Volkswagen jde s dobou, chce konkurovat Uberu službou Moia

Na velkém technologickém sektání Tech Crunch Disrupt v Londýně oznámil Volkswagen vznik nové firmy Moia. Ta má vést koncern do budoucnosti a nabídnout služby nové mobility.

Matthias Müller, CEO Volkswagen Group (vpravo) a Ole Harms, CEO nové společnosti MOIA (vlevo).
foto: Volkswagen

Díky nové společnosti/službě Moia prý Volkswagen „směřuje k transformaci v globálního lídra v poskytování udržitelné mobility“. Moia má být do roku 2025 vedoucím poskytovatelem služeb mobility.

Matthias Müller, nový šéf Volkswagenu, řekl, že Moia má koncernu pomoci lépe pochopit nové formy mobility. Asi proto, že ti staří harcovníci prostě nedokážou pochopit, že někteří lidé už vlastnit auto nepotřebují.

Moia bude prý pracovat napříč všemi značkami Volkswagen a působit v rámci celého koncernu. Do roku 2025 má také tvořit podstatnou část příjmů Volkswagenu.

Moia je přitom samostatnou společností spadající do koncernu, sídlo má v Berlíně. Má rozvíjet služby jak nezávisle, tak například v partnerství s už existujícími dopravními systémy, např. ve městech.

Nováček začíná s 50 zaměstnanci; jejich počet má ale minimálně do roku 2017 rychle růst. Kromě Berlíně má být další důležitou lokací Hamburg, na obou místech bude snazší testovat a rozvíjet nové možnosti mobility.

Nová služba vychází z nedávno ohlášené strategie TOGETHER – Strategy 2025 zaměřené na digitalizaci, konektivitu a sdílení. Moia má být synonynem pro „individuální mobilitu pro všechny“.

Volkswagen se tedy bude soustředit především na mobilitu na vyžádánímobility on demand. Do této oblasti přitom už nedávno vstoupil koupí podílu v mobilní aplikaci Gett. Díky ní mají obyvatelé více než 100 měst k dispozici dopravu na vyžádání.

tisková zpráva

3 Comments on “Volkswagen jde s dobou, chce konkurovat Uberu službou Moia”

  1. Globální průserář
    Globální průserář Volkswagen prý „směřuje k transformaci v globálního lídra…“
    Zase další proklamace na další 5ti letky.

    VW reaguje na tlak, zatímco Mercedes provozuje svůj káršéring car2Go už od roku 2008 a letos už maj 2 milony členů ve 30ti městech po světě.

Napsat komentář