Toyota a Shell chtějí postavit síť vodíkových čerpacích stanic v Kalifornii

Společnost Shell ve spolupráci s automobilkou Toyota jsou kandidáty na instalaci vybavení pro tankování vodíku v sedmi čerpacích stanicích v rámci státu Kalifornie

Vodíkové auto Toyota Mirai u vodíkové čerpací stanice
foto: Toyota

Kalifornská energetická komise (CEC) vydala oznámení o udělení dotace (NOPA) se základními parametry podpory budování vodíkové čerpací infrastruktury ve státu Kalifornie. Návrh NOPA je dalším důležitým krokem strategického plánu Kalifornie intenzivněji rozvíjet nízkouhlíková paliva a automobilové technologie prostřednictvím Programu alternativních a obnovitelných paliv a automobilových technologií Kalifornské energetické komise.

„Zajištění služeb dostupného, spolehlivého a pohodlného čerpání paliva je klíčem k širšímu přijetí vozidel poháněných palivovými články,“ uvedl Craig Scott, senior manažer pro vyspělé automobilové technologie ze společnosti Toyota Motor North America.

Dále a doplnil: „Partnerství se společností Shell znamená obohacení rozvoje vodíkové infrastruktury v Kalifornii o zkušenosti a zdroje významné energetické společnosti. Společný tým firem Toyota a Shell nás opět posune o  krok blíže k vodíkové společnosti.“

„Vozy na vodík by mohly sehrát důležitou roli ve zlepšování kvality ovzduší a současně motoristům zajistit potřebné pohodlí a praktičnost,“ uvedl Oliver Bishop, ředitel sektoru vodíku ze společnosti Shell.

Tento typ spolupráce mezi vládními orgány a průmyslem je podle Bishopa klíčem k tomu, aby se vodík stal reálnou volbou. Je to podle jeho mínění také skvělá příležitost, jak dostat na silnice vyšší počet vozů na vodíkové palivové články a napomoci k plnění cílů v oblasti snižování uhlíkových emisí celého státu.

tisková zpráva

11 Comments on “Toyota a Shell chtějí postavit síť vodíkových čerpacích stanic v Kalifornii”

        1. Baťa poslal v 30. letech do Brazílie dva obchodní
          Baťa poslal v 30. letech do Brazílie dva obchodní zástupce, aby prosondovali terén. První (rs) napsal: „Lidi tady chodí bosi, možnosti odbytu minimální.“ Druhý napsal: „Lidi tady chodí bosi, trh s obrovským potenciálem.“
          Pro mě je údaj o celkovém počtu prodaných aut za rok jen informací o obrovském potenciálním trhu pro elektromobily. Jejich prodej je v exponenciální části logistické křivky, prodeje rostou obrovským tempem. Ještě 7 zdvojnásobení a celý trh je jejich.

Napsat komentář