Škoda Octavia s novými asistenčními systémy a konektivitou

Škoda svůj bestseller v rámci rozsáhlé modernizace vybavila novými technologiemi. Mobilní online služby těsně propojují vůz Škoda Octavia se svým majitelem, nová řada asistenčních systémů dělá jízdu komfortnější a bezpečnější.

Nová Škoda Octavia nabízí také nové možnosti konektivity. Pro Volkswagen, pod který Škoda Auto patří, teď konektivita hraje prim.
foto: Škoda

Škoda svůj bestseller vybavila novými možnostmi konektivity: mobilními online-službami Škoda Connect, které jsou nabízeny ve dvou sdružených kategoriích. Služby Infotainment Online, dostupné pro navigační systémy Amundsen a Columbus, slouží k získávání informací a navigaci, služby Care Connect nabízejí asistenci a vzdálený přístup do vozu, bez ohledu na typ systému infotainmentu.

Součástí služeb Infotainment Online je služba Dopravní informace online. Služba zobrazuje reálný provoz na zvolené trase a v případě dopravních komplikací navrhuje objízdné trasy.

K dispozici jsou také ceny pohonných hmot u čerpacích stanic, informace o obsazenosti parkovišť, online zpravodajství a informace o počasí. Přes Škoda Connect Portal je možno přímo přenášet trasy, cíle a body zájmu (Points of Interest, POI) z počítače do navigačního systému.

Speciálně pro systém Columbus jsou k dispozici další služby, mimo jiné Google Earth a Google Street View. Služba Aktualizace map online pravidelně poskytuje nejnovější mapové podklady.

Ze služeb Care Connect patří mezi nejdůležitější nouzové volání (Emergency Call, eCall). Po nehodě, při které se aktivují zádržné systémy, alarmuje systém samočinně dispečink nouzového volání. Doplňkem je možnost propojení vozu s call centrem stiskem tlačítka, např. při lehké nehodě, resp. možnost přivolání pomoci v případě poruchy.

Součástí proaktivních služeb je i plánování servisních prohlídek: Zákazník je prodejcem kontaktován před termínem servisní prohlídky, aby si mohli pohodlně a včas dohodnout termín přistavení vozu do servisu.

Nová aplikace Škoda Connect App ve smartphonu navíc podporuje také další služby Care Connect; mimořádně zajímavou novinkou jsou nové služby Vzdáleného přístupu. Služba Stav vozu například informuje o stavu osvětlení nebo o tom, zda je vůz zamčený nebo odemčený.

Funkce Poslední parkovací pozice ukáže, kde se právě vůz nachází. Hledání vozu také ulehčí funkce Houkání & Blikání tím, že aktivuje houkačku a varovné blikače. Pomocí funkcí Oznámení o oblasti a Oznámení o překročení rychlosti je majitel informován o tom, že se vůz pohybuje mimo vyznačenou oblast nebo rychlostí, kterou nepovolil.

Asistenční systémy modernizované verze modelu Škoda Octavia překračují měřítka třídy kompaktních vozů. Některé pocházejí z vyšších segmentů a doplňují nabídku, která již předtím byla velice rozsáhlá.

Prediktivní ochrana chodců je zaměřena na městský provoz. V rozsahu od 10 do 60 km/h systém aktivuje nouzové brzdění, pokud hrozí, že chodec vozu nebezpečně zkříží cestu. Tento systém je součástí volitelné výbavy Front Assist s funkcí nouzové brzdy City.

Sledování mrtvého úhlu Blind Spot Detect řidiči pomáhá při přejíždění mezi jízdními pruhy pomocí dvou dozadu namířených radarových senzorů. Pokud hrozí kolize, rozsvítí se v krytu vnějšího zpětného zrcátka varovná světelná dioda.

Rear Traffic Alert se postará o bezpečné vycouvání z parkovacího místa kolmo k vozovce nebo z vjezdů tím, že rozpozná blížící se vozy. Další novinkou ve výbavě modelu Škoda Octavia je volitelný asistent pro jízdu s přívěsem Trailer Assist.

Řidič otočným spínačem pro ovládání vnějších zpětných zrcátek zadá úhel, v němž chce se soupravou couvat. Pak už jen stačí opatrně přidávat plyn, systém automaticky natočí volant do vhodné polohy. Při couvání bez přívěsu zase pomůže Manoeuvre Assist: ten při couvání samočinně zabrzdí vůz, jakmile za ním rozpozná překážku.

tisková zpráva

20 Comments on “Škoda Octavia s novými asistenčními systémy a konektivitou”

  1. Škoda dala do auta
    Škoda dala do auta dotykový tablet? Škoda dala do auta tři válce s turbem? Škoda dala do auta automatickou převodovku?
    Hmm jako dobrý. A kdy dají Škodovce sundavací střechu? Kdy bude mít Škoda dva kufry? A kdy Škodovka přestane ve městech smrdět? A kdy bude jezdit potichu? Kdy začne šetřit brzdy a začne z kopce rekuperovat energii? Kdy začne Škoda jezdit na obnovitelné zdroje?
    Na papíře se zdá jako dobrý produkt. Ale stále má Škodovka hodně co zlepšovat.

    1. a este nema ani dvere
      a este nema ani dvere otvaracie do neba a ani deti nemozes posadit do kufra, ani 17 palcovy tablet na palubovke, a pritom stoji iba o 85 tisic menej ako ta eko tesla.. kto by chcel take auto skoda.. brzdy setris ked brzdis motorom a kolko tej rekuperovanej ocakavas? a kolko si za to ochotny priplatit? naco potrebujes 2 kufre, preco nie rovno 3?
      mozno otazka na telo, kolko mas rokov?

      1. Není třeba vozit tunu
        Není třeba vozit tunu baterii, není třeba 17palcový tablet v autě. Stačilo by, kdyby Škoda byla alespoň spolehlivé auto jako je například Toyota. Simply Clever škrabka, nebo funkce Houkání & Blikání tím, že aktivuje houkačku a varovné blikače je spíš k smíchu. Tohle uměl udělat každý radioamatér v osmdesátých letech.

  2. Škoda Octavia s novými
    Škoda Octavia s novými asistenčními systémy a konektivitou. A se starými spalovacími motory se lživou spotřebou i emisemi. Stejně podle mne stále nepochopili, ale to většina automobilek, že většinu toho, co oslavují jako velké vítězství, umí apka v běžném dotykovém mobilu. Asi jako když nastupovaly a masově letěly MP3, tak oni dávali do aut za příplatek rádio s CD a za mega příplatek i s krabicí CD měniče v kufru. Má ty prostato! 🙂

  3. Skodovka tezce zaspala.
    Ted

    Skodovka tezce zaspala.
    Ted mi kamarad ukazoval Magicar system Alarm monitoring auta dalkovy start atd.. da se tam dokonce nastavit nastartovani motoru pokud padne baterka nizko pod 11.4 voltu Super system a za 3100 kc a neni to pres simku 🙂 Skoda prinesla pred par lety usb asi po 15 letem spozdeni oproti konkurenci lol a radia za 60 tisic:)

      1. v kvalitně udělaným autě
        v kvalitně udělaným autě s kvalitní baterkou

        autobaterie-varta.net/konfigurator/

        neřeším autobaterii 10 let, ani o ní nevím že tam je a startuju si koliktrát denně chci :))))))))))))))

        Ale pokud výrobce vaší popelnice malá domů výrobci autobaterek, tak to potom 11,4 nastavování a sponzoring ano :))))))))

Napsat komentář