SpaceX chce vypustit tisíce družic a pokrýt planetu internetem

Vesmírná společnost SpaceX, jejímž největším akcionářem je Elon Musk, podala na americkém federálním komunikačním úřadu žádost o vypuštění 4425 družic. Těmi chce pokrýt celou planetu vysokorychlostním internetem.

V první fázi chce SpaceX vypustit asi 800 svých internetových satelitů. Vypuštění všech 4425 satelitů by mělo trvat až pět let. Každý bude mít životnost 5-7 let.
foto: BAE Systems

Je ironií osudu, že poslední – nevydařený – start rakety Falcon 9 společnosti SpaceX dne 1. září 2016 měl do vesmíru vynést satelit Amos-6, který měl mimo jiné přinést internetové připojení do Afriky.

Elon Musk už minulý rok zmínil, že jedním z jeho cílů v rámci SpaceX je vybudovat síť družic, které roznesou vysokorychlostní internet (1 Gbps) po celém světě. V současné době má globálně k internetu přístup podle různých odhadů 2-3,5 mld. lidí.

Takových projektů se dnes rozjíždí víc, např. Google Loon, který se snaží internet do nepokrytých koutů světa přenášet balóny, případně solárními drony. Facebook už testuje něco podobného.

Nový plán společnosti SpaceX na vypuštění tisíců družic je možná jedním z důvodů, proč do SpaceX investovala miliardu dolarů společnost Google. Facebook, Google i další internetoví giganti mají na masivním rozšíření internetu po světě jednoznačný zájem.

Nové družice SpaceX pro rozšíření internetu mají mít hmotnost 385 kg a planetu budou obíhat ve vzdálenosti 1150 km až 1325 km. Pro srovnání, Mezinárodní vesmírná stanice obíhá zemi přibližně ve výšce 430 km.

75 Comments on “SpaceX chce vypustit tisíce družic a pokrýt planetu internetem”

    1. Na zemekouli zije neco pres
      Na zemekouli zije neco pres 7 miliard lidi. Do Evropy prislo zhruba 1-2 milionu uprchliku. To jako kvuli relativne par uprchlikum se maji vsichni lidi na zemekouli vzdat dostupneho internetu?
      Evropa je podle poctu obyvatel jaksi zanedbatelna cast sveta. Proc si Evropane porad mysli, ze vse na svete je v zajmu Evropy a obzvlast prizemnich ceskych hlupaku?

      1. Vaše údaje jsou chybné.
        Vaše údaje jsou chybné. Invaze pokračuje dále stejnou intenzitou a letos už dorazilo do Evropy stejné množství invazistů jako loni. Jen se to tutlá, aby kolem toho nebyl takový humbuk jako loni. Dovoz černoušků z Afriky prostřednictvím Frontexu taky stále jede na plné obrátky.

        1. Toto neni politicke forum.
          Toto neni politicke forum. jen strucne. Cinske akvizice a rostouci vliv Cinanu a statu Ciny je pro Evropu daleko nebezpecnejsi. Muslimove jsou ruznorodi a nesleduji strategii nejakeho konkretniho statu. Proste se chtej mit lepe a jakz takz se asimiluji. Oproti tomu Cina jako stat usiluje o ovladani Evropy a jeji ekonomiky. Kdyz se v Evrope usadi, mame prohrano. Cinane Evrope nikdy neprominou staletou krivdu a ponizovani. Cinane jsou kruti ke svym lidem. Jak budou asi hodni k nam Evropanum?

          1. Souhlasím a nesouhlasím
            Souhlasím a nesouhlasím zároveň.

            Ano toto není politické förum, takže toho necháme asi za včasu, souhlasíte?

            Nicméně nesouhlasím s tím že by z pohledu obyvatel bla Čína pro obyvatelstvo horší než případné rozhoření se nepokojů. Čína potřebuje nějak relativně fungující Evropu, minimálně ještě jednu nebo dvě generace, možná deset, nevím.

            Na druhou stranu začleňovací politika a vůbec mnoho politik EU nefunguje a generuje problémy. V určitý moment se to může přehupnout do něčeho nepěkného. Vemtesi jen co vynáší nahoru jisté typy politiků, to stejné může v budoucnu stát za nečím ne zrovna pěkným. V nejhorším případě občanskou válkou.

            Oboje má ale svého jmenovatele neschopné politiky a doposud patrný rozkol mezi starou a novou EU. Jestli chcete v obou případech zabránit nejhoršímu, musíte změnit lidi a jejich reprezentaci.

            1. Občanská válka reálně
              Občanská válka reálně hrozí. Nejen v západní a severní Evropě. Důvodů tam mají lidé dost. Například v roce 2014 bylo spácháno ve Švédsku 87 vražd, letos už 160. Také známka kulturního obohacení.
              U nás lidi zatím nasírají politici jen z vyhazování jejich peněz ve stylu: Z výcviku v Hradci Králové zmizeli tento týden dva mladí afghánští vojenští piloti a zamířili do Německa. Jejich velitelé je však okamžitě nechali hledat českou policií, která požádala o pomoc německé kolegy a ti byli úspěšní. Ještě ten den piloty dopadli a vrátili zpět do Česka. Vojáky nyní nejspíš čeká cesta zpět do Afghánistánu, kde se budou ze svého útěku zpovídat. Ztotožňuji se s komentářem: Ještěže nedokončili výcvik a pak to s letadlem do něčeho nenapálili… Tálibán taky vycvičili Američani proti Sovětům a jak se jim odvděčili…..
              Že to ovšem u nás lidi neberou na lehkou váhu, o tom máme statistiku: Více než 54 tisíc nových střelných zbraní si v roce 2015 pořídili občané ČR. To je o 2 tisíce více, než se jich prodalo za celé čtyři uplynulé roky. Jinými slovy občané rozum ještě neztratili, politici už dávno. Občané vědí, že SVOBODA NENÍ ZADARMO a lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný. Protože platí staré známé žijte v míru a udržujte svoji zbraň v bezvadném stavu. Nezapomeňte na dostatek nábojů a pravidelný trénink…..

  1. ….podala na americkém
    ….podala na americkém federálním komunikačním úřadu žádost … a proč na americkém ? Proč ne na českém, nebo nějakém jiném ? Američané to třeba povolí, ale jiný by to třeba nepovolil. To vesmír patří Američanům ? A je vůbec potřeba nějaké povolení, když si chci ve vesmíru pověsit „lampión“ ?

    1. Copak rusky satelity, at
      Copak rusky satelity, at spionazni tak glonass, dostali povoleni od CR nebo Vatikanu?
      Pro vypusteni satelitu je vzdy prislusny urad zeme ktera satelit vypousti.
      Mozna jste uz nekdy slysel o organech v OSN. Tam se resi mezinarodni pravo. reknete jim ze s tim nesouhlasite.
      Jste asi lampionovy b-l-b-e-c

      1. GPS, GLONASS, Špionáž, to
        GPS, GLONASS, Špionáž, to je trochu něco jiného než poskytovat datové služby. Zatímco u navigačních systémů je přenášeno minimum, které jen udává polohu a nic víc, zde se bude jednat o něco co může potenciálně narušit suverenitu práva v jednotlivých zemích, kdy přes toto bude možné přistupovat k jinak blokovaným službám.

        Pokud se nepletu tak každé aktivní zařízení musí (by mělo) projít schválením místního telekomunikačního úřadu, tedy pokud má být v dané zemi prodáváno, pokud někdo doveze, což není zakázáno, myslím že u nás ne, pro svou potřebu zařízení které normy nesplňuje vystavuje se riziku postihu.

        Nemusíme souhlasit s tím co ony země blokují, nebo co dělají, ale přece jenom toto již může být dost zásadní narušení suverenity země, které může mít neblahé mezinárodní důsledky.

        Na durhou stranu neexistue důvod proč by měl stát skrze své úřady zbytečně blokovat poměrně velký rozsah radiového spektra a pod. ale to je zcela jiná diskuse.

        Z čeho bych měl strach je to že tento přůstup k internetu bude mít spíše destruktivní charakter, než pozitivní.

        1. Zatim nejsou dostupne blizsi
          Zatim nejsou dostupne blizsi info. dovedu si predstavit, ze kazdy stat bude mit moznost zakazat poskytovani urciteho obsahu v danem state. Reseni by mohlo byt podle IP prijemce. treba sireni demokratickych myslenek v rusku apod.
          Samozrejme ze prijemce signalu na zemi bude potrebovat atestovane zarizeni. To nikterak nekoliduje se satelitnim sirenim.
          V kazdem pripade vetsina relevantnich otazek uz asi byla vyresena. SpaceX a Google nejsou poblouzneny hlupaci kteri fantaziruji o nemoznem jen tak na verejnosti. Jejich pravni oddeleni jsou pravdepodobne vetsi a vykonejsi nez nas zakonotvarny organ CR.

  2. Internet pro vsechny neni
    Internet pro vsechny neni charita ale velky business. Nonstop reklama pro +- 7 miliard lidi uz prinese velky balik. proc do toho jde google? urcite ne z lasky k nam ani k africanum. google se zivi prednostne reklamou.
    O technologii nikdo nevi jak a co. ale nejspis to nebude jen pro fixni stanice. satelity nemaji geostacionarni polohu a vesele krouzi velkou rychlosti kolem zeme. takze smerovani na jeden satelit je blbost. kdo vi jak to bude fungovat. mozna tam budou potreba nejake meziclanky na zemi nebo ve vzduchu kolem zeme. nejspis to bude cele zadarmo, financovane jen reklamou. zkuste skasnout nejakeho domorodce v africe ktery nema ani ucet a mozna ani pravidelny prijem.
    Jinak informovani lide maji vetsi sanci ziskat lepsi zivot. navody na pestovani potravy nebo ziskavani vody, nebo treba omezeni porodnosti. informovany clovek je nepritel vsech diktatoru a despotu a oni jsou puvodci chudoby a hladu. takze Elon prispeje k ubytku chudoby.

    1. A stejně tak dobře je
      A stejně tak dobře je možné to využít pro šíření nenávisti a extremismu, na to prosím nezapomínejte. V tom bych viděl největší nebezpečí. A hned jsme ve velké otázce, jestli provozovatel má, nebo nemá, právo kontrolovat obsah a případně jej blokovat. A takový proces by byl, ať by dopadl jakkoliv, velmi nebezpečným precedentem.

      Co se týče minulého vašeho příspěvku, blokování, resp filtrace na základě IP je hloupost, ta se většinou přiděluje dynamicky, stejně tak blokace dle mac je hloupost, protože teoreticky stačí přejet řeku a jste v jiné jurisdikci, ona i v té Africe není ostraha tak přísná jako byla zde. To by muselo jet zároveň na souřadnicích, a už jsme u poměrně komplikovaného systému.

      Ona je otázka jaké protokoly budou v provozu. Rozhodě to bude spíše na bázi protokolů pro mobilní data než na bázi protokolů, které se používají v kabelových sítích nebo i WiFi.

    1. Proč? Stejně budou na
      Proč? Stejně budou na velmi nízké oběžné dráze. Takže záhy po vypršení jejich životnosti shoří v atmosféře. Problém není na velmi nízkých drahách, kde objekty vydrží v řádu několika dní až týdnů, ale naopak na geostacionárních a podobně vysokých drahách, kde mají výdrž stovky až tisíce let.

    2. „SpaceX se proto už v této
      „SpaceX se proto už v této úvodní žádosti zavázala, že všechny satelity budou po ukončení jejich životnosti, která se odhaduje na 5 – 7 let, staženy z oběžné dráhy a shoří v atmosféře.“

      takze se da ocekavat ze ve chvili kdy dane satelity budou vyrazene z provozu v telekomunikacni siti SpaceX, tak jim proste daj pokyn aby sestoupili nize a shoreli v atmosfere, k takovemu sestupu bude stacit celkem malej impulz, ty satelity budou tak jak tam muset bejt vybavene nejakym systemem kdery jim umozni zmenu polohy v siti, respektive korekce jejich polohy v siti, tak jako kazdy jiny satelit

    1. o tom by nikdo nenapsal ani
      o tom by nikdo nenapsal ani carku a elon by nebyl slavny. vemte ti, co dela bill gates. dokud zvastal o bezpapirove kancelari a digitalni asistentce byly ho plne noviny. od kdy se dal na charitu svet o nem nevi. k tomu musi elon dozrat. do ty doby jeste o jeho smelych vizich jeste hory textu popisou. ale tak snad i na nej to prijde.

    2. Space X je jina firma nez
      Space X je jina firma nez Tesla, tazke prelejvani financi mezi nima nehrozi, nehlede na to ze tento projekt mu dobudoucna usetri obrovzke finance a naopak mu jeste spoustu financi nadeli za ten inetrnet, schvalne kolik plati majitele Tesel za neustale pripojeni k netu dnes? bingo ani korunu, musi to platit Tesla operatorum po celem svete, a kolik bude muset platit az bude mit tento system v provozu? bingo velice malo, neb bude mit proste nejakou vyhodnou smlouvu 🙂 takze veskutecnosti nejde o nejakou Afriku, ale o to pokrejt hlavne ty oblasti kde je dnes internet obrim businessem pro poskytovatele toho internetu 😉

        1. v cem je to protireceni? ja
          v cem je to protireceni? ja mam 3 firmy a prehazovat penize mezi nima proste nejde, to ani ucetni nenai takova kouzelnice aby v jedne nechala penize zmizet a v druhe objevit, kdesto smlouva za kacku je naprosto v pohode, tam pak jiz jen zalezi na vlastnicke strukture a zda to projde tedy prez vedeni/vlastniky/akcionare 😉

            1. precti si na co jsem
              precti si na co jsem reagoval a na co reagujes ty 😉

              reagoval jsem na tuhle vetu „Kdyby to Elon raději vrazil do dalších superchargerů, a nechal nabíjení pro Tesly dál zdarma.“ ktera vpodstate tvrdi aby Musk vzal penize ze SpaceX a nalil je spise do Superchatgeru firmy Tesla, coz znamena vzit penize v jedne firme a postavit za ne neco v jine firme, coz ucetne v takovych firmach nejde, SpaceX nema licenci na staveni Superchargeru a silne by se to blokovalo i s tim ze SpaceX spada pod hlidane firmy s vladnima zakazkama, v CR se takovemu chovani rika tunelovani 😉 kdesto uzavrit mezi firmama smlouvu byt na mizivou sumu a dostat za to sluzby je uplne neco jineho a legalniho, v takove chvili to totiz SpaceX nic nestoji a naopak na tom „vydelava“ byt minimalni sumu 😉

              rekl bych ze ucetni mam velice schopnou, kdesto ty koukam ucetnictvi rozumis velice spatne

            1. Urcite? Satelitni telefony
              Urcite? Satelitni telefony (Iridium…) taky funguji bez presneho smerovani anteny a vzdalenost neni o tolik mensi (cca 800km). A i kdyby, zajistit smerovani na satelit by nemel byt takovy problem. U Predatoru (drony) se to dela za daleko vyssi rychlosti, nez auto bezne jezdi.

              1. Srovnáváte melouny s
                Srovnáváte melouny s borůvkami.

                Pro přehos hlasu přes satelitní družice se používají velmi nízké frekvence s vysokým výkonem.

                Když chcete, ale přenášet data rychlostí Gigabitů (navíc ke každému uživateli), pak je vše úplně jinak.
                Chtějí použít frekveci 24GHz. Na této frekvenci budete rád, když vám tu anténu nasměruje na jeden z těch satelitů tisíc kilometrů daleko profík se spektrákem. A anténu budete muset dát na hodně pevnou konzoli, aby jste nebyl při každém větříku bez netu.
                To vysoké množství satelitů není tak vysoké kvuli dostupnosti, ale kvuli vyšší datové propustnosti.

                1. Otazka je, jestli ten
                  Otazka je, jestli ten gigabit je potreba i pro ty pohyblive stanice.

                  Navic, Musk je sice megaloman, ale ze by si „internet pro vsechny“ predstavoval jako „anténu nasměruje na jeden z těch satelitů tisíc kilometrů daleko profík se spektrákem. A anténu budete muset dát na hodně pevnou konzoli“, to se mi moc nezda…

                  No nic, dame se prekvapit.

                2. Anténu na 24 GHz pro
                  Anténu na 24 GHz pro internet mám na střeše a zaměřoval jsem si ji sám (a nespletl jsem se v desetinné čárce) a také si neumím „sektorovou anténu“ na těchto frekvencích moc představit. Nicméně zde se nic zaměřovat nebude, protože družice nebudou geosynchronní. Stejně jako u GPS uvidíte každou družici jen pár desítek vteřin.

                  Za předpokladu že to bude fungovat, tak protože takto vysoké frekvence už neprojdou téměř ničím, tak zapomeňte na signál v autě nebo v budově. Aby byl signál na těch cca 1000 km slyšet, tak bude muset být pořádně silný a anténou ho nezesílíte, tam musí zůstat všesměrová. Silný signál tedy bude muset být daný silným elektrickým výkonem. Zapomeňte na dnešní mobil s baterkou velikosti kreditní karty. Tady baterka bude muset být pořádný kvádr.

                  Potřebná šířka pásma bude značná. To co mám na střeše dá 165 Mbps na 20 MHz (128QAM). Umím si představit i 1024 QAM, ale ne na 1000 km při sektorové anténě, takže reálně bude pro 1 Gbps potřeba cca 100 MHz pásmo. A těch pásem bude třeba několik, protože jinak těch 1000 Mbps bude sdílet celá cca 1/10-1/100 zeměkoule (nechce se mě to počítat) co na tu část družic nad sebou uvidí.

                  Ve zkratce. Mobil bych ještě pár let nezahazoval.

                3. A na jakou vzdalenost ten
                  A na jakou vzdalenost ten spoj provozujete?
                  V tom to prave je, ze pri vzdalenosti 1000km budete potrebovat zatracene silny vykon a zatracene smerovou antenu aby jste vubec neco chytil. A zkuste si takovou antenu na takovou vzdalenost namirit od oka.
                  Mimochodem zarizeni v pasmu 24GHz se u nas (v evrope) provozuji podle VO-R10 kde je v tomto pasmu maximalni povoleny vykon 100mW e.i.r.p.
                  Tak stejne najek nevim jak to chce delat. Nechame se prekvapit.

                4. V mém případě je
                  V mém případě je vzdálenost 400 metrů. Ale na vzdálenosti při zaměřování přeci vůbec nesejde. Důležitá je pouze směrovost antény, tedy jak malý úhel mám k dispozici abych trefil protější stranu s maximálním ziskem. Zaměřování spoje na 10 GHz a satelitu na 12 GHz je přeci prakticky stejné i když v prvním případě je druhá strana vzdálená pár km a u satelitu 36000km.

                  V ČR hranice smysluplného spoje ve 24 GHz vzhledem k povolenému výkonu cca 1 km. Sice s modulací např. QPSK by to šlo dále, ale k čemu by dnes byl spoj co dá na 28 MHz 40 Mbps.

                  Nicméně v původním zdroji se píše o použití frekvencí nad 24 GHz, což může být cokoliv s vyšším výkonem.

                5. jsi evicentne expert, tak to
                  jsi evicentne expert, tak to honem bez do Space X vysvetlit, at nahodou neudelaji chybu a nevyhodi za to silene miliardy jen tak na obeznou drahu 😀

        1. u TV/satelitu musis taky
          u TV/satelitu musis taky presne zamerit parabolu? vis jak to vubec funguje? proc myslis ze tech satelitu ma bejt ve finale prez 4 tisice? satelitni internet se da provozovat i dnes naprosto vpohode, jen je to drahe a diky vetsi vzdalenosti 3-4x vetsi nez co planuje u tohoto projektu SpaceX jsou proste vetsi latence, obdobne to funguje treba u GPS

        2. Spacex řešení bude
          Spacex řešení bude vyžadovat využití principů, které se úplně běžně v rádiokomunikacích nepoužívají – třeba aktivní nachylování svazku z vyzařované antény („phase-array antenna“). Pozice družic budou známy, také orientace pozemní antény v prostoru – (GPS koordináty + natočení antény).. Je to ohromná výzva, protože budou muset zajistit, aby svazek pozemní antény sledoval dráhu družice. A družice bude muset vysílat data do okolí pozice uživatele. A teď jde o to, udělat ty uživatelské přijímače dostatečně dostupné/levné…

      1. Mimochodem, když už
        Mimochodem, když už píšete o tom míru, máte pocit, že ten internet přinese lidem z Afriky co nemají co jíst mír? Já to vidím tak, že jen budou mít lepší přístup k informacím jak se mají ti evropani dobře a budou zase o to více toužit opustit svou rodnou zem a táhnout někam do neznáma, kde je nikdo nechce, kvuli vidině života ve kterém létají pečení holuby do huby.

        Naproti tomu rozšíření superchargerů a zachování nabíjení zdarma třeba i pro model 3 by pomohlo k rozšíření elektromobility i mezi nemilionáře. Tím pádem rychleší vzestup elektromobility, a odpoutání se od závislosti na ropě.
        Což nejspíš bude mnohem mírovější mise než vnucovat něco lidem, kteří o to nejspíš ani nestojí, protože mají úplně jiné starosti.

        1. anebo prave naopak. ti
          anebo prave naopak. ti africane tim internetem prijdou na to, co je to demokracie, jak buduje blahobyt kolik stoji zivot v evrope a budou to doma napodobnovat taky. a treba prijdou na to, ze ty elonovy slunecni kolektory maji u nich vyssi ucinnost nez u nas. a namisto toho aby nekam utikali v nadeji ze tam je neco, co tam nakonec nenajdou, prijdou na to klikem do smartphonu a nikam nebudou utikat. naopak dotovana elektrina i pro budouci nemilionare je slabota. pokud zacnete jezdit na elektrinu a po nocich dobijet, prejdete na vyhodnejsi tarif tak rychle zjistite, ze naklady na samotny provoz jsou minimalni. protoze zlevni i provoz domacich spotrebicu. levnejsi elektrinou pro elektromobily rozdohne elektromobilitu nikam neposunute. musel by jste elektrovozy zacit dotovat. co samozrejme nejde do nekonecna. takze radeji ten internet pro africany. to je bohumilejsi zamer.

          1. Myslel jsem, ze o tom jak je
            Myslel jsem, ze o tom jak je bohulibe vyvazet demokracii do tretich zemi musi mit po zkusenostech s arabskym jarem uz kazdy jasno.
            Do ted se tam jen rvou o to kdo bude novym diktatorem.
            Nechci se tvarit, ze znam recept jak jim pomoct. Ten fakt neznam, ale zkuste se zeptat lidi od ruznych organizaci co tam dlouhodobe pusobi jestli si mysli, ze ty penize co to bude stat aby tam ten internet meli jsou takto nejlepe investovane, tedy jestli je to prave ten internet co jim tak moc pomuze.
            Asi na vas budou koukat jako na blazna z jineho sveta. A tim to prave je. Zhlizite na ne z jineho naseho sveta, z jine kultury, ktera ma uplne jine zivotni priority starosti atd.

            A, ze jim to pomuze ke vzdelani? Takze vsichni kdo i u nas vyrostli v dobe pred internetem byli nevzdelanci?
            To neni o tom jestli maji internet nebo nemaji. To je o jejich hodnotovem zebricku, nature a pristupu k zivotu. Kondomy jim tam uz vselijake organizace rozdavaji davno a stejne se neobtezuji je pouzivat, prestoze jim bylo presne vysvetleno k cemu slouzi. A je jim uplne u zadku jestli az si udela dobre zplodi dalsi dite co tam pak bude lezet s nafouklim brichem od hladu.
            Prekvapive ja treba se svou zenou kondomy pouzivam (a to si je musim kupovat) a svete div se take jsem se o nich nedocetl na internetu.

            Co se tyka toho nabijeni zadarmo, tak ano jsem obeznamen a mam vyzkouseno, ze ze zasuvky nabiju za cca 40h az 50h na kilometr. Az, ale budete chtit dopravit svoje zbozi nebo sluzby na vzdalenost delsi nez je dojezd soucasnych baterii tak se to levnejsi nabijeni na ceste bude libit nejen vam, ale i vasemu zakaznikovi.

            1. s dovolenim tuhle debatu
              s dovolenim tuhle debatu utnu, protoze by se nam lehce mohlo stat, ze bychom se obvinili jedni ze slunickovstvi druzi z rasizmu a to na hybrid nepatri. tim chci rict, se to vidim jinak, ale treba se potkame v jine diskusi. toz, vy jste pro levnejsi eletrinu, ja jsem pro internet v africe. nechame to tedy na elona. ten to urcite bude vedet nejlip 😉

              1. Mrzi me jestli moje nazory
                Mrzi me jestli moje nazory vyznivaji rasisticky. Jsem povahy prat kazdemu jen to nejlepsi a kdybych znal recept jak zaridit aby jsme byli na teto planete vsichni stastni udelal bych vsechno pro jeho realizaci. Pokud ma Elon pocit, ze k tomu prispeje prave tim internetem (ac ja o tom presvedcen nejsem) pak mu preji at se vse podari.

                S tim nabijenim to bylo jen takove placnuti do vody. A pozdeji jsem spise obhajoval prinos levneho jezdeni nezavisleho na rope nez myslenku, ze je to prave to za co by se meli ty penize utratit namisto toho internetu.

                Jinak si vazim kazdeho kdo dokaze prosazovat svoje nazory slusnou formou presto, ze se mnou vubec nesouhlasi. Takze u jineho tematu se s Vami rad potkam.

                1. vyzneli, ale mohlo to byt
                  vyzneli, ale mohlo to byt nedorozumeni. v tom pripade se omlouvam. dnes uz elona nechme elonem a afriku afrikou. take preji vsem to nejlepsi a take vim, ze nemam patent na rozum. nekdy nashledanou.

          2. Nedomnívám se že by
            Nedomnívám se že by internet mohl vést k nějaké demokratizaci, vznikají na něm komory ozvěn a jsem si jistý že velmi brzy by se toho chytli místní diktátoři jako velmi dobrého nástroje k upevnění moci. Případně může dojít k rozšíření radikalizace. Pokud s tím máme problémy i v rozvinutém světě, pak si vemte jaké to může přinést problémy v rozvojovém.

        2. Poslouchej ty vševědo,
          Poslouchej ty vševědo, tady máme internet už normálně kolik let, dokonce 4G a nikdo nepotřebuje běhat někam do zkurvený Evropy. Jsme tady velice dobře informováni co se tam děje. Díky nechci,tady je slunce, azuro, moře a krásné ženy. Běž makat ať máš na splátky bance, evropane. A přijeď se někdy podívat, spadne ti čelist.

    3. „Sice nemá půlka Afriky
      „Sice nemá půlka Afriky resp. světa co žrát, ale hlavně, že si zasurfujou.“
      Co to blábolíte? Svět nemá co jíst hlavně kvůli distribuci potravin. Když si „zasurfují“ mohou např. lépe zjistit kde je něco k jídlu a stačí, když si najde informace jeden z vesnice. Nemusí mít každý počítač.

    4. Problém světové výživy
      Problém světové výživy je v něčem jiném, to musí řešit politici, ne Space-X, součástí toho problému jsou dotace, ochrana neefektivního zemědělství a další desítky věcí.

      Z tohot pohledu bohužel největší problém představují voliči a jimi volení politici, pokud tedy náhodou jde o nějakou formu demokracie. Ovšem každý národ má jen takovou vládu, jakou si zaslouží, jakou si zvolí a je pak přirozené že taková dělá všechno proto aby se u moci uržela.

        1. Děsivé ovšem je to že
          Děsivé ovšem je to že není jak to změnit a mnohdy vzdělávání slouží jen k dalšímu a dalšímu zabetonování toho stavu. Je tu bohužel pozitivní zpětná vazba, pozitivní v (elektro)technickém slova smyslu.

          Je to bohužel tak, všichni nadávají na to co politici dělají a přitom jsou oni naprosto stejní jako oni politici.

Napsat komentář