Apple začne prodávat elektřinu

Známý americký výrobce počítačů Mac a telefonů iPhone se pouští do dalšího nového odvětví. V rámci nové společnosti Apple Energy bude prodávat elektřinu ze svých solárních elektráren.

V Číně Apple buduje solární farmu o výkonu 170 MW
foto: Apple

V současné době Apple provozuje několik obřích solární elektráren, např. v Nevadě, Singapuru nebo nedaleko svého hlavního sídla v Cupertinu. Obří novou solární elektrárnu chystá v Arizoně a v Číně. Sluneční elektrárny energii jeho obřím datovým centrům, která pohánějí služby jako iTunes, iCloud a další.

Jenže datová centra běží i v noci, kdy solární farmy elektřinu nevyrábějí. Apple tedy musí přes den prodávat přebytečnou energii za velkoobchodní ceny a v noci, mimo špičku, nakupovat elektřinu od energetických společností.

Díky nové společnosti Apple Energy ale bude moct přes den prodávat elektřinu mnohem výhodněji přímo koncovým zákazníkům. Plán je takový, že Apple by se mohl stát energetickou společností s celonárodní působností.

Zároveň má tento nový krok zjevně úzkou spojitost s tím, že Apple připravuje vlastní elektromobil, prozatím přezdívaný Project Titan. Na trhu by měl být kolem roku 2019-2020 a Apple chce konkurovat především Tesla Motors.

Aby mohl něčeho takového dosáhnout, bude muset mít přístup k/vybudovat také velkou síť nabíjecích stanic. A také nabídnout zákazníkům možnost nákupu zelené elektřiny pro jejich nové elektromobily.

Že Apple v oblasti nabíjení elektromobilů něco podniká je jasné mimo jiné i díky tomu, že nedávno najal čtyři nové zaměstnance se specializací právě na sítě nabíjecích stanic pro elektroauta.

Cílem Apple je využívat ze 100 % obnovitelné zdroje energie. V roce 2015 to bylo 93 %.

14 Comments on “Apple začne prodávat elektřinu”

  1. Pro všechny, Apple si
    Pro všechny, Apple si nevyřídil licenci obchodníka s elektřinou, aby ji někomu prodával. Pořídili si ji pro sebe, protože chtěli získat přístup k zelené elektřině. Takhle mohou uzavírat velmi výhodné PPA kontrakty s větrnými farmami (30-35 USD/MWh) a FV farmami (40-50 USD/MWh) bez prostředníka ve formě místních utilit, které za dodávky „zelené“ elektřiny chtěly extra příplatky.
    Takže se tady spojuje „zelené PR“ (my jedeme na obnovitelné zdroje) a „zelená realita“ (prachy, prachy, prachy).
    Další výhodou tady těch kontraktů je, že Apple se takto zajišťuje proti riziku, že se cena zemního plynu v USA vrátí na úroveň dlouhodobého průměru, tj. bude 3x dražší, a oni by si to odskákali jako odběratelé.

                1. Líbí se mi jak si dává
                  Líbí se mi jak si dává 😀
                  Obdivuju tyto omezence, objeví se i tam kde by je nikdo nečekal a na Apple o kterém akorát slyšeli vždy hodí svým opičím výkalem 🙂

                2. Láska a nenávist je jen
                  Láska a nenávist je jen rub a líc téže mince ;D

Napsat komentář