Z největší severoamerické uhelné elektrárny je solární farma

Nejlidnatější kanadská provincie Ontario postupně opouští fosilní paliva. Skvělým příkladem toho je přeměna dříve největší severoamerické uhelné elektrárny Nanticoke na solární elektrárnu.

Bývalá uhelná elektrárna Nanticoke v provincii Ontario v Kanadě
foto: greencarreports.com

Uhelné elektrárny? Ale kdeže. Ta doba už je dávno pryč. Důkaz? Největší severoamerická uhelná elektrárna Nanticoke o výkonu 3964 MW byla odstavena v roce 2013. Teď se z ní stane obří solární elektrárna.

Společnost Ontario Power Generation (OPG) a partnerské firmy Sun Edison Canadian Construction a Six Nations Development staví na místě vypnuté uhelné elektrárny u jezera Eerie solární farmu o výkonu 44 MW.

Přínos velkého a odvážného rozhodnutí provincie Ontario odstavit uhelné elektrárny se projevil už v uplynulém roce. Tehdy region nezažil žádnou smogovou kalamitu, zatímco v roce 2005 – o deset let dřív – bylo takových dnů 53.

Ontario kromě toho významně podporuje rozvoj elektromobility. Nabízí dotace na nákup elektromobilů a také podporu při budování nabíjecích stanic.

One Comment on “Z největší severoamerické uhelné elektrárny je solární farma”

  1. Zelená cenzura opět
    Zelená cenzura opět zapracovala. Ta nejdůležitější informace, tedy to, že Ontario se spoléhá hlavně na jaderné elektrárny a může tak odstavovat uhlené elektrárny, zatímco Německo, které jaderné elektrárny odstavuje, do provozu uvádí ty uhelné, v článku není.

Napsat komentář