Závody školních vodíkových modelů vyhrál tým SOŠ Třineckých železáren

Třetí ročník soutěže Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC), jejíž tuzemské finále se konalo 8. dubna v areálu Kampusu Dejvice, zná svého vítěze.

Vítězný RC model auta na vodík
foto: Horizon Challenge

Vítězem středoškolské soutěže se stal tým Střední odborné školy Třineckých železáren, který v šestihodinovém vytrvalostním závodě dálkově ovládaných modelů aut s hybridním vodíkovým pohonem porazil 19 družstev středoškoláků z celé ČR.

Závod představuje vyvrcholení programu Horizon Educational Group, jehož smyslem je přiblížit středoškolským studentům STEM obory (science, technology, engineering, math) a nadchnout je pro technologie obnovitelných zdrojů energie.

Studenti se s pomocí Horizon Energy Boxu seznamují s obnovitelnými zdroji energie a teoretické znalosti pak použijí při sestavení dálkově ovládaného závodního auta, poháněného vodíkovými palivovými články.

„Příprava byla dost náročná. Auto jsme museli celé přestavět, zůstal nám z něho jen podvozek. Pořád něco nesedělo, a když jsme pak model testovali, stále se objevovaly technické zádrhele,“ řekl Bohuslav Cyhan, učitel odborného výcviku a zároveň kouč vítězného týmu Střední odborné školy Třineckých železáren.

Jak dodal, dobrodružný byl i samotný závod: „Domluvili jsme si strategii, ale kluci dostali v polovině závodu hroznou chuť závodit. Naštěstí se vzpamatovali a zase jeli vytrvalostně.“

Družstvo bude jako vítěz českého kola reprezentovat ČR na mezinárodním finále v závodě 24hrs de Saint Jo, který se bude konat 5. – 6. května ve Francii. Podle Timo Lukkarinena, generálního ředitele Horizon Educational, se vzdělávání ve vědních oborech do budoucna neobejde bez praktické výuky postavené na řešení konkrétních problémů.

Z toho vycházejí speciální studijní plány do hodin chemie a fyziky, které Horizon Educational dodává pedagogům ze škol zapojených do H2AC.

Reálný přínos oceňuje rovněž Mojmír Kašprišin, člen představenstva Moravia Steel, která je i letos hlavním partnerem projektu: „H2AC studentům umožňuje nenásilně a zábavnou cestou získat poznatky a praktické zkušenosti, jež jim pak pomohou lépe se prosadit v oboru.“

Celkový účinek projektu a jeho prestiž letos výrazně podpořilo konání finále závodu v Kampusu Dejvice, kde v rámci doprovodného programu měli středoškoláci možnost poznat akademické prostředí renomovaných technických univerzit, ČVUT a VŠCHT.

O tom, že studenty tento krok potěšil, svědčí především velký zájem o exkurzi do mechanických laboratoří a aktivní diskuzi s úspěšnými absolventy, která mohla vzniknout díky celkové záštitě Fakulty Strojní .

Již teď Horizon Educational Group připravuje vyhlášení dalšího ročníku H2AC. Školy se budou moci přihlašovat na webových stránkách.

tisková zpráva

15 Comments on “Závody školních vodíkových modelů vyhrál tým SOŠ Třineckých železáren”

        1. Takže lord Chilcot je taky komouš?
          A Bush i Blair jsou taky

          Takže lord Chilcot je taky komouš?
          A Bush i Blair jsou taky komouši, když věděli, že v Íráku zbraně nejsou, přesto „kvůli“ zbraním na Írák zaútočili oficiálně?
          Ty to máš v hlavně pěkně pomotaný, ani základní logika ti nefunguje 🙂
          tenhle zdroje jsou taky komoušký? 😀
          goo.gl/81OsBK
          goo.gl/lUTdCk
          bbc: goo.gl/6sbMn6

          prober se, podřadný člověče 🙂

      1. evidentně je študák podmáznut nějakým zhovadistvem co
        evidentně je študák podmáznut nějakým zhovadistvem co ten bulšit sponzoruje. Myslíš že tomu budoucímu koumáku někdo pak svěří odbornou pozici a své investice když ví že ten ňouma je pak klidně schopen prodat svoji loajálnost i racionální myšlení ?? Ty mladý hošánci odkojený leda tak Gamesama na laciným PCčku toužíc po Eplu jsou akorát sami proti sobě takhle veřejně do světa vytroubit svoje kašpařiny :DDD

    1. Já si myslím, že právě tato soutěž pomůže
      Já si myslím, že právě tato soutěž pomůže účastníkům pochopit, že tudy cesta nevede, protože mohou porovnat, jaké je to provozovat RC model na LiPol a RC model na vodíkové články.

      Takže určitě řešili:
      1. jak nabít nebo dolít
      2. samovybíjení & unik vodíku
      3. bezpečnost
      4. poskytovaný okamžitý výkon
      a určitě ještě množství dalších věcí, které nedokážu vymyslet.

      Osobně raději provozuji RC modely na akumulátory než na cokoliv jiného.

Napsat komentář