc potřebujou někoho nenávidět když už nemaj rádi ani sami sebe 🙂

          Tak oprava je to jenom 25 diskuzních příspěvků u Guoogle Pixelu… 😀
          http://www.zive.cz/bleskovky/takto-vypada-budoucnost-androidu-google-predstavil-telefony-pixel-a-pixel-xl/sc-4-a-184431/default.aspx
          … a u 7 japka je to 135.. :)))
          http://www.zive.cz/clanky/novy-iphone-7-chybi-mu-audiokonektor-je-vodotesny-a-umi-opticky-zoom/sc-3-a-184139/default.aspx

          Holt taková je realita v celé své nahotě 🙂

        1. AAAch, kdyby vse bylo podle tebe tak nevim, uz si trapnej jak
          AAAch, kdyby vse bylo podle tebe tak nevim, uz si trapnej jak tady do vseho rejes Kuku, je to koncept a ty tve fobie , ze padaj lidi a auta sou k smichu. Pripada mi , ze sedis jen na zidli u monitoru a plkas jak je ten svet nedokonalej, a jak vsichni delame chyby a vse spatne a vlastne i ty napady a hlavne nazory. Nepotrebuju nic doplnovat a nebudu sam tady, abych si nemyslel to co ty, no snad nas prezijes a bacha az pudes ven at nekam nespadnes, silnice a chodniky se taky musej opravit a nekdy ti delnici zapomenout dat ceduli ( POZOR DIRA )

          1. Žij si ve svý idealistický bublině a nenech se rušit
            Žij si ve svý idealistický bublině a nenech se rušit nepodstatnejma detailma. Hlavně si pak nechoď stěžovat k soudu že si nevědel že pes se do mikrovlnky sušit opravdu nedává a že chceš od výrobce pár milijónů :))) Ty si přesně ten co místo na brzdu dupne na plynovej pedál, nakouříš to do svýho baráku a pak děláš blbýho a hážeš to na autopilota a chceš od výrobce odškodné :)))

                1. To tě jenom mate perspektiva. Když to najede na tu plošinu
                  To tě jenom mate perspektiva. Když to najede na tu plošinu tak je to úplně stejně široký.

Napsat komentář