Veteráni z Tesly chtějí postavit gigatovárnu ve Skandinávii

Peter Carlsson pracoval v letech 2011-2015 v Tesla jako vice-prezident dodavatelského řetězce. Nasbírané know-how teď hodlá zúročit ve své vlastní firmě Northvolt.

Zhruba takhle má vypadat gigatovárna Tesla po dokončení v následujících letech. Zatím je hotova zhruba z jedné třetiny, přesto už se tam rozjela výroba.
foto: Tesla

Nový švédský podnik Northvolt založili Peter Carlsson a Paolo Cerruti, jeho bývalý kolega z Tesly, asi rok po odchodu z Tesly. Zainvestoval je švédský kapitál. A jejich plány nejsou vůbec skromné.

Carlsson & spol. totiž plánují postavit svou vlastní obdobu gigatovárny Tesla, a to buď ve Švédsku (vzhledem k cenám práce ale pochybujeme) nebo ve Finsku (schůdnější, ale přeci jen je to pořád Skandinávie). Ambiciózní cíl je o to zajímavější, že plánují stlačit cenu baterií pod $100/kWh.

Své plány aktuálně Northvolt prezentoval na tiskové konferenci ve Stockholmu. Pánové věří, že letos se jim podaří získat důvěru ve velkolepý projekt a brzy i kopnout do země.

Odhadované náklady jsou 40 mld. švédských korun (v přepočtu asi $4,25 mld. = asi 110 mld. Kč) ve čtyřech vlnách. Do roku 2023 má být továrna schopna vyrábět 32 GWh baterií. Pro srovnání, gigatovárna Tesla počítá s 50 GWh a výhledově až 150 GWh.

Švédská energetická agentura zatím do Northvoltu vložila 4 miliony eur. Dalším investorem na například švédský energetický kolos Vattenfall.

Odvážný nápad celkově vůbec nezní špatně ani bláhově. Baterie budou potřeba na všech kontinentech, včetně Evropy. Výroba baterií se už dnes profiluje jako jedno z nových klíčových průmyslových odvětí.

19 Comments on “Veteráni z Tesly chtějí postavit gigatovárnu ve Skandinávii”

  1. Výhodnost stavby továrny ve Švédsku závisí hodně na
    Výhodnost stavby továrny ve Švédsku závisí hodně na tom, jak moc lze výrobu baterií automatizovat. Pokud potřebujete jen „pár stovek“ inženýrů a operátorů výrobních linek, tak může být výhodou dostupnost kvalifikované pracovní síly.

  2. Tesla Inc řekl v pátek že zvýšil o 1,2 miliardy $, což
    Tesla Inc řekl v pátek že zvýšil o 1,2 miliardy $, což je zhruba o 20 procent více, než měl v plánu, prodejem kmenových akcií a konvertibilních dluh. před zahájením klíčové Model 3 sedan.

    Společnost, vedená Elon Musk, řekl, že prodal 1,3 milionu běžných akcií za 262 $ za kus získat 350 milionů $ a že vyvolává další 850 milionů $ přesto, že prodej konvertibilních seniorních dluhopisů díky 2022.

    1,3 milionu prodaných akcií představuje asi 0,8 procenta akcií Tesla

    http://finance.yahoo.com/news/tesla-raises-1-2-billion-130815230.html

    1. Gigafactory bude velká jen coby jedna budova. Po světě je
      Gigafactory bude velká jen coby jedna budova. Po světě je ale stovky továren které jako komplex tvoří mnohem větší výrobní celek, než jaký bude mít Gigafactory po dokončení. Je to dobře zvládnuté PR Tesly která vše co dělá prezentuje jako něco nejlepší, největší a vlastně úplně jedinečné.

    1. Jak jde vývoj, tak se mění i suroviny potřebné pro
      Jak jde vývoj, tak se mění i suroviny potřebné pro výrobu baterií. Tak 10 let zpátky byl grafen jenom v labáku. Dnes se začíná běžně používat. Takže je docela možné, že v roce 2020 se bude lithium podílet na výrobě baterie jenom pár procenty…..

          1. Samozřejmě že dá extrahovat. Dokonce se extrahovat musí.
            Samozřejmě že dá extrahovat. Dokonce se extrahovat musí. Recyklace je povinná nejen v EU ale i v Americe. Pokud se týče ceny za extrakci lithia (a dalších surovin) při recyklaci, bude to zřejmě otázka technologie a co s čím srovnáváte. Cena se bude lišit podle způsobu recyklace a místa těžby. 🙂

Napsat komentář