Tesla součástí skupiny propagující CCS nabíjení

Tesla se aktuálně stala součástí skupiny CharIN. Jde o několik měsíců starou organizaci výrobců aut a nabíjecích zařízení, kteří společně chtějí prosazovat evropský nabíjecí standard CCS.

Konektor nabíjecích stanic Tesla Supercharger, které mají max. výkon 135 kW. Nabídnou v budoucnu i možnost nabíjet standardem CCS?
foto: Tesla

Už začátkem letošího roku jsme přinesli zprávu, že Tesla přidá k Superchargerům evropské CCS konektory. Aktuální přidružení se k CharIN může naznačovat, že se tímto směrem opravdu něco děje.

O nabíjecím standardu CCS přitom Elon Musk v roce 2011 řekl: „Vypadá, jako kdyby ho navrhla nějaká komise. A věci navržené komisí nebývají moc dobré.“

Jedním z hlavním záměrů asociace CharIN je v současné době zvýšení výkonu nabíjecího standardu CCS ze současných 50 kW na 150 kW (dlouhodobě snad až 350 kW). V současné době je v Evropě přes 1900 nabíjecích stanic CCS.

Tesla u svých nabíječek Supercharger využívá vlastní nabíjecí standard o výkonu až 135 kW. Díky tomu lze i největší 90kWh baterie elektromobilů Tesla Model S a Tesla Model X nabít během zhruba jedné hodiny.

Tesla Motors dlouhodobě říká, že je otevřena spolupráci s ostatními automobilkami v oblasti nabíjení elektromobilů. Bohužel, je v tom zatím sama – zřejmě jako jediná si uvědomuje, že když budou všichni táhnout za jeden provaz, dokážou vytvořit mnohem víc, než samostatně.

Nejrozšířenějším standardem rychlonabíjení elektromobilů je dnes ale před CCS a Tesla Supecharger japonský standard CHAdeMO. V Evropě je už přes 3000 nabíjecích stanic, v Japonsku dokonce dvojnásobek. Moderní nabíječky jsou ale často kombinované a nabízejí jak CCS, tak CHAdeMO.

28 Comments on “Tesla součástí skupiny propagující CCS nabíjení”

    1. A co ty EV s CHAdeMO už
      A co ty EV s CHAdeMO už prodané a provozované? Ty byste nechal sešrotovat? A co s těmi 3000 stanicemi CHAdeMO v Evropě? Necháte je taky sešrotovat nebo předělat? Kdo to zaplatí? EU? Nebo Vy?
      On totiž telefon/tablet, resp. nabíječka na něj má zcela jinou cenu a životnost než EV, resp. nabíjecí stanice.

      1. a stare telefony s
        a stare telefony s ruznorodyma konektorama jako nefunguji? od ceho jsou redukce? coz je soucasnej stav, elektromobilista a v kufru vozi minimalne jednu redukci, to je jako by si lide s benzinakama a naftakama vozili redukce pro ruzna hrdla podle toho u jakeho retezce by tankovali, a stanice se daji predelat, rozhodne to bude min financne narocne nez kdys se to necha pri starem a pojedou se 2 ruzne vetve koncovek 😉 cim driv se udela radikalni rozhodnuti, tim mene to ve finale bude stat financi

        a nebo se stavajici chademo proste nechaji tak jak jsou aby slousili tem co dana auta maji

        jakekoliv podobne pravidlo by tak jako vzdy platilo od daneho okamziku, nikoliv zpetne 😉 bylo by na kazdem provozovateli dobijecich stanic zda by si stavajici chademo nechal tak jak jsou nebo je predelal, beztak by ho k tomu casem donutili zakaznici kteri by tam nenabijeli protoze by museli mit redukci

        a v EU se utracej miliardy za vetsi nesmysly, vymena par tisic koncovek a casti systemu danych nabijecich mist by jiste nestala ani tu miliardu, kdyby kazda stala rekneme 10 tisic eur, tak jsme na cifre 30-35 milionu eur, tedy z pohledu EU asi takovej drobak jako kdys do kasny hodis par haleru a neco si prejes

        i tech EV je zatim tak pomalu ze by to nebylo tak bolestne jako to bude dobudoucna,a z budou miliony EV a statisice dobijecich mist, tak to bude bolet mnohem vic

          1. ja nevim jak ty, ale ja si
            ja nevim jak ty, ale ja si pred nejakym casem koupil asi za 200 kacek set redukci kde jich mam asi 15 a Nokiacka je tam take, ostatne mam doma v supliku jeste 2 stare funkcni Nokie

            a nikdo nerika ze bys byl nejak omezen, nebo ty u Nissana nemas zadne redukce, nabijis jen s chademo a nikde jinde? a co budes delat kdys by nahodou EU opravdu tak rozhodla?

            1. Jak už jsem psal, nehodlám
              Jak už jsem psal, nehodlám do toho investovat ani vorla. Resp. rodiče, kteří tu Nokiu mají.

              Nabíjím CHAdeMO a 230V/16A. To, že jsem si pořídil kabel na 16A místo 10A, bylo moje rozhodnutí, ke kterému mě nikdo nenutil. A hlavně ne celá pos… EU.

              A jinak o tom to právě je. U telefonů to EU nic nestálo, tak prostě udělali standard a hotovo. U koncovek by museli investovat. To je důvod, proč to ještě neudělali a IMHO ani neudělají. Nakonec i u těch telefonů jim to trvalo přes 10 let, takže jsem v klidu.

              1. Ale on vam nikdo nezakazuje
                Ale on vam nikdo nezakazuje pouzivat nadale CHADEMO stejne jako nidko nezakazuje tem co budu dobijeci stanice aby tam meli CHADEMO konektor ne? Podle me je toto mnohem lepsi pristup, nez nechat konektorum zivelny vyvoj a dospet do stadia, kde sjednoceni konektoru uz nebude prakticky mozne kvuli enormnim nakladum na predelani site…

                1. No, ať už to dopadne jak
                  No, ať už to dopadne jak chce, tak ani Vy ani já nejsme bruselští úředníci nebo eurokomisaři na příslušné úrovni, takže to svými diskuzemi tady na Hybrid.cz neovlivníme. A myslet si můžeme co chceme. Uvidíme, jak to půjde dál.

                2. a ted si predstav jak to
                  a ted si predstav jak to dopadne jestli se o nejaky standard pokusi treba VW, kde chteji u Porsche a Audi zavadet tech „Doba nabíjení na 80 % kapacity je 15 minut.“ u Ev s dojezdem okolo 500km, to by museli bejt proste zase nove stojany a jeste s vetsim nabijenim nez ma Tesla, tak aby zachvili nebylo pri jizde s Ev potreba mit 5 redukci 😀

  1. Správný krok. Vždycky
    Správný krok. Vždycky jsem říkal, že Chademo je nesmyslný standard. Navíc v dnešní době, kdy v Evropě jezdí čím dál víc aut s CCS než s Chademo, nedává logiku, aby tu bylo víc stanic Chademo než CCS. TO je asi i důvod, proč Tesla začne podporovat CCSM které je univerzálnější a potenciálně nabízí větší nabíjecí výkony.

    1. Jsem sice jako majitel
      Jsem sice jako majitel Peugeotu Ion s možností nabíjet buď 230V 16A zhruba 4,5 hodiny z 0 na 100% nebo CHAdeMO 15 minut z 0 na 80% zaujatý a ve střetu zájmů, ale vysvětlete mi prosím, kde jste vzal údaje ke svému tvrzení „v dnešní době, kdy v Evropě jezdí čím dál víc aut s CCS než s Chademo, nedává logiku, aby tu bylo víc stanic Chademo než CCS“. Vy někde vidíte na cestách zástupy eGolfů, eUpů, MB B atp.? Nebo spíše malých trojčat počínaje Mitsubishi iMiev, Nissanů Leaf a eNV 200, Kia Soul EV, Mitsubishi Outlander PHEV atd.?

      Navíc rozšiřování standardu CHAdeMO je prací firmy a v Evropě je jich dnes k dispozici přes 3 tisíce (zdroj Asociace CHAdeMO http://www.chademo.com) cituji „The number of CHAdeMO DC Quick chargers installed up to today is 11291. Japan 6469 Europe 3028 USA 1686 Others 108, last update 20.4.2016. (konec citace). Ne byrokratického nařízení EU, které mělo v podstatě prvotně zastavit dovoz asijských elektromobilů do Evropy, ale přirozeného trhu elektrovozidel. I Tesla objevila jejich důležitost a začala prodávat redukce pro své vozy. A CHAdeMO se snaží, abychom měli kde nabíjet, viz Vývoj v počtu nabíječek CHAdeMO v čase. Žádné kecy a prohlášení politiků, ale tvrdá dennodenní práce.

      1. popravde ja nejcasteji
        popravde ja nejcasteji potkavam i3 a Leafa, mnohem casteji nez trojici pocinaje iMiev vidam kuprikladu Teslu, tak jak tak i3 asi docela dominuje

        tady nejde ale o ted, kdy se to pomalu rozjizdi, ale jak to bude vypadat treba za 10 let kdy elektromobilita jiz bude zabidlena a bude se o ni zajimat i bezny zakaznik

        koncern VW bych v tomhle neopomijel, oni vedi jak prodavat auta a Ev smrst od nich bude jeste velka, trva jim to, ale snad nikdo neveri ze se jen tak vzdaj a nebudou se o EV trh snazit

        ona rozdelenost trhu v nabijecich standardech EV muze nakonec ublizovat, bezny laik nechce resit kde a jak musi pouzit jakou redukci a podobne, bezne uzavatele zajima jen cena a jejich pohodli, takze chtej jezdit a kdys je zasuvka tak do ni soupnout kabl

  2. Měl bych dvě
    Měl bych dvě poznámky.

    Jednak se mi zdá že Tesla byla do CharIn spíše dohnána násilím kvůli tomu, že Německo tlačí na pilu, aby měly všechny nově budované stanice povinně i standard CCS a to se vztahuje i na superchargery. Takže se možná v blízké budoucnosti budeme setkávat stále častěji se SC budovanými po vzoru Vystrkov.

    To že se CCS stále staví pouze 50kW je dáno pouze tím, že na trhu nejenže není žádné vozidlo, které by vyšší výkon využilo, ale ještě pár let nebude. Třeba i GM už ohlásilo že Bolt bude mít zpočátku omezen nabíjecí výkon také jen na 50kW. Přitom od prvopočátku byl standard CCS navržen až na 600V/400A. A EU verze CCS2 pak byla rozšířena na 1000V/400A.

    Tudíž 150kW CCS (na dnešních 400V) zřejmě není nutné vyvíjet, jen prostě musí někdo konečně začít vyrábět alespoň jedno auto, které by jej využilo.

      1. No já zas od ABB
        No já zas od ABB vyrozuměl, že už mají 150kW CCS v podstatě připraveno. Stávající konektor od PhoenixContact je sice certifikován jen do 200A, ale už mají nějaký ten pátek v katalogu, že jej jsou schopni na vyžádání dodat i pro vyšší proudy. A v nabídce už jsem viděl stanici od evtech s 300A/120kW.

        Co se týče detailního komunikačního protokolu CCS tak ten je popsán v DIN EN ISO 15118, která je bohužel placená a stojí mám pocit cca 10tis Kč.

        U Chademo se dá popis komunikačního protokolu v normě koupit za cca 2000Kč, ale zatím je takto k dispozici jen rev 0.9.1 Teď už se používá i rev 1.0.1, která umí i V2H. A chystá se rev 1.1 která má dostat i upravený konektor.

    1. Těžko říct, ale
      Těžko říct, ale nemyslím si, že to je jen tím.
      Spíš tipuji pragmatismus Tesly v tom, že pokud chce nabízet levnější modely, tak a) nebude moc nabízet dobíjení na Superchargeru zdarma, b) pokud by se prodeje dařily, Superchargery nebudou stačit a rozšiřování sítě se levnějšími modely aut nemá šanci zaplatit, c) Supercharger má smysl ve chvíli, kdy potřebuju dobít co nejrychleji hodně elektřiny, tj. při dlouhých cestách, pokud ale pravidelné nájezdy budou třeba do 100 km, je dobíjení nižšími výkony zcela dostačující a tam bude pro Teslu výhodné využít sítě dobíjecích stanic pro ostatní auta. Kompatibilní konektor s něčím, co vyžaduje evropská legislativa je pak logický krok…
      Docela by mě zajímalo, jak Tesle ekonomicky výstavba Superchargerů vychází a jestli je to dlouhodobě udržitelné… Pokud míří do masového segmentu a mají ambici vyrábět skutečně „lidovější“ auto, tak myslím že ne…
      Totiž stavět stanici (a zejména pokud jich je víc na jednom místě) takových výkonů se strašně prodražuje kvůli poplatkům za distribuci (rezervujete si obrovský příkon, který ale zatím využíváte dost nahodile). ne všude také takový příkon dostanete. Budoucnost může být tedy taková, že takhle výkonných stanic bude relativně málo a dobíjení tam bude dost drahé (bude se platit za úsporu času a čas jsou peníze) a běžné dobíjení se bude dělat na méně výkonných stanicích, které budou ale hustěji rozmístěné…

      1. No s tím rezervovaným
        No s tím rezervovaným příkonem si Tesla už někde pomáhá vlastními bateriemi připojenými k SC. V každém případě, když se podíváme třeba do států EU, kde je hodně rozvinutá síť SC i ostatních rychlonabíječek, tak se nezdá že by s tím měla síť nějaké větší problémy. V současné době má většina provozovatelů především problém vyjít s penězi za provoz a dostat se z účetní ztráty. Samotného mne zajímá kolik instalovaného výkonu ještě rozvodné sítě vstřebají.

        1. To jo, aby to síť
          To jo, aby to síť neutáhla, tak to by muselo být dost intenzivní výstavba (záleží teda jak kde). Baterky jsou určitě řešení, ale zatím hodně drahý. Spíš je to otázka, jak se bude dobíjení při nějakém masivnějším rozvoji elektromobility chovat – jestli bude možné ho nějak odhadnout (kdy lidé dobíjí nejčastěji) nebo se to bude měnit třeba s rostoucí kapacitou baterek v autech.Rozvinutá síť stanic není moc problém, pokud se u nich dobíjí celkem málo,jiné to bude, až se bude dobíjet intenzivně a budou části dne, kdy třeba většina stanic pojede, to pak bude jiné kafe i pro energetickou síť jako celek. Těžko ale v tuhle chvíli říct. To všechno má samozřejmě vliv na ekonomiku provozu jak sítě, tak v důsledku i auta (někdo to zaplatit bude muset).

        2. pater a uzly jsou v CR
          pater a uzly jsou v CR naddimenzovane celkem hodne, ostatne jsme tranzitni stat co se elektriny tyce, co jsem se bavil z clovekem z CEZ kde jsme meli mensi zakazku, tak pro ne by problem nastal kdyby behem 1 roku v CR nastal boom nad cca 100 tisic EV a tedy i boom s poskytovanim dobijecich mist, ale nastesti v CEZ ani CEPS se nespinka a na rozvoj infrastruktury maji v pristich 15 letech nadeleno hezkych par miliard (infrastrukturou nemyslim sit stojanu, ale sit rozvodnou) a nejvetsi investice maji jit zaprve do paterni 110kV, pak do 22kV a chytrich siti, a zhruba tretina pak do modernizace v obcich

          1. Spotřeba nabíjejících EV
            Spotřeba nabíjejících EV v ČR? Pokud by bylo 10tis. míst s DS, u všech by nabíjely EV a bylo by to v průměru 20kW, celkem to je 200MW a to není závratné číslo.
            Pokud by tu bylo 100tis. současně nabíjejích EV (asi většinou doma, že) a v průměru by „čepovaly“ 10kW, je to 1000MW, ale zase by to bylo v době přebytků el.en.(nízký tarif). Ale to množství u nás ani 15 let nebude.
            S rozvojem infra souhlas.

            Závěr: starost o potřebu el.en. verzus EV’s můžeme (zatím) neřešit.
            Na druhou stranu vznikají technologie právě proto, že el.en. bývá nadbytek a kam s ní.

Napsat komentář