Nahlédněte do gigatovárny Tesla v Nevadě

Regionální deník Reno Gazette-Journal získal jako jedno z prvních médií přístup do gigatovárny Tesla. Museli se ale přitom držet přísných pravidel.

Takhle vypadá giga-továrna Tesla Motors poblíže Rena v Nevadě () v březnu 2016
foto: Tesla Motors

Noviny Reno Gazette-Journal (RGJ) přinesly unikátní záběry a fotky zevnitř gigatovárny automobilky Tesla Motors, kterou firma buduje v Nevadě nedaleko města Reno.

Redaktoři se ale museli držet přísných kritérií. Nesměli například ukazovat obličeje žádných tamních zaměsnanců (kvůli ochraně jejich soukromí), k průvodcům měli odkazovat jako „mluvčím Tesly“. Fotit a natáčet bylo možné pouze z jednoho místa gigatovárny.

To vše dost výmluvně vypovídá o tom jak důležitý projekt gigatovárna Tesla ve skutečnosti je. RGJ potvrzuje dřívější zprávy, že současná velikost továrny je pouze sedmina kompletního projektu. I tak je ale obrovská.

Plné velikosti ale giga-továrna Tesla v Nevadě nedosáhne dříve než v roce 2020. V současné době se tam nevyrábí přímo žádné lithium-iontové články. Pouze se tam kompletují domácí úložiště Tesla Powerwall.

To potvrzují i redaktoři RGJ, kterí uvnitř čtyřposchoďové továrny narazili na čilou aktivitu. Obří roboti tam skládají Tesla Powerwall, kancelářští pracovníci zuřivě buší do svých klávesnic.

Aby Tesla a Panasonic, partnerská společnost celého projektu, dosáhli na $1,3 mld. úlev od státu Nevada, musí na místě proinvestovat alespoň $3,5 mld.

Až doposud se v gigatovárně prostavělo podle dokumentů dostupných RGJ asi $374 mil. Tedy jen o málo víc než desetina této částky.

Už nyní je ale jisté, že ty nejmasivnější investice se teprve chystají. Celá střecha bude pokryta obří . Zajímavé je, že ji nemusí nutně zajistit spřízněná společnost SolarCity, kterou Elon Musk pomáhal zakládat. O zakázku se prý bude volně soutěžit.

Gigatovárna Tesla bude zcela bezemisní, nebude využívat žádné fosilní zdroje, tedy ani zemní plyn. Elektřinu bude zajišťovat právě obří a nedaleko. Bude mít i vlastní čističku vody.

Obří podnik automobilky Tesla Motors a japonského výrobce je zcela klíčový pro daší expanzi automobilky. Už 31. března 2016 představí světu svůj dlouho očekávaný levný elektromobil Tesla Model 3, pro který chce vyrábět baterie právě v gigatovárně.

5 Comments on “Nahlédněte do gigatovárny Tesla v Nevadě”

  1. Zajímavý to projekt, jen
    Zajímavý to projekt, jen jestli by nebyla lepší elektrárna solárně termická, stejně jako má Apple.

    Celkem bude zajímavé kam se bude průmyslový svět posouvat, v oblasti elektoniky a elektrotechniky, myslím poroste podíl Tesly a Apple. Jedna asi nezůstane jen u aut, ale začne dělat ještě více do silnoproudu, co příjde po bateriích pro domácnosti? A druhá zase nezůstane jen u elektroniky, možná že se dá i do elektromobilů.

  2. Zajímalo by mně, kdy
    Zajímalo by mně, kdy hodlají začít vyrábět nějaké vlastní bateriové články. Podle proinvestované částky to vypadá, že mají zatím pouze obrovskou budovu, víceméně prázdnou. Odhaduji, že výrobu článků spustí až tak za rok, protože je nutné nainstalovat technologii, odladit výrobní proces, najmout a zaškolit zaměstnance a ověřit kvalitu výrobků z hlediska dlouhodobé životnosti. Podle mne se to dříve než za rok nedá stihnout.

Napsat komentář