Čína ruší stavbu 85 uhelných elektráren, investuje biliony do obnovitelných zdrojů

Když Čína a Spojené státy podepsaly na Den Země v dubnu 2016 Pařížskou klimatickou dohodu, znamenalo to přelom v dosavadním boji proti znečištění ovzduší. Donald Trump sice vyhrožuje, že od ní odstoupí, ale Čína si ji překvapivě bere k srdci. Musí.

Uhelné elektrárny jsou problémem nejen v Číně, ale také v sousedním Polsku a potažmo i v České republice. Zde se však alespoň připravuje jejich postupné odstavování.
foto: byrev, licence public domain

V rámci 13. pětiletého plánu chtěl čínský Národní energetický úřad původně dosáhnout do roku 2020 výrobní kapacity uhelných elektráren 1250 GW ze současných 920 GW. Nyní ale oznámil, že plány na stavbu 85 uhelných elektráren o výrobní kapacitě přes 100 GW už neplatí a nová pětiletka omezuje výrobní kapacitu z uhlí na 1100 GW.

Zároveň se nové uhelné elektrárny nesmí stavět v 28 z 31 čínských pevninských provinciích. Namísto toho se úřad připravuje do roku 2020 investovat v přepočtu asi $361 mld. do rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Nové investice mají vytvořit až 13 milionů pracovních míst.

Úřad počítá s tím, že nové sluneční, větrné, vodní a jaderné elektrárny budou tvořit přes polovinu nové výrobní kapacity, která má do roku 2020 vyrůst. Spojené státy a Čína globálně produkují 38 % emisí. V Číně ovšem vysoká závislost na spalování uhlí a relativní blízkost elektráren obřím městům ve východní části země způsobuje extrémní znečištění ovzduší.

16 Comments on “Čína ruší stavbu 85 uhelných elektráren, investuje biliony do obnovitelných zdrojů”

    1. Vy také sežerete
      Vy také sežerete všechno. Podíl OZE je v Číně asi 13% jaderná energetika je vzhledem k velikosti země omezená na jednotky procent. V roce 2030 plánují 80% podíl fosilních paliv na spotřebě a to uhlí omezili jen proto ,že jim neroste poptávka po el. energii takovým tempem jak čekali….

  1. Je to sice mimo článek,
    Je to sice mimo článek, ale jen by mě zajímal názor jiných.
    Co kdyby se na místech., kde by to bylo možné (kvůli stínu ze stromů apod.), vyměnilo venkovní osvětlení obcí za solární s LED? Resp.pokud by to bylo možné, proč se tomu tak neděje? Neušetřilo by to spoustu nákladů na energie?

    1. to je výhodnejšie a
      to je výhodnejšie a lacnejšie než to pouličné osvetlenie, ktoré svieti v noci, a tým pádom by potrebovali baterku, použiť rovno výkon z FVP do rozvodnej siete v čase keď priamo vyrábajú. Veď aj tak počas dňa je krivka spotreby vyššia ako v noci. Nie?
      Ale výmena osvetlenia za LED by bola každopádne prínosom

    2. podivej se na cenu jedne
      podivej se na cenu jedne takove lampy s fotovoltaikou a cenu jeji vymeny a pak si skoc na urad zjistit kolik je rocne stoji provoz verejneho osvetleni celkove, tedy energie a udrzba, deleno poctem lamp v danem meste, hodne rychle zjistis ze takova lampa by se v danem meste nezaplatila ani za 20 let

      LED lampy s fotovoltaikou a baterii ktere dobre funguji v prumernych podminkach Ceske republiky zacinaji na cenach 35 tisic korun, navic dana fotovoltaika by se musela casto cistit, treba ted v zime kdy na ni nasnezi by bylo potreba nekolik lidi co by to neustale cistili od snehu, zaruky na ty svitidla bejvaj smesny, treba 3-4 roky, a celkem velice rado to odchazi co se baterii tyce, osobne se tedy nedivim ze se do toho moc starostu nehrne, spousta obcanu si taky stezije na to svetlo z LEDek ktere proste nekterym lidem blikaj

    3. To je boj s vetrnymy mlyny,
      To je boj s vetrnymy mlyny, my jako astronomove proti sv zencisteni a plytvani bojujem ale legislativa a penize jsou na 1 miste.Jen 2 obce (mesta) udelali rekonstrukci ver osvetleni a setri penize.Jijak to nikoho nezajima.Napriklad osvit MB mi na stiznost na ty debilni koule ktere sviti lidem do oken oci a ne dolu poslali vyjadreni ze je vse podle CSN.

  2. u Ciny celkem verim ze to
    u Ciny celkem verim ze to zmaknou a budou i dal pokracovat podobnou cestou, ono je to dano i tim ze ty technologie pro obnovitelnou energii jsou tam radove levnejsi

    proste postavej jeste par soutesek, par tisic vetrnych a fotovoltaickych farem, naridi stavet haly a jine prumyslive nebo komercni arealy a stavby s nejakym pokrytim fotovoltaikou a vetrem a maj vystarano

Napsat komentář