Apple běží z 93 % na obnovitelné zdroje energie

Apple, výrobce počítačů Mac a telefonů iPhone, oznámil, že jeho operace globálně z 93 % pohánějí obnovitelné zdroje energie. Jde o důležitou zprávu i vzhledem k tomu, že Apple připravuje vlastní elektromobil.

Solární elektrárna Apple v Číně
foto: Apple

Apple byl společně s mezi prvními velkými korporacemi, které vzaly za své výhody obnovitelných zdrojů energie. Obě společnosti jasně směřují k tomu, aby své celosvětové operace pokrývaly ze 100 % z OZE.

Obě firmy si navíc přímo konkurují v oblasti internetu – staví po celém světě obří datová centra, která běží na čistou elektřinu – ale například i ve světě mobilních telefonů. A obě začínají pronikat do automobilového průmyslu.

Google vyvíjí robotická auta na elektřinu a chce tuto technologii licencovat dalším výrobcům. Apple proti tomu vyvíjí vlastní elektromobil pod kódovým označením Project Titan.

Apple se už před dvěma lety zařekl, že chce, aby všechny jeho operace – kanceláře, obchody, datová centra – byly ze 100 % zásobeny obnovitelnými zdroji. Buduje proto například u svých nových datových center obří solární elektrárny.

V Číně proto firma postavila 40MW solární elektrárnu v provincii S’-čchuan. V Singapuru, kde je o volnou plochu nouze, zase instalovala na 8000 střechách.

Apple aktuálně buduje v kalifornském Cupertinu své nové hlavní sídlo. Obří kampus bude taktéž poháněn elektřinou vyráběnou z obří 8MW střešní .

Apple si v průběhu uplynulých let vybudoval obrovskou popularitu díky produktům jako , iPad, iTunes nebo počítačům Mac. Kritici ovšem často poukazovali na fakt, že všechny softwarové služby jsou poháněny elektřinou z fosilních zdrojů.

To se nyní zásadním způsobem změnilo a kdykoliv používáte internetové služby Apple, nemusíte mít špatný pocit z toho, že se kvůli tomu někde pálí uhlí nebo jiný fosilní zdroj.

Což bude pochopitelně důležité i v okamžiku, kdy Apple uvede na trh vlastní elektromobil. Elektrické auto značky Apple by mohlo být realitou už mezi lety 2019 až 2021.

APple

16 Comments on “Apple běží z 93 % na obnovitelné zdroje energie”

    1. Ubohá trapná firmička? To
      Ubohá trapná firmička? To ti asi moc nevyšlo. Obecně vzato je Apple nejhodnotnější společností na této planetě.

      Mimo jiné jako uživatel jejich produktů mohu jejich ekologické uvažování jen potvrdit. Za dobu, co většina lidí kolem vystřídalo 2-3 telefony, já mám stále jeden iPhone s původní baterií. Co může být víc ekologického?

      Nabíječka, která když zůstane náhodou v zásuvce bez připojeného telefonu, spotřebuje méně energie, než od kohokoliv jiného. Wi-Fi router, který má o 1/4 menší spotřebu, než ostatní routery (nezapomeňte, že ten jede 24/7) a tak bych mohl pokračovat dál a dál.

      1. Hodnota firmy Apple je pouze
        Hodnota firmy Apple je pouze „že si to lidé myslí“, ne skutečnost. Svého času před krachem protože stratila „pověst cool firmy“ a může ztratit zas ze dne na den. Viz Nokia apod. …

        Ekologické, že tobě stačí jeden? Ale jak se chovají ostatní (většina) Applistů? Když je novinka přechází, že jeden=ty děláš něco jiného nedokazuje ekologičnost celku…

        Nabíječka od kohokoliv jiného? Jako chceš říci, že Apple má něco převratného co nikdo jiný namá patentováno? Nebo je pravda taková, že ostatní originální nabíječky jsou na tom +-autobus stejně (podle toho kdo si objedná měření) a jenom píšeš víru co „má být“ oproti konkurenci…

        To samé u routeru? S jakým to srovnáváš? S routerem co má stejné marametry nebo obecně jsi sečetl ostatní firmy, kde jsou i routery co mají jiné parametry co převyšují Apple 100x, protože jsou stavěny na úplně jinou zátěž, ale o to víc žerou nebo jenom pouze noname router nebo pouze skutečně značkový router konkurenta?

        A tak můžeme nad tím co píšeš psát opravdu dál a dál a budeme se podivovat s čím to srovnáváš… Pravda je, že pokud chceš ty nebo tvůj oponent, můžeš dokázat i z koberce strunovou teorii, ale ze skutečností to nebude mít opravdu nic společného, co jsi předvedl je pouze víra na základě „vybranýc faktů“ a odmítání důkazů jako „nepůrklaznýc a blábolů“, že by nová teorie creacionismu ala Apple?

        Co si přiznat, že výrobky ostatních jsou stejně kvalitní (občas i lepší), ale Apple stejně jako tesla, MS apod. je pouze o zvyku a PR… (není horší nebo lepší, jak chceš dokazovat ty)

  1. A tomuto se říká lhaní.
    A tomuto se říká lhaní. V angličtině je to PR.

    Máme datové centrum, které z 30ti procent využije OZE, ze zbylých 70ti uhelnou elektrárnu. No a v PR napíšem 90% OZE.

    Nevěříte? Tak si to spočítejte.
    U datového centra s trvalým odběrem 1MW uděláte solární elektrárnu o max. 4MW. Tím se v průměru na vyrobené elektřině dostanete na 900kw/24 hodin, ale do datacentra dodáváte po cca 16 hodin denně elektřinu z uhelné elektrárny, jinak by to prostě spadlo.

    Samozřejmě, že do budoucna se poměr vylepší (jak se vybudují sítě a udělají se lokální skladiště – elektromobily)

    1. Když se na tu elektrárnu
      Když se na tu elektrárnu podíváte, tak zjistíte že je to elektrárna termická, kde je sluneční záření zrcadly koncentrováno na trubici, protékanou olejem, nebo něčím podobným, v této je dosaženo relativně příznivého tlaku a vysoké teploty, trubice je navíc ve vakuované vnější skleněné a ztráty tepla jsou minimalizovány.

      Tato horká kapalina je skladována v zásobníku (u některých modelů jsou využívány sole) a následně vedena do parogenerátoru kde se vyrobí pára, která následně pohání parní turbínu. Díky zásobníku může běžet i po západu slunce.

        1. Bohužel takových lidí je
          Bohužel takových lidí je dost a dost, stejně tak nemají vůbec ani tušení o skutečných možnostech technologií, nebo ani nemají fantazii co by se dalo udělat. Někdy o některých možnostech neví ani samotní technici, protože se s nimi nikdy nesetkali.

          Třeba pro nízké spády se vymýšlí posledních několik let turbína, výsledek je poměrně komplikovaný, drahý, ale přitom se ignorují historická řešení, která dosahovala účinnosti srovnatelné. Nebo se ignoruje přirozený dynamický potenciál vody, který je možno zpracovat ponceletovým kolem.

          1. Pánové, až bude Apple
            Pánové, až bude Apple alektrárna přímo svým vedením připojena na Apple buduvy, všechyn Apple výrobny (jejich subdodavatele) a nebudou potřebovat ani Wh energie s jiné špinavé elektrárny pak se budeme bavit o „ekologičnosti“ a jak je Apple cool, do té doby si postavili něco co pokrývá skutečnou spotřebu Applu z míň jak jednoho procenta a je to vlastně jenom PR akce co neřeší vůbec nic.

            Připomíná mi to přečerpávačku v rakousku, která se naplní pomocí energie s Temelína, ale elektriku co ta přečepárvačka vyrobí s eprodá jako zelená do německa… Toto je PR Rakouska o „ekologičnosti a nejadernosti“ jejich výroby elektřiny…

            Pánové a toto dělá Apple, to je ekologie? Nebo je pozérství PR?

      1. Když se na danou
        Když se na danou elektrárnu podívám zblízka zjistím:

        že se jedná o klasickou fotovoltatiku bez záložního systému pro ukládání energie. Ale tohle je pro Apple typické – jedná se jenom o zisk na příští 3 měsíce. Takže prosím o důkaz-informace, které to vyvrací

          1. Dobře sám píšete, že
            Dobře sám píšete, že musí jet v koordinaci „špinavý“ a „čistý“, ale ten čistý bez toho špinavého nefunguje, takže se hrají na tu ekologii, protože dají spotřeba=výroba, ale regulace v čase apod. „neexistuje“…

            Takže jsou to jenom PR lži, a jsou stejně špinavý jako všichni ostatní, ale chcou PR „dokázat“, že oni jsou něco co nejsou…

Napsat komentář