Tesla odhalila Powerpack 2, novou verzi energetického úložiště pro průmysl

Dnes večer se Tesla chystá odhalit novou solární střechu a Powerwall 2. Aby toho nebylo moc najednou, už včera oznámila Powerpack 2 – průmyslovou alternativu k Tesla Powerwall.

Průmyslové úložiště elektřiny Tesla Powerpack je kapacitně i výkonově mnohonásobně výkonnější, než domácí Powerwall
foto: Tesla

Tesla Powerpack je energetické úložiště určené pro průmyslové nasazení. Nabízí tedy výrazně vyšší kapacitu a škálovatelnost, a to až do řádu desítek MWh. Tesla začala dodávat Powerpack 2 už během září 2016.

Nový Powerpack 2 má 2x vyšší energetickou hustotu proti přechozí verzi (kapacita jedné jednotky až 200 kWh) a také nový invertor, který si Tesla Motors sama navrhla a vyrábí v gigatovárně. Nový invertor výrazně zjednodušuje instalaci celého Powerpacku díky tomu, že integruje několik dříve nezávislých komponent.

Spojení nového invertoru a Powerpacku 2 je díky tomu podle Tesly cenově konkurenceschopnou alternativou k jiným tradičním infrastrukturním řešením, jako je stavba nových elektráren, stavba větších rozvoden či zvyšování přenosové kapacity.

Ovládání systému Powerpack 2 navíc dává operátorům rozvodné sítě velmi přesnou kontrolu. Systémy využívající Powerpack 2 se už dnes začínají budovat v Jižní Kalifornii (největší li-ion baterii na světě s kapacitou 80 MWh) a havajském projektu na ostrově Kauai.

A tohle všechno je podle Tesly teprve začátek. Zatím Tesla nainstalovala po celém světě (18 zemí) celkem 300 MWh kapacity. A zájem o její úložné systémy neustále stoupá. Dokonce je možné, že divize Tesla Energy časem výrazně přeroste Tesla Motors, resp. prodej elektromobilů.

tisková zpráva

22 Comments on “Tesla odhalila Powerpack 2, novou verzi energetického úložiště pro průmysl”

  1. Tesla už dělá i do
    Tesla už dělá i do stavebnin – střešní tašky. Kdy rozšířej sortiment vo bobrovku?
    Sem akorát zvědav jak to bude celý zadrátovaný a uchycený?? To bude muset bejt nějakej promyšlenej systém.
    Taky u památkářů by to mělo projít, navíc to nepřímo pomůže snížit exhalace, smog a kyselý deště, který nam ty památky žerou před očima.

    Video z té taškařice
    https://youtu.be/w-arnlSOCgs

    Powerwall 2.0
    Dvojnásobná kapacita
    Zabudovanej měnič
    With double the energy density of our first generation battery, Powerwall 2 can power a two-bedroom home for a full day. Compact, stackable and with a built-in inverter, installation is simple, either indoor or outdoor.
    https://www.tesla.com/en_EU/powerwall?crap&redirect=no

    1. Také nevím, ale je to
      Také nevím, ale je to dobrá otázka, možná by to chtělo přesvědčit někoho podobně aktivního, teď si nemohu vzpomenout na jméno, jako byl ten člověk co rozjel projekt na D1.

      Podle mne by se mohl už uživit minimálně v Brně, Praze a Ostravě. Jenže kam ji dát? Napadají mne velká nákupní centra, jenže tam zase člověk nejezdí každý den.

      Možná bych drobný problém viděl v tom že SC je jen pro jednu značku, je to trochu škoda, ale pokud se Tesle podaří docílit Lock-in efektu, bude to zajímavé.

  2. Tesla ve svem blogu pise ze
    Tesla ve svem blogu pise ze novy PowerPack ma dvojnasobnou energetickou hustotu, nic ale nepise o kapacite ani o hmotnosti. By me zajimalo kde jste prisli na to ze ma 200kWh 🙂 Na strankach to taky nemaji napsane, tam zatim prezentuji jen verzi 1.

    Ovsem co Tesla tvrdi uz od verze 1, je ze se da PowerPack skalovat do nekonecna, a ne jen do desitek MWh…

  3. Tohle se možná může
    Tohle se možná může vyplatit v místech, kde žádná infrastruktura není a je třeba začínat od píky. Nemusí se pak stavět superdrahá VVN vedení a rozvodny, drahé vyrovnávací elektrárny apod. Nedovedu si ovšem představit situaci, kdy by se to finančně vyplatilo zavádět v již rozvinutých infrastrukturách připravených na centrální zásobování z velkých zdrojů. To mi prostě nedává ekonomický smysl.

    1. Já si to představit
      Já si to představit dovedu, třeba v situaci kdy je nějaké vedení zatěžováno výrazně nerovnoměrně v průběhu dne nebo, pokud umí pracovat v ostrovním režimu, kde výpadek může mít vážné následky.

      Bylo by ale třeba zajímavé, vím že se opakuji, nechat nějakým SW projet elektrizační soustavu ČR a nechat ji optimalizovat na základě nových technologií. Pak bychom třeba viděli i zajímavé ekonomické důsledky. Dost se i u nás operuje s posilováním sítít v budoucnu. Toto by mohlo být třeba o něco levnější.

        1. Je otázka jak je napsaný,
          Je otázka jak je napsaný, jestli v jen podle toho jak se to dělalo, nebo jestli je opravdu schopen se na mapu jednotlivých typů koncových uzlů podívat a začít vytvářet síť a porovnáním se současným stavem třeba určit co je ještě třeba a co je zbytečné.

          Mimochodem, je to tedy pár let, se psalo o tom jak v USA společnosti typu ČEPS ze státu a zákazníků vytáhly pár miliard na svabu vedení a rozvoden, která měla poílit odolnost proti výpadkům a ukázala se jeko nefunkční ba možná přispěla k horším dopadům. Psalo se o tom nědy po tom co odpojení kompenzační kondenzátorové baterie v Kalifornii způsobilo kaskádový efekt a výpadek značné části.

            1. V tom máte částečně
              V tom máte částečně pravdu, na druhou stranu se jim může síť lépe plánovat než u nás, kde ať se vrtnete kam se vrtnete, tak se s něčím srazíte, něco křižujete atp.

              Spíš bych problém viděl v jejich technické kultuře, která je dost rozdílná od Evropské (a tady byla taky propast mezi Neměckým a rakouským císařstvím, Francií a Británií), třeba jen ten vyhrocený spor AC vs. DC a pod. Ale o tom by se asi dala napsat celá kniha.

    2. Hlavní vyznam to ma tam,
      Hlavní vyznam to ma tam, kde se uplatni load-shifting, a tim lepe vyuzije prenosova kapacita. Pokud nekde je ve spicce vyuzivano prenosove vedeni na max tak se zbytek vytahne z baterie a neni treba stavet nove dalkove vedeni. A jakmile maximalni odber opadne zacne se nabijet baterie. Lepe se tak vyuzije jiz postavene vedeni a oddali se investice do posilovani vedeni.

      Aspon tak to popisovala Tesla jako jednu z moznosti vyuziti PowerPacku pro rozvodnou sit.

Napsat komentář