Elon Musk, šéf Tesly, součástí administrativy Donalda Trumpa

První náznaky sbližování nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, resp. jeho administrativy, a Elona Muska přišly ještě před jeho oficiálním jmenováním do prezidentského úřadu. Dnes už je Musk oficiálně součástí poradního orgánu, který radí americkému ministrovi obchodu.

Kulatý stůl Donalda Trumpa a šéfů největších technologických firem z Křemíkového údolí. Zcela vpravo Elon Musk, šéf SpaceX a Tesla, uprostřed Tim Cook, šéf Apple
foto: electrek.co

V březnu 2016 dal Elon Musk na svém Twitteru jasně najevo, že Donalda Trumpa nepodporuje. Jenže v listopadu téhož roku se spolu s dalšími předními americkými podnikateli jako je např. Travis Kalanick, šéf Uberu, stal členem jeho Strategického fóra. Členové fóra mají prezidentovi poskytovat své individuální názory týkající se jejich oborů.

Když se Donald Trump v polovině prosince 2016 setkal v Křemíkovém údolí s zástupci největších amerických technologických firem, představil se Elon Musk následovně: „Elon Musk, CEO SpaceX a Tesla. Vyrábíme vesmírné rakety, auta a solární zařízení ve Spojených státech a obzvlášť se těšíme na rozšíření naší výroby tady v USA.“

Mimochodem, u kulatého stolu s Muskem seděli tehdy nejvyšší zástupci společností Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon, Facebook, Intel, Oracle, IBM a Cisco. Celková tržní kapitalizace účastnících se firem jsou téměř 3 bilionů dolarů.

Muskův záměr rozšiřovat výrobu v se nejspíš Trumpovi líbil, protože je hlasitým zastáncem toho dostat zpět do USA dávno ztracená pracovní místa v oblasti průmyslu.

Zároveň jsou ale průmyslníci zjevně těmi, kdo bude jeho administrativu ovládat. Novým americkým ministrem vnitra je Rex Tillerson bývalý šéf ropné společnosti Exxon. Ministrem energetiky zase texaský guvernér Rick Perry. A šéfem EPA, pomyslného ministerstva životního prostředí, se stal bývalý vrchní státní zástupce z Oklahomy, známý popírač klimatické změny, Scott Pruitt.

Trump v oblasti boje za lepší životní prostředí v USA zařadil už v prvních dnech své vlády velkou zpátečku. A fakt, že jeho ministrům radí lidé jako Musk, na tom nejspíš nic moc nic nezmění. Dalšími členy poradního sboru ministra obchodu jsou totiž šéfové takových společností jako Ford, Dow Chemical, General Electric, Boeing a Lockheed Martin.

Všichni ti chtějí, podobně jako Musk, především levně vyrábět své produkty a draze je prodávat. I Musk ve vztahu k Trumpovi sází víc na tvorbu domácích pracovních míst než na fakt, že bude vyrábět produkty, které pomáhají tradiční průmyslové kolosy bořit.

Trump je nicméně, po vzoru všech populistických „vůdců“ dnešní doby, ve svých názorech značně plastický. Pokud mu někdo bude schopen ukázat, že nová průmyslová odvětví, jako jsou třeba právě obnovitelné zdroje energie, mohou vytvářet spoustu oněch posvátných pracovních míst, může své názory změnit.

Jak to ale potom bude s případnou expanzí automobilky Tesla do zahraničí, třeba, jak se spekuluje, i do České republiky, toť otázka.

54 Comments on “Elon Musk, šéf Tesly, součástí administrativy Donalda Trumpa”

              1. Kuk:
                Tady je řeč o hoaxech.
                A jeden z nich je ten údajně

                Kuk:
                Tady je řeč o hoaxech.
                A jeden z nich je ten údajně létající batoh.
                To nepoznáš, že jde o fotomontáž? Je to vidět už jen podle zaostření.
                Co se týká technické možnosti, tam je to jasné – žádná stabilizace, nic…

                1. Tak vo hoaxech povídáš a já bláhovej si celou dobu myslel
                  Tak vo hoaxech povídáš a já bláhovej si celou dobu myslel že se bavíme vo životě chrousta…

                  Na který vteřině, frejmu pozoruješ ty svoje fantasmagorie? Přesně mi ty technicky vzdělaná osobo s pofidérní argumentací popiš ty diskrepance v tom zaostření, kde je tam vidíš a co kam a jak „nafotomontovali“? Teď se ukaž. Zatím jenom blekotáš.

                2. 0:30
                  youtube.com/watch?v=f3AwBSwFV2I

                  0:30
                  youtube.com/watch?v=f3AwBSwFV2I

                3. No nevim, to vypada jako klasicky zaber z akcni kamery –
                  No nevim, to vypada jako klasicky zaber z akcni kamery – minimalni ohnisko, takze ostre od nevidim do nevidim…

                4. E-Ryc:
                  Nejen v tom uvedeném čase, ale i jinde je to

                  E-Ryc:
                  Nejen v tom uvedeném čase, ale i jinde je to poznat.
                  Nasnímkovaný panáček a natočené pozadí.
                  Totéž platí i pro další podobné hoaxy, třeba ten hybridní dron, co už tu někdo vytahoval jako ohromný pokrok…

                5. Hele ty koumáku jestli je tam ten chlap podle tebe
                  Hele ty koumáku jestli je tam ten chlap podle tebe „nasnímkovanej“ (tedle termín jsem v životě neslyšel, ale budiž) tak ty si nasnímkovanej na týdle planetě.

                  Kde tam co vidíš ty nádhero s technickým vzděláním? Pleteš si důkaz s tvrzením. Tak těď sem hoď ty důkazy a řádně to vyargumentuj protože zatím argumentuješ jak bába na pavlači a drž se pěkně tématu.

                6. Kuk:
                  To se vezme panáček, natočí se kamerou ze všech

                  Kuk:
                  To se vezme panáček, natočí se kamerou ze všech stran.
                  takže mám nasnímkováno tak, aby šel montovat ve kterýkoli poloze, třeba zpředu, zezadu, zleva, zprava atd.
                  Pak se natočí video, kamera se vede pomyslnou dráhou letu.
                  Panáček se do videa umístí a postupbně se natáčí tak, aby jak by asi vypadal z místa pozorovatel, kdyby tam skutečně letěl.
                  běžný a dosti starý videotrik.

                  Ano, mám technickou kvalifikaci. Vím něco o létajícíh strojích a proto poznám, co je reálné a co nikoli.
                  Jak by asi panáček držel stabilitu?
                  No nijak, protože ji nemá čím řídit.

                7. Přestaň vyjmenovávat abecedu, žvanit vo svý „kvalifikaci“
                  Přestaň vyjmenovávat abecedu, žvanit vo svý „kvalifikaci“ a začni podávat důkazy ty starý videotriku. Zatím si nepodal ani jeden jedinej!

                8. Kuk:
                  Prohlídni si pořádně to zmíněné video je dost

                  Kuk:
                  Prohlídni si pořádně to zmíněné video je dost dobře znát, kde je hranice mezi panáčkem a pozadím.
                  Při natáčení v pohybu by tak ostrá nebyla.

                  Jinak vidím, že asi spíš budeš jen čvaňhat, ale skutečné znalosti mít nebudeš…

                9. Tak dělej řekni mi přesně frejm a označ mi přesně
                  Tak dělej řekni mi přesně frejm a označ mi přesně problematická místa.
                  Doloju to tady z tebe jak malýho fakana co se nechce přiznat že rozflákal vokno.

                10. Vezmi kterýkoli čas v letu, již jsem zmínil třeba
                  Vezmi kterýkoli čas v letu, již jsem zmínil třeba 0:30.
                  Prohlídni si obrys.

                11. To video je prave neni to natacene ani s nasnimanym panackem
                  To video je prave neni to natacene ani s nasnimanym panackem ani na zelenem pozadi nic takoveho. Obrys je proti svetlemu pozadi normalni. Me to na fotkach dela take. Je treba pochopit jak pracuje CCD a CMOS jak vycita radky a jak elektronika kamery filtry atd.. pracuji se svetlem dale response time CCD atd..

                  https://www.youtube.com/watch?v=0x2v19v5jco&t=586s

  1. Elon a jeho Space X jsou pro stát jakožto partneři NASA
    Elon a jeho Space X jsou pro stát jakožto partneři NASA strategicky důležití a proto spadají do speciální kategorie, kdy zaměstnanci Space X musejí být občany USA, mít prověrku a Elon dojíždí do Pentagonu, kde je členem nějakého kosmického výboru.
    Tesla a Solar city jsou na druhé koleji.

  2. Nedivím se, sice může
    Nedivím se, sice může Trump být sebevětší konzerva a ropák ale myslím že by byl velmi hloupý nepřizvat do jeho „vlády géniusů“ člověka který rozje soukromou vesmírnou společnost, novou automobilku a který se angažuje v nových technologiích. Stejně tak by byl Musk hloupý, kdyby na takovou nabídku nepřistoupil, takto bude mít šanci alespoň něco ovlivnit.

    Navíc EV jako taková nepředstavují pro těžbu zase takové nebezpečí, elektřina pro ně jde z větší části stále z parních elektrárne, které jsou stále povětšinou uhelné, plynové, nebo olejové. Pro těžařské společnosti to představuje problém až v momentě kdy se skombinují EV a OZE, nebo JE. Případně v budoucnu s fúzí.

    1. Trump to právě nebude zas
      Trump to právě nebude zas za každou cenu přehánět s těma solárama a větrníkama, takže ropáci se nažerou a Tesla zůstane celá.
      Fúze podle toho co jsem četl nejspíš jen tak nebude (možná nikdy) – tam je takových vpodstatě nepřekonatelných problémů, že ani není nějaká představa jak by se to řešilo. Udržení toho plazmatu je jenom začátek – nikdo ani netuší, jak by se ta tepelná energie z toho tokamaku nebo kde by to probíhalo vyváděla ven …
      Btw. četli jste o grafenu z Kansaské univertizy?

      1. Problém celého fúzního výzkumu je neskutečné
        Problém celého fúzního výzkumu je neskutečné podfinancování a když se nějaký proekt rozjede tak všichni chtějí mít podíl, tak se ejdna cívka dělá třeba v Německu a druhá někde v Japonsku, jeden komresor je z Ameriky, další z Ruska, jedno trafo z Británie a druhé někde z tramtárie. To představuje hrozné komplikace.

        Na odvod tepla cosi je, ale jak se to jmenuje Vám z hlavy neřeknu, rzhodně to je na W7X, který má mít pulzy plazmatu dlouhé až 30 minut, sice s vnějším ohřevem stále, ale nezanedbatelná energie v tom oiřád bude a ta se bude muset odvádět.

        Grafen jsem něco zaslechl, ale zajímavější byl kovový vodík, kdyby se choval podobně jako diamant a co možná ještě by bylo lepší, kdyby se nechal svářet, odlévat a válcovat, tak by díky podezření na pkojovou supravodivost, (stačila by supravodivost kolem 0°C) takový materiál by kompletně změnil elektrotechniku, pokud by tedy nebyl příliš drahý.

        1. Jaderná fúze – ta už tu je 50 let za 50 let …
          Tak jsem si

          Jaderná fúze – ta už tu je 50 let za 50 let …
          Tak jsem si něco přečetl o kovovém vodíku
          ale zatím se ještě neví, jestli to vůbec vzniklo … buď je to přelomová technologie, nebo námět na kvalitní sci-fi 😀
          Každopádně by to už něco novýho chtělo – od doby vynálezu tranzistoru nic dalšího převratnýho nevzniklo … 1947

                1. Alien5:
                  Milý neznalý hošánku, ve skutečnosti nic

                  Alien5:
                  Milý neznalý hošánku, ve skutečnosti nic takového provedeno nebylo. Nejspíš sis přečetl nějakou senzační zprávu z bulváru a protože nemáš dostatek znalostí, jednoduše jsi takovému hoaxu uvěřil.
                  Ostatně to není poprvé, co tu tvrdíš nesmysly…

                2. Vis hosanku vis uplny hovno a nemas tuseni jake mam zname a
                  Vis hosanku vis uplny hovno a nemas tuseni jake mam zname a kamarady.Mala napoveda ne k tematu! https://www.auger.org/
                  Ja tady nebudu machrovat a rozvijet tohle tema stejne by jsi mi neveril.:)

                3. Alien5:
                  Nejde o replikovatelný pokus, takže opět jen

                  Alien5:
                  Nejde o replikovatelný pokus, takže opět jen senzace.
                  Kdyby tohle někdo prokázal, budou se tím zabývat laboratoře výzkumných ústavů po celém světě.

                4. Jelikož nemáš ty známý a kamarády tak můžeš držet
                  Jelikož nemáš ty známý a kamarády tak můžeš držet akorát tak pysk :D:D

                5. Podivej rekl to sef experimentalniho projektu ( za miliardy
                  Podivej rekl to sef experimentalniho projektu ( za miliardy neni to tokamak!!) vyrobily ne ziskali.Jinak oni se tim take zabyvaji treba u nas Kompas 🙂 a jeste jednou NENI TO ZDROJ Z INTERNETU !! Nebudu dal plkat koncim diskuzi.

                6. Alien5:
                  Nikdo nedoložil nezávislým testem takovou

                  Alien5:
                  Nikdo nedoložil nezávislým testem takovou věc.
                  Takže jen hoax, tvoje povídání o tajemném známém, atd.
                  Poud chceš něco tvrdit mimořádného, musíš to také doložit.

                7. Ano, hehehe, takže jen hoax.
                  Ano, hehehe, takže jen hoax.

                8. Na chechtu nemá cenu reagovat, jednak je to troll a jednak
                  Na chechtu nemá cenu reagovat, jednak je to troll a jednak svými názory připomíná jeden přisuzovaný výrok, který asi vznikl jako vtip: „Všechno co se dalo vynalézt se již vanylezlo“

                  Ignorování výsledků na velých tokamacích je zvláštní ale od něj očekávatelné. Nejspíš bude pochybovat dokud se mu před nos z vesmíru nesnese létající talíř s fúzním pohonem.

                  Zdá se že jeho jediným životním cílem je hádat se, nemůžu si vzpomenout že by tu kdy napsal něco jiného, než něco co mělo způsobit hádku. Ať už to bylo o nových technologiích, EV, autonomních autech, autopilotech etc.

                9. Carlos:
                  Na rozdíl od tebe mám technické znalosti, takže

                  Carlos:
                  Na rozdíl od tebe mám technické znalosti, takže poznám, co je realita a co jen senzační bulvár.
                  Různé ty hybridní létající multivrtulové drony, nesmysly přenášející vzduchem osobu na prkýnku, sny o autopilotech v silničním provozu atd. – vše nesmysl, na který skočí jen naivka.
                  Již jsem zde orzebíral, proč ta která věc nemůže v praxi fungovat a kde naopak jsou rezervy, které ale nikdo využívat nehodlá.
                  Pro povrchního hošánka sotva odrostlého škole to zajímavé není, takový potřebuje senzace…

                10. No posledne ty tve „technicke znalosti“ nestacily ani na
                  No posledne ty tve „technicke znalosti“ nestacily ani na pochopeni elektromotoru (viz hadka s tvym imaginarnim separatnim rekuperatorem v teslach), takze bych se ji moc neohanel 😀

                11. Bob-an:
                  A co asi ten předmět válcového tvaru

                  Bob-an:
                  A co asi ten předmět válcového tvaru obsahuje?
                  Měniče pro řízení rekuperace.

                12. No jeste nedavno jsi s timto zasadne nesouhlasil 😀 Ale tak
                  No jeste nedavno jsi s timto zasadne nesouhlasil 😀 Ale tak proc ne…. Aspon tu mame na diskuzi blbce ze vsech stran elektromobility

                13. Bob-an:
                  Ano, hošánku, nespuhlasil jsem. A víš proč?

                  Bob-an:
                  Ano, hošánku, nespuhlasil jsem. A víš proč? Protože ten válec v pořadu s Muskem označili za zařízení pro rekuperaci, víš?
                  Opravdu by mě nenapadlo, že desky s elektronikou bude někdo kapotovat právě předmětem válcového tvaru – obvykle se totiž umisťují do skříněk tvaru kvádru, kde jsou jejich některé stěny využity jako chladiče.

                14. No proste neco blbe pochopis a nasledne si k tomu vytvoris
                  No proste neco blbe pochopis a nasledne si k tomu vytvoris svoji totalne imaginarni obhajobu, proc je to tvoje blbe chapani vlastni spravne a vsichni ostatni jsou blbci jenom ty jsi letadlo – rekneme ukazkovy troll….

                15. Bob-an:
                  A ty jsi samozřejmě zajisté od pčátku debaty na

                  Bob-an:
                  A ty jsi samozřejmě zajisté od pčátku debaty na tohle téma věděl, co v tom uvnitř je, že…?

                  Silně pochybuju.
                  Ale rád se utkám – uvedu zde příklad a jsem zvědav na tvé hodnocení toho předmětu:

                  hybrid.cz/antigravitacni-skateboard-flyboard-air-prinasi-revoluci-v-letani

                  Tak co?
                  Jak tohle vidíš?

                16. Já si třeba myslím, že ty máš hlavu ve tvaru kvádru.
                  Já si třeba myslím, že ty máš hlavu ve tvaru kvádru. :)))

          1. Uvidíme jak se bude chovat W7X, třeba to tentokrát výjde.
            Uvidíme jak se bude chovat W7X, třeba to tentokrát výjde. Ale i pak to bude mít ta technologie složité, možná o i o něco horší než jaderná, je ještě méně pochopitelná pro lidi než štěpení.

            Problém myslím je v tom že není už asi jak nalézt nové chování elektronových slupek, které jsou zodpovědné za polovodiče, stejně tak za emisi v elektronkách, za fotoelektrický jev, za vazby… Za běžných podmínek se asi nic moc nového s tím už dělat nedá a nějaký nový materiál se asi jen tak neobjeví, nebo bude mít nové vlastnosti za takových podmínek, že se to jen tak nebude dát běžně použít.

    1. Pokud náklady na výrobu například těch nejlevnějších
      Pokud náklady na výrobu například těch nejlevnějších obleků co se prodávaj v obchoďácích tvoří jen 5 % tak je logika ekonomiky naprosto jasná a materiál a se tahá a zpracování zadává odkudkoliv na planetě kde se je to zrovna nejlevnější. Výsledkem bude zdražení spousty věcí. Z toho budou nadšený hlavně ty nejchudší Trumpetovy voliči.

Napsat komentář