Solární energetika se stala nejlevnějším zdrojem elektřiny v 58 zemích světa

Díky poklesu nákladů porazila solární energetika letos poprvé dosud cenově nejvýhodnější obnovitelný zdroj – větrné elektrárny. Data vyplývají z analýzy 58 trhů v rozvojových zemích v Asii, Latinské Americe nebo Středním východě, kterou publikovala prestižní světová společnost BNEF.

Inovace a rozvoj instalací, které posouvají využití solární energetiky vpřed, tak dostaly cenu fotovoltaických elektráren na 1,65 dolaru za instalovaný watt. Obdobný trend sledujeme rovněž ve Spojených státech, kde v průběhu ¾ letošního roku klesla cena solárních projektů na 1,5 dolaru za watt.
foto: lenulenac, licence public domain

Podle analýzy BNEF jsou náklady na vybudování solární elektrárny v rozvojových zemích nižší než vystavění větrného zdroje. Ve vyspělých zemích je však zatím zelená energie stále dražší než tradiční zdroje energie.

„Solární energetiky je nejvíce dynamicky se rostoucí zdroj energie ve světě. Průběžně uplatňované inovace a růst trhu tlačí cenu fotovoltaických elektráren dolů a to tak, že solární instalace začínají na desítkách světových trhů konkurovat spalování uhlí. Rozvojové trhy, na kterých pomáhají obnovitelné zdroje často přivést elektřinu dosud do míst, která byla odkázaná pouze na diesel generátory, jsou také zajímavou příležitostí pro české firmy, které na nich mohou uplatnit své zkušenosti s výstavbou solárních elektráren,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Srovnání podle analytiků BNEF platí především pro rozvojové země. Například v Chile byla letos v srpnu cena elektřiny ze solárních elektráren na polovině nákladů energie z uhlí. Právě dynamický rozvoj solární energetiky může letos vést k překonání hranice až 70 gigawattů nových fotovoltaických elektráren ve světě (pro porovnání: takový instalovaný výkon odpovídá 35násobku výkonu jaderné elektrárny Temelín).

Množství investic do obnovitelných zdrojů v rozvojových zemích je také podle BNEF o 18 % vyšší než v „bohatých“ státech. Projekty v rozvojových zemích reprezentuje například největší solární elektrárny na světě, která roste v Tamilnádu v Indii.

Více než 2,5 milionu fotovoltaických modulů s celkovým výkonem 648 megawattů dodalo osm firem z Číny, ale také Itálie. Současně však rozvojový svět přeje takzvaným ostrovním systémům, které obsahují solární instalace v řádu kilowattů. Trh s řešeními, často se opírající o start up společnosti, dosáhl loni na instalace za 450 milionů dolarů.

V západních zemích zůstává stále rostoucím trhem se solárními projekty především USA. Za ¾ letošního roku přibylo téměř 4200 megawattů fotovoltaických elektráren, což tvoří dosavadní rekord v americké energetice. Solární sektor zde díky stabilnímu růstu vytvořil přes 200 tisíc pracovních míst.

„Na světě nemá trvalý přístup k elektřině více než jedna miliarda lidí. Stále cenově dostupnější solární energetika jim může přinést svět 21. století a pomocí kombinace akumulace energie a mikrosítí mohou zvýšit svůj životní standard. Současně také růst obnovitelných zdrojů pomáhá snižovat celosvětově emise oxidu uhličitého. Země jako Čína, Indie nebo Brazílie nás poráží v investicích do obnovitelných zdrojů a výhledových plánech náhrady fosilních paliv právě rozvojem šetrné energetiky. Jejich přístup může být inspirací také pro naši vládu, s cílem podpořit rozvoj sektoru obnovitelné energetiky,“ dodává předseda představenstva Solární asociace Tomáš Buzrla.

tisková zpráva

50 Comments on “Solární energetika se stala nejlevnějším zdrojem elektřiny v 58 zemích světa”

      1. Ovšemže. Takže pro
        Ovšemže. Takže pro přepočtu na 100*10^9 zaplacených v roce 1993 je to 4,6 $/We (resp. 3,2 $/We při přepočtu na rok 2000 až 12$/We na 1980).

        Zroj http://www.penize.cz/kalkulacky/znehodnoceni-koruny-inflace#inflace : Na co by vám v roce 2015 stačilo 230 korun, na to byste v roce 1993 potřebovali 100 korun. Průměrná meziroční inflace mezi zadanými léty dosáhla hodnoty 3,85 %. Pro 1985 je to dokonce 600 korun, pro 2000 jen 138 korun.

        Samozřejmě v té době se solární elektrárny použít nedaly. Navíc to moc neříká o dnešních cenách jaderných elektráren. Lepší by bylo vědět za kolik by nám Temelín postavili dnes.

        1. Nezdolní optimisté na MPO
          Nezdolní optimisté na MPO předpokládají 5-6 USD/W, banky a finanční analytici to odhadují na 8-9 USD/W, no a pesimisti předpokládající masivní rozkrádačky při stavbě jdou přes 10 USD/W. FVE na poli se dnes staví za cca 1 USD/W, na střechách za cca 1.5 W/USD.
          Za cca 4 USD/W lze koupit velkou FVE s baterií na 10 hodin špičkového výkonu. Člověk tak získá elektrárnu, mokrý sen energetika. Bez palivových nákladů, bez emisí, dokonale pružné dodávky do sítě, plná výroba do roka od vyřízení papírů, modulární systém, kde se dají jednotlivé části opravovat/vyměňovat za provozu, minimální nároku na údržbu, o přerušení výroby se ví několik hodin dopředu, lze škálovat od jednotek mW do jednotek GW.
          A cena obou hlavních komponent letí dolů jako kámen.
          Taky je třeba říct, že dnes (nebo do 5 let) nikdo žádnou JE v ČR nezprovozní. Ideální scénář Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky hovoří nejdříve o roku 2030.

            1. Pletete si účinnost a
              Pletete si účinnost a koeficient využití, a 1000h z roku je 11.4%. JE sice jsou schopny fungovat s koeficientem využití přes 90%, ale současné kontrukce jsou fakticky neřiditelné molochy, které jedou pořád, bez ohledu na cokoliv. takže naplno vyrábějí i v obdobích, kdy je podstatně nižší zájem o elektřinu, Francouzi s tím mají problémy fakticky každou noc.
              A taky mají oproti FV o dost vyšší provozní náklady.

  1. Kdyz to pujde takhle dal s
    Kdyz to pujde takhle dal s FVE v rozvojovych zemich, tak se jednoho dne prestehuji vsechny energeticky narocne firmy do slunnych kraju a tady na severu nam zbydou zbytecne jaderne elektrarny. Mozna by si to mela vlada, MPO, ERU, CEZ a dalsi s vystavbou novych bloku v JETE a Dukovanech poradne rozmyslet. Mozna ze to take uz vedi, ale nechteji prijit o tucne provize za podpis smlouvy 🙁

        1. Ty dotace pochazeji z
          Ty dotace pochazeji z fotovoltaickeho stredoveku. Dnes muze FVE klidne bez dotaci konkurovat konvencnim zdrojum. A v budoucnu to bude jeste lepsi. Prave ty dotace mely za ucel nastartovat fotovoltaiku aby se dostala tam kde je. Kolik dotaci bylo nastrkano do vyvoje a zprovozneni prvnich JE? To je urcite minimalne 100x tolik, globalne. CR moc investic do vyvoje nedalo, ale USA, rusko, Cina, Francie, Anglie a dalsi. Dotace na cistou FVE byly mnohonasobne smysluplnejsi. V CR to byl tunel, jako vzdy.

          1. Ucel jaderek a souvisejiciho
            Ucel jaderek a souvisejiciho odvetvi byl z pocatku trochu jiny,nez vyrabet elektrinu,v tom to srovnani trochu kulha. Navic si myslim,ze az budeme kdekoli v tech zemich, co jste vyjmenoval, pokryvat ze solaru denni spotrebu alespon tak jako dnes z jadra,muzeme zacit srovnavat smysluplnost vynalozenych investic. Zatim neni tak nejak co s cim porovnat.

          2. Na dotace do oze parodií na
            Na dotace do oze parodií na elektrárny se jen u nás prošustrovaly stovky milirad korun, v německu stovky miliard eur, nemluvě o dalších zemích. A jediné k čemu došlo jsou další nezbytné náklady, které je nutno vynaložit (např. nové vedení), nepodstatný podíl na energetickém mixu, nevyrovnaná a neregulovatelná produkce. Přičemž technologie fv panelů je stále stejná jako před 20 lety a k snížení ceny došlo v jen a pouze v důsledku stěhování výroby do číny (tedy sociální a ekologický dumping).

            1. proč mají v Německu OZE
              proč mají v Německu OZE přednostní přístup do sítě? ,proč v Německu když fouká hodně vítr a rozvodné závody odstaví OZE zdroje od sítě dostanou zaplaceno za ušlou výrobu ? proč v Německu fungují stovky distribučních společností a není tam jeden megavelký německý čez? prostě je to Německo :-))) středověk tam ale rozhodně nepanuje

      1. JE mají prd (tedy když
        JE mají prd (tedy když nepočítáme řadu nesmyslných vícenákladů) a ne garantovanou cenu. Pouze se o tom uvažuje, případně to bylo schváleno v jediné zemi (GB) u jediné JE. A samozřejmě je to důsledek dotačního šílenství u oze parodií na elektrárny, díky čemuž se nevyplatí investovat do žádné nedotované elektrárny.

  2. Nedavno ERU zase zhorsil
    Nedavno ERU zase zhorsil popdminky pro FVE. Stridace musi byt vselijak regulovatelne a musi mit dalsi a dalsi zbytecne a drahe certifikaty. Navic se zavadi poplatek za kapacitni jalovou energii. To je vrchol vseho. Rozvodova sit je prevazne zatizena indukcni jalovinou a firmy musi draze kompenzovat aby se zmirnila indukcni jalovina. FVE to delaji zadarmo a tim vlastne pomahaji siti vykompenzovat indukcni jalovinu tim ze dodavaji kapacitni jalovinu. Ale ERU to chce zpoplatnit. Kazdy klacek ve prospech CEZu a jadra a uhli se pocita. Dekujeme pani odsouzena Vitaskova (ERU).

    1. To je jen kapka v moři
      To je jen kapka v moři hodně prezentována aby zapadla jiná a to podstatnější změna a to, že v tichosti po necelých 20 dnech se změnila cena „regulované složky“ a to navýšením a to podstatným navýšením příspěvku platby na OZE pro všechny spotřebitele!
      Děkuji bojovnice.

      Na protesty s NTS a neuskutečněnou další změnou platby za jistič. Prý jsme národ chatařů a tak ona (Vitásková) nedovolí navýšení ceny, ale asi jen do doby, kdy ji nezvolili do senátů v tichosti jako přílepek k novému cenovému rozhodnutí cen OZE (https://www.eru.cz/documents/10540/2041142/ERV_12_2016/058c6730-a61f-4606-a51b-e72ada54c052)

      ta hodná a bojující zástupkyně lidu, se zase ukázala jak to s nim myslí doopravdy a na čí straně vlastně je!
      Zde je původní cena vydaná před pouhými 19 dny(https://www.eru.cz/documents/10540/2041142/ERV_12_2016/058c6730-a61f-4606-a51b-e72ada54c052)
      navýšení jen 30 násobné.

      Děkujeme bojovnice lidu Vitásková.

      1. Presne neco takoveho jsem
        Presne neco takoveho jsem ocekaval, protoze Vitaskova az do konce nevypsala podporu pro urcite FVE. Porad se ohanela chybejici notifikaci z Bruselu. Nekdy pred 10-ti dny jsem psal dotaz na ERU, zda to je finalni cenik pro domacnosti pro 2017. Dosud zadna odpoved. Tak dekuji ze mi nepripo takto posilate odpoved na muj dotaz. Je to nehorazna arogance teto baby. Podvodnice hadr, ktera patri do teplaku. Doufam, ze jeste porad plati zavazek statu, ze nikdo nezaplati za OZE vic jak 495 Kc/MWh. Ten rozdil pry bude platit stat z dani. Castka 21,79 Kc/A/mesic se pocita za kazdou fazi zvlast. Takze jistic 3x25A = 21,79*3*25 = 1634,25 Kc/mesic.
        Co lidstvo existuje, tak nejlepe se da vysplhat nahoru po zadech hlupaku a primitivu. Viz Vitaskova, zeman, komunisti apod.

        1. Ano také jsem myslel na to
          Ano také jsem myslel na to omezení na 495 Kč.
          Ale jak rychle se mění ceny před koncem roku a to v jednom roce i 2x během 19 dní, tak si nedělám iluze, že někdo stejně rychle změní i toto omezení „v zájmu civilizace = ČEZu).

          Ostatní ovčané na to přijdou nejdříve po roce až jim přijde faktura za elektřinu!

          Bohušu a komedyboys už šetříte na dluhy pro Altnera ?

        1. No jak jsem psal, je to v
          No jak jsem psal, je to v přílepku (na konci) cenového rozhodnutí, článek č.1.

          tady to máš celé –
          Čl. I
          Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2016 ze dne 25. listopadu 2016,
          kterým se stanovují ceny za související službu v elektroenergetice a další regulované ceny, se
          mění takto:

          1. V části (4.1.) se na konci písm. a) text „2 640,18 Kč/MW/měsíc“ nahrazuje textem
          „78 289,70 Kč/MW/měsíc“,

          2. V části (4.1.) se na konci písm. b) text „0,61 Kč/A/měsíc“ nahrazuje textem
          „18,01 Kč/A/měsíc“.

          Ano po pouhých 19 dnech se rozhodla to navýšit téměř 30x, abys nebyl puntíčkář, 🙂

  3. Fotovoltaika je v našich
    Fotovoltaika je v našich podmínkách skvělé doplňkové řešení, ale nikdy nepřevezme otěže. Nedává to smysl. V podmínkách osvitu mírného podnebného pásu poměrně dost daleko na severu nám v zimě prostě nesvítí dost, aby se na FVE dalo spolehnout. A to i v případě instalace relativně drahých bateriových systémů.

    V případě rovníkové Afriky apod. je to řekl bych naopak skvělé řešení, které může být i velmi stabilní.

    1. bateriove systemy budou
      bateriove systemy budou casem na cene klesat, a cim nize bude cena, tim vice se to bude vyplacet i ve vetsich kapacitach, ale souhlas ze samostatne je fotovoltaika doplnkova a nebo jednou zcasti celku, spolehal bych na alespon ale lepe na 3 ruzne droje elektriny v pripade ostrovnihp systemu elektriny

      1. Tady to absolutní
        Tady to absolutní myšlení, že nějakej typ energie úplně nahradí jinou je zastaralej nesmysl. Fotovoltaika je doplňková a rozhodně jsme ještě nevyužili její plnej potenciál. Zbavovat se šmahem jinejch možnosti je taky nesmysl. Ale rozhodně každej den v roce kdy nebudeme muset topit pod kotlem se počítá.

    2. Podle pravidelné analýzy
      Podle pravidelné analýzy banky Lazard už situace dospěla tak daleko, že kombinace FV+baterie (na 10 hodin špičkového výkonu) je už dnes někde do cca 35-40 stupně zeměpisné šířky levnější zdroj elektřiny než jaderné elektrárny a uhelné elektrárny jsou tomu schopny konkurovat jen v případě, že jsou vystavěny přímo u povrchového uhelného lomu. A to cena obou hlavních komponent letí každým rokem svižně dolů.
      A samozřejmě nejlevnější jsou VtE.
      V českých podmínkách bude holt třeba do rovnice přidat dobré propojení k Baltu a Severnímu moři a kogenerační tepelné elektrárny na zimu. Na těch posledních cca 20% je skoro jedno jestli to bude biomasa, zemní plyn, uhlí nebo nějaké syntetické palivo.

              1. Neslo,nikdy neziskate uzemi
                Neslo,nikdy neziskate uzemi pro tak masivni liniovou stavbu napric staty. Ty naklady jsou velmi podhodnocene nehlede na a pretrvavajici obtize technickeho zabezpeceni MVDC. Dalsi vec je nutna konverze na AC pro finalni pouziti v domacnostech. Jenom na vsech tehle detailech,ktere velkoryse zanedbavate, utopite 20% ani nemrknete.

  4. „Jejich přístup může
    „Jejich přístup může být inspirací také pro naši vládu“ , lepší vtip jsem dlouho neslyšel, 1. čezká vláda nepotřebuje soběstačné ovčany, 2. čezká vláda penězi ovčanů raději bude platit za ropu, plyn, uran, než aby více podporovala decentralizovanou výrobu ze Slunce

      1. ČEZ dělá to, co všechny
        ČEZ dělá to, co všechny podobné firmy. Na domácím písečku si žárlivě střeží své uhelné a jaderné investice. Takže nová uhelná elektrárna Ledvice a za 20 miliard zrenovované Tušimice prostě v ČR musí vydělávat. Proto taky prolomení limitů na lomu Bílina šlo tak hladce. A na hřištích ostatních se snaží expandovat pomocí OZE, protože ty dnes už skoro nemají jako nové zdroje konkurenci.

Napsat komentář