Solární desatero: poradíme, jak účinně využívat sluneční energii

Seznamte se způsoby, jak můžete účinně využívat energii ze slunce. Následujících 10 jednoduchých tipů vám pomůže při cestě za nižšími výdaji za energie a energetickou soběstačností.

Ostravská zelená domácnost 2.0 Radovana Burkoviče a jeho rodiny, vítěz ceny Obnovitelné desetiletí.
foto: Marie Bartošová

1) Před stavbou pečlivě plánujte

Pokud plánujete stavbu rodinného domu, rozmyslete si, jak budete získávat energii a kde by vám mohla zbytečně utíkat. Vliv na spotřebu domácnosti má i tloušťka stěn (a izolace) nebo nevhodně zvolená okna.

Poraďte se zkušeným architektem nebo energetickým auditorem, který odhalí nedostatky a nabídne vám různé možnosti energetických řešení. S výběrem firmy na instalaci solárních panelů Vám poradí třeba Solární asociace.

2) Využijte energii slunečních paprsků dopadajících na střechu vašeho domku

Nejjednodušším způsobem, jak začít získávat energii z obnovitelných zdrojů, je instalace solárních panelů na střechu domu. Vycházejte z velikosti vaší spotřeby, typů spotřebičů, které doma využíváte a režimu, v jakém váš dům využíváte. Je třeba si ale předem rozmyslet, kolik chcete do soběstačnosti vaší domácnosti investovat a jak rychle se vám investice vrátí.

3) Solární panely se umí postarat i o ohřev vody

Solární energie může pohánět všechny vaše domácí spotřebiče, včetně elektrického bojleru a akumulační nádrže. Pokud si současně pořídíte chytrý systém pro řízení spotřebičů, můžete elektřinu využít v době, kdy nejste doma.

4) Vytápějte chytře a nenechte teplo utíkat

Energie získaná ze solárních panelů vám ohřeje i vodu pro vytápění. Pokud jste však romantická povaha, pořiďte si k tomu i krb. Dřevo je totiž také obnovitelný zdroj, rozhodně je ekologičtější topit dřevem než například uhlím.

Krbová vložka může být napojena i na ohřev vody. Pohlídejte si, aby vám teplo rodinného krbu zbytečně neunikalo. Větrat se v zimě vyplatí krátce a intenzivně, pootevřené okno totiž vede k ochlazení stěn.

5) Přebytečnou sluneční energie si schovejte na horší počasí

Pokud chcete zvýšit energetickou soběstačnost vaší domácnosti na maximum, pořiďte si takzvané domácí baterie. Ty budou energii ze solárních panelů akumulovat, takže ji pak můžete využít kdykoliv se vám to bude hodit. Zbavíte se tak závislosti na tom, zda je zrovna slunečný den nebo zataženo.

Ostravská zelená domácnost 2.0 Radovana Burkoviče a jeho rodiny, vítěz

Střešní solární elektrárnu dnes může využít skutečně téměř každý. Podívejte se na 10 jednoduchých tipů.
foto: Solární asociace

6) Využijte zelenou státní podporu

S financováním energeticky soběstačného bydlení vám pomůže dotační program Nová zelená úsporám. Na solární elektrárny zapojené do ohřevu vody lze získat podporu 35 tisíc korun, pro systém s ukládáním energie do baterií lze získat podporu 70-100 tisíc korun, podle instalovaného výkonu elektrárny.

7) Pořiďte si elektrokolo nebo dokonce elektromobil

Díky slunečnímu záření můžete také ekologicky cestovat. Elektromobil může pohánět elektřina ze solárních panelů, kterou nespotřebujete na provoz domácnosti. Stačí na střechu přidat o několik panelů navíc. Budete díky tomu patřit mezi průkopníky čisté dopravy, kteří se chovají zodpovědně ke svému okolí.

8) Pozvěte přátele na solární barbecue

Sluneční paprsky lze na energii proměnit i jinými způsoby než solárními panely. Trendem ekologického bydlení posledních let je takzvaný solární gril, který díky šikovné konstrukci dosahuje teploty až 290°, takže vaše oblíbené maso může být hotové za pár minut. Bez elektřiny a bez jakéhokoliv paliva.

9) Nebojte se dalších obnovitelných zdrojů

Pro vytápění můžete využít například biomasu. Vlastní solární elektřinu můžete doplnit nákupem obnovitelné elektřiny vhodným výběrem zeleného tarifu. Planetě pomůžete i tak, když na zalévání zahrady nebo splachování využijete dešťovou vodu. Na využívání deštivé vody můžete nově získat dotaci až 60 000 Kč!

10) Sledujte trendy a novinky – třeba díky magazínu Hybrid.cz!

„V oblasti solární energetiky se stále něco děje. Ceny solárních panelů každoročně klesají, jejich účinnost naopak stoupá. Objevují se také novinky, jako jsou třeba přímo solární střešní tašky,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

tisková zpráva

14 Comments on “Solární desatero: poradíme, jak účinně využívat sluneční energii”

  1. Tak vám řeknu že jsem z toho článku
    Tak vám řeknu že jsem z toho článku rozčarován…
    Takové hesla jako: Větrat se v zimě vyplatí krátce a intenzivně, pootevřené okno totiž vede k ochlazení stěn a
    ekologičtější topit dřevem než například uhlím. To jsou rady z osmdesátých let.
    V dnešní době už je snad taková osvěta že si nikdo nepostaví nic jiného než pasivní dům. A tím už jsou dány všechny technické parametry. Tak že nikdo nevětrá okny, nikdo netopí uhlím a ani to dřevo není třeba. Stačí slunce do oken a odpadní teplo z domácnosti. A když přidáte FVE tak jste plně soběstační.

    Prostě článek hodný deníku Blesk.
    A ne sem kde se všichni snaží zbavit fosilních paliv.

    1. Budete se divit. Stavím pasivní dům a v okolí kde je 20
      Budete se divit. Stavím pasivní dům a v okolí kde je 20 novostaveb jsem asi jediný, možná jsme 2.
      Ostatní buď nevědí co to je pasivní dům , nebo naopak ho nechtějí protože je prý škodlivý, rekuperace je plná plísní a je to drahý.
      Takže kde je ta osvěta?

      1. Tak ono dost zalezi – fakticky vzato pasivni dum vyjde njepise
        Tak ono dost zalezi – fakticky vzato pasivni dum vyjde njepise o neco drazi nez bezna usporna novostavba – ony ty dnesni domky i kdyz nejsou pasivni tak zerou tepla tak malo, ze financne vychazi nejlip topit na prasaka eletrinou naprimo….

        1. Ano přesně tak toje. Pasivní dům, když budete chtít, tak
          Ano přesně tak toje. Pasivní dům, když budete chtít, tak vas nebude stát o moc víc než nepasivní. Právě z důvodu, toho, že tu izolaci si tam dnes dáte tak jako tak. Akorát si neuvědumují ti lidi, že bez větrací jednotky s rekuprací to nejde. Protože pak se jim tam právě budou dělat ty plísně, protože dnes se staví dům hodně zatěsněný a prakticky vůbec nevětrá o proti 50 let starému domu. Takže lidi si myslí, že hurá za teplo zaplatíme málo, ale to, že už tam bez větrání každou 2. hodinu nedostanou kyslík, už si neuvědomují. A když by takto větrali, tak zase to teplo hned vyhodí oknem ven. Takže užasný systém.
          Místo toho aby dali o 5 cm víc izolace a místo radiátoru a kotle větrací jednotku s rekuperací. Na peníze to vyjde „šul nul“ skoro nastejno.
          Mám souseda, který topí elektřinou a v obýváku má kamna na dřevo. Díky, tomu, že má dobrou izolaci, za eletkřinu platí dost málo. Ale je také vidět, že v zimě tomí dřevem jak divěj. Tak k čemu to je? Když stejně kouří z komína!
          Dřevo je sice lepší než uhlí, ale ne zase o tolik, zvlášť když potom topí pořád jen tím dřevem.

          1. Přesně tak. Bez rekuperace to nejde. Ale je to jediný
            Přesně tak. Bez rekuperace to nejde. Ale je to jediný zásadní rozdíl od ostatních. Jinak to chce jen stavět důsledně a nepodcenit žádný tepelný most.
            Jinak ten elektrokotel a krb v obýváku tu maj všechny novostavby. A jak říkáte od listopadu do dubna se jim kouří z komína. (stará zástavba uhlí) A to je pak paráda když vám to při inverzní natáhne rekuperace do baráku.

            1. Kolega, co už tady delší dobu nežije, tomu říká
              Kolega, co už tady delší dobu nežije, tomu říká posraná země. Protože podporovat nákupy spalovacích kotlů výměnou za starší spalovací, povolovat v novostavbách bez vlastního lesa krby nebo dokonce krby v pasivních domech, když to zvládne vyhřát lehce elektřina včetně TUV z vlastní FVE a baterek, je fakt na hlavu. A vše z daní ovčanů a pro blaho lidstva. Výsledek dědiny i satelity plné štiplavého kouře a smradu 🙁

  2. dať PR obrázok s panelmi VYSOKO na šikmej streche … je o
    dať PR obrázok s panelmi VYSOKO na šikmej streche … je o ničom. mňa zaujíma, aká je odolnosť panelu voči vetru a krupobitiu, najmä ak ich potrebujem na plochej streche, sklon taký, aby maximum bol 11-03 mesiac, čiže 30°odklon od vertikály. mám ponuku:
    hybridný systém, 2.6kWp, batérie 5.28kWh, 7.590€, po odrátaní sk dotácie cca 4.140€.
    systém pre ohrev vody (bez bojleru) 1.56kWp, 3.000€, po príspevku 1.500€. 200l bojler 340/170€.

    1. Ten první obrázek je náš dům, leží to tam od 9/2009,
      Ten první obrázek je náš dům, leží to tam od 9/2009, krupobití to přežilo mnoho, včetně krup velikostí žaludu v létě 2016. Větry vanou zespodu po svahu, takže se dostávají z boku pod FVE a taky nic. Prostě máte háky přišroubované ke krokvím, na hácích lišty a v nich nasazené a dotáhnuté packy s FV panely.
      Neznám přesně systém dotací na Slovensku, ale ten hybridní systém s dotací 2,6 kWp velmi hezká cena. Udělal bych ho o třetinu větší a pak jen dokoupil bojler a připojil. V létě ze zkušeností 22 kWh výroba, 7 kWh do baterek a zbytek nacpat řídícím prvkem do baráku, do bojleru a do elektromobilu.

    1. Cena solárních panelů v celém systému hraje čím dál
      Cena solárních panelů v celém systému hraje čím dál tím menší roli. Už teď je to téměř 1/3. Pokud dojde ke zrušení cel a následném zlevnění o 20 %, rozhodně to nebude revoluce. Na druhou stranu díkybohu pomalu klesají i ceny řídící elektroniky baterií, tak jsou systémy už dnes dostupné za pěkné peníze.

Napsat komentář