Tesla Model S má vlastní světové závody elektromobilů

Závody elektrických formulí Formula E získají brzy dalšího souputníka. Je jím nový světový šampionát Electric GT World Series v němž bude závodit 10 týmů. Jezdit se bude pouze s elektromobily Tesla Model S.

Elektromobily Tesla Model S se stanou prozatím hlavními a jedinými závodními vozy nové světové série závodů elektromobilů Electric GT World Series
foto: Tesla Motors

Závody vstoupily do druhého ročníku a pomalu, ale úspěšně se jim daří propagovat elektromobilitu po celém světě. Ale soutěž má i mnoho kritiků, kteří poukazují především na časové a rychlostní limity těchto závodů.

Electric GT World Series je světově první 100% elektrický šampionát GT. Jezdit se začne v roce 2017 a zúčastní se ho 10 týmů, podobně jako u Formule E. Všechna auta budou založena na sériově vyráběném elektromobilu Tesla Model S.

Konkrétně jde o typ Tesla Model S P85+, který se shodou okolností teprve nedávno přestal prodávat a nahradila jej verze P90D. Nový šampionát má podporu jak FIA, tak Španělské královské federace motorových sportů. Přesto ale prozatím nejde o oficiální FIA závod.

Agustin Payá, technický ředitel soutěže a sám závodní řidič elektromobilů, již vozy testuje na F1 okruzích v Barcelona Catalunya a Madrid Jarama. Verze P85+ byla podle Payá zvolena pro obecně lepší závodní charakteristiky pohonu zadní nápravy než u pohonu všech čtyř kol a také snazší opravy.

Jeho parťákem v celém projektu je filantrop, podnikatel a softwarový inženýr Mark Gemmell. Ten magazínu Transport Evolved potvrdil, že celá idea se zrodila na minulém ročníku Monte Carlo e-Prix.

Gemmel se sám označuje za velkého obdivovatele Elona Muska, jeho společnosti Tesla Motors a všeho co dělá pro rozvoj udržitelné dopravy.

Podobně jako Formula E, také Electric GT World Series bude cestovat zeměmi po celém světě. Závodit se ale nebude v ulicích měst, nýbrž na skutečných závodních okruzích. Jedná se už mimo jiné i o takových místech jako Nürburgring, Estoril nebo Donnington Park.

Závod bude trvat vždy celý víkend a akce by se měly vždy stát takovými velkými festivaly technologií a inovací. Zakladatelé závodů připoušít, že v budoucnu by se mohly závodními vozy stát i elektromobily dalších značek.

9 Comments on “Tesla Model S má vlastní světové závody elektromobilů”

  1. mě se to líbí. Každý
    mě se to líbí. Každý tým krom pneu dobije baterii, tak jako se dolévá benzín – akorát tady to budou minuty (odhad 5-15min). Může být celkem i zajímavé jak se s „rychlodobíjením“ jednotlivé týmy poperou – hlavně bych jim tady nic nepředepisoval a nedával žádné limity.

    1. tiez ma to napadlo. v
      tiez ma to napadlo. v manuali Tesli sa pise ze nie je vhodna na taketo pouzitie teda ak skutocne pojde o seriove verzie, moze to byt aj fiasko.
      priznam sa ze som v nieco taketo dufal ale mohlo by to byt viac o vytrvalosti a aj s nejakym rychlodobijanim ako ma skoda na autobusoch za 5 min a frcime dalej.

    2. Omezeni výkonu po několika
      Omezeni výkonu po několika minutách z 320ti na cca. 160kW určitě závodníky zpomalí, ale může to být jedno, pokud budou mít všichni stejné vozy se shodným omezením. Jako majitel verze P85+ musím ale říci, že i po omezení výkonu rozhodně není vůz žádný lenoch.

Napsat komentář