Autosalon Ženeva 2017: nový luxusní elektrický sedan H600

Pininfarina a Hybrid Kinetic Group představí na autosalonu Ženeva 2017 začátkem března nový koncept H600. Auto má být poháněno novým typem grafenových baterií.

Slavná italská dílna Pininfarina se chce letos na ženevském autosalonu opět blýsknout, tentokrát luxusním sedanem s výjimečnými grafenovými bateriemi
foto: Pininfarina

Pininfarina ani spolupracující společnost Hybrid Kinetic Group (HK Motors z Hong Kongu) zatím nedali k dispozici žádné konkrétní specifikace. Grafenové baterie by ale údajně mohly přinést 5x až 10x vyšší energetickou hustotu než srovnatelné li-ion baterie.

Výrazně vyšší má být také výkonová hustota, a to dokonce až stonásobně! Minulý rok se ostatně spekulovalo, že grafenové baterie vyvíjí také Tesla. Grafen jakožto „zázračný materiál“ a baterie z něj totiž skrývají netušené možnosti.

Grafenové baterie má údajně využívat také nový elektromobil EMotion Henrika Fiskera. Grafenu a jeho možnostem se dokonce už věnují i samostatné publikace, například online magazín Graphene-info.com.

tisková zpráva

39 Comments on “Autosalon Ženeva 2017: nový luxusní elektrický sedan H600”

  1. Marketing sa znovu pretlacil do technologickej oblasti a to
    Marketing sa znovu pretlacil do technologickej oblasti a to mozem ako ex-zamestnanec GRAPHENE BATTERIES NO potvrdit ze grafen sa pouziva iba ako aditivum do stavajucich elektrodovych hmot (slurry) prioritne na zlepsenie morfologie a tym zlepsenie transferu Li+ cez tortuosity efekt.

    V praxi ide o to ze je sice mozne pouzit grafen ako aktivnu hmotu Li-ion baterie a to ma grafen fantasticku gravimetricku kapacitu cca 1800mAh/g (podla typu funkcnych skupin na povrchu) ale z dovodu extremne nizkeho pomeru gravimetric/volumetric grafenu (0.05g/cm3) pre porovnanie komercny grafit pouzivany v bateriach ma 1.6g/cm3.

    Volumetricka kapacita je v konecnom dosledku to na com vo finale zalezi pretoze to urcuje kapacitu elektrody-baterie a to je dane mnostvom (loadingom) elektrod vyjadrene na plochu mAh/cm2 a objem mAh/cm3 co teda znamena ze potrebujete material ktory ma vysoku hustotu g/cm3 pretoze cela musi byt balancovana z prebytkom na strane anody. V praxi ak teda mate super lahky grafen z 0.05 g/cm3 a pouzijete ho ako anodu tak na vybalancovanie LL NMC materialu z cca 3.6 g/cm3 budete potrebovat tak vysoky loading grafenovej anody ze tloustka anody bude v centrimetroch namiesto 50 – 80 um v pripade klasickych katodovych hmot.

    Dalsi problem mate z cenou grafenu kde nasa dcerska spolocnost ABALONYX AS je sice najvacsi vyrobca grafenu a jeho derivatov na svete ale aj tak jeho komercializacia je stale „big challenge“ pretoze potrebujete akceptaciu trhu a tam ma grafen problem pretoze z minimalnym mnostvom urobite maximalne vysledky co ale znamena ze zo 250g grafenu by ste pokryli dopyt v sektore dotykovych displejov co je rocna spotrebu polymerov/MOx v tomto priemysle.

    Aj cez vsetky tieto problemy je grafenove baterie su teoreticky mozne ale to vyzaduje interakciu kationov/anionov co je limitovane pracovnym oknom a to je dane HOMO/LUMO potencialom kde Li+ ako kation nevyhovuje ale existuje nieco co vyhovuje 🙂

    1. Když řikáte že grafénové baterie jsou teoreticky možné
      Když řikáte že grafénové baterie jsou teoreticky možné to znamená, že ještě žádná neexistuje ani v laboratoři a na trh se dostane až tak tak za 30 či 50 let 😀
      Holt je to tak disruptivní, že by to naprosto zničilo současný trh, tak se žádnej grafenovej výrobek nevyrábí. Existuje vůbec nějakej grafenovej výrobek ke koupi?
      A novináři stále můžou žvatlat o zázracích 🙂

      1. Neexistuje grafenova bateria ktora ma grafen ako aktivnu hmotu
        Neexistuje grafenova bateria ktora ma grafen ako aktivnu hmotu ale existuju Li, Na, Mg baterie u ktorych je grafen pouzity ako aditivum a zvlast kvoli cene je to pod 1% hmotnostne.

        Kapacita elektrody mAh/cm3 to je limit a kedze grafen ako anodova hmota je 72x lahsia ako katoda LL NMC a 32x lahsia ako grafit anode tak nie je v realnych moznostiach vybalancovat loading elektrod.

        Ako priklad dnes najlepsie Li-ion dosahuju na urovni elektrod viac ako 4 mAh/cm2 co v praxi znamena ze je nutne deponovat cca 25 mg/cm2 aktivnej hmoty katody co je v pripade klasickej NMC brnkacka ale ak potrebujeme cca 12% prebytok pre anodu tak pre grafitovu anodu to je cca 16 mg/cm2 (grafit ma teoreticku 372mAh/g a reverznu cca 350mAh/g preto ten rozdiel). V tomto pripade sa uz bavime o tloustke elektrod 100um co uz je spickova hodnota.

        Ak teda porovnam grafit a grafen tak 16mg/cm2 pre grafit v pohode nadeponujeme na 120um ale ak mate 32x lahsi grafen tak aby ste dosiahli 16mg tak to tam uz mozete hadzat lopatami.

        1. 1. Shrnuto podtrženo o kolik % mají tedy baterie s aditivem
          1. Shrnuto podtrženo o kolik % mají tedy baterie s aditivem grafenu lepší vlastnosti než bez? A o kolik to tu baterii prodraží.
          2. Existuje aspoň laboratorní grafenová baterie nebo je to jen příslib a zaklínadlo pro investory, který se možná zrealizuje až za 30 let?

          1. Je otazka ci mozete pouzivat nazov GRAFENOVA BATERIA ak ste
            Je otazka ci mozete pouzivat nazov GRAFENOVA BATERIA ak ste realne v baterii pouzili 1% wt grafenu. Nazov baterii by mal vyjadrujovat pracovny princip baterie preto Li-ion znamena ze pracuje na principe Li+ takze grafenova bateria neexistuje ale baterie na principe anionov, kationov existuju a to Li+, Na+ (monovalentne), Mg2+ (divalentne) alebo Al3+ (trivalentne) ktore vyuzivaju aditiva na baze grafenovych derivatov.

            Anoda z grafenu existuje ale zase iba experimentalne riesienie v ramci vedeckych publikacii ktore ale nemaju komercny ale iba cisto vedecky charakter. Ako som pisal stale tu je ten problem v ultra nizkej plosnej/objemovej kapacite takychto elektrod. Ultra lahky material je dobry pre konstrukcne kompozity ale pre bateriu je vsetko o kapacite a to volumetricka (Wh/l) a gravimetricka (Wh/kg).

            Ako priklad staci ak sa kazdy pozriete na AAA bateriu kde su rozmery fixne takze ak je potrebny loading tiez fixny mg/cm2 tak aby ste dosiahli potrebnu kapacitu tak do AAA baterie natlacne 800ccm3 grafenu co je skoro liter takze je jasne kde je problem.

            Dalsi priklad je LiS litium sira kde sira je tiez velmi lahka 2,07 g/cm3 kdezto komercne NMC ma 4.7 g/cm3 co znamena ze NMC baterie budu mat vysoke volumetricke kapacity komercna NCA ma 710 Wh/l co je aj pre top laboratorne LiS nesplneny sen je to totiz znovu dane mg/cm2 co teda znamena ze LiS baterie budu mat vysoku gravimetricku Wh/kg laboratorne 520Wh/kg ale volumetricku cca 600Wh/l

    1. Moj nazor na HE3DA je vseobecne znamy a skoda ze ho redaktor
      Moj nazor na HE3DA je vseobecne znamy a skoda ze ho redaktor RESPEKT osekal tak ze absolutne stratil vyznam ale asi to bude tym ze sa na tejto investicnej bubline potrebuje viac ludi nabalit pokial to niekto neodpiska.

      HE3DA absolutne ignoruje vsetky fyzikalno-chemicke limity, principy a deje v elektrochemii a mne to pripada ako keby marketing bol nadradeny fyzikalnej chemii.

        1. HE3DA už se vybarvila, čínský investor už se stáhl a
          HE3DA už se vybarvila, čínský investor už se stáhl a obávám se že dalšího šílence co do toho dá peníze už nenajdou. Zjednoduším slova Marka Slavíka, když do baterky nedáte pojivo (co tvrdí Procházka) tak je to jako když nedáte maltu mezi cihly a vše vám to popraská a spadne.
          Nebo snad už něco u Ostravy postavili?

    2. nuž – najprv je FUNKČNÝ VZOROK, … a funkčný prototyp je
      nuž – najprv je FUNKČNÝ VZOROK, … a funkčný prototyp je už pred sériová VÝROBA, takže historicky krátka doba 😛
      v zariadenáí na obranu vlasti to od nápadu trvalo do desať rokov v prípade desaťtonového výrobku.

  2. Koncept, to znamená, že to spíš bude ukázka
    Koncept, to znamená, že to spíš bude ukázka technologických možností a na silnici se to auto nikdy neobjeví. Grafenové baterie, i kdyby měly jen 3x vyšší hustotu, tak super do standardního auta půjde nacpat baterka s 1000km dojezdem a nebo poloviční, s dojezdem 500Km a to by mohlo stačit. Jak už tu bylo mnohokrát. Nikdo Vám nedá co já Vám slíbím…. Otázka č. 1 je cena. Otázka č.2 je cena. Otázka č. 3 je masová výroba funkčních a odladěných baterií a tomu dávám tak min. 5 let a víc i kdyby už měli funkční prototyp.

              1. Aha, takže obhajovat masové vraždy v Afghánistánu a
                Aha, takže obhajovat masové vraždy v Afghánistánu a Iráku, kde už mnoho nezávislých komisí přišlo na to, že všechny důvody byly vědomě lživé už před útoky teroristů USA/NATO, je v pořádku, není fake news?

                Ty jsi psychopat, masový vrah, nebo prostě hlupák?

                Dle faktů jsou téměř všechny mainstream média fake news dle těchto faktů, to jen hloupí lidé jako ty stále nechápou, už to neví jen 1/3 podřadných Čechů:
                „Médiím věří v ČR jen 34 % lidí, novinářům 20 %“
                goo.gl/RRLf3H

                Tak vítej mezi posledními blbci 🙂

                1. takže zpráva lorda Chilcota o vědomých lžích zbraní
                  takže zpráva lorda Chilcota o vědomých lžích zbraní hromadného ničení v Íráku je lživá?
                  goo.gl/N5p1yI

                  snad z té slepoty vyrosteš, až ti bude 18

                2. No podla teba by mala byt, ked ju zobrazilo standardne a
                  No podla teba by mala byt, ked ju zobrazilo standardne a mainstream medium 🙂

                3. Ty jsi opravdu velmi omezený člověk 🙂
                  Víš, tohle totiž

                  Ty jsi opravdu velmi omezený člověk 🙂
                  Víš, tohle totiž už nešlo ututlat, malý hochu, navíc žádné právní kroky proti Balirovi či NATO za válečné zločiny učiněny nebyly.

                4. Doufám za něho, že se mu to nestane .. Kdyby přece jenom
                  Doufám za něho, že se mu to nestane .. Kdyby přece jenom jo, tak to bude zatraceně krutý procitnutí, když se zpětně podívá, jaký moudra šířil po světě . 🙁

                5. myslíš moudra typu, že vědci dokázali, že 911 byla
                  myslíš moudra typu, že vědci dokázali, že 911 byla řízená demolice, či že vědci ukázali, kolik nebezepčných kovů je v očkování, že vědci dokázali, že Obavům rodný list je podvrh? Víš, to jen omezení a hloupí stále věří, my ostatní se zařídíme:
                  goo.gl/rVqrQy
                  goo.gl/jaCNwD
                  goo.gl/ZJUIKN

                  Už se proberte, děti

                6. Zi si vo svojom konspiracnom svete, kde vsetci co

                  Zi si vo svojom konspiracnom svete, kde vsetci co
                  – vysetrovali 911 su podplateny
                  – vymyslaju vakciny, ich robia kvoli kvoli tomu, aby ublizili
                  – overovali obamov rodny list su podplateny.

                  Su to stovky beznych ludi, co skoncili bezne skoly, maju rozne vedomosti a ziju bezny zivot. Na rozdiel od teba sa ale necitia tak ohrozeny ako ty. Lebo strach podporuje podozrievave myslenie.

                7. Takže ty tvrdíš, že ty věděcký studie, co jsem linknul,
                  Takže ty tvrdíš, že ty věděcký studie, co jsem linknul, jsou lži, kdežto ty bez jedinéh důkazu řekneš, že máš pravdu pouze ty?

                  Ukázková blbost od tebe ukázána, děkujeme 🙂

                8. Presne tak – su to nedoveryhodne a lzive media. Napr. ten link
                  Presne tak – su to nedoveryhodne a lzive media. Napr. ten link o 911 – kde sa odvolavaju na European Scientific Journal.
                  Pozris sa, co European Scientific Journal pise na SVOJEJ domovskej stranke dole:

                  http a eujournal.org/index.php/esj

                  December/2016:
                  Disclaimer: The European Scientific Journal, ESJ did not publish an article on 9/11 attacks.PDF

                9. jen člověk s mozkem poznal, že budova se sama o sobě i pod
                  jen člověk s mozkem poznal, že budova se sama o sobě i pod ohněm nemůže zřítit rychlostí 1 G
                  navíc i soud v UK uznal, že BBC lhalo o budovách, dokonce s předstihem!!! 😀

                  goo.gl/BOLVo4

                10. Spytaj sa tych stoviek vysetrovatelov, ktori to vysetrovali.
                  Spytaj sa tych stoviek vysetrovatelov, ktori to vysetrovali. Ci si myslis, ze vsetci su podplateny a mlcia?

                  Linkujes uplne pochybne stranky, ktore za to, aby na ne niekto klikol uverejnia akykolvek blud.

                11. já vím, že nemáš vlastní mozek, který nezná ani
                  já vím, že nemáš vlastní mozek, který nezná ani základní zákony fyziky, že poteřbuješ, aby ti ČT či vláda vládla a určovala, co si máš myslet 🙂
                  naštěstí takových, jako jsi ty, je méně a méně, jsou to především méně vzdělaní, ti se totiž ovládají nejlépe, věří všemu

                12. Ty sa zda si expert na vsetko. Statiku, medicinu aj pravo.
                  Ty sa zda si expert na vsetko. Statiku, medicinu aj pravo. Vsetci su hlupi len ty si… lietadlo.

                  Zaujimalo by ma, kde si to vsetko studoval.

                13. No tý woe parlamentní listy a vědecký důkazy!!! Wow!
                  No tý woe parlamentní listy a vědecký důkazy!!! Wow! Pěkný houwna si to leješ do hlavy. Proto je tvoje nečastější slovo „lež“. Ty už si taky řízenej řízenej rádijem z Kremlu :)))
                  Nasaď si staniolovou čepici a pij teplou vodu. Takovým jelitům jako ty to skutečně pomáhá… zjistili vědci z MIT ;P
                  http://web.archive.org/web/20100708230258/http://people.csail.mit.edu/rahimi/helmet/

Napsat komentář