Rozvodna v Albrechticích je po rekonstrukci připravena na obnovitelné zdroje

Podle společnosti ČEZ Distribuce umožní v září dokončená modernizace rozvodny v Albrechticích u Českého Těšína rozvoj celého regionu. Lze totiž konečně začít připojovat nové zdroje elektřiny.

Nově zrekonstruovaná rozvodna v Albrechticích umožní konečně začít připojovat také nové obnovitelné zdroje energie.
foto: ČEZ Distribuce

Díky zvýšení zkratové odolnosti může rozvodna v Albrechticích u Českého Těšína po sedmi letech začít připojovat nové zdroje elektřiny. Do rekonstrukce firma investovala přes 490 milionů korun.

„S ohledem na vývoj energetiky v Česku i celé Evropské unii musíme připravit naši distribuční soustavu na připojování nových zdrojů obnovitelné energie, ať už jde o bioplynové, větrné nebo solární elektrárny či jiné zdroje energie,“ řekl člen představenstva ČEZ Distribuce Pavel Šolc.

Investice do albrechtické rozvodny v té souvislosti zvýšila více než dvojnásobně zkratovou odolnost rozvodny, což umožní otevření dosud kapacitně naplněné rozvodny pro připojování nových zdrojů.

Rekonstrukce začala v lednu 2014 a vzhledem k nutnosti zachovat stálý provoz probíhala po etapách. „Museli jsme vystavět náhradní přenosové trasy, takzvané by passy, a průběžně jednotlivé části rozvodny odstavovat a zase připojovat,“ vysvětlil Šolc.

Kromě energetických konstrukcí, strojů a přístrojů mají v areálu albrechtické rozvodny nové nebo opravené také stavební objekty, silnice, kanalizaci a osvětlení.

Výstavba rozvodny v Albrechticích je pokračováním investic, které reagují na restrukturalizaci průmyslu v Moravskoslezském kraji. Od energetiků se nyní očekávají kvalitní dodávky do nově vznikajících zón i pro další firmy, které v regionu rozšiřují svou výrobu.

ČEZ Distribuce na to reaguje koncepční modernizací rozvoden i elektrického vedení. V posledním období investovala také do rozvoden v Nošovicích, Lískovci a Novém Jičíně více než 600 milionů korun.

tisková zpráva

15 Comments on “Rozvodna v Albrechticích je po rekonstrukci připravena na obnovitelné zdroje”

  1. Výhled do roku 2050 a
    Výhled do roku 2050 a podíl na spotřebě el. energie při 80% podílu elektroaut + změna v poměru emisí.
    http://insideevs.com/impact-of-large-scale-ev-roll-out-on-energy-sector-and-emissions-in-europe/#comment-1080652

    Dle grafu to vypadá, že u nás ohromnej koláč el. energie zřejmě schramstne průmysl a jiné segmenty než pouhá cca 4% co bude stačit elektro kárám, na rozdíl vod Lucemburska, které žádný průmysl asi nemá 🙂
    Kde jsou ty desítky novejch Temelínů jak prorokojí všichni ti „odborníci na energetiku“?

    1. To je myslím dost otázka,
      To je myslím dost otázka, jak moc jde smart grids aplikovat v průmyslu, u domácností, ne asi u nás pro národní povahu, bych viděl jako velmi reálnou možnost toho že se začnou instalovat FVE a bateriové systémy, které budou umět upravovat i spotřebu z elektrické sítě. Takže je možná dost otázkou jestli budou centrální smart grids potřeba, nebo jestli se to všechno zvládne takto, kdy se ona smart část nastěhuje do ne zase tak moc smart, ale efektivní krabice ve sklepě.

    1. :-)))))) Jako rozesmálo mě
      :-)))))) Jako rozesmálo mě to, ale pak jsem si uvědomil, že je to spíše k pláči. Se sousedním polským výrobcem elektřiny totiž už loni VŠB řešilo rychlonabíječku v jejich areálu – tedy u zdroje – a používání výhradně elektromobilů. I ten Polák umí přemýšlet více, než našinec.

          1. Proč? To by pak po světě
            Proč? To by pak po světě chodili laboři místo robotů, nebyly by dolary a střílelo se z kdečeho jen ne pistolí a možná by se angličané nedozvěděli že se dá dělat tunel skrze továrnu (en.wikipedia.org/wiki/Tunneling_(fraud)). 🙂

            Ale možná je to jenom názor někoho kdo umí obstojně anglicky a tahání, navíc s posunutým významem, mu připadá spíš jako ukázka blbosti. Bohužel se takto psát učí překladatelé na školách.

Napsat komentář