Tesla a Panasonic budou společně vyrábět solární články

Spojení společností Tesla a SolarCity nese své ovoce. Tesla uzavřela s japonskou společností dohodu o společné výrobě v nové továrně na solární panely v Buffalu.

Rozestavěná továrna Tesla/SolarCity a Panasonic na výrobu solárních článků nedaleko Buffala
foto: SolarCity

Kromě rozšiřování hlavní továrny ve Fremontu a budování obligátní gigatovárny má Tesla (nyní spojená se SolarCity) rozjetý ještě jeden velký výrobní projekt. Je jím obří továrna na solární panely nedaleko Buffala ve státu New York.

Také zde se Tesle, podobně jako u gigatovárny, podařilo uzavřít úzkou spolupráci s japonským gigantem Panasonic. Dohoda je v mnoha ohledech podobná jako v případě výroby baterií v gigatovárně.

Nová továrna na solární články v Buffalu bude postavena tak, že Panasonic zajistí (a zaplatí) výrobu. Tesla se zase zavazuje k odběru vyrobených solárních článků, z nichž následně bude sestavovat své vlastní produkty, tedy např. solární střešní tašky/šindele.

Továrna má plánované maximální výrobní kapacity 1 GW/rok dosáhnout v roce 2019. Zároveň Tesla a Panasonic propojí své výzkumné týmy s cílem pracovat na nové generaci fotovoltaických technologií. Vyrábět by se mělo začít už v létě 2017 a továrna zaměstná až 1400 lidí.

tisková zpráva

22 Comments on “Tesla a Panasonic budou společně vyrábět solární články”

              1. na google je spousta cisel,
                na google je spousta cisel, ale jestli jsou pravdiva se muzeme jen domnivat, ty vidis do financovani Tesly? ja mam k dispozici pouze kvartalni zpravy kde jsou nejake cifry o jejich hospodareni, proste standardni zpravy pro male akcionare a tam presna cisla o tom kolik je stoji GF nejsou

          1. Krom jinych stranek
            Krom jinych stranek (Bloomberg,Electrec) je to i na anglicke wiki pod Gigafactory 1,nic sloziteho. Do cervence 2016 tam dal Panasonic 1.6 miliardy,Tesla 0.4. Panasonic bude do 2020 dale dle potreby navysovat pripadne az o 3.8 miliardy. V tom clanku vyse se ostatne pise o stejnem pristupu ohledne vyroby FV panelu.
            Zprava skupiny Devonshire Research pak ukazuje skutecne mnozstvi patentu a know-how,ktere Tesla doopravdy vlastni ve srovnani s jinymi firmami,at technologickymi nebo automobilkami. I v jejich hlavnim teritoriu, elektromobilite jsou na tom velmi bidne. Celkove vzato,je to predevsim dobre zvladnuty marketingovy projekt. Uvidime,zda bude i ekonomicky uspesny. Zatim je velmi precenovan.

            1. Zástupce Panasoniku na
              Zástupce Panasoniku na „otevíračce“ GF naprosto nevypadal, že by mu to byť jen špetku vadilo. Naopak působil přešťastným dojmem, že ho vůbec Elon vzal do party ;D
              Konec konců Panasonic vzala do party i Toyota a budou spolu tvořit hromady, co hromady, celýho pohoří baterek! Přecijenom Toyota není žádnej příštipkář takže v Panasoniku maj na léta vystaráno stejně jako NEC s Nissanem 😀
              Pro Panasonic a jeho hromadu patentů a investic je životně důležité, dát svoje články do služeb dobře konstruovaných a promyšlených baterek než do průměrných či dokonce podprůměrnejch nedomyšlenejch baterek.

            2. nikoli, Panasonic slibil, ze
              nikoli, Panasonic slibil, ze tam da $1.6mld a dale vydal dluhopisy za 3.8 miliardy, zatim tolik ale jeste neinvestoval… Stejne tak Tesla slibila, ze tam investuje podobne mnozstvi. Pletete si plany na investice s jiz investovanymi prostredky. Viz wiki, jak rikate, nic sloziteho.

              Wiki: „In early 2016 Panasonic president Kazuhiro Tsuga confirmed a planned total investment of about $1.6 billion by the company to equip the factory to full capacity“ a „Panasonic moved production plans forward and announced a bond sale for $3.86 billion, most of it to be invested in Gigafactory.“

              Electrek: „The firm also calculated that Tesla invested $450 million as of June 30, but Tesla has since disclosed having invested $608.4 million as of September 30, 2016″
              A to tech 608 milionu je skoro 3 mesice stary udaj.

              Jestli mate nejaky zdroj, ktery tvrdi, ze Panasonic jiz proinvestoval 1.6 miliardy, tak sem s nim, zatim ale o zadnem takovem nevim. Stejne tak bych ocenil zdroj, ktery k nejakemu datu specifikuje konkretni proinvestovane prostredky od Panasonicu, tak jako u Tesly to bylo 608,4 milionu k datu 30. zari 2016.

              PS: Electrek se pise s ‚K‘ na konci.

                1. ano lze, prave tech 608,4
                  ano lze, prave tech 608,4 milionu je udajne z kvartalni zpravy pro americky SEC (security exchange commission). Nekdy v unoru bychom se mohli dozvedet proinvestovane prostredky k 31.12.2016.

                  To same by melo existovat i pro Panasonic, bohuzel neznam konkretni udaj. Kolik Panasonic slibil jeste nic nerika o tom, kolik jiz z teto slibovane castky skutecne proinvestoval.

        1. Tesla i Panasonic dodavaji
          Tesla i Panasonic dodavaji vlastni know-how ve svem oboru.
          Stejne tak oba investuji do spolecneho projektu GT. Rozdil je v tom, ze Tesla nese drtivou vetsinu rizika a zodpovednosti (Tesla je ta co se smluvne zavazala Panasonicu odebirat jeho bateriove clanky tak, aby mel Panasonic predem dany ROI) a proto se to jmenuje Tesla Gigafactory a ne Panasonic Gigafactory…

Napsat komentář