Opylování v budoucnosti zařídí místo včel drony

Fanoušci seriálu Černé zrcadlo (Black Mirror) nejspíš zpozorní. Finální epizoda totiž robotické opylovače obsahovala a nedopadlo to dvakrát dobře. Japonští kutilové už je mají.

Robotická včela z závěrečné epizody seriálu Černé zrcadlo (Black Mirror)
foto: Netflix

Miniaturní opylovací dron v hodnotě asi $100 (casi 2500 Kč) je vlastně razantně zmenšená verze dnes tak běžných čtyřvrtulových dronů. Jeho autory jsou vývojáři z Národního institutu pokročilé průmyslové vědy v Cukubě.

Klesající populace včel jsou celosvětový problém. A Japonci na něj chtějí najít lék. Nakoupili proto na Amazonu běžně dostupné miniaturní drony a dovybavili je žíní a speciálním gelem s unikátními fyzikálními vlastnostmi.

Jakmile se takové dron přiblíží ke květině, je díky lepkavému gelu schopen sbírat nebo naopak vypouštět pyl. Takto se japonským výzkumníkům podařilo opylovat i první květinu. Podle odborníků na včelstva ale drony nemají v dohledné době šanci tento užitečný hmyz nahradit. K opylování i jen relativně malého kusu území jsou totiž potřeba desítky miliard včel.

umělý opylovač

Umělý opylovač
foto: Eidžiro Miyako

Eidžiro Miyako, šéf projektu, si ale myslí opak. Je toho názoru, že jakmile bude dron vylepšen o GPS, kamery a možná i umělou inteligenci, nebude problém masivní umělé opylování zařídit. My bychom mu ale raději doporučili nejprve zkouknout to Černé zrcadlo. Pro jistotu.

19 Comments on “Opylování v budoucnosti zařídí místo včel drony”

  1. Tento typ dronu je hračka, která není ani schopná stát na
    Tento typ dronu je hračka, která není ani schopná stát na jednom místě. Mám dva, z toho jeden s kamerkou. Ty jejich úpravy na opylovací dron jsou záležitostí 1 minuty. Pro něco podobného je to nepoužitelné, škrtne to vrtulkou o lístek a je to na zemi a z květu je fašírka.

    Ostatně existují kovové létající modely vážek a kolibříků, včela je jen jiný tvar trupu.

  2. no tak to je skvělý, ještě takovýmahle bejkárnama tady
    no tak to je skvělý, ještě takovýmahle bejkárnama tady plácejte. jakoby nestačili obtěžující reklamy na šáde slibotechnu. Netřeba brát Elona do detailu, lepší je čistý vzduch, funkční včely a skájnet stačí jen ve filmu ;))

  3. Tak toto je pekná hovadina. Keď dospejeme do štádia, že
    Tak toto je pekná hovadina. Keď dospejeme do štádia, že bude potrebné nahradiť včely, tak už nebude potreba nič…
    Keď nebudú včely, tak už nebudú ludia.
    Niekedy žasnem nad tým, ako niekto plytvá časom, umom … na niečo, čo nemá absolútne žiadny zmysel.

  4. 1) Včel je ve včelím úlu několik tisíc a zvládnou
    1) Včel je ve včelím úlu několik tisíc a zvládnou udělat mnohem víc prace a samy se množí
    2) Robo včela nevyrábí s nektaru med

    Citát Albert Einstein:
    Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.
    Životní prostředí je na některých místech na zemi velmi znečištěné
    https://www.youtube.com/watch?v=izpuq7__N74&t=0s

  5. Děkuji panu Horčíkovi za onu kritickou poznámku na konci
    Děkuji panu Horčíkovi za onu kritickou poznámku na konci článku. Je na místě. Problém se včelami je ten, že umírají na následky masívního nadužívání pesticidů. Drony budou samozřejmě proti chemickým postřikům zřejmě odolnější, ale tím více přibude zdravotních následků mezi lidmi, protože včela která (nepřeju jí to, ale je to tak) zahyne otravou, už žádnou další rostlinu neopylí, takže klesají výnosy a tím pádem se produkce z těch nejzamořenějších polí přece jen trochu omezí. Druhá věc je, že žádný vědec dodnes nedokázal ani napodobit, natož vyrobit byť jedinou kapku medu se všemi enzymy, vůní, chutí a přirozenými konzervanty (med nezplesniví). Někdy mi připadá, že vědci jsou nejhloupější lidi na této planetě. A to jsem ještě ani neviděl onu výše zmíněnou sci-fi.

      1. vopice ne, ale až se zas zastaví vesmírní emigranti z
        vopice ne, ale až se zas zastaví vesmírní emigranti z předchozích pozemských civilizací ve svých vyspělejších lodích než je Falcon 9 SpaceX tak provedou jen další pokus o genetickou implantaci inteligence … ;))

        youtube.com/watch?v=jABSjTYLca0

        … a zas to rozjedem – rok 0 přátelé :)) ale to pouze za předpokladu že ještě bude čas než přiletí … ;))

        novinky.cz/veda-skoly/426298-tajemna-devata-planeta-temer-potvrzena.html

        youtube.com/watch?v=5-J6gW_w_Hs&t=2647s

      1. kto dnes pesticídy používa?
        veď všetci hospodária s

        kto dnes pesticídy používa?
        veď všetci hospodária s „bio“ garanciou.
        ps – v okolí elektrárne zemianske kostoľany (áno, tej, čo im prdla priehrada s popolčekom) dlhé desaťročia nebol hmyz. po inštalovaní filtrov sa vrátil. v týchto dňoch „únia“ vraví o zatvorení všetkých uhoľných elektrární …

    1. To není jen o pesticidech, ale i o naprosto nepochopitelném
      To není jen o pesticidech, ale i o naprosto nepochopitelném chování včelařů. Včely používají, v přírodě, jednu část díla jen na několik málo generací, med skladují v díle panenském, staré dílo opouští a staví opět nové. Včelaři dělají něco jiného, nutí je skoro donekonečna množit se na starých parazity zamořených plástech, snaží se minimalizovat produkci nového díla, protože produkce vosku má velkou zdrojovou náročnost. Tyto nehygienické podmínky v úlu potom způsobují náchylnost včelstev na parazity a nemoci. Na těch starých špinavých plástech se pak produkuje tmavý med o který je z mě nepochopitelných důvodů zájem. Každý kdo má přístup ke starému a novému plástu s medem si to může srovnat.

      Víte co je ale největší „sranda?“ Že nejsme schopni se s naší technikou, chemií a vším možným dostat na kvalitu a trvanlivost starodávných potravin. Jedlý med dodnes nalézáme v hrobkách faraonů, nedávno našli v Irsku asi 10kg 2000 let starého másla, stále poživatelného.

      Stejně tak vymýšlíme supermoderní slitiny na lékařské čepele, přičemž obsidiánové, které se snad používaly v dávnověku, jsou násobně lepší, ostřejší. Dodnes nevíme pořádně jak udělali Goujianův meč (sword of Goujian), nevíme jak vznikly některé artefakty.

      Možná umíme létat do kosmu, možná umíme štěpit atomy, přesto se zdá že mnoho našich znalostí nedosahuje těch z dávné minulosti.

      1. Promiň, ale tohle je nesmysl. Žádný rozumný včelař
        Promiň, ale tohle je nesmysl. Žádný rozumný včelař nebude potlačovat stavbu včel. Čerstvý plást je naopak velmi ceněný. Koneckonců med z panenského plástvu koupíš za jinou cenu, než běžný med. Nehledě na to, že i samotný vosk se dnes vykupuje za hodně vysokou cenu (cca 200 za kilo, prodej cca 400).

        Stavební rámky se naopak pravidelně mění. I z důvodu zanášení zbytky po vylíhnutí včely (tzv. košilky).

        Toto platí aspoň v ČR. Třeba v americe se využívají včely výhradně k opylování. Med, nebo úhyn se neřeší…

        1. 6e na toho místního všeználka vůbec reagujete.
          Kdyby

          6e na toho místního všeználka vůbec reagujete.

          Kdyby nebylo starších včelařů, tak by již žádné včely v ČR nebyly, protože dnešní střední a mladá generace nemá o včelaření zájem. Umí tak pouze plkat na diskuzních fórech – tak jako tento a většina zdejších diskutérů.

          1. SOUHLAS!!! dnešní mladá generace má zájem hlavně o
            SOUHLAS!!! dnešní mladá generace má zájem hlavně o chytré mobily,facebook a podobné super věci, do včel bych i šel ale když vidím tu státní buzeraci tak člověka hned přejde chuť, a tak aspoň kudy chodím tak sázím stromy a keře a nejlépe na státních pozemcích, veverka se taky nikoho neptá kde zahrabe žaludy, takže to můžu vždy hodit na tu veverku nebo nějakého ptáka že se tam vys… i se semínkami rybízu

      2. MNoho z toho, co píšete je pravda. Ale o pesticidech to je a
        MNoho z toho, co píšete je pravda. Ale o pesticidech to je a to hlavně. Včelaři udržují určitou tradici, předávají si zkušenosti z generace na generaci. Hromadné vymírání včel se ale traduje právě až od vzniku pesticidů, tedy konkrétně hlavně insekticidů DDT počínaje a těmi současnými konče. Problém ale je i s herbicidy. Hlavně velmi rozšířený Roundup (glyfosfát) je hodně agresívní.

Napsat komentář