Zájem o Tesla Powerwall v Austrálii po blackoutech stoupl 30x

Jižní Austrálie nedávno zažila prudké bouře, při kterých tisíce lidí zůstaly bez elektřiny. Ti, kdo si pořídili domácí baterii – třeba Tesla Powerwall, byli v klidu. Zájem o toto zařízení teď u protinožců rapidně stoupá.

Baterie budou zásadní byznys 21. století. A to nejen baterie do aut, ale i do domů.
foto: Tesla Motors

Po silných bouřích, které ve dvou australských státech kácely stožáry elektrického vedení jako sirky, se někteří politici snažili svádět masivní výpadky elektřiny na obnovitelné zdroje. Právě v době, kdy v zemi probíhá intenzivní debata o rozvoji elektrorozvodné sítě směrem k většímu zapojení OZE.

Nesmyslné obvinění naštěstí většina příčetných rychle smetla ze stolu. A naopak se začala poohlížet po možnostech řešení budoucích výpadků, kterými jsou domácí baterie pro ukládání elektrické energie.

ZAJÍMAVOST: V Austrálii vyrůstá Tesla městečko

Zájem zákazníků o Tesla Powerwall stoupl v minulých dnech až třicetinásobně. Tesla už dříve naznačila, že právě Austrálie bude jedním z klíčových trhů pro toto zařízení – díky kombinaci obrovských vzdáleností, vysokých cen elektřiny a intenzivního slunečního záření.

Na vlastní kůži okusil výhody domácího úložiště Tesla Powerwall při nedávných bouřích jistý Brian Gillespie. Třiasedmdesátiletý nadšenec si nechal Powerwall nainstalovat teprve před pár týdny společně s novou solární elektrárnou.

A velmi rychle poznal pocítil klíčové výhody kombinace solární elektrárny a domácí baterie. To znamená nižší platbu za elektřinu a především plně funkční domácnost v době, kdy většina domů kolem byla postižena výpadkem.

26 Comments on “Zájem o Tesla Powerwall v Austrálii po blackoutech stoupl 30x”

    1. Jo to by bylo dobre vedet.
      Jo to by bylo dobre vedet. Aktualne zrovna resim, jak to udelat, abych mel zalohu prave pro pripady vypadku proudu. Tj nejakou vetsi baterku a k tomu nejaky inteligentni menic, ktery zvladne pri vypadku site provozovat of grid system na FV elektrarne, idealne tak, aby pri provozu ciste na baterky vyhodil treba topeni a nechal jen „kriticke funkce“, naopak kdyz zasviti slunce, tak prebytecnou elektrinou nahral vodu, dobil pripadne EV auto apod…

      1. V tom případě si dejte
        V tom případě si dejte pozor na to, že se musí přívod při výpadku sítě odpojit. Jinak by na vás jelo ještě pár baráků okolo. Ono to teoreticky by šlo nahradit elektrocentrálou, která by nahradila síť a měnič by se nafázoval na ni. Ovšem to už není ono.

                1. A pracujú max. so 48V na
                  A pracujú max. so 48V na vstupe. Na vyššie jednosmerné napätie som nenašiel.
                  Nedala by sa sínusoida vytvoriť nejakým malým sínusovým meničom na 24 alebo 48V ?

                2. To nevím, ale viděl jsem
                  To nevím, ale viděl jsem pár zvěrstev co se takto dělala. Třeba měnič + asynchronní motor ve funkci generátoru, asynchronní motor + kondenzátory ve funkci generátoru a pod. Traduje se že někdo dokonce budil dynamo ze střídavého zdroje a cosi střídavého lezlo i ven.

                  Problém je jak dobře sinusová ta sinusovka na výstupu je a jak by se na to ten druhý měnič tvářil.

                  osobně si myslím že v momentě až klesne cena výkonové elektroniky, tak se klidně přejde na galvanicky oddělené (a nejspíš se tam rovnou dá i nějaký DC mezikus) okruhy v domě a na ulici. Do takového systému může být pak třeba integrace baterií a FVE jednodušší.

                3. Zdravím, jeden čas jste se
                  Zdravím, jeden čas jste se mne ptal na patenty týkající se nových palivových souborů do jaderných reaktorů. Pokud vás to ještě zajímá, tak jsou k nalezení pod číslem: Ep 2228801 B1 a další z toho odvozené patenty.

        1. Měniče jsou konstruované
          Měniče jsou konstruované tak, aby se automaticky při výpadku odpojovaly. Je to z důvodu bezpečnosti. Pokud potřebuje distributor síť vypnout, nebude telefonovat všem zúčastněným, aby se laskavě odpojili od soustavy, jinak, že technikovi hrozí nebezpečí úrazu. Mám dojem, že bez tohoto bezpečnostního prvku vás k síti nepřipojí, proto moc nechápu původní příspěvek, protože si myslím, že takový zdroj/generátor nebude zkolaudovaný. Soustava by se měla při výpadku automaticky odpojit a pracovat úplně autonomně.

          1. A treba kvuli tomuto se
            A treba kvuli tomuto se pokazde, kdyz se neco na elektru opravuje by spravne mel privod i vyvod zkratovat. Uz se mi to stalo, ze jsme vypli trafacku a rakosky, aby mohli prodavat, zapli centralu a jeli dal. Rakosky byli od trafacky cca 100m.
            Bez site se menic nenafazuje. Ale neni nijak reseno, pokud to jsou on/off grif menice. Zapojeni je stejne. Pak je na u/f guardu, jestli to necha bezet nebo ne.

        1. No fyzicky ted bydlim ve
          No fyzicky ted bydlim ve meste (proto ani neuvazuju treba o koupi EV), to se ale nijak nevylucuje s tim barakem, kde mame FV elektrarnu (nejsem jediny vlastnik) a resime prave jak zajistit „nouzovou off grid funcionalitu“, aby to funguovalo dostatecne dle nasich predstav…

  1. Jo, bylo tam veselo.
    Jo, bylo tam veselo. Přišla jim tam největší bouře a posledních 50 let a sloupy přenosové sítě padly na několika místech najednou. To způsobilo v částech sítě podpětí a automatický shutdown, v části sítě přepětí a automatický shutdown.
    Jižní Austrálie má ovšem největší problém v tom, že (síť je malá) skoro veškerý flexibilní výkon zajišťují celkem 3 plynové elektrárny a propojení do mnohem větší sítě ve státě Victoria je slabé a nespolehlivé. Majitelé oněch 3 plynových zdrojů proto brutálně kasírují odběratele, když nefouká. Bateriová úložiště jsou tak dobrý způsob, jak jim ukázat vztyčený prostředník.
    Jako pikantní perličku na závěr uvedu, že ty plynové elektrárny dostávají peníze za schopnost „startu ze tmu“. Když byla potřeba, ani jedna toho nebyla schopna, jedna byla vypnutá ve studené záloze, do druhé udeřil blesk a ve třetí se to jaksi nedařilo a nedařilo.

      1. Ani ne tak z uhelné lobby,
        Ani ne tak z uhelné lobby, ale ze současné federální vlády, která jim (a Murdochovi) zobe z ruky a jedná fakticky proti svému volebnímu programu, vládnímu programu, mezinárodním dohodám a vůli občanů.
        O to větší sranda je jak fyzické i právnické osoby a vlády jednotlivých států jednají v rozporu z vládní politikou a odmítají brát v potaz názor, že „Coal is good for humanity“ a snaží se obejít bez něj.

    1. „se někteří politici
      „se někteří politici snažili svádět masivní výpadky elektřiny na obnovitelné zdroje.“

      S prominutim pokud maji hodne vetrniku, cast site prestane fungovat, tak si jednoduse dovedu predstavit ze to vede k prepeti a kolapsu v jine casti site.

      To ze takoveto veci lze resit je bez diskuze, ale to ze se vetrne elektrarny hure reguluji je take.

      1. Zkusím to popsat podle
        Zkusím to popsat podle zprávy od AEMO (Australian energy market operator):
        1) Bouře na 3 místech přenosové sítě přerušila (v rozpětí 80 vteřin) vedení, celkem padlo ~30 stožárů VVN.
        2) To vedlo k okamžitému výpadku linky z Victoria (Heywood interconnector), který zrovna dodával ~600 MW (asi třetinu výkonu).
        3) Důsledkem byl pokles napětí v přenosové síti pod bezpečnostní limit a segmentace sítě.
        4) Všechny zdroje připojené do sítě se podle pravidel připojení a v zájmu vlastního zachování nouzově odpojily.
        5) Síť měly znovu nahodil paroplynové elektrárny, které jsou za schopnost udělat black start dobře placené, což se několik hodin nedařilo.
        6) Poté, co se podařilo nahodil síť, větrné elektrárny se byly schopny okamžitě znovu přifázovat a vyrábět.

        Jen ještě uvedu, že po nouzovém vypnutí a vychladnutí trvá znovuzprovoznění uhelné elektrárny 6-12 hodin, u lehkovodních jaderných reaktorů vede nouzové vypnutí ke xenonové otravě a trvá pak 5-7 dní než se u nich podaří obnovit výroba.
        Obdobné situace již nastaly několikrát i v ČR. Síť to ustála jen díky dobrým propojením do okolních zemí, obzvláště rakouské a slovenské vodní elektrárny MOC pomohly.

        1. Hmm, takovyhle obsah claneku
          Hmm, takovyhle obsah claneku by znel daleko mene jako Jedna pani povidala. Nicmene stejne neni aktualni a neobsahuje posleni informace: podrobny report AEMO:

          Kde si naopak stezuje ze 9 z 13 vetrnych farem prestalo dodavat elektrinu kvuli docasnemu podpeti ktere by ale meli zvladat, co vedlo k podpeti site. Pro ty co vladnou anglictinou doporucuji precist odkaz nize (zacatek si doplne samy).

          .aemo.com.au/Media-Centre/Update-to-report-into-SA-state-wide-power-outage

          Bez pochyby neplanovane uplne odstaveni Jaderne nebo uhelne elektrarny bude a je problem.

          Nechapejte mne spatne, nic nemam proti obnovitelnym zdrojum, nicmene maji i sve nevyhody, ktere se urcite nejak podari prekonat.

Napsat komentář