Podle 80 % Čechů by se energie v ČR měla získávat hlavně z obnovitelných zdrojů

Češi si uvědomují, že využívání obnovitelných zdrojů je klíčové v otázce trvale udržitelného rozvoje. Celkem 95 % respondentů nedávného průzkumu by uvítalo investice měst a obcí do snížení znečištění ovzduší a 80 % dotázaných obnovitelné zdroje dokonce považuje za nejlepší zdroj energie pro Českou republiku.

95 % Čechů si myslí, že by kromě samotných domácností měla ke snižování znečištění ovzduší přispět i města a obce investicemi do využívání obnovitelných zdrojů.
foto: andreas160578, licence public domain

Ačkoliv Češi zelenou energii podporují, pouhých 5 % z nich si myslí, že se ve snaze o trvale udržitelný rozvoj vyrovnáme nejzodpovědnějším evropským státům. Dle průzkumu by ekologická řešení ve městech přivítali zejména obyvatelé Moravskoslezského kraje, kde znečištěné ovzduší výrazně zhoršuje kvalitu života.

„Výraznou změnou k lepšímu může být například podpora elektromobilů napájených z obnovitelných zdrojů nebo investice do zvyšování energetické soběstačnosti budov například pomocí instalací solárních panelů na střechy domů,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Téměř 80 % Čechů považuje obnovitelné zdroje za nejlepší zdroj energie pro Českou republiku a jejich využívání podporují zejména ženy. Z průzkumu dále vyplývá, že Češi rovněž vidí velký prostor pro zlepšení stávající situace.

Pouhých 5 % dotázaných by totiž Českou republiku zařadilo mezi nejzodpovědnější evropské státy v otázce snahy o udržitelný rozvoj.

Jaký je potenciál solární energetiky v ČR?

Studie Solární asociace kalkuluje, že solárními panely pokryté domy by mohly vyrobit až 7,3 milionů megawatthodin ročně. To odpovídá přibližně polovině současné spotřeby českých domácností.

Domácnosti se také nezdráhají začít u sebe. Dohromady 60 % dotázaných v současné době již nějaký obnovitelný zdroj využívá. Nejčastěji například ve formě vlastních solárních panelů nebo užití dešťové vody na zavlažování zahrady.

Dalším pozitivním zjištěním je fakt, že 80 % Čechů by dalo přednost elektromobilu před klasickým benzinovým či naftovým automobilem, ovšem jen v případě, že by byl cenově srovnatelný.

„Počáteční investice domácností do využívání obnovitelných zdrojů jsou samozřejmě vždy vyšší, nicméně náklady se v delším časovém horizontu několikanásobně vrátí. Důležité ale je, že tímto krokem přispívají k zachování naší planety pro další generace. Obnovitelná řešení se navíc díky neustálému technologickému vývoji stávají pro domácnosti finančně dostupnějšími,“ uvedla Veronika Hamáčková ze Solární asociace.

tisková zpráva

18 Comments on “Podle 80 % Čechů by se energie v ČR měla získávat hlavně z obnovitelných zdrojů”

  1. Hybrid začíná zelenat, zřejmě si redakce udělala výzkum
    Hybrid začíná zelenat, zřejmě si redakce udělala výzkum ,že tento server čte hodně polovzdělaných zelených hlupáků co podle zeleného náboženství věří v OZE, jo jistě poručíme větru , dešti a slunci a nebo se obejdeme úplně bez energie. 80% lidí už je pro OZE vy musíte taky…
    Německo přešlo na zelené náboženství okolo roku 1992 tedy před 25 lety. Výsledkem jejich snažení je zdecimování energetických firem, zničení celého odvětví jaderné energetiky. Emise CO2 na obyvatele tam mají větší než u nás. Podíl OZE na konečné spotřebě nižší a Němec si za svůj velký plat může koupit méně elektrické energie než Čech za svojí relativně malou mzdu. Jen za poslední rok tam 300 000 Němců odpojili od el. energie , protože neměli peníze na zaplacení účtů – tak vypadá realita, ale Geblsovká propaganda tam běží na plné obrátky už od základy do nich cpou zelenou ideologii jak v Hitler Jugen.

    1. Když se píše jen o Tesle, není to někomu po vůli, když
      Když se píše jen o Tesle, není to někomu po vůli, když se píše o OZE, zase není… Je pravda že tato tiskovka je poněkud mimo a asi odporuje zkušenostem, které máte Vy a které mám já. Ale zase nevíme jak byla otázka formulovaná, s tím se dá také čarovat. Pokud se zeptáte třeba takto“ Souhasíte s tím, aby bylo možné si instalovat domácí FVE, pak asi přes těch 50%, klidně i těch 80% dostanete a stejně tak to můžete vydávat za podporu OZE. Ale znění otázky se nedozvíte. Je to klasika jako: Pokud kouří, 80% lékařů kouří značku XYZ.

      Myslím že u emisí CO2 je spíše více vypovídající hodnota na kWh, nebo na jednotku HDP, pokud půjdeme přísně po emisích na obyvatele a budeme tak srovnávat státy, nejlíp nám výjde nějaká Bangladéš, nebo KLDR. On problém vysokých emisí může být i ve vysoké spotřebě energií.

      OZE samozřejmě i ve větším nasadit jdou, ale bude to vyžadovatvyšší investice a překonání dalších technologických překážek. Dnes zejména problému s akumulací, jak krátkodobou, tak dlouhodobou. U toho je problém určit cenu. Stejný problém máme ale i u elektráren jaderných, jen víme že snad může cena lítat mezi 50-120€/MWh. Na toto asi nikdo nezná pořádně odpovědi.

      A přestože třeba pan Wagner tvrdí že se OZE a JE skvěle doplňují, není tomu příliš tak. Pokud máte JE dost na zimní provoz, neic Vás nenutí v létě využívat OZE a o kapacitu spotřeby se budou dokonce přetahovat, což se podepíše na výnosnosti jednoho nebo druhého. To by pak paradoxně sám volal po tom co kritizuje, až trojnásobné jištění výkonu. Jednou by bylo třeba 5GW v OZE, pak třeba 13GW v JE a třeba dalších 5GW v spalovacích zálohách. Pokud se jednou zainvestuje jaderná cesta, tak OZE zůstanou možná pro soukromé účely. Jednak v ekonomice asi nebudou prostředky pro oboje a jednak by to byo dost zbytečné. Nepřineslo by to žádnou změnu, novou kvalitu.

      Sice to jen složitě může kdokoliv měnit, to co se stalo v minulosti, ale je myslím nutné se zeptat co vedlo k tomu že se v Německu tehdy tak rozmohlo zelené náboženství, jak vy říkáte, to není jen tak samo sebou, když si srovnáme Francii a Německo, je to dost velký rozdíl v přístupu. Mám poněkud pochybnosti že by ten rozdíl mohlo být Rakousko s nějakými pěti miliony. Musí to být v něčem jiném. Až budeme vědět toto, pak bude možné proces případně zvrátit. Ovšem jaderná cesta přitom nesmí být mnohem nákladnější, než cesta přes OZE a akumulaci.

      Co se týče Němců, tak jejich největším nepřítelem je jejich Geist a to že nemají pojistku. Prostě jak jsou zvyklí poslouchat, tak nejsou sto poznat že jim něco ujíždí kam nemá.

  2. Panebože, to je tak evidentní lež, že to do očí bije.
    Panebože, to je tak evidentní lež, že to do očí bije. Sakra, máte ten článek označený jako inzerci solárních zlodějů. Zroj tisková zpráva, takže kdo takový blábol tvrdí z na základě čeho. Ty otázky bych chtěl vidět. Vidím to takto: Otázka chcete čistější ovzduší. Kdo by nechtěl. Závěr: Je třeba dotovat solární energii. Asi tak.

      1. To sdružení bylo zjevně založeno a v této době dává
        To sdružení bylo zjevně založeno a v této době dává velké peníze na propagandu z důvodů, že teď nastává doba, kdy podle EU můžeme po 10ti letech překontrolovat soláry baronům, a pokud vydělali víc než se vydělává na běžných investicích, tak má Česko možnost po schválení jim ty krvavé dotace stopnout a už nepokračovat na celých 20 let.

        1. V clanku se pise o budouci vystavbe FVE na strechach domu a
          V clanku se pise o budouci vystavbe FVE na strechach domu a nahrazovani uhelnych zdroju. Takove FVE nemaji zadny narok na dotace. Takze jdete spatnym smerem.
          V minulych letech se nekteri prizivili na dotovanych vykupech a to je spatne. Ale to neznamena, ze jakakoliv nova vystavba FVE ma neco spolecneho s tim podfukem. Ja rikam ano nedotovane vystavbe FVE. A stat by nemel hazet klacky pod nohy tem, kdo to financuji ze sveho. Viz Vitaskova, ERU, MPO, CEZ apod.

                1. Ne, to máte chápat tak že každý stát má právo o
                  Ne, to máte chápat tak že každý stát má právo o jistých otázkách rozhodovat sám a u nás se jde jinou cestou než na Slovensku, v mnoha věcech bohužel a vláda tím jde na ruku mnohdy těm nejzávistivějším jedincům.

                  To máte tak, první se tu horko těžko udělalo soukromé připojištění na důchod, no a pak vláda aby si zřejmě koupila důchodce a závistivce a měla více v průběžném, ze kterého šly nějaká procenta z toho co člověk zaplatil jako státní příspěvek na soukromé připojištění (kolik to bylo z hlavy nevím nevím), tak to zrušila.

                  To stejné první to přestřelili s FVE a od roku 2010 proti FVE vede na oficiální úrovni kampaň, dělají se jim problémy a podobně, stanovují se nesmyslné podmínky připojení…

                  Ale vláda je po této stránce totálně chaotická, naposledy vyhodili ministra protože chtěl zakázat možnost aby si lidé vyjednali vlastní tarify s operátory. A to je pořád něco.

                  Premiér si raději jede na stranický sjezd místo zastupování státu na schůzce EU… Jenom aby to brzo neskončilo že se směr migrace pracovníků a migrace obecně mezi republikami obrátí.

                  Nerad to říkám, ale Fico je možná při smyslech víc než Sobotka.

Napsat komentář