Česká firma spouští sériovou výrobu domácích baterií EnergyCloud

Plzeňská firma NetPro systems, která vyrábí domácí baterie EnergyCloud, po loňské testovací fázi spouští jejich sériovou výrobu. Představí je na veletrhu Amper v Brně.

Solární panely na střeše domu převádí solární energii na elektřinu. Získaná energie se částečně spotřebovává na provoz spotřebičů, její nespotřebovaná část se ukládá v baterii Energy Cloud.
foto: EnergyCloud

Domácí baterie slouží k ukládání energie získané nejčastěji ze solárních panelů pro pozdější využití, přispívají tedy ke zvýšení energetické soběstačnosti rodinných domů i jiných objektů. Zájemci se mohou s bateriemi EnergyCloud seznámit na veletrhu Amper v Brně.

České domácnosti budou mít tento rok o důvod víc, proč začít uvažovat o zvýšení energetické soběstačnosti, tedy snížení výdajů za energie ze sítě. Na trh totiž přichází domácí baterie EnergyCloud, do kterých lze ukládat energii získanou z obnovitelných zdrojů, například pomocí solárních panelů na střeše.

Společnost NetPro systems, která baterie vyrábí, loni provedla testovací instalace, převážně v domech zaměstnanců nebo prvních nadšenců. Letos dokončuje veškeré certifikace pro český trh a do léta spustí sériovou výrobu. Díky ní plánuje uspokojit poměrně vysokou poptávku první vlny zájemců, a zajistit tak až sto nových instalací do konce tohoto roku.

„Máme dlouhý seznam zájemců, kteří na baterii čekají, jsme tedy rádi, že jim EnergyCloud budeme moci už brzy dodat. Vzhledem ke stoupajícímu počtu nových instalací fotovoltaiky očekáváme i stoupající poptávku po domácích bateriích, do kterých lze získanou energii ze solárních panelů uložit do zásoby,“ říká Tomáš Jelínek, jednatel společnosti NetPro systems.

Slunce nejvíce energie vyrábí v čase, kdy většina rodin není doma, uložení energie tedy umožňuje její spotřebu po návratu z práce nebo třeba ve dnech, kdy je zataženo.

Baterie EnergyCloud jsou hotovým řešením, ke kterému není třeba dodávat žádné další komponenty. Jsou unikátní díky využití baterií LiFEPO4, které jsou bezpečnější než více rozšířené a rizikové baterie typu Li-ion.

Kapacita úložiště základního modelu je 7,6 kWh, což odpovídá 108 hodinám zapnuté TV nebo 850 hodinám nabíjení mobilu, každý si ale může kapacitu poskládat dle potřeby.

„Věříme, že domácí baterie se v nejbližších letech stanou běžnou součástí domácností, které chtějí snížit výdaje na energie a žít v souladu s principem udržitelného rozvoje,“ dodává Tomáš Jelínek.

Baterie EnergyCloud budou k vidění na mezinárodním veletrhu Amper, který se koná 21. 3. až 24. 3. v Brně, v energetické sekci v pavilonu P brněnského výstaviště. Zájemci mohou na místě probrat možnosti instalace v jejich domě, výši finanční úspory či technické parametry.

Technické parametry základního modelu baterie Home 7

zapojení: 1 fázový výstup, 230V
kapacita úložiště: 7,6 kWh (odpovídá 4 hodinám varné konvice, 108 hodin TV nebo 850 hodin nabíjení mobilu)
životnost: cca 10 000 cyklů nebo 15 let
max. odebíraný výkon: 3,8kW po dobu 2 hodin
nabíjecí cyklus: plně automatický, obvykle 2-3 hodiny
provedení: ocelo-plechové robustní šasi s hightech designem
rozměry: dva díly 83 cm x 66 cm x 30 cm (VxŠxH), volitelná instalace vedle sebe nebo na sobě
celková váha: 150 kg
barva, design: Volitelný
technologie baterií: LiFePO4

cena: celkové náklady 200 000 Kč (z dotace Nová Zelená úsporám lze čerpat cca 100 000 Kč)

tisková zpráva

35 Comments on “Česká firma spouští sériovou výrobu domácích baterií EnergyCloud”

  1. Li-Ion je skupina akumulátorů s tekutým elektrolytem kam
    Li-Ion je skupina akumulátorů s tekutým elektrolytem kam spadá LiCo, NMC, LiFePO4 atd.
    Prizmatické NMC se dají normálně koupit, ale proti LiFePO4 jsou sice podstatně lehčí, trochu lepší životnost, bohužel za dvojnásobnou cenu.
    Proto do energetických úložišť jsou nejpříznivější LiFePO4. Tam váhu neřešíte jak u elektromobilů

  2. Jednoznačně je vidět jak došli k té ceně:
    50000 náklady

    Jednoznačně je vidět jak došli k té ceně:
    50000 náklady + 1% zisku = 100000 + 100000 dotace = 200000.
    Kdo nechápe obchodnické procenta tak 1% ze sta je 1kč
    Za každou jednu nákladovou korunu přičtu 1% to je 1 kč:)
    Dokud se bude v ČR takto počítat budeme na západ pořád čumět s otevřító hobó. Dotace na cokoli nic nezlevňuje jen umožňuje to prodávat dráž. Cokoli za 200k s dotací 100k vypadá příznivěji než to samé jen za 100k bez dotace. Působí to na psychiku že jsme za stejné peníze dostali hodnotnější produkt.

    1. Přesně tak. Kde vzali 200 000? 690Ah 12V baterie s
      Přesně tak. Kde vzali 200 000? 690Ah 12V baterie s životností 7 let i více let, tedy krásných 8,3kWh, tedy víc než od firmy koupím za 22 000kč s DPH bez dlouhého hledání, k tomu měnič na 230V se do 5000kč vejdu s přehledem. 27000 oproti 200000!!!

      Za +-30000 mám tedy to samé, za zbývajících 170 000 koupím panely z Číny s měničem a dalšími bateriemi, protože 8kWh je málo. Kvalitou se vše rovná Evropě, proto chce EU zavést demokratické CLO, protože to tu neumí levněji vyrobit! 😀

      Za 200 000 tisíc mám tedy pořádnou fotovoltaickou elektrárnu, mnohem větší kapacitu baterií, takže se nebudu bát udělat si čaj v konvici, atd atd.

    1. Řádově vyšší odolnost ve srovnání s čím? S
      Řádově vyšší odolnost ve srovnání s čím? S nejzákladnějšími LiCo články, co se používají do notebooků, mobilů a elektroniky? To každopádně i když dnes už díky výrazně vylepšené technologii výroby už ten rozdíl není tak velký. Ale v porovnání s moderními články od kvalitních výrobců používanými v EV nebo právě v řešeních pro akumulaci energie ani omylem.

  3. A kolik asi bude stát roční pojistka po vybavení domu
    A kolik asi bude stát roční pojistka po vybavení domu takovým nebezpečným akumulátorovým úložištěm elektrické energie, zvyšujícím riziko zahoření domu až o pět řádů?

    A jakými stavebně-technickými prostředky bude muset být dům dovybaven, aby splňoval požadavky na spolehlivé protipožární a zdravotní zabezpečení života v domě?

    Jak časté a za kolik budou muset být prováděny na takovém zařízení veškeré revize?

    A kolik to vše ostatní bude stát?

    Mnoho otázek, žádné odpovědi – jen klamavé informace o údajných úsporách.

    1. To je s prominutím naprostý blábol. To byste musel
      To je s prominutím naprostý blábol. To byste musel zabezpečovat i každý notebook, holící strojek, bezdrátová sluchátka nebo mobil, se kterým se běžně válíte ve vysoce hořlavé posteli. Tam se používají výrazně nebezpečnější akumulátory.

    2. to je ale blbost , co?
      Bateriové úložiště podléhá

      to je ale blbost , co?
      Bateriové úložiště podléhá podobným podmínkám jako jiné běžné elektroinstalace v RD.
      Nemyslím, že plynový kotel nebo topení na tuhá paliva popř. LTO bude požárně bezpečnější. Nebo dáte přednost „bezpečným“ naftovým kamínkům nebo uhlí?

      1. To ma i AC verze Tesla PowerWallu 2. generace. Navic ma 2x
        To ma i AC verze Tesla PowerWallu 2. generace. Navic ma 2x takovou kapacitu, 1.5x takovy vykon a stoji (vcetne instalace) jen 162.000 Kc po prepoctu z Nemecke ceny bez DPH.

        Ja jsem rad, ze se ceske firmy snazi, ale za 190.000 proste nemuzou cenove ani parametry konkurovat, to se proste vuci Gigatovarne neda.

      1. Tak v tom prípade je to stále hračka pre nadšencov. Len
        Tak v tom prípade je to stále hračka pre nadšencov. Len neviem prečo sa všetci chvália ako sú s cenami za 1kWh pod 200 USD.. Niektorý uvádzajú už 145 USD a ďalší do 3 rokov smeruje ku 100 USD /kWh..Len bohužiaľ to stále predávajú za 500-600-700-800 za 1kWh. Mne ako zákazníkovi je úprimne jedno čím sa chvália keď mne to predaju 3*drahšie.

    1. Baterie EnergyCloud jsou hotovým řešením, ke kterému
      Baterie EnergyCloud jsou hotovým řešením, ke kterému není třeba dodávat žádné další komponenty. Jsou unikátní díky využití baterií LiFEPO4, které jsou bezpečnější než více rozšířené a rizikové baterie typu Li-ion.

      Poslední slovo ve větě.

      Jinak na FVE se víc používají LiFePO4 než Li-ion,
      ale to je celkem jedno, hlavně, že nějaké budou, ještě bude zajímavá cena a tam to tak růžově už nevidím.
      Ale rád se zítra na místě podívám.

      1. A ta „unikátnost“ Lifepo4 spočívá v tom, že jsou dnes už
        A ta „unikátnost“ Lifepo4 spočívá v tom, že jsou dnes už po všech stránkách zaostalé, drahé a jejich parametry se za 10 let co jsou na trhu nikam neposunul? Kdyby se daly běžně koupit NMC nebo NCA li-ion články v prizmatickém provedení se šroubovacími terminály o kapacitách v řádech desítek Ah, tak po nějakém Lifepo4 neštěkne ani pes.

Napsat komentář