Ostravská elektrotechnika pořádá soutěž robotických aut

Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO pořádá 4. 4. 2017 ve svém areálu soutěž v autonomním řízení modelů vozidel.

Studenti z celého Česka se mohou zúčastnit soutěže v autonomním řízení modelů vozidel – NXP Cup
foto: NXP Cup

Soutěž bude probíhat od 9 do 15 hodin ve druhém patře nové budovy FEI v areálu univerzity v Ostravě-Porubě. Pořádání soutěže se v letošním roce ujala katedra informatiky FEI VŠB-TUO ve spolupráci s pobočkou firmy NXP v Rožnově pod Radhoštěm.

Cílem soutěže je projet neznámou dráhu modelem vozidla v co nejkratším čase a během jízdy z dráhy nevyjet. Akce je jedním ze šesti evropských kvalifikačních kol.

Soutěž NXP Cup je celosvětová soutěž s mnohaletou tradicí. Účastní se jí středoškolští a vysokoškolští studenti s tím rozdílem, že soutěží na jiných dráhách. Účastníci soutěže smí využívat pouze předepsaný model vozidla a přísná pravidla soutěže jim nedovolují tato vozidla zásadně upravovat.

Svůj um a důvtip tak musí všichni soutěžící prokázat zejména v programování řídícího počítače vozidla. Situace před vozidlem je snímána pomocí řádkové kamery, řízení se zajišťuje pomocí serva a pro pohon vozidla slouží dva nezávislé elektromotory.

Energii během jízdy vozidlu dodává malý akumulátor s omezenou maximální kapacitou. Nejlepší středoškolské a vysokoškolské týmy postoupí do celoevropského finále, které se v letošním roce bude konat v Mnichově.

tisková zpráva

Napsat komentář